Köpeklerin En İlginç Özellikleri

Köpeklerin özellikleri arasında hiç şüphesiz ki şaşıracağınız pek çok ilginç bilgi var! Evimizi paylaştığımız, bakımını üstlendiğimiz; vaktimizin çoğunu beraber geçirdiğimiz patili dostlarımızı daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Kimi zaman sinirli, kimi zaman fazla enerjik fakat çoğu zaman dost canlısı… Köpekler cinslerine göre çok farklı özellikler taşısalar da hepsinin birbiri ile benzerlikler taşıyan yönleri de var.

Bu yazımızda köpeğinizin belki de hiç bilmediğiniz, duyduğunuzda şaşıracağınızı düşündüğümüz özelliklerini sıralıyoruz. İşte köpeklerin birbirinden ilginç özellikleri!

En Yakın Dostlarımız Köpeklerin Özellikleri Nelerdir?

Daha keşfedilmemiş pek çok farklı yeteneği olduğu düşünülen köpeklerin bu özelliklerini duyduğunuzda onları daha da yakından tanımak isteyeceğinize eminiz. İşte küçücük kalplerine kocaman bir sevgi sığdıran köpeklerin çok az bilinen özellikleri!

Eğer henüz bir köpeğiniz yok ise ve köpek sahiplenmeye karar verdiyseniz Köpek Seçim Rehberi başlıklı yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.

1. Köpeklerin Koku Alma Duyuları Mükemmeldir

Zannediyoruz ki hemen hemen herkes, köpeklerin duyularının insanlara göre çok daha hassas olduğunu bilir. Fakat koku alma duyularının ne kadar gelişmiş olduğunu duyduğunuzda şaşırabilirsiniz.

Köpeklerin beyninde de tıpkı insanlarda olduğu gibi kokuları algılayan hücreler bulunur. Sözünü ettiğimiz bu hücreler, insanlarınkine oranla yaklaşık olarak 40 kat daha büyüktür. Bu yüzden köpeklerin burunları kokulara karşı çok hassastır.

Bu anlamda tehlikeyi hissetmeleri ve acil durumlarda arama kurtarma ekiplerinde köpeklerin de görev alması çok da şaşırtıcı olmasa gerek!

Hatta öyle ki bazı köpek ırkların hastalıkların teşhisini kolaylaştırmak adına eğitilmekte ve ilaç, yardım gibi ihtiyaçları daha önceden sezebildikleri için sahiplerine uyarıda bulunabilmektedir.

2. Köpekler Başarılı Yüzücüdürler

Köpekler ile ilgili bazıları için şaşırtıcı olabilecek bir başka gerçek de köpeklerin yüzme konusunda çok başarılı olmaları. Golden Retriever, Labrador, İrlanda ve İngiliz Seteri gibi bazı köpek ırkları, doğuştan iyi yüzebilen ve suda vakit geçirmeyi çok seven ırklardandır.

Buna ek olarak bazı köpekler ise sudan hiç hoşlanmaz, hatta rahatsızlık duyarlar. Bu yüzden köpeğinizi su ile buluşturmadan önce karakter özelliklerini göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz.

3. Köpeklerin Ter Bezleri Yoktur

etrafını izleyen küçük bir köpek

Köpekler ile ilgili bir başka şaşırtıcı bilgi de ter bezlerinin olmamasıdır. Daha doğrusu “apocrine” isimli feromon yüklü yağlı maddeler köpeklerin vücudunun geneline yayılmıştır, insanlarınki gibi koltuk altında değildir.

“Apocrine”lerin yaymış olduğu koku insanlar tarafından algılanamaz ve terlediklerinde insanlar gibi sıvı üretmezler. Köpeklerin vücudunda ıslanarak terleyen tek bölgeleri patileridir.

4. Köpekler Çok Zeki Canlılardır

Köpeklerin bu özelliğine çoğu kişi hakim olsa da bu konuyu biraz daha ayrıntılı ele almak şaşırtıcı noktalarını görmek açısından daha faydalı olabilir. Köpeklerin zekası, iki yaşındaki bir çocuğun zekası ile aynı seviyededir. Köpeklerle çocuklarının bu kadar iyi anlaşabilmesinin sebeplerinden biri de bu olabilir!

Eğitilebilen bu canlılar, kelime haznelerine 100’ün üzerine kelime katabilir ve pek çok hareketi öğrenebilirler. Öte yandan donanımlı bir biçimde eğitildikleri takdirde köpekler, engelli kişilerin ya da tehlikeli durumda olan birinin yardımına koşabilirler.

Hem köpeğinize hem de kendinize daha konforlu bir hayat sunmak adına ona beslenme ve tuvalet eğitimi verebilirsiniz. Bunun için tek ihtiyacınız olan şey ise biraz zaman ve sabır!

Köpeğinizi eğitmeye nasıl başlamanız gerektiğine dair bilgi edinmek için Köpek Eğitimi Rehberi, Köpek Eğitimi Nasıl Yapılır? başlıklı yazımızı okumayı unutmayın!

5. Kısırlaştırılan Köpeklerin Ömrü Daha Uzun Olabilir

Bu konu ile ilgili kesin bir bilgi olmasa da yapılan bazı araştırmalara göre kısırlaştırılan köpekler daha uzun yıllar yaşayabilirler. Yapılan kısırlaştırma operasyonu, köpeklerde en yaygın görülen hastalıklarından biri olan kanser riskini azaltarak daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olmaktadır.

6. Köpeklerin Kulaklarında 18 Kas Bulunur

kulaklarını dikip sinirli bir şekilde bakan kırmızı tasmalı kurt köpeği

Köpeğinizi sahiplendiğiniz ilk zamanlarda kulaklarını sürekli oynatmaları yüksek ihtimalle dikkatinizi çekmiştir. Eğer bu konu ile ilgili merakınız sürüyorsa hemen yanıtlayalım; köpeklerin sadece kulaklarında bulunan kas sayısı tamı tamına 18’dir.

Bu kaslar sayesinde köpekler kulaklarını sesin geldiği yöne doğru hareket ettirebilir, böylece sesleri çok daha iyi algılayabilirler. Ek olarak köpeklerin beden dilinde kulakları çok önemli bir yere sahiptir. Kulak hareketleri sayesinde köpeğinizin üzgün mü mutlu mu yoksa heyecanlı mı olduğunu kolaylıkla anlamanız mümkün.

Köpeğinizle daha sağlıklı bir iletişim kurmanıza ve davranışları ile söylemek istediklerini anlamanıza yardımcı olabilecek kapsamlı bir kaynak için Köpek Davranışlarının Anlamı: Köpeğiniz Ne Diyor? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

7. Köpeklerin İşitme Duyuları Çok Kuvvetlidir

Köpeklerin işitme duyuları da tıpkı koku alma duyuları gibi insanlarınkine göre çok daha güçlüdür. Örneğin köpekler çok uzak bir konumdan gelen seslere havlayarak hatta uluma ile karşılık verebilir ve çok kısık sesleri dahi duyabilirler.

8. Köpekler Kıskanç Hayvanlardır

Yaygın bilinenin aksine sevdiklerini başkalarının ilgisinden ve sevgisinden kıskanan tek canlı türü insanlar değildir. Kıskanç olmalarının da köpeklerin özellikleri arasında yer aldığını söylemek mümkün. Köpekler içgüdüsel olarak sahipleri ya da sevdikleri bir kimse, başka bir insana, hayvana hatta nesneye ilgi gösterdiğinde onu kıskanır. Bu kişi ile arasındaki sadakat bağını yeniden güçlendirmek için havlar, araya girer ya da daha farklı yöntemlerle dikkat çekmeye çalışır.

9. Köpekler Memeli Hayvanlar Grubundadır

beyaz tüyleri olan yavru köpek ve ona sarılan annesi

Dişi köpekler de erkek köpekler de memeli hayvanlar grubuna dahil edilebilir. Irklarına göre farklılık gösterse de dişi köpeklerin genelinde sekiz adet meme bulunur ve yavrularını emzirerek beslerler.

10. Köpeklerin De Süt Dişleri Vardır

Süt dişi dökme durumunun yalnızca insanlara özgü olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Yavru köpeklerin ağzında 28 adet süt dişi bulunur ve büyüme dönemlerinde dökülen bu dişlerin yerini 4 adet kalıcı diş alır. Öte yandan ağzımızda bulunan köpek dişlerinin asıl ismi “kanin” dişi olmasına rağmen bu isimle anılma sebebi de tıpkı köpeklerin dişleri gibi keskin ve uzun olmalarıdır.

Köpekler sivri, keskin ve uzun dişleriyle yiyeceklerini parçalayıp daha kolay yiyebilir hale getirdikleri gibi kendilerini savunmaları gereken durumlarda da ilk önce dişlerini göstererek karşıdakini korkutmaya çalışırlar.

Köpeğinizin yaşını nasıl hesaplayacağınızı bilmiyorsanız Köpek Yaşı Hesaplama Rehberi başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

11. Köpekler Dünyanın Manyetik Alanı İle Yönlerini Bulur

Köpeklerin tuvalet yaparken neden sağa ve sola doğru eğilerek dengede durmaya çalıştıkları konusunda bir fikriniz var mı? Eğer daha önce duymadıysanız size çok ilginç gelebilir fakat yapılan araştırmalar köpeklerin yön bulma noktasında dünyanın manyetik alanından yardım aldıklarını söylüyor. Nasıl mı?

Bazı hayvanlar gibi köpeklerin de gözünde bulunan “kriptokrom 1” adlı molekül, hayvanların manyetik alanı algılamalarına yardımcı oluyor. Böylelikle köpekler, yönlerini bulabilmelerinin yanı sıra vücutlarını dünyanın kuzey ve güney ekseni boyunca hizalayabiliyorlar.

12. Köpekler Zamanı Algılayabilirler

kapının önünde sahibinin gelmesini bekleyen sevimli köpek

Köpeklerle ilgili bir başka ilginç bilgi de zaman algılarının olması. Eğer uzun zamandır bir köpeğiniz varsa bu durumun zaten farkında olmanız muhtemel. Fakat bilmeyenler için açıklamakta fayda var ki köpekler adaptasyon sürecini tamamladıktan sonra ne zaman yemek yiyeceklerinin, ne zaman uyumaları gerektiğinin ve ne zaman dışkılayacaklarının bilincinde olarak hareket ederler.

Öyle ki işe gidip uzun saatler boyu köpeğinizden ayrı kaldıktan sonra kapıda belirdiğiniz anda köpeğinizin sanki sizi saatlerdir bekliyormuş gibi davranmasının sebebi de, aslında bu saatlerde geleceğinizi biliyor olmasından kaynaklanır!

13. Köpekler Bir Patilerini Daha Çok Kullanırlar

Köpeklerin özellikleri arasında bulunan ve oldukça şaşırtıcı olan bir diğer örnek ise patilerinden birini diğerine göre daha çok kullanmaları. İnsanlar da köpekler gibi bir ellerini diğerine göre daha fazla kullanmaktadırlar. Bu durumu ilk bakışta anlamak çok mümkün olmasa da bir süre dikkatlice gözlemledikten sonra fark etmeniz oldukça kolay. Örneğin köpeğinize elinizi uzattığınızda ya da sevdiği bir oyuncağı vermek istediğinizde köpeğiniz önce hangi patisi ile uzanıyorsa en çok onu kullanıyor demektir.

Yeri gelmişken köpeklerin patilerinin bakıma en çok ihtiyaç duyan uzuvlarından biri olduğunu belirtelim. Köpeğinizin patilerinin bakımını nasıl yapmanız gerektiğini öğrenmek için Köpek Patisi ve Tırnak Bakımı Nasıl Yapılır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

14. Köpekler De Hıçkırır

Köpekler çok fazla besin alıp su içtiklerinde rahatlamak için hıçkırabilirler. Diyaframın daralması nedeniyle görülen bu durum çok uzun sürmeden sona erer.

15. Köpeklerin Burun İzleri Eşsizdir

köpeklerin özellikleri arasında yer alan burun izi belli olan köpek

Köpekler birbirleri ile benzer özellikler taşısa da karakterleri ve alışkanlıkları, davranış biçimlerini farklılaştırır. Bu anlamda her canlı gibi köpeklerin de biricik olduğunu söylemek mümkün.

Köpekleri, aynı cinse ait olsalar da birbirlerinden ayıran bir diğer özellikleri de burun izleridir. Köpeklerin burun izleri de tıpkı insanlarınki gibi yalnızca kendilerine özel ve benzersizdir.

Köpeklerin özellikleri ile ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olmak kadar kritik olan bir diğer nokta da köpeğinizin bakımı. Bu doğrultuda son olarak, sunduğu hizmetlerle patili dostlarımızın sağlığını korumak ve ihtiyaçlarını karşılamak noktasında Vetrium Hayvan Hastanesi’ne güvenebileceğinizin tekrar altını çizelim

Varlıklarıyla hayatımıza renk katan köpeklerin özellikleri elbette bunlarla sınırlı değil. Onları daha yakından tanımak ve bakımı, eğitimleri, aşıları, tedavileri çok daha ayrıntılı bilgiye sahip olmak için blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. .

Bu yazıyı paylaş: