Golden Retriever Özellikleri, Karakteri ve Bakımı

Gelişmiş bir duygusal zekaya sahip olan Golden Retriever, çoğunlukla sahiplerine olan bağlılıkları ve dost canlısı olma özellikleri ile tanınırlar. Çevrenizde Golden Retriever ebeveyni olan tanıdıklarınız varsa, köpek dostlarının iyi birer rehber ve yardımcı olduğunu doğrulayacaklardır. Golden Retriever özellikleri bakımından birçok köpek ırkından kolaylıkla ayrışabilir.

Golden Retriever’ların kökenlerine baktığımızda kuş avcısı olarak yetiştirildiklerini görüyoruz. Bu da sahiplerine hizmet etme ve yardımcı olma noktasındaki duyarlılıklarını daha iyi anlamamızı sağlıyor. Diğer yandan, ataları tarlada kuş avlamak üzere yetiştirilen Golden Retriever’ların harika birer sporcu oldukları da iddia edilebilir. Gün boyu kuşların peşinde hareket halinde olan bu ırka üye köpeklerin günümüzde de hareketli olma eğilimlerini gözlemleyebilmek mümkün.

Siz de bir köpek evlat edinmeye karar verdiyseniz ve dünyanın en popüler köpek ırklarından biri olan Golden Retriever ile yaşamanın nasıl olduğunu merak ediyorsanız, bu tür köpekler hakkındaki önemli detayları içeriğimizde bulabilirsiniz.

Ayrıca hangi köpek ırkı ile daha ideal bir yaşam kurabileceğinize karar verebilmek için Köpek Seçim Rehberi başlıklı içeriğimize de göz atabilirsiniz.

Golden Retriever Özellikleri Nelerdir?

Labrador Retrievers ve Alman çoban köpeklerinden sonra dünyanın en popüler köpek ırklarından biri haline gelen Golden Retriever’lar, harika bir aile köpeğidir. Uyumlu doğaları, ailenin tüm üyeleri ile anlaşabilmelerini kolaylaştırdığı için çok kısa bir sürede ailenizin bir parçası haline gelebilirler.

Adını parlak, altın rengi, yoğun tüylerinden alan Golden Retriever özellikleri arasında iyi bir kas yapısına sahip orta büyüklükte bir ırk olmaları da eklenebilir. Oldukça neşeli bir karaktere sahip bu köpeklerin bakışları da ileri düzey bir zekaya sahip olduklarını doğrular niteliktedir. Orta büyüklükteki düşük kulakları, düz burunları ve geniş bir kafa yapısına sahip Golden Retriever’lar, hareket halindeyken neşeyle salınan bir kuyruğun eşlik ettiği düzgün bir yürüyüş sergilerler.

Çocuğuyla birlikte Golden Retriever seven kadın *Görseller temsilidir. Vetrium Veteriner Kliniği'nde hayvan satışı yapılmamaktadır.

Dışa dönük Golden Retriever’lar, son derece güvenilir fedakar ve yardımseverdirler. Eğlenceli ve mutlu Golden Retriever yavruları, büyüdüklerinde de bu yapılarını sürdürürler. Enerjik ve güçlü bir doğaya sahip olan bu ırkın dış mekanlarda oynamaya bayıldıklarını tahmin etmek de sanıyoruz ki çok zor değildir. Suda yaşayan kuşlar da dahil olmak üzere birçok kuş cinsini avlamak üzere yetiştirilmiş bu köpekler için yüzmenin de doğalarının bir parçası olduğunu belirtmek yanlış olmayacaktır.

Krem renginden altın rengine kadar değişebilen renklerde kürke sahip Golden Retriever özellikleri arasına öğrenmeye hevesli olmalarını da ekleyebiliriz. Buna ek olarak, sorumluluk bilinci de gelişmiş olan bu köpekler, üzerlerine düşen görevleri yerine getirmekten hoşlanırlar. Dost canlısı bir mizaca sahip olan Golden Retriever, tüm canlılara aynı yaklaşımı göstereceğinden onlardan koruma görevi beklenmemeli. Öte yandan saldırgan olmamalarına karşın yabancılara havlayarak size haber verirler. Bu da onları iyi birer bekçi olduklarına işaret edebilir.

İlgi görmekten son derece hoşlanan Golden Retriever, ilginizi çekmek için her şeyi yapabilir. Buna türlü şirinliklerin yanı sıra yaramazlık olarak adlandırabileceğiniz aktiviteler de dahildir. Ortalama 10-12 yıl yaşayan bu sevimli köpek ırkının sahip olabileceği ortalama kilo ise 25 ila 35 arasında değişkenlik gösterebilir. Ne var ki, yemeye düşkün oldukları için beslenme düzeni sürekli kontrol altında tutulmalıdır. Aşırı kilo almaları durumunda kalça çıkığı yaşama olasılıkları artacağından gereğinden fazla yemek yemediklerinden emin olmanızda büyük fayda var.

Golden Retriever ile Yaşam

Kedi veya köpek sahibi olmadan önce sizin bu büyük karara hazır olmanız son derece kritik bir öneme sahip. Aksi takdirde sizi ailesi olarak gören canlıların tüm hayatlarını alt üst edecek sonuçlar yaşanabilir. Bu gibi durumlar yaşanmaması adına en başta kendinizi ve yaşam alanınızı hazırlamanız gerekiyor. Bu anlamda, evlat edineceğiniz canlının ırk özellikleri, karakteri ve bakımı hakkında bilgi sahibi olmak işinizi kolaylaştıracaktır.

Sudan çıkan Golden Retriever, mutlu köpek *Görseller temsilidir. Vetrium Veteriner Kliniği'nde hayvan satışı yapılmamaktadır.

Bir Golden Retriever ile yaşamaya karar verdiğinizde, bu kararın getireceği sorumlulukların da bilincinde olmanız önemli. Dolayısıyla birlikte mutlu yaşayabilmek için köpeğin karakteri ve bakımına dair tüm ayrıntılara hakim olmalı, ailenizi de bu noktalarla ilgili bilgilendirmelisiniz. İşte duygusal, sadık, zeki, sportif, dost canlısı, neşeli ve eğlenceli bir karaktere sahip olan Golden Retriever ile yaşamak için bilmenizde yarar olan noktalar…

Beslenme

Golden Retriever’ınızı yüksek kaliteli mamalarla beslemelisiniz. Böylece köpeğiniz hangi yaşta olursa olsun ona ihtiyaç duyduğu tüm besinleri verebilirsiniz. Yemeye çok düşkün oldukları için mama dışı gıdaları yemeye de eğilim gösterebilirler. Hatta bu nedenle kimi Golden Retriever’ların obez olduğu dahi görülmüştür.

ormanda köpeğiyle yürüyüş yapan adam, Golden Retriever özellikleri *Görseller temsilidir. Vetrium Veteriner Kliniği'nde hayvan satışı yapılmamaktadır.

Köpeğinizin fazla kilolu olmasını önlemek için kilo seviyesini izlemeniz ve yalnızca ihtiyaç duyduğu kadar kalori tüketmesini sağlamanızı kesinlikle öneririz. Yüksek oranda yağ içeren besinlerden kaçınmalı, hangi gıdaların köpeğiniz için güvenli olup olmadığı hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Köpeğiniz ne yer diye ideal beslenme düzeni ve kalori ihtiyacı ile ilgili olarak ise veteriner hekiminize danışmanız işinizi kolaylaştıracaktır.

Tüy Bakımı

Sık bir tüy dokusuna sahip olan Golden Retriever, yılda bir veya 2 kez yoğun olarak tüy döker. Bunun dışında olağan yaşamlarında da hafif seviyede de olsa tüy döken Golden Retriever ırkı, aşırı alerjik insanların hayatlarını zorlaştırabilir. Diğer yandan haftada bir veya iki kez köpeğinizi kaliteli bir fırça ile fırçalayarak fazla tüylerin çoğunu alabilir ve ortalıktaki döküntü tüylerin önemli bir kısmından kurtulabilirsiniz.

Mevsime ve döneme göre yoğun tüy dökme zamanlarında fırçalama seanslarını artırmanızı tavsiye ederiz. Ancak köpeğinizi fırçalamadan önce tüylerinin tamamen kuru olduğundan emin olmalısınız. Bunlara ek olarak, köpeğinizin tüylerinin temiz kalabilmesi için ara sıra onu banyo yaptırmanız gerekebilir. Ayrıca Golden Retriever da diğer tüm köpek ırklarında olduğu gibi uzayan tırnaklara sahip oldukları için düzenli olarak tırnaklarının kesilmesini sağlamalısınız.

Egzersiz İhtiyacı

yüzen Golden Retriever, mutlu köpek *Görseller temsilidir. Vetrium Veteriner Kliniği'nde hayvan satışı yapılmamaktadır.

Golden Retriever, oldukça aktif bir köpek ırkıdır. Bu nedenle günlük olarak egzersiz yapmalarında büyük yarar var. Yeterli egzersiz yapmadıklarında istenmeyen davranışlar sergileyebilirler. Yürüyüş, koşu, bisiklet gibi aktivitelerinize memnuniyetle eşlik edecek olan Golden Retriever köpeğinizin kemik ve eklem yapısının sağlıklı kalabilmesi için fazla yorucu etkinliklerden kaçınmalısınız.

Eğitim

Diğer köpek ırklarına kıyasla son derece eğitime açık olmalarını, Golden Retriever özellikleri arasında sayabiliriz. Bu doğrultuda, küçük yaşlardan itibaren sosyalleşerek gerekli eğitimleri almaları sizin de hayatınızı kolaylaştıracaktır.

Yavru bir Golden Retriever’ınız varsa, ilk yedi hafta ila dört ay arasında farklı insanlara, çeşitli mekanlara ve değişik durumlara maruz bırakarak uyumlu ve iyi huylu yetişkin bir köpek haline gelmesine yardımcı olabilirsiniz. Köpek eğitimi sürecinde asla şiddet uygulanmamalıdır. Golden Retriever ırkı, insanları memnun etmeye düşkün oldukları için davranışlarını kolaylıkla düzeltebilirler.

Sağlık Sorunları

Golden Retriever genellikle sağlıklı bir bünyeye sahiptir. Buna karşın köpeğinizi düzenli olarak veteriner hekimi kontrolünden geçirip gerekli sağlık taramalarını mutlaka yaptırmalısınız. Ayrıca enfeksiyon belirtilerine karşı Golden Retriever kulakları sürekli gözlemlenmeli ve dişlerinin de bakımı aksatılmamalıdır.

Köpeğinizin özelliklerini bilmeniz ve onu tanımanız kadar önem taşıyan bir diğer nokta da güvenilir ve alanında uzman bir veteriner hekimle iletişime geçmek. Bu doğrultuda, profesyonel bir kadroya sahip olan Ankara Vetrium Veteriner Kliniği’nin can dostunuzun sağlığını korumak için en iyi performansı sergileyeceğinden emin olabilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş: