Yavru Köpek Bakımı Rehberi: Dikkat Etmeniz Gereken Her Şey

Yavru köpeklerin cinsi kendine has özelliklere sahiptir ve yavru köpek bakımı konusunda dikkat gerektiren bir çok konu vardır. Hangi yavru köpeği seçtiğiniz ve yavru köpeğinize nerede bakacağınız gibi konular yavru köpek bakımı ile ilgili en önemli noktalardır.

Ümitköy veteriner ihtiyaçlarına en doğru çözümleri sunan Vetrium Veteriner Kliniği olarak bugünkü içeriğimizde yavru köpek sahiplenmek isteyenler için yavru köpek bakımı ile ilgili bilinmesi gereken tüm noktaları bir araya getirdik. Dilerseniz sizi daha fazla bekletmeden bu konu hakkında merak edilenlere etraflıca göz atalım.

Yavru Köpek Bakımı Nasıl Yapılır?

Köpek sahibi olurken sokaklarda ve barınaklarda yaşayan yavru köpekleri de tercih edebilirsiniz. Yavru köpeklerin kökeni ve evcilleştirme süreci hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Dünyanın farklı bölgelerinde arkeolojik bulgular, köpeklerinin ilk insanlar sayesinde evcilleştirildiğini gösterir. Mağara duvarların da ateş çevresinde insanlarla birlikte olan köpekler vardır. Yavru köpekler ava yardımcı olması için yetiştirilmiştir. Modern köpek yavruları pek çok konuda eğitilebilmiştir.

Yavru çoban köpekleri koyun gütme de yardımcı olurken, kılavuz yavru köpekler görmeyen bireylerin gözü olmuştur. Dağ köpekleri ise insan hayatını kurtarmaya yardımcı olur. Özellikle bilinenleri Golden Retriever, Pointer, Labrador Kırmızı İrlanda Setter ve Cocker Spaniel olan sportif köpekler aile köpeği olurlar. Av köpekleri de aile köpeği olacak türlerdir. Ancak iri olan cinsleri gözetim ve kontrol altında tutmak gerekebilir. Diğer köpekler arasın da çocuklarla iyi geçinen bir köpek türü ise Terrier’dir.

Yavru Köpek Bakımı için Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öncelikle bilinmesi gereken yavru köpeğin boyutu ne olursa olsun düzenli olarak idmana ve beslenmeye ihtiyacı vardır. Bir parka götürmeniz yavru köpekleri mutlu edecektir. Dişi köpeğiniz varsa çiftleştirmelerden uzak tutmak için kızışma zamanın da erkek köpeklerden ayırmanız gerekir. Aldığınız köpek yavrusu kardeşlerinden ayrıldıysa kaç haftalık olduğu bilinmelidir. Böylece annesinden ve kardeşlerinden beslenme ve oyun gibi becerileri öğrenmiş olmalıdırlar. Yavru köpeğinizi götürürken taşıma çantasın da ya da battaniyeye sarıp kucağınız da götürmelisiniz.

Yavru köpek tuvalet eğitimi verirken bazı kurallara dikkat etmelisiniz. Eve girmeden tuvaletini yapma fırsatı verin veya hava çok kötüyse evin içinde yere gazete kağıdı seriniz. Köpeğiniz tuvaletini yaptığında onu severek ve okşayarak bunu anlamasını sağlayınız. Gazete dışın da tuvaletini yaptığın da onu sevmeyiniz. Zaman ilerledikçe gazeteyi teke indirin kapının hemen yanına koyunuz. Tuvaletini yapmak için dışarı çıkmasını bildiğinde son gazeteyi kaldırabilirsiniz.

pug köpek, yavru köpek bakımı

Yavru Köpek Nasıl Beslenir: Yemek ve Su Kabı

Yavru köpeğinizin yatağı battaniyeyle örtülmüşse sevecek ve alışacaktır. Köpeğinizin yemek ve su kabı seramik veya çelik olmasına dikkat ediniz. Su ve yemek kabını her gün yıkamalısınız nedeni yemek artıkların da mikrop üremesidir. Köpeğinizin tasmasına telefon numarası yazılı bir künye takmalısınız. Modern GPS cihazları da mevcuttur.

Yavru köpeklerin beslenmeleri konusunda daha detaylı bilgi için Yavru Köpek Ne Yer? Yavru Köpek Beslenme Tablosu başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Yemek Eğitimi

Yavru köpek bakımı konusunda en çok dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de, yemek eğitimidir. Büyüme çağında olan yavru köpeğinize günde beş kez sulu yemek vermelisiniz. Bu yemeğe ihtiyacı olduğu bilinmelidir. Bunlar pişirilmiş yumurta, hazır yavru köpek mamaları veya haşlanmış balık olabilir. Yemeklerinizden köpeğinize vermek istiyorsanız kendi yemek kabın da vermelisiniz, yoksa sizin yemeğinizi tercih edip, yemeğini yememeye başlayabilir. Yemek artıklarını eğitim verirken ödül olarak da verebilirsiniz, bu şekilde köpeğinizi teşvik edecektir.

yavru köpek bakımı

Yavru Köpek Bakımı: Banyo

Yavru köpek bakımında banyo yaptırırken, fırçalama ve tarama, ölü tüylerini aldığınız ve aynı zaman da tüylerinin parlak ve sağlıklı olmasını sağladığınız anlamına gelmektedir. Bu yavru köpeğiniz için son derece faydalıdır. Ancak alt kısmını fırçalarken dikkat etmelisiniz ve size güvensin. Köpeklerin banyoya ihtiyacı vardır. Yalnız yavruları sadece ıslak veya ılık bir bezle silmeniz gerekir. Banyo yaptırmak istiyorsanız küveti bacaklarının üst tarafına ulaşacak kadar doldurmalısınız. Köpeğinizi yıkadıktan sonra güzelce kurulamalısınız.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Tuvalet Eğitimi için Nelere Dikkat Edilir?

Bu yazıyı paylaş: