2023-08-02
Kimi zaman köpeğinizle iletişim kurarken zorluk yaşayabilirsiniz. Özellikle yeni köpek sahipleri bu durumu sık sık yaşıyorlardır. Köpeğiniz karşınızda sürekli havlarken ne demek istediğine dair hiç bir fikrinizin olmaması… Belki bu durum yeni köpek sahibi olmuş kişilere daha tanıdık gelecektir. Ama unutmayın ki köpeğinize en iyi şekilde bakabilmek ve onun ihtiyaçlarını anlayabilmenin yolu iyi bir iletişimden geçiyor! Bu nedenle sizin için köpek davranışlarının anlamı için bir rehber yazı hazırladık. Köpeğiniz size ne demek istiyor?
Köpek Davranışlarının Anlamı ve Beden Dili
Köpek davranışlarını çözmemizin en kolay yolu onların beden dilini anlayabilmemizdir. Köpek sahibi olduğunuz zaman onunla birlikte yaşayarak ne demek istediğini ve hareketlerini yavaş yavaş daha iyi anlayacaksınızdır. Birbirinizi anlama sürecinde sabırlı olun ve ona iyi davranın.. 🙂 Köpek davranışlarının anlamı için aşağıdaki köpek davranışları için hazırladığımız infografikten de inceleyebilirsiniz.
Köpek Hareketlerinin Anlamı
Köpekler size kendilerini ifade edebilmek için vücut dillerini veya bakışlarını kullanabilirler. Köpek hareketlerinin anlamı için aşağıda onların hareketlerinin neyi ifade ettiğini açıkladık! Keyifli okumalar… 😊
Buruşuk Surat ve Üzgün Bakışlar
Bazen köpeğinizin buruşuk suratı ve üzgün bakışlarıyla dik dik size baktığını görürsünüz. Genelde bu davranışı siz işe giderken ya da evden ayrılırken gösterirler. Hatta bazen tekrar onu bırakıp gitmeyin diye eve döndüğünüzde bile üzgün bir suratla karşılaşabilirsiniz. Köpekler sahiplerini hayatlarının merkezine koydukları için size her durumda muhtaçtırlar. Biz köpek sahipleri onları çok seviyor ve herşeyden önemli görüyor olsak bile onların hayatında bir tek siz varsınız ve bu yüzden onların merkezinde siz varsınız bunu hiç unutmayın! 🙂 Siz evde yokken ve evden ayrılıyorken köpeğinizin üzülmesi ve ağlaması bu yüzden doğal.
Yavru köpeklerin ağlamaları ise doğal karşılanmalıdır. Yavru köpekler henüz nasıl iletişim kuracaklarını öğrenmedikleri için ve belli ihtiyaçlarını size anlatırken sızlayıp, ağlayabilirler. Onlara yol göstererek ne istediklerini size nasıl anlatacaklarını öğretebilirsiniz.
Herşeyi Çiğnemek İstiyorum!
Köpeğinizin evde bazı eşyaları, koltukları veya yastıkları çiğneyip ısırmak istediklerini görürsünüz. Özellikle yavru köpeklerde çiğneme eğiliminin daha çok olur ve oldukça doğal bir durum. Bunu anlamak için diş çıkarma döneminde olan, sürekli ağlayan, dişi kaşındığı için eline gelen herşeyi ağzına götürüp dişleriyle ısıran bir bebek düşünün.. Yavru bir köpeği de bu durumla aynı şekilde düşünebilirsiniz. Yani eşyaları çiğnemek isteyen köpeğinize sürekli kızıp, onu strese sokmanıza gerek yok. 🙂 Yavru köpeklerde de dünyayı ve etrafı keşfetme duygusu ve merakıyla parçalanan yastıklar, ayakkabılar görebilirsiniz. 🙂
Fakat bu davranışa devam eden yetişkin bir köpek ise ve bu alışkanlık rahatsız edici bir boyuta ulaştıysa o zaman bu konuya dikkatle yaklaşabilirsiniz. Öncelikle herhangi bir sağlık problemi olup olmadığını öğrenmekle başlayın. Eğer bir sağlık problemi yoksa onu strese sokan ve böyle davranmasına neden olan sebepleri çözmeye çalışın. Bu konularda destek için veterinerinizden yardım alabilirsiniz.
Kuyruk Hareketleri ile Köpek Davranışlarının Anlamı
Köpekler anlatmak istedikleri şeyi kuyruk, surat ve kulak hareketleri ile anlatırlar. Tıpkı bizde olduğu gibi bu, onların beden dilidir. Bize anlatmak istediklerini, duygularını, o anki ruh hallerini bu şekilde söylemeye çalışırlar. Peki beden dilleri ile ne anlatmak isterler? Onlarla yaşadıkça yavaş yavaş beden dillerini çözecek olsanız bile birkaç örnek vererek yardımcı olalım.. Mesela kuyruğunu gizleyen, yüzünü buruşturan, dudaklarını hafifçe büzen ve kulaklarını arkada tutan bir minik, birşeyden endişe duyduğunu anlatmak istiyordur. Dİğer bi taraftan, kulakları dik duran ama kuyruğu aşağı inmiş, kafasını yukarda tutan ve sakin duran bir köpek ise rahat olduğunu veya sizinle biraz oyun oynamak istediğini anlatıyor olabilir. Minik dostlarımızla vakit geçirdikçe aslında onları beden dilleri ile ne anlatmak istediklerini çözmek çok da zor olmayacak.
Sürekli Üstünüze Zıplama
Köpekle genelde sevinç, heyecan ve mutluluklarını göstermek istediklerinde sürekli hoplayıp zıplarlar. 🙂 Bazen sizi çok özlediklerinde kapıdan girdiğinizde kapıda sizi bekleyen, girer girmez üstünüze zıplayan köpeğinizle karşılaşabilirsiniz. Bu durumda onu okşayıp, severek sakinleştirmeye çalışın. Fakat bazen, köpekler kimi zaman karşısındaki canlıya karşı üstünlük kurmak amacıyla üzerine zıplıyor olabilir. Yani, köpeğinizin üstünüze zıplaması aynı zamanda sizin üzerinizde üstünlük kurmaya çalıştığını gösteriyor olabilir. Ve siz de bu durumun her seferinde mutluluktan ya da heyecandan olduğunu sanarak bir sonraki zıplama için teşvik edici davranmış olabilirsiniz. Köpeğinizin üzerinize zıplamasının nedenini iyi anlayarak ona göre bir karşılık vermeniz gerekir.
Etrafı Kazma İsteği
Köpeğinizi dışarı çıkarttığınız zaman dışında evde de sürekli bir yerleri kazmaya çalıştığını görebilirsiniz. Bu durumu fazla anormal karşılamayın. Çünkü köpeklerin doğasında olan, içgüdüsel bir harekettir. Bu nedenle de buldukları her yeri kazmaya çalışırlar. Bu hareketi çoğu zaman dışarda yapsalar bile evde de kanepelerin üstünü veya yerleri kazmaya çalışabilirler. Evde biyerleri kazmaya çalışmaları zarar vermek amaçlı değil, içgüdüsel olarak yapıyorlar. Çünkü doğalarında kazı yaparak birşeyler bulmak, kendilerine bir yer açmak ya da yemek aramak gibi amaçları var ve onların bu içgüdüsel hareketlerini bazen evde de gözlemleyebiliyoruz.
Sürekli Havlama Sesleri
Unutmayın ki bir insanın konuşması ne kadar doğalsa, köpeklerin havlamasıda o kadar doğaldır. Köpeğinizin nedensiz yere havlaması sizi bir noktada rahatsız etse de, mutlaka bir nedeni vardır. Köpekler duydukları seslerde, hissettikleri tehlikeli bir durumda buna her zaman havlayarak karşılık verirler. Havlamak onlar için önemli bir iletişim kurma yöntemidir ve havlamalarının birçok farklı nedeni olabilir.
Çoğu zaman bir tehlike işareti sezdiklerinde uyarıda bulunmak için havlarlar. Korkmuş oldukları bir durumda yine havlayarak karşılık verirler. Unutmayın ki, köpeklerin işitme yetenekleri bizden çokd aha fazladır. Sizin duymadığınız sesleri onlar duyarak tepki gösterebilirler. Farklı bir ses, yabancı birinin eve gelmesi, bir kişinin onları tedirgin edici davranışları uyarı amaçlı havlamalarına neden olur.
Bu yazıyı paylaş: