Köpekler Neden Ulur? Köpeklerin Uluma Sebepleri

Köpekler neden ulur sorusu, köpek sahiplerinin en çok merak ettikleri ve hakkında araştırma yaptıkları konulardan bir tanesidir. Aslında kurtlar ile aynı soydan geldikleri düşünüldüğünde köpeklerin ulumasının çok da şaşırtıcı olmaması gerektiği düşünülebilir.

Bildiğiniz üzere, köpeklerin işitme yeteneği insanlara göre çok daha iyi gelişmiş olduğu için duydukları seslere ve etraflarında olan bitene karşı çeşitli tepkiler göstermesi oldukça normal bir durumdur.

Köpekler tehlike anında, mutlu olduklarında, bir duruma kızdıklarında ya da duygusal hissettiklerinde çıkardıkları çeşitli sesler aracılığıyla aslında kendilerini ifade etmeye çalışmaktadırlar. Yani ulumaları da anlam aranması gereken köpek davranışlarından bir tanesidir. Peki köpekler neden ulur? Ulumalarının altında yatan sebepler neler olabilir?

Eğer bu sorunun yanıtını merak ediyorsanız Çayyolu Vetrium Veteriner Kliniği olarak bu konu hakkında hazırlamış olduğumuz içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

Kedi sahiplerinin en çok merak ettikleri konulardan bir tanesi de kedi mırlaması. Kedilerin çıkardığı mırlama sesinin nedenlerini öğrenmek için ise Kedi Mırlaması Ne Anlama Gelir? başlıklı içeriğimizi okumanızı tavsiye ederiz.

Köpekler Neden Ulur?

bir sepetin içindeki yavru köpek

Birçok köpek sahibi gibi siz de köpekler neden ulur sorusunu merak ediyor musunuz? Veya sokakta yaşayan köpeklerin sık sık uluduğuna şahit olduğunuz için bu durum ile ilgili merak ettiklerinize bir cevap bulmaya mı ihtiyacınız var?

Sebebi her ne olursa olsun köpekler neden ulur sorusunun yanıtını arıyorsanız şu anda doğru yerdesiniz. İçeriğimizi okumaya devam ederek zihninizi bu konu ile alakalı olarak meşgul eden sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Köpekler İletişim Kurmak İstediklerinde Ulur

Özellikle sokakta yaşayan köpeklerin geceleri tıpkı bir kurt gibi uluduklarına hepimiz illaki şahit olmuşuzdur. Köpekler de aslında kurtlar gibi aynı cinsten oldukları diğer hayvanlarla iletişim kurabilmek, yerlerini diğerlerine belli edebilmek için ulumaktadırlar.

Bir köpeğin bulunduğu yeri, sokakta yaşayan diğer köpeklere belli edebilmek adına ulumasının ardından; sesini ulaştırabildiği yakın ya da uzak çevredeki diğer köpeklerin de onun yanına gittikleri görülmektedir.

Köpekler Yardım İstediklerinde Ulur

Köpeklerin uluma sesi aslında bir nevi yardım çığlığı olarak da değerlendirilebilir. Köpeğiniz zor durumdaysa, yaralandıysa ya da başka bir problem ile karşı karşıya ise size sesini duyurmak ve yardım istemek için uluyabilir.

Eğer dışarıdan bakıldığında minik dostunuzda herhangi bir problem gözlemlemiyorsanız fakat ulumaları artarak devam ediyorsa köpeğiniz sizin fark edemediğiniz bir hastalığa yakalanmış olabilir. Ya da gözünüzden kaçan bir yeri yaralanmış olabilir. Böyle bir durum ile karşı karşıya kaldığınızda sorunu en erken şekilde teşhis edebilmesi adına köpeğinizi alanında uzman bir veteriner hekime götürerek muayene ettirmeniz ise köpeğinizin sağlığı için büyük önem arz ediyor.

Buna ek olarak köpekler sahipleri ya da çevrelerinde bulunan bir başkası tehdit altında olduğunda ya da zor durumda kaldığında bunu çevredeki diğer insanlara haber vermek ve yardım istemek için ulurlar.

Köpekler Duydukları Sese Tepki Göstermek Adına Ulur

köpekler neden ulur sorusuna yanıt niteliğinde uluyan köpek

Köpekler neden ulur sorusuna verilebilecek olan bir diğer yanıt ise duydukları sese tepki göstermek istemeleri olabilir. Köpeklerin ambulans, polis ya da itfaiye sireni gibi yüksek tondaki sesleri duyduklarında uludukları, bu sesler bulundukları alanlara daha da yaklaştığında is uluma miktarlarının arttığı gözlemlenmektedir.

Köpekler Bulundukları Yeri Belli Etmek İçin Ulur

Vahşi doğada yaşayan kurt ve köpekler, sürüyü organize edip bir araya getirebilmek adına ulumaktadırlar. Örneğin avlarının yerini birbirine belli etmek için ya da yardım isteyebilmek adına ulumaları sürünün kalanına verilen bir işaret olarak olarak ifade edilebilir.

Benzer durum evcil köpeklerde de görülebilmektedir. Komşularınız, siz evde yokken köpeğinizin uluduğunu söyledinde buna da şaşırmamanız gerek. Çünkü köpeğiniz aslında sizinle iletişim kurabilmek adına ve sizi eve çağırdığı için uluyor olabilir.

Öte yandan av köpekleri, avlarını yakaladıklarında bunu sahiplerine anlatabilmek ve bulundukları yeri belli edebilmek adına uluyabilirler.

Köpekler Yabancılara Karşı Ulur

evin penceresinin önünde uluyan kurt köpeği

Köpek uluması, minik dostlarımızın yabancılara karşı oluşturdukları bir tür savunma mekanizması olarak da değerlendirilebilir. Örneğin evinizin çevresinde ya da içerde bir yabancı gördüklerinde ulumalarının nedeni kendilerini tehdit altında hissetmeleri ve buna dair sizi ve etrafta bulunan diğer insanları bilgilendirmeye yönelik olabilir.

Buna ek olarak sokakta yaşayan köpekler kendi bölgelerinin başka köpekler tarafından işgal edildiğini gördüklerinde onları uzaklaştırmak adına ulamaya başlayabilirler.

Köpekler İçgüdüsel Olarak Ulur

Köpeklerin geçmiş yaşantılarından gelen alışkanlıklarını içgüdüsel olarak devam ettiklerini söylesek yanılmış olmayız. Bu nedenle köpekler kimi zaman herhangi bir uyarana bağlı olmaksızın ulumaya başlayabilirler.

Eğer köpeğiniz de durup dururken ara sıra uluyor ve sonrasında kendi haline dönüyorsa bunun ardında herhangi bir sebep yatmıyor, uluması tamamen köpeğinizin içgüdülerinden kaynaklanıyor olabilir.

Öte yandan köpeğiniz sokaktan gelen başka bir köpeğin ulumasına tepki göstermek amacı ile de uluyabilir. Bu da uluyan başka bir köpeğe cevap verme isteklerinden kaynaklanmaktadır, yani tamamen içgüdüseldir.

Ezan Okunurken Köpekler Neden Ulur?

bir parkta uluyan beyaz tüylü köpek

Ezan okunurken köpekler neden ulur sorusu da yalnızca evcil hayvan sahiplerinin değil pek çok kişinin merak duyduğu konulardan bir tanesi. Bu konu ile ilgili ortaya pek çok farklı yorum atılıyor.

Bunlardan bir tanesi, köpeklerin seslere karşı hassasiyetlerinin insanlara göre çok daha fazla olmasından kaynaklandığı ve buna bağlı olarak ezan ve siren gibi aşırı gürültülü seslerden rahatsız olduklarının düşünülmesi.

Yani aslında köpeklerin ezan sesini duyduklarında havlamaları, ezan sesini bir uyaran olarak algılamalarından ve buna tepki göstermelerinden kaynaklanıyor.

Öte yandan bu konu hakkında yapılan bir diğer yorum ise şartlanma ya da koşullanma. Bu duruma Pavlov’un köpeğinin klasik koşullanması örnek gösterilebilir. Bildiğiniz gibi köpeğine et vermeden zil çalan Pavlov, bu sayede köpeğinin zil sesine şartlanmasını sağlamıştır. Bir süre sonra zil sesini duyan köpek et görmediği halde et yiyeceği düşüncesiyle salyalarını akıtmaya devam etmeye başlamıştır.

Köpekler ezan okurken neden ulur sorusu da bu durumun bir başka örneği olarak düşünülebilir. Yani sesten rahatsız olmasalar da daha önce rahatsızlık duydukları için yine bu şekilde hissedeceklerine dair güdülenmiş olabilirler.

Bu içeriğimizde sizler için köpekler neden ulur sorusunu tüm ayrıntıları ile ele aldık, umuyoruz ki aklınızdaki soru işaretlerini tümüyle giderebilmişizdir.

Özetle, köpeklerin ulumalarının ardında yatan pek çok farklı sebepten söz edilebilir. Bunun yanı sıra köpeğinizin uluması tamamen içgüdüsel ve herhangi bir neden olmaksızın ortaya çıkabilir.

Yine de köpeğiniz ile birlikte bulunduğunuz ortamda sözünü ettiğimiz nedenlere dair hiçbir belirti yok ise ve köpeğiniz sık sık ulumaya devam ediyorsa bu durum bir hastalıktan kaynaklı da yaşanıyor olabilir.

Böyle bir durumla karşılaştığınızda vakit kaybetmeden bir uzman veteriner hekime danışarak konu ile daha detaylı bilgi edinmeniz köpeğinizin sağlığını korumaya yardımcı olabilir.

Sizler için hazırladığımız faydalı diğer içeriklerimiz için blog sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!

Bu yazıyı paylaş: