Köpek Tuvalet Eğitimi: Nasıl Verilir, Nelere Dikkat Edilir?

Evinizin minik üyesi, ailenizin sadık dostu sevimli ve minik köpek tuvalet eğitimi nasıl verilmeli ve nelere dikkat edilmeli? Yeni köpek beslemeye başlayanların en büyük sorunlarından biri, köpeklerin tuvalet sorunu ve onlara nasıl bu eğitimin verilebileceğidir.

Köpeğinize tuvalet eğitimi verirken en çok ihtiyacınız olacak şey, sabırdır. Sabrın yanında, devamlılık ve sürekli onu teşvik etmeniz de gereklidir. Köpeğinize tuvalet eğitimi verirken amacınız, ona en kısa sürede bu eğitimi verirken, iyi alışkanlıklar kazanmasını öğretip, sevgi ve şefkat göstererek onunla bir bağ kurabilmektir.

Köpek Tuvalet Eğitimi

Köpek tuvalet eğitimi ev yaşantınız ve düzeniniz için çok önemli bir detay. Köpeğinize tuvalet eğitimini verdikten sonra evinizde birlikte daha mutlu, huzurlu ve düzenli bir yaşam yakalayabileceksiniz. Tuvalet eğitimi hem köpek sahipleri için kolay ve ev düzenini bozmayacak, hem de köpeğiniz için iyi bir alışkanlıktır. Biz de Ümitköy veteriner ihtiyaçlarına en doğru çözümleri sunan Vetrium Veteriner Kliniği olarak köpeklerde tuvalet eğitimi verirken, karşılıklı olarak bu süreyi en kısa sürede ve en kolay şekilde atlatabilmeniz için nelere dikkat etmeniz gerektiğini yazdık. Keyifli okumalar. 🙂

Köpek Tuvalet Eğitimi: Ne Zaman Verilmeli?

Köpek tuvalet eğitimi verilmeye başlanması için ortalama zaman köpeğiniz 12-16 aylık olduğundadır. Uzmanlar ve veterinerler bu zamanın en ideal zaman olduğunu belirtiyor. Çünkü 12-16 aylık bir köpek tuvaletini tutabilecek bir durumda oluyor ve bunu kontrol etmeyi öğrenebiliyor.

Eğer köpeğinizi ilk aldığınız 12 aylık veya daha büyükse evde tuvalet eğitimi sizin için biraz daha zorlayıcı olabilir ama sabır ve sevgi ile bu zamanı da aşabilirsiniz. Zorlayıcı olmasının en büyük nedeni de köpeğinizin ozamana kadarki alışkanlıklarını değiştirmek ve yeni şeyler öğretmek olacaktır. Fakat bunu yaparken sabırlıi, düzenli ve azimli olursanız değişmeyecek hiçbir şey yok! 🙂

köpeklerde tuvalet eğitimi

Köpek Tuvalet Eğitimi: Nasıl Verilir?

Köpeğinize tuvalet eğitimi verirken, yapmanız gereken adım, onu eve getirdiğinizde limitlendirilmiş bir güvenli bölge oluşturmaktır. Bu bir köpek evi, kafes, etrafı çevrilmiş bir alan ya da küçük bir oda olabilir. Güvenli bölge içerisinde köpeğinizin rahatça gezip, hareket edip, uyuyabileceğinden emin olmalısınız. Güvenli alan içinde mama kabı, yatak ve oyuncakları da bulunmalıdır.

Güvenli alanı veterinerlerde ve pet shop’larda satılan tuvalet pediyle kaplayın. Tuvalet pedleri köpeğinize tuvalet eğitimi verme sürecinde meydana gelebilecek kazaları az hasarlarla atlatmak içindir. Ayrıca güvenli bölge içinde olması da onu limitlendirerek, evde diğer yerlerde tuvaletini yapmasını engelleyecektir.

Tuvalet pediyle verilen eğitimde yapılan en büyük yanlış, ilk başta sadece pedlerle eğitim verip daha sonra dışarıda eğitim vermektir. bunu yapmak yerine tuvalet eğitimine başlarken hem ev içinde hem de dışarıda eğitim vermektir.

Köpeğinizi tuvalet için dışarı çıkartırken ilk birkaç seferde yardım için bu pedlerden yanınıza alabilirsiniz. Dışarıda da bu pedlere basarak güvenle tuvaletini yapabileceği hissini yaratmış olursunuz.

Evde tuvalet eğitimine devam ederken aynı zamanda dışarda eğitim vermeye de devam etmelisiniz. Böylece köpeğiniz tuvaleti geldiği zaman dışarı çıkmasını beklemeyi öğrenebilir. İlk zamanlarda dışarı çıkarmanıza rağmen evde de küçük kazaların yaşanması normaldir.

Evde ona özel yarattığınız alanda her iki üç günde bir pedleri azaltın. Bu süreç içerisinde evin içinde pedlerin üzerine tuvaletini yapmaya alışan köpeğiniz, hâlâ pedlerin üzerine yapmaya devam eder ve bu şekilde evde tuvaletini nereye yapması gerektiğini öğrenir.

Tuvalet pedlerini eksiltmeye başladığınızda yemek yediği ve uyuduğu alanın yakınından başlayarak yapın ve en son kalan pedler, uyuduğu alana en uzak olanları olsun. Köpekler, yemek yedikleri ve uyudukları alanların yakınına tuvaletlerini yapmayı sevmedikleri için onları zorlayan bir durum söz konusu olmaz.

Köpek Tuvalet Eğitiminin Dışarda Verilmesi

Dışarda tuvalet eğitimi vermeye başladığınızda ilk başlarda yabancıladığı için dışarda tuvaletini yapmak istemeyebilir. Bunun için yapabileceğiniz şey, ilk başlarda evde alıştığı pedlerden yanınıza alıp, onu bir yere sererek tuvaletini yaptırmaktır. Aynı zamanda ilk dışarı çıkışlarınızda uygun yeri bulması ve dışarda tuvaletini yapabilmesi için daha fazla gezmeniz gerekebilir. Bunun için sabırlı olmalısınız.

Ayrıca, onu tuvalet için her dışarı çıkardığınızda kendinize özel ‘tuvalet zamanı’ gibi bir komut söyleyerek alıştırın. Daha sonraki çıkışlarınızda bu komutu duyduğu zaman tuvaletiniz yapması gerektiğini bilir. Tuvaletini bitirdiği zamanlarda da överek bir ödül verin. Ödül maması veya onunla biraz oynamak iyi bir şey yaptığını anlamasını sağlar.

Köpeğinizin Tuvaletinin Geldiği Nasıl Anlaşılır?

Köpek sahibi olduğunuz zaman, tuvaletinin geldiğini anlayabiliyor olmanız çok önemlidir. Genel olarak köpeğinizle iyi bir iletişim sağlayabilmeniz için köpeğinizin bedensel davranışlarını iyi anlıyor olmanız gerekiyor. Bunun için köpek davranışlarının anlamı yazımıza göz atarak onunla daha kolay iletişim kurabilirsiniz. 🙂

Köpeğinizin tuvaleti geldiğinde bazı hareketler yaparak size bunu anlatıyor olacaktır zaten. Ağlama, daireler çizme, etrafı sürekli koklama, sürekli havlama, kapıyı tırlamama gibi hareketler yaparak size dışarı çıkma ihtiyacı olduğunu anlatır.

Dışarıda köpeğinize tuvaletini yaptırdıktan sonra çevreyi de temiz bırakmayı unutmayın. 🐶

köpeklerde tuvalet eğitimi

Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Sırasında Yapılmaması Gerekenler;

  • Köpeğiniz tuvaletini yapmak için dışarı çıkarırken ona sert davranmayın, kızmayın ve zorla dışarı çıkarmayın. Bu onun dışarı çıkarken sizden korkmasına ve sürecin uzamasına sebep olur. Dışarı çıkmak istemediğinde onu sevip, cesaretlendirin. 😊
  • Eğer tuvaletini uygunsuz bir yere yaparsa ellerinizi çırparak ya da ‘hayır’ komutuyla doğru olmadığını öğretin ve doğru yere yaptığında onu ödüllendirin ki, hangisinin doğru hangisinin yanlış olduğunu anlayabilsin.
  • Köpeğinizi dışarı çıkardığınızda eğer çok uzun süre bekliyor ve tuvaletini yapmıyorsa, kızmayın ve bağırmayın. Etrafı keşfetmek ve tuvaletini yapacak uygun yeri bulmak isteyebilir.

Köpeklerde tuvalet eğitimi uzun süreli ve yorucu olabilir fakati bu durum sizi yıldırmamalı ve pes etmemelisiniz. Tuvalete gitme ihtiyacı hissettiği anda onu dışarıya çıkartmak ve ardından ödül vermek üzere iki temel eğitim unsurundan vazgeçmediğiniz sürece köpeğiniz eninde sonunda tuvalet eğitimini almış olacaktır. Köpek tuvalet eğitimi, köpeğinizin eğitiminin önemli adımlarından biridir.

Köpeklerde tuvalet eğitimi kadar önemli bir detay da köpeğinizin temizliğinin sağlanmasıdır. Köpeğinizin temizliği ile ilgili en doğru bilgileri 5 Adımda Köpek Nasıl Yıkanır başlıklı içeriğimizi inceleyerek öğrenebilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş: