Kediler Uyurken Neden Titrer?

Kediler Uyurken Neden Titrer?

Kediler uyurken neden titrer sorusuna farklı yanıtlar vermek mümkün. Bu doğrultuda kediler, kimi zaman üşüdükleri için kimi zaman da sıra dışı bir koku ya da ses duydukları için titreyebilir. Yani bu durum, her zaman için sağlık problemlerinin habercisi değildir.

Öte yandan insanlarda da olduğu gibi ortaya çıkan titremenin, bir hastalığın habercisi olma ihtimali de vardır. Dolayısıyla kedi sahiplerini endişelendiren bu durumun birçok farklı nedeni de olabilir. Peki kediler uyurken neden titrer?

1.Hipoglisemi

Halk arasında kan şekeri düşüklüğü olarak da bilinen hipoglisemiden dolayı kedinizin uyku sırasında titremesi muhtemeldir. Kedilerde de insanlarda olduğu gibi uzun süren açlıkların sonucunda hipoglisemi görülebilir. Bu nedenle hipoglisemiden kaynaklı titremelerin önüne geçmek için kedinizin iyi beslendiğinden emin olmanız gerekir.

2.Hipertermi

kediyi seven bir el ve uyuyan kedi Kedinizin titremesinin bir diğer nedeni yüksek ateş yani hipertermi olabilir. Kedilerde hipertermi, bir virüs ya da enfeksiyona bağlı meydana gelebilir. Yine insanlarda olduğu gibi kediler için de 39 derecenin üstü yüksek ateş olarak kabul edilir.

Eğer siz de kedinizde yüksek ateşe bağlı bir titreme olduğundan şüpheleniyorsanız uzman bir veteriner hekime gitmelisiniz. Veteriner hekimin yapacağı testler ile titremeye neden olan durumun ana kaynağını öğrenebilirsiniz.

Ayrıca kedi ateşi nasıl düşürülür merak ediyorsanız Kedilerde Ateş Belirtisi ve Tedavisi başlıklı içeriğimize de göz atabilirsiniz.

3.Zehirlenme

Kedilerin uyku esnasında titremesinin bir nedeni de zehirlenme olabilir. Zehirlenme; sağlıksız besinlerden, kimyasallardan ya da ilaçlardan kaynaklı ortaya çıkabilir. Eğer kediniz, uzun süreli titremeye ek olarak sürekli kusma eğilimi gösteriyorsa zehirlenmeden şüphelenmek gerekebilir.

4.Hipotermi

ateş ölçer ile birlikte hasta bir tekir kedi Kedinizin vücut ısısının düşmesi de titremeye neden oluyor olabilir. Özellikle soğuk havaya, suya ya da rüzgara maruz kalan kedilerde, hipotermi meydana gelebilir. Hipoterminin belirtileri arasında nefes almakta zorlanma, bilinç kaybı, düşük kalp ritmi, göz bebeklerinde büyüme, kasların kasılması ve titreme vardır.

Eğer kendinizde hipotermi belirtileri görüyorsanız acilen Veteriner hekime gitmeniz gerekir. Çünkü bu durum, yavru kediler için son derece ciddi sonuçları olan bir rahatsızlıktır. Ayrıca böyle bir durumda veterinere gidene kadar kedinizin uygun vücut ısısına gelmesini sağlamanız da çok önemli.

5.Epilepsi

Halk arasında Sara adıyla bilinen Epilepsi, kedinizin titremesinin nedeni olabilir. Kedilerde epilepsi hastalığı, aynen insanlarda olduğu gibi nöbetler halinde gelir. Bu durumda yapılabilecek en iyi şey, kedinizi rahatlatacak tonda konuşup onu rahatlatmak olacaktır. Bununla beraber düzenli egzersizlerin de epilepsi nöbetlerini azalttığına dair araştırma sonuçlarına ulaşılmıştır.

Kedilerde olduğu gibi köpeklerde de epilepsi problemi görülebilir. Eğer köpeklerde epilepsi neden olur öğrenmek isterseniz Köpeklerde Epilepsi: Nedenleri ve Tedavisi başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

6. Acı Çekme Durumu

uykulu ve hasta tekir kedi Eğer kediniz fiziksel bir acı çekiyorsa bu durumda acı hissine karşı titreyerek tepki verebilir. Bu noktada titreme problemine kaşınma, ısırma, nabız yüksekliği ve mırıldanma gibi belirtiler de eşlik ediyorsa kedinizin fiziksel bir acı yaşadığından şüphelenebilirsiniz. Özellikle ön ayaktaki titreme, zedelenme ve aşil tendonu yırtılmasından kaynaklanıyor olabilir.

7.İç Parazitler

Kedilerde bulunan iç parazitlerin, kedilerin titremesine neden olduğu bilinir. Öyle ki iç parazitler, kedilerin vücuduna girdikten sonra bir organa yerleşirler. Yaşam döngülerini devam ettirebilmek için canlı bir organizmaya ihtiyaç duyan parazitler, kedilerin derisinde ya da iç organlarında yaşar.

Kedinizin iç organlarında yaşayan bu parazitler, onu hasta ederek titremesine neden olabilir. Bu noktada kedinizde iç parazit olduğunu gösteren belirtilerden bazıları ise iştah artışı veya aşırı zayıflama, dışkıda kan, karın ağrısı, halsizlik ve titreme gibi durumlardır.

8.Stres

kahverengi ve turuncu tüylü hasta kedi Kediler, kimi zaman huzursuz olduklarını titreyerek gösterebilir. Eğer kedinizi strese sokan bir dış etken varsa bu da kedinizin titremesinin bir nedeni olabilir. Kediler, stres ve korku sırasında hırlar ve saldırganlaşabilir.

Bu bağlamda stresin farklı sebepleri olabilir. Yaşam alanlarına gelen başka bir hayvan, taşınma, evden birinin gitmesi ya da eve yeni birinin gelmesi ya da mamasının değişmesi kedide stres yaratabilecek etkilerden bazılarıdır.

9.Tümörler

Kedilerde oluşan tümörler, titremeleri tetikleyebilir. Bu tümörler, iyi huylu ya da kötü huylu olabilir. Genelde tümörlerin sinir sistemine etkilerinden dolayı titremeye yol açtıkları bilinmektedir. Kedinizde tümör olduğundan şüpheleniyorsanız veteriner hekime götürmeniz faydalı olacaktır. Öyle ki erken tanı, her canlıda olduğu gibi kedilerde de hayat kurtarabilir.

10.Vitamin ve Minerallerin Azalması

uyuyan kırçıllı tüylü kedi Kedinizdeki vitamin veya mineral eksikliği de onun titremesine neden olabilir. Her ne kadar kaliteli mama kullanan kedi sahipleri bu durumla pek karşılaşmasa da içeriği belirsiz mamalar, kedilerde beslenme hastalıklarını tetikleyebilir.

Ayrıca vitamin ve mineral eksikliği nedeniyle kedilerde kas dejenerasyonları da görülebilir. Bu durumda kedinize vitamin ve mineral takviyesi yapılması gerekebilir.

11.Parkinson

Kedilerde titreme problemi, Parkinson hastalığından da kaynaklanabilir. Parkinson hastası bir kedideki belirtiler arasında yer alan titremeye ek olarak ön ve arka bacak zayıflığı, uyuşukluk ve yüzdeki alışılagelmedik hareketler sayılabilir. Diğer yandan kedilerde parkinsonun farklı nedenleri de olabilir.

Kedilerde Titreme Nasıl Önlenir?

pembe atkılı halsiz görünen kedi Kediler uyurken neden titrer artık biliyorsunuz. Bununla birlikte kedilerde titreme nasıl önlenir sorusu da oldukça merak ediliyor. Peki kedilerde titreme nasıl önlenir?

Aslında kaliteli mamalar, kedilerin kan şekerini ve vitamin seviyesini dengede tutacağından dolayı titremelerin önüne geçebilir. Yine kedilerinizin aşılarının tam olması ve her gün taze su içmesi de oldukça önemlidir.

Ayrıca kedinizin yaşam alanında zehirli bitki ve kimyasalların olmaması da kilit öneme sahip bir çözüm önerisi olacaktır. Buna ek olarak kedinizin düzenli sağlık kontrollerini aksatmamalı ve herhangi bir problemle karşılaştığınızda veteriner hekime danışmanız mantıklı olacaktır.

Bu doğrultuda hizmet kalitesi ile ön plana çıkan Çayyolu Vetrium Veteriner Kliniği’ni tercih edebilir, kedinizin sağlığına katkıda bulunabilirsiniz.

Son olarak sevimli dostlarımız hakkında bilgilendirici diğer içeriklerimiz için Vetrium Blog’u sık sık ziyaret etmeyi unutmayın!

Bu yazıyı paylaş: