2025-07-11
Can dostumuz köpeklerde kulak akarlarından dolayı kulak uyuzu meydana gelebilir. Kedilerde de görülen kulak uyuzu, ciddiye alınması gereken önemli bir dış kulak yolu sorunudur. Vetrium olarak bu yazımızda köpeklerde kulak uyuzu belirtileri, nedenleri ve tedavisine yönelik merak ettiklerinize değineceğiniz.
Köpeklerde Kulak Uyuzu Neden Olur?
Öncelikle köpeklerde kulak uyuzuna neden olan ana sebepleri irdeleyelim. Bu sebeplerden biri, başka bir köpekle temas ederek parazitin bulaşmasıdır. Evcil hayvanınız kimi zaman sokak köpekleriyle temasa geçebilir. Bu durumda istenmeyen parazit bulaşması meydana gelebilir. Köpeklerde kulak uyuzu nedenlerini de genel hatlarıyla şöyledir:
- Gıdadan ve çevreden kaynaklı alerjiler
- Kulak kanalında biriken fazla nem ve yağ
- Otodectes cynotis (Kulak akarları)
- Parazit enfestasyonlar
Yukarıdaki nedenlerin ortaya çıkmasına zemin hazırlayan bir etken ise köpek kulak temizliğinin es geçilmesidir. Eğer baktığınız köpeğin kulak temizliğini ihmal ederseniz kulakta birikmeye hazır akarlar ve parazitler, sık sık kaşıntıya ve daha sonra da uyuza neden olacaktır.
Kedilerde de rastlanan kulak uyuzuna özel bilgiler edinmek için Kedilerde Kulak Uyuzu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi adlı yazımıza da mutlaka göz atın!
Köpeklerde Kulak Uyuzu Belirtileri Nelerdir?
Köpeklerde görülen bu rahatsızlık genel olarak kulakta gözlemleyebileceğiniz belirtilerle kendini gösterir. Köpek, kulağını kanatırcasına kaşıyabilir ve bu kaşıntıyı engellemek amacıyla başını sürekli sallayabilir. Genel olarak köpeklerde kulak uyuzu belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:
- Sık sık kulak kaşıntısı,
- Kulaklarda hoş olmayan kötü bir koku,
- Kulaktan akan sarı veya kahverengi akıntı,
- Kulak kepçesinde kızarıklık, şişlik ve tahriş,
- Köpeğin başını sürekli sallaması.
Yukarıdaki belirtiler görüldüğünde mutlaka veteriner hekime başvurmanız önerilir. Veteriner kontrolü sonrasında da kulak uyuzu tanısı alarak izlenecek tedavi yoluna dair doğru bilgileri edinebilirsiniz.
Köpeklerde Kulak Uyuzu Tedavi Yolları
Köpeklerde kulak uyuzunun geçme süresi, 1 haftadan 1 aya kadar uzayabilir. Bu süreyi etkileyen başlıca faktör elbette ki erken teşhis ve tedavi yoludur. Kulak uyuzu belirtilerini görür görmez veterinere gittikten sonra genel olarak şu tedavi adımlarıyla karşılaşırsınız:
- Tanı için otoskop muayenesinin yapılması,
- Kulak kanallarının temizlenmesi,
- Parazitlere karşı özel damla veya ilaçların kullanılması,
- Antibiyotik önerilmesi, (ikinci enfeksiyon riski varsa)
- Tüm vücuda uygulanan parazit ilaçları.
Köpeklerde kulak uyuzuna dair doğru bilinen yanlışlardan biri kulak temizliği yapmanın tek başına yeterli olduğudur. Kulak uyuzu, doğrudan parazit enfeksiyonu olduğu için yapılan yüzeysel temizlik tek başına yeterli değildir. Tüm belirtilerin ortaya çıkması durumunda, tanı ve teşhiş için veteriner görüşüne başvurmak şarttır. Bu aşamadan sonra ise uyuzun nedenine ve şiddetine uygun damla, ilaç veya parazit ilaçlarının kullanılması önerilir.
Köpeklerde kulak uyuzu ilacı olarak doğal yöntemlerin kullanılması ise önerilmez. Veteriner kontrolünden sonra hekimin önerdiği ilaçları, düzenli aralıklarla kullanmak ve aylık kontrol yaptırmak oldukça önemlidir. Özellikle sık sık dışarı çıkardığınız bir köpeğiniz varsa mutlaka tedavi adımlarını aksatmadan hareket etmelisiniz.
Köpeklerde Kulak Uyuzu Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Köpek kulak uyuzu, tedavi edilmemesi durumunda ciddi kulak enfeksiyonlarına ve uzun vadede işitme kaybına neden olur. Bu durumda köpeğinizi oldukça rahatsız edecek ve aylarca sürecek bir enfeksiyon riskiyle karşılaşırsınız. Böylesi bir riski almamak adına veteriner hekimin önereceği tedavi yöntemini uygulamak gerekir.
Uyuzun tedavi edilmesiyle başlayan iyileştirme süresi ise genellikle 2-4 hafta sürer. İyileşme sürecinde kaşıntı, kızarıklık ve iltihap geçse bile yumurta bırakan parazitler için en az 3 hafta ilaç kullanımı önerilebilir. Burada kritik nokta, veterinerin teşhisinden sonra önereceği tedaviyi düzenli şekilde sürdürmektir. Ayrıca tedavinin bir parçası olarak köpeğinizin temas ettiği tüm oyuncakları, battaniye, yatak gibi ürünleri de temizlemeniz gerekir. Ardından rutin kontrol için tekrar veterinerinize gitmenizi tavsiye ederiz.
Köpeklerde Kulak Uyuzu İnsana Geçer Mi?
Merak edilen bu sorunun cevabını da vererek yazımızı tamamlayalım. Köpekten köpeğe bulaşabilen kulak uyuzu, insana geçmez. Bununla beraber çok nadir durumlarda, bağışıklığı zayıf bireylerde geçici bir kaşıntı ya da hafif kızarıklık görülebilir. Fakat bu durum kalıcı değildir ve kısa süre içinde kendiliğinden geçer.
Kulak uyuzu, insanlarda çoğalma veya kalıcı enfeksiyon oluşturmadığı için ciddi bir tehdit sayılmaz. Yine de evde başka evcil hayvanlar varsa tüm hayvanların veteriner kontrolünden geçmesi tavsiye edilir.
Yazımızda köpeklerde kulak uyuzu neden olur ve hangi tedavi yöntemleri uygulanır konusuna değindik. Evcil hayvanınıza dair merak ettiğiniz bilgileri ve hastalıkları öğrenmek için Blog sayfamıza göz atabilirsiniz.
Bu yazıyı paylaş: