Köpek Yaşı Hesaplama Rehberi

Evinizi neşelendiren, her anınızı renklendiren köpek dostunuzun büyümesine tanıklık etmek, hiç şüphesiz ki size de tarifsiz bir mutluluk veriyordur. Fakat köpeğinizin bir yılının, sizin bir yılınıza eşit olmadığını söylesek, ne dersiniz? Sizin için hazırladığımız köpek yaşı hesaplama rehberi sayesinde köpeğinizin kaç yaşında olduğunu öğrenebilir ve onun yaşına göre ihtiyaç duyduğu hayatı sunmak için daha doğru adımlar atma şansı bulabilirsiniz.

Bu anlamda, Ankara’nın Çayyolu, Bilkent, Beytepe, Yaşamkent ve Ümitköy veteriner ihtiyaçlarına en doğru çözümler ile karşılık veren Vetrium Veteriner Kliniği’nin alanında uzman veteriner hekimlerinden görüş alarak derlediğimiz bilgileri göz önünde bulundurmanızı öneririz. O halde dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan köpeklerin yaşı nasıl hesaplanır sorusuna birlikte yanıt bulalım.

Köpek eğitimine dair detaylı bilgi edinmek için ise Köpek Eğitimi Rehberi, Köpek Eğitimi Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Köpek Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Bir kadına pati uzatan yavru köpek

Köpeğinizin yavruluk döneminden yetişkinlik dönemine çok hızlı bir şekilde ulaştığını düşünüyor olabilirsiniz. Buna benzer şekilde yetişkinlik serüveni boyunca farklı davranış özellikleri sergilediğini de mutlaka gözlemlemişsinizdir. Öte yandan bir köpeğin ömrünün, insan ömründen çok daha kısa sürdüğü de malum.

İşte bu gibi farklılıklar, köpeklerin yaşının insan hayatı ile kıyaslanmasından kaynaklanmaktadır. Oysa ki köpeğiniz, belki de düşündüğünüzden çok daha yaşlı veya çok daha genç olabilir. Bu da tabii ki onun yaşamındaki ihtiyaçlarını ve sizin ondan beklentilerinizi önemli ölçüde belirleyecektir.

Köpek yaşı hesaplama konusunda tarih boyunca bilim insanları ortaya farklı görüşler atmıştır. Bir köpeğin doğduğu ilk yılın, bir insan ömründe 7 yıla denk geldiği görüşü bilinen en yaygın hesaplamalardan biridir. Fakat köpeklerin yaşını hesaplamak, aslında bundan daha karmaşıktır.

Son yıllarda yapılan araştırmalar, köpeklerin birçok farklı değişkene bağlı olduğunu ortaya koymaktadır. Büyüklük ve kilo, bu değişkenlerden yalnızca birkaçıdır. Köpeklerin ırkı ise bu değişkenlerin içinde en belirleyici faktör olarak kabul edilmektedir. Buna göre köpeğinizin yaşı,ırkına bağlı olarak hesaplandığı zaman çok daha doğru sonuçlar verecektir.

Köpeğiniz Kaç Yaşında?

Bir kulağı kalkık koyu renkli köpek

Köpek yaşını hesaplamanın tek bir doğru yöntemi olduğu henüz kanıtlanmış olmasa da en güncel köpek yaşı hesaplama formülüne göre orta boy bir köpek ırkına mensup köpeğin doğumundan itibaren geçen ilk yılı, 15 insan yılına eşit olarak değerlendirilmektedir. Fakat ilk yıldan sonra bu hesaplama değişmektedir. Buna göre bir köpeğin ikinci yılı, bir insan için 9 yıla eşit olacaktır. Köpeğin ikinci yılından sonraki her yaşı ise insan yılına göre yaklaşık 5 yıl sayılmaktadır.

Fakat daha önce de belirttiğimiz gibi köpek yaşı hesaplama işleminde köpeğin boyutları ve ırkı büyük rol oynamaktadır. Yani daha küçük köpeklerin yaşını hesaplarken kendilerinden daha büyük köpeklere göre daha az sayıda insan yılı göz önünde bulundurulabilir. Aynı şekilde büyük bir köpeğin de her bir yılının insan yılına göre yukarıda sözünü ettiğimiz rakamlardan daha fazla olacağı öngörülebilir.

Öte yandan ortalama değerler dikkate alındığında;

  • Bir köpeğin 1 yaşındayken insan yılına göre 15 yaşında olduğu,
  • Bir köpeğin 2 yaşındayken insan yılına göre 24 yaşında olduğu,
  • Bir köpeğin 3 yaşındayken insan yılına göre 28 yaşında olduğu ve artık bundan sonraki her yaşının insan yılına göre 5’er yıl artacağını söyleyebiliriz.

Köpek Yaşı Hesaplama Tablosu Neye Göre Belirlenmiştir?

Amerikan Veteriner Hekimleri Birliği (American Veterinary Medical Association - AVMA), yürütülen çalışmalar doğrultusunda köpekler ile insanların yaşam eğrisinin aynı olmadığını, hatta köpek ırklarının boy, kilo gibi değişkenlere göre yaşam eğrilerinin dahi farklılaştığına işaret etmektedir. Yani köpek yaşı hesaplarken dikkate alınması gereken birçok faktör söz konusudur.

Hatta popüler inanışın aksine her köpek ırkı, farklı yaşlarda yetişkinliğe ulaşmaktadır. Buradan yola çıkıldığında köpeklerin yaşam ömrünün de aynı olmayacağı rahatlıkla savunulabilir. Diğer yandan küçük köpek ırklarının büyük köpek ırklarından daha uzun süre yaşadığı gözlemlenmiştir. Yine de tüm yaş hesaplamalarının kabaca tahminler olduğunu unutmamanızda yarar var.

Bir Köpeğin Kaç Yaşında Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Minderde yatan yaşlı köpek

Köpeklerin yaşı nasıl hesaplanır sorusuna yanıt bulduk, fakat kaç yaşında olduğunu bilmediğiniz bir köpeği sahiplendiğiniz zaman yaşını nasıl öğreneceğinizi de merak ediyor olmalısınız.

Eğer evlat edindiğiniz köpeğin doğum tarihini bilmiyorsanız, yaşını da net olarak bilmeniz pek mümkün olmayacaktır. Ancak köpek yaşı doğrultusunda köpeğinizin sergilediği birtakım davranış özellikleri, yaşı hakkında fikir yürütmenize yardımcı olacaktır.

Örneğin köpeğinizin dişlerine bakabilirsiniz. Eğer yavru bir köpeğiniz varsa ve henüz dişleri yoksa, en fazla 8 haftalık olduğunu anlayabilmek mümkün. Fakat tüm dişleri çıkmış ve beyaz renkliyse, köpeğinizin en fazla 7 aylık bir yavru olduğunu öngörebilirsiniz.

Öte yandan dişler biraz daha koyu renkliyse ve hatta arka dişler sararmış durumdaysa, köpeğinizin yaşının 1 veya 2 olduğunu düşünebilirsiniz. Dişlerde tartar oluşumu ve belki biraz da aşınma gözlemliyorsanız, köpeğin biraz daha büyük olduğu rahatlıkla anlaşılacaktır.

Eğer köpeğinizin dişleri çok fazla aşınmışsa, artık 5 ila 10 yaş aralığında olduğu sonucuna varabilirsiniz. Eksik dişler, fazla miktarda tartar birikintisi ve hastalık belirtileri ise köpeğinizin 10 yaşını geçkin ve artık ihtiyar bir dost olduğunun göstergeleri olacaktır.

Tüm bu ipuçları elbette net bir bilgi vermeyecektir. Çünkü her köpeğin farklı bir yaşam öyküsü olacağından yalnızca dişlerine bakarak yaşını tahmin etmek doğru bir yöntem olmayacaktır. Dişlerin yanı sıra tüy yapısı, cilt yapısı, kas yapısı ve diğer değişkenler de incelenmelidir. Bu nedenle daha güvenilir bir sonuç için veteriner hekime danışmanızı tavsiye ederiz.

Küçük Köpekler Neden Büyük Köpeklerden Daha Uzun Yaşar?

Çimlerin üzerinde oyun oynayan iki küçük köpek

Küçük köpek ırklarının büyük köpek ırklarına kıyasla farklı bir gelişim sürecinden geçtiklerini ve gözlemlere göre daha uzun yaşadıklarını belirtmiştik. Köpek ırkı ile yaşam eğrisi arasındaki korelasyon şimdiye kadar yapılan bilimsel çalışmalar doğrultusunda net bir şekilde ortaya konulmuş olmasa da büyük köpeklerin hayatları boyunca daha hızlı gelişim kaydettikleri görülüyor.

Vücut kütlesi ile ilişkili olan bu gözlem, büyük köpeklerin küçük ve orta büyüklükteki köpek ırklarına göre daha hızlı büyümesinin anormal hücre büyümesine yol açtığı gibi bir çıkış noktasından kaynaklanıyor. Bilim insanları, büyüme ve yaşam döngüsü arasındaki bağlantıyı daha net bir şekilde açıklayabilmek için ise çalışmalarını halen sürdürüyorlar.

Küçük köpek ırkları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilmek için Büyümeyen Köpek Cinsleri ve Bakımları başlıklı içeriğimize göz atmanızı öneririz.

Siz bu sırada köpeğinizi daha yakından tanımak ve ihtiyaçlarını daha iyi anlayabilmek için uzman bir veteriner hekimden destek alabilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş: