2023-08-02
Hayatınıza tüylü bir dost dahil etmeye karar verdiniz. Tebrikler! Ömür boyu sürecek bir arkadaşlığa başlıyorsunuz. Peki hayat tarzınız ve beklentileriniz, minik dostunuz ile uyumlu mu? Köpek sahiplenirken dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesinin de köpek seçimi olduğunu olduğunu biliyor muydunuz?
Kendi hayat rutininize göre ona rahat ve sağlıklı bir yaşam verebileceğiniz bir köpek seçmeniz en doğrusu olacaktır. Bunun için de köpek cinsleri ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Sahiplenmek istediğiniz köpeğin karakter özellikleri sizin yaşam stiliniz ve evcil hayvanınızdan beklentileriniz ile uyumlu değilse, o zaman bu birliktelik iki tarafa da mutluluk getirmeyecektir. Köpeğinizi sahiplenmeden önce, köpek seçimi rehberine göz atmanızı öneriyoruz.
Köpek Seçimi için Köpek Özelliklerine Genel Bakış
Köpek cinsleri ve özellikleri listesine geçmeden önce, köpeklerin özelliklerinin nasıl gruplandırıldığına bakalım.
Boyut: Köpeğiniz küçük, orta boy veya büyük olabilir.
Tüyler: Köpek tüyleri de özelliklerine göre farklılık gösterir. Çok fazla fırçalamaya ya da çok fazla fırçalamaya ihtiyacı olmayabilir. Bunun yanısıra tüy dökme durumları da birbirinden farklıdır. Çok fazla ya da neredeyse hiç döken olabilir.
Hareketlilik: Köpeklerin hareketlilik ihtiyacı cinslerine göre değişiklik gösterir. Günlük iki saatlik egzersiz veya birkaç kısa yürüyüşe ihtiyacı olabilir. Bu durum sizin de yaşam terzinizi etkileyeceği için köpek cinsleri ve özellikleri konusunda hareketlilik oranı mutlaka dikkate alınmalıdır.
Köpeğin Doğası: Türler arasında davranış farklılıkları olabilir.Huzurlu bir köpek veya cesur ya da agresif tarafta olabilir.
Eğitime yaklaşım: Eğitilmesi kolay veya daha inatçı olabilir.
*Görseller temsilidir. Vetrium Veteriner Kliniği'nde hayvan satışı yapılmamaktadır.
Köpek Seçimi Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hangi köpek ırkı özelliklerinin sizin için en iyi olacağı, hangisinin en çekici bulduğunuza kısmen bağlıdır.
Ama sadece kısmen!
Hangi özelliklerin sizin için en iyisi olacağı, bu özelliklerin yapmanızı gerektirdiği her şeyi yapıp yapamayacağınıza bağlıdır. Örneğin, bir Border Collie’nin atletizmine ve yüksek enerjisine hayran olabilirsiniz. Ancak, atletizm ve yüksek enerjinin gerektirdiği tüm aktiviteleri ve egzersizi yapabilirseniz, bu özellikler sizin için iyi bir eşleşmedir. Zamanın yok mu O zaman atletizm ve yüksek enerji sizin için iyi bir eşleşme değil – ve atletik, yüksek enerjili bir köpek için iyi bir eş değilsiniz, onu ne kadar çekici bulursanız bulun. Köpek cinsleri ve özellikleri konusuna dikkat etmenizin gerekliliği budur.
İnsanlar genellikle köpek seçerken önemli olan tek şeyin ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamadığıdır. Ama bunu düşündüğünüz zaman, bu hiç adil değil, değil mi? Aynı zamanda sizin yaşam stilinizin de onun doğal özelliklerine göre olması gerek. Köpek cinsleri ve özellikleri ile ilgili detaylı bilgi edinmek, her iki tarafa da mutlu bir deneyim yaşatmak için önemlidir.
Ayrıca köpeğin ihtiyaçlarını ve bu ihtiyaçları karşılayıp sağlayamayacağınızı da göz önünde bulundurmalısınız. Her köpeğin farklı ihtiyaçları vardır.
- Bazı köpeklerin çok fazla fırçalama veya kırpma yapması gerekir. Buna zaman ayırmanız önemlidir.
- Bazı köpeklerin, çocuklar veya kediler olmayan bir eve ihtiyacı vardır. Zaten bir kediniz varsa ya da çocuk planlıyorsanız, belki de o türler size uygun değildir.
- Bazı köpeklerin onları kapalı tutmak için ekstra yüksek bir çıt gerekir. Bunu sağlayabilmeniz önemlidir.
- Bazı köpeklerin saldırganlığı veya utangaçlığı önlemek için çok fazla sosyalleşmeye ihtiyacı vardır. Sık sık başka köpeklerle onu bir araya getirmeniz gerekebilir.
- Bazı köpeklerin hakimiyetle nasıl başa çıkacaklarını bilen deneyimli bir sahibine ihtiyacı vardır. Eğer bu ilk köpeğiniz olacaksa belki de bu türleren uzak durmalısınız.
Köpek Seçiminde Boyut
“İstediğiniz” köpek boyutunu seçmemelisiniz – Ona rahat bir yaşam alanı sağlayabileceğinizden emin olduğunuz köpek boyutunu seçmelisiniz.
*Görseller temsilidir. Vetrium Veteriner Kliniği'nde hayvan satışı yapılmamaktadır.
Küçük Köpek Türleri ve Özellikleri
Küçük köpek cinsleri ve özellikleri ile başlayalım. French Bulldog, Beagle, Yorkshite Terrier, Daschshund, Pembroke Welsh Corgi, Miniatüre Schnauzer ve Cavalier King Charles Spaniel bu türlere örnektir.
Minik köpekleri güvende tutmak zor olabilir. Oynarken başlarına bir şey gelmediğinden emin olmanız gerekir. Bu nedenle minik köpeklerden birini alacaksanız, onu yanınızdan ayırmamanız, sorumluluğu aile üyeleri ile paylaşmanız gerekir. Bunun yanısıra minik köpeklerini yetiştirmek ve eğitmek zor olabilir.
Güvenliklerine dikkat ederek ince bir çizgiden yürümelisiniz, ancak mümkün olduğunda dört ayak üzerinde durmalarını istemelisiniz. Size bağımlı olmamalılar. Küçük bir köpeği şımartmak, onu bir bebek gibi taşıyarak ya da kaba davranırsa onun adına mazeret yaratmak onu nevrotik ya da iğrenç bir yaratığa dönüştürebilir. Köpek cinsleri ve türleri en kötü özelliklerini eğitimsizlik ile ortaya çıkartırlar!
Küçük köpeklerle ilgili dikkat etmeniz gereken bir başka nokta da onların tuvalet ihtiyaçlarıdır. Mesaneleri küçük olduğu için sık sık tuvalete gitmeleri gerekir. Bu nedenle ona vakit ayırmanız ve onu sıkça dışarıya çıkartmak için zaman yaratmanız gerekir. Aksi takdirde evde istenmeyen kazalar gerçekleşebilir. Köpek seçimi yaparken tüm etkenleri detaylıca düşünmeniz hem onun hem de sizin mutluluğunuz için çok önemlidir.
*Görseller temsilidir. Vetrium Veteriner Kliniği'nde hayvan satışı yapılmamaktadır.
Büyük Köpek Türleri ve Özellikleri
Gelelim bir diğer uca. Büyük köpek türleri ve özellikleri de en az küçük köpek türleri ve özellikleri kadar dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bu köpeklerin rahatça dolaşabilecekleri yeterli alana sahipseniz, büyük bir köpeği idare edebilir ve kontrol edebilirseniz ve çok fazla sabrınız varsa o zaman evinize büyük bir dost alabilirsiniz.
Great Dane, Mastiff, St. Bernard, Greyhound, Great Pyrenees, İrish Wolfhound ve Leonberger büyük köpek türlerinden birkaç tanesidir. Dev köpeklerin büyümesi uzun zaman alır. İlk 2 ila 3 yıl yavru ve genç gibi davranırlar, yani kabarık ve şakar olurlar ve her şeyi devirirler.
2 veya 3 yıl sonra ise daha sakin, olgun yetişkinlere yerleşirler. Ardından kanser veya kalp hastalığı gibi ciddi sağlık problemleri geliştirirler. Hızla yaslanırlar ömürleri 6-10 yıl arasındadır. Kısa bir yaşam döngüsüne hazır olmak gerekir.
*Görseller temsilidir. Vetrium Veteriner Kliniği'nde hayvan satışı yapılmamaktadır.
Tüy Bakım Özellikleri
Köpeğinize yem, şu ve sevgi veriyorsunuz. Yetmez mi? Maalesef… Onların kişisel hijyeni de ilgilenmeniz gereken konulardan bir tanesidir. Köpeklerin tüylerini ve ciltlerini temizlemek, onlarla yakından ilgilenmek gerekebilir. Gelin kimi özel tüy bakımı isteyen türlere yakından bakalım. Köpek seçimi yaparken onun sağlığı için bakımıyla düzenli bir şekilde ilgilenebileceğiniz bir tür seçmeniz çok önemlidir.
- Beagles gibi bazı köpek ırklarında, kısa ceketlerinden sadece kır ve gevşek saçları fırçalamanız gerekir.
- Golden Retriever’lar gibi diğer ırklar, her hafta fırçalama ve taramayı ve ayrıca bazı düzeltmeleri gerektirir.
- Malta gibi uzun bir paltoyla beslenen köpek ırkları, her gün veya daha fazla özel fırçalama ve taramayı gerektirir, aksi takdirde paltoları acı verici keçeleşmiş bir karmaşaya dönüşür. Alternatif olarak, uzun kürklerinin birkaç ayda bir kısa kesilmelerini sağlayabilirsiniz, böylece fırçalanması kolaydır – ancak bunu yapmayı taahhüt etmeniz gerekir.
- Poodles, Bichons, Cocker Spaniel, Minyatür Schnauzers gibi köpeklerde bulunan kürkler ise yılda birkaç kez önemli miktarda kırpma gerektirir.
*Görseller temsilidir. Vetrium Veteriner Kliniği'nde hayvan satışı yapılmamaktadır.
Köpek Seçimi için Tüy Dökme Özellikleri
Neden anneleri eve köpek almaya ikna etmek zordur? Çünkü onlar olacakları tahmin edebiliyorlar. Ancak şimdi annenize anlatabilirsiniz: olay doğru köpek türleri ve özellikleri kombinasyonunu yakalamakta bitiyor!
Bütün köpekler tüy döker. Eğer tüy dökmeyen köpek cinsleri istiyorsanız, tüysüz köpekler almanız gerek. Tıpkı insanlar gibi, memeli birer hayvan olan köpekler de tüy dökerler. Ancak elbette, bazı ırklar diğer ırklardan daha fazla ya da daha az tüy saçar!
Ne yazık ki, çok hafifçe döken sadece yarım düzine köpek ırkı vardır – bunlar alerjisi olanlar için en iyi ırklardır. Köpek seçimi yaparken alerjiniz olmayacak türleri seçmeniz birlikte yaşayabilmeniz için önemli etkenlerden biridir.
Kimi köpeklerle bu sorunu sürekli yaşarsınız. Alman Çobanlar, Jack Russell Terrier, Pug’lar, yılda 365 gün ılımlı miktarda tüy dökerler. Bu türlerde köpek evlat edilecek kişilerin alerji durumuna dikkat etmesi gerekmektedir.
Kimi köpeklerde ise tüy dökme mevsimseldir. Sibirya Husky, Pomeranian ve Newfoundland gibi türler ilkbahar ve sonbahar döneminde dökülme yaşarlar.
*Görseller temsilidir. Vetrium Veteriner Kliniği'nde hayvan satışı yapılmamaktadır.
Eğitilebilirlik Özelliklerine Göre Köpek Seçimi
Karışık cins köpekler için neredeyse sınırsız olasılıkları saymazsak, dünya genelinde 300’den fazla resmi olarak tanınan köpek ırkı vardır. Bu farklı ırklardaki her köpek, birçok faktörden etkilenen bir kişiliğe sahip bir bireydir. Herhangi bir köpeğin ne kadar itaatkâr olacağı en çok sosyalleşme süreci ile ilk ayları ve yaşam yılları boyunca gelişir. Bununla birlikte, doğal olarak itaatkar olma eğiliminde olan ve bu nedenle diğerlerinden daha kolay eğitilebilir bazı köpek ırkları vardır.
Border Collie, Poodle, German Shepherd, Golden Retriever, Doberman Pinscher, Shetland Sheepdog, Labrador Retriever, Papillon, Rottweiler, Australian Cattle Dog, Pembroke Welsh Corgi, Miniature Schnauzer, English Springer Spaniel, Belgian Tervuren ve Belgian Schipperke gibi köpekler kolay eğitilebilirlikleri ile bilinirler. Ancak bu köpek cinslerinin kolay eğitilebilir olması tek başına mucize yaratamaz. Onları eğitmek için vakit yaratmayı bilmeniz gerek!
Zeka Özellikleri
Zeki köpeklerin birçok cins olmasına rağmen, diğerlerinin üstünde öne çıkan bazılarının olduğu doğrudur. Ancak, köpeğin cinsi her zaman zekanın bir göstergesi değildir. İyi bir eğitim ve zihinsel stimülasyon köpeğimizin yetişkin aşamalarında çok zeki bir köpek olması için anahtar faktörler olacaktır.
Border Collie, Poodle, German Shepherd, Golden Retriever, Doberman ve Pinscher en zeki köpek türleri arasındadır. Bu köpeklere sıradan bir eğitimin yanısıra farklı numaralar da öğretebilirsiniz.
Bu yazıyı paylaş: