2023-08-02
Köpek eğitimi, insanların en iyi dostları ile birlikte uyum içinde yaşayabilmelerinin temel gerekliliklerinden biridir. Ancak elbette patili dostumuzu eğitmek, her zaman çok kolay olmayabilir.
Bu sizi hiç endişelendirmesin, Ankara Vetrium Veteriner Kliniği uzman veteriner hekimlerinden Serkan Güngör ile köpek eğitmeni Bilsay Kocaman’ın danışmanlığı ile hazırladığımız içeriğimizde köpek eğitimine dair birçok detayı bulabileceksiniz.
Köpek eğitiminde dikkat edilmesi gereken noktalar, yavru köpek eğitimi, köpek tuvalet eğitimi ve daha fazlasını incelediğimiz içeriğimiz sayesinde tüylü dostunuzla uyumlu ve güzel bir hayat sürmenin keyfini çıkarabileceksiniz.
Köpek Eğitimi Nasıl Yapılır?
Öncelikle dostunuzu eğitmek için köpek eğitim okulu veya köpek eğitim merkezi tercih mi tercih etmelisiniz, yoksa kendiniz mi eğitmelisiniz sorularına yanıt bulmakta fayda var. Çünkü birçok köpek sahibi, bu iki seçenek arasında kararsız kalıyor ve bu kararsızlığın onları yanlış bir seçime sürüklemesinden endişeleniyorlar.
Ancak her iki yöntemin de yanlış olmadığını, aslında kilit noktanın köpek eğitmeninde olduğunu belirtmekte fayda var. Diğer yandan köpeğinizi, eğitim için başka bir yere göndermek yerine kendi yaşadığı ortamı seçmek hem uzun vadeli bir başarı sağlayacaktır hem de köpeğinizin psikolojisi için de en verimli seçenek olacaktır.
Böylece köpeğiniz eğitim kapsamında öğrendiği tüm bilgileri ortamdan bağımsız olarak hayatının her alanına yansıtma şansı bulabilecektir. Aksi halde bazı köpeklerin şartlı koşullandığı görülebilmekte ve eğitim merkezinden evine döndüğünde öğrendiği bilgileri hayatına uyarlamadığı durumlar da yaşanabilmektedir.
Üstelik köpeğinizden ayrılmadan yürüteceğiniz eğitim sürecinde aklınız da köpeğinizde kalmayacaktır. Bu konunun ardından köpek eğitimi nasıl yapılır konusuna geçmeden evvel sizlere birtakım önemli bilgiler de vermek isteriz:
- Buna göre köpek eğitiminde;
- Köpeğin genel ve ırksal özelliklerinin eğitim sürecinde belirleyici olduğunu,
- Eğitimin amacının köpeği bıktırmak ve ona fazla yüklenmek yerine onun da eğlenerek öğrenmesini sağlamak olduğunu,
- Eğitimin tek bir kişi tarafından verilmesi gerektiğini,
- Köpeklerin duygu ve düşünceleri ve beden dili ile neler anlatabileceğini gözlemlemenin gerekliliğini,
- Sabırlı ve istikrarlı olunması gerektiğini,
- Köpeğe şiddet uygulamanın yanlış olduğunu,
- Köpeği ödüllendirmek için başının üzerini sevmek gerektiğini,
- Eğitim öncesinde köpek cinsi ve köpek dilini anlamak için çaba göstermenin gerektiğini bilmenizde büyük fayda var.
Ek olarak, köpeklerin sizinle aynı düşünce yapısına sahip olmadığını ve bu nedenle basit komutları algılayıp yalnızca sevgi, egzersiz ve istikrar ile eğitilebildiklerini unutmamalısınız.
Köpekler Ne Zaman Eğitilmeli?
Köpek sahiplerinin en çok merak ettiği bir diğer başlık ise eğitime ne zaman başlanması gerektiği. Kimileri köpeklerin çok küçük yaşta eğitilmesi gerektiğini savunurken kimileri de ileri yaşlarda da köpek eğitimi ile başarılı olunabileceğine inanıyor. Her iki düşüncenin de hem doğru hem de yanlış olduğunu söylemek mümkün.
Öncelikle köpeklerin 2,5 - 3 aylık olmadan annelerinden ayrılmaması gerektiğini belirtmeden geçmeyelim. Bu kadar erken dönemde annesinden ayrılan ve dünyaya yeni yeni adapte olmaya çalışan bir köpeğin eğitilmeye çalışılması da pek mantıklı olmayacaktır.
Buna karşın 5. aydan itibaren köpek eğitimi için harekete geçilebileceği öngörülebilir. Fakat elbette bu her köpek ırkı için aynı değildir. Kimi köpek ırkları çok daha erken süreçte eğitime hazır hale gelirken kimilerinin dünyayı algılamaya başlaması biraz daha uzun sürebilmektedir.
Öte yandan köpek eğitimi için mutlaka yavruyken sürece başlanması da zorunlu değildir. Eğer sahiplendiğiniz köpek daha ileri bir yaştaysa, onun da eğitilebileceğini kesinlikle söylememiz gerekiyor. Yalnızca insanlarda da olduğu gibi küçük yaşta yeni kavramlar öğrenmenin daha kolay ve hızlı olduğunu, ilerleyen yaşlarda bu sürecin biraz daha uzayabildiğini belirtebiliriz.
Ancak unutmamalısınız ki köpek eğitimi, bir ekip işidir. Dolayısıyla eğitime ne zaman başlanacağı ve ne kadar süreceği de köpeğiniz kadar size veya köpek eğitmenine de bağlıdır.
Köpek Eğitiminin Püf Noktaları Nelerdir?
Köpeğinizin eğitilmesi, aranızdaki bağı kuvvetlendirmek için attığınız oldukça özel bir adımdır. Bu nedenle sevgi ve ceza kavramlarını doğru uygulamanız, ona zarar vermeden eğitimini tamamlayarak hem köpeğinizin hayatını hem de kendi hayatınızı olumsuz etkilemeyecek şekilde hareket etmeniz önemli.
Bu doğrultuda köpeğiniz bir komutu doğru uyguladığında ona sevgi göstermeniz, olumlu davranışı pekiştirmesini teşvik edecektir. Komutları öğrenmenin ilk adımı ise köpeğin yemeğini yemesinden ve tuvaletini yaptıktan sonra ona sevgi göstermekten geçmektedir.
Böylece köpeğiniz doğru yaptığı şeyler karşısında sevginizi göreceğinden emin olacaktır. Bunun yanı sıra köpeklerde koku algısı geliştiği için eğitim sürecinde ilk temasınızın kokunuzla olmasında fayda var.
Bu sayede köpeğiniz sizi lideri olarak görecek ve size uymak için patisinden geleni yapmaya çalışacaktır. Lideri ile özdeşleşen köpekler, sahiplerinin enerjisini yoğun olarak hissederler. Bu anlamda örneğin yorgun ve bitkin bir durumdayken köpeğinize eğitim vermeye devam etmemeniz yararınıza olacaktır. Aksi halde köpeğiniz de kendini en az sizin kadar bitkin hissedecektir.
Yavru Köpek Eğitimi
Yavru köpek eğitiminin yetişkin köpeklere kıyasla daha kısa sürede etkisini gösterdiğinden daha önce de söz etmiştir. Bu doğrultuda yavru bir köpeğiniz varsa, ona eğitim kapsamında ilk olarak kurallara uyma bilinci aşılamanızda yarar olacaktır.
Köpeğiniz yavruyken benimsediği kuralları hayatı boyunca önemsemeye devam edecek ve komutlarınızı dinleyecektir. İstenmeyen bir davranış sergilediğinizde otoriterinizi korumak adına yalnızca yüksek tonda “hayır” demeniz ise ona patronun kim olduğunu göstermek için yeterli olacaktır.
Ayrıca köpeğinize daha yavruyken benimsetmeniz gereken konuların başında liderini ısırmama, evde yalnız kalabilme, tasma ile hareket edebilme gibi temel alışkanlıklar ile “gel”, “otur”, “yat”, “kalk” gibi basit komutları anlayabilme becerisi kazandırmanın geldiğini belirtmeden geçmeyelim.
Köpek Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
Köpek ebeveynlerinin köpek eğitimi sürecinde belki de en zorlandıkları konu tuvalet eğitimidir. Doğaları gereği kararlı bir yapıya sahip olan köpekleri belirli saatler ve belirli koşullarda tuvalet ihtiyacını gidermeye ikna etmek elbette çok kolay olmayacaktır.
Fakat bu konuda öncelikle sizin kararlı olmanız önemlidir. Eğer köpeğinizin evin içinde bir alana tuvaletini yapmasını öğretmek istiyorsanız, o noktayı gazete kağıdı parçaları ile kaplamak mantıklı bir adım olacaktır.
Beslenme ihtiyacını giderdikten ortalama 1 saat sonra ise köpeğinizi gazete kağıtları ile kaplı olan bölgede tutarak tuvalet eğitimi verebilirsiniz. Köpeğiniz tuvaletini yaptıktan sonra ise mutlaka pisliği atıp yerine yeni gazete parçaları yerleştirmeniz gerektiğini de vurgulamış olalım.
Evinizi temiz tutabilmek için dikkat etmeniz gereken noktaları ise Evcil Hayvan Sahipleri İçin Temizlik Önerileri başlıklı içeriğimizden öğrenebilirsiniz.
Öte yandan köpeğinizin tuvalet ihtiyacını ev dışında gerçekleştirmesini istiyorsanız beslenmesinden 15 dakika sonra köpeğinizi dışarıya çıkarmanız yeterli olacaktır. Köpeğinizin gezerken tuvalet ihtiyacını yaptığına şahit olabilmeniz mümkün.
Köpek eğitimi hakkında merak ettiğiniz başka başlıklar, köpeğinizle ilgili danışmak istediğiniz konular ve sağlığı için ise düzenli olarak alanında uzman bir veteriner hekimden destek almanızı tavsiye ederiz. Başkentte yaşıyorsanız bu anlamda Çayyolu ve Ümitköy veteriner ihtiyaçlarınız için Ankara Vetrium Veteriner Kliniği’ne başvurabilirsiniz.
Bu yazıyı paylaş: