Tavşan Kafesi Nasıl Olmalı? Dikkat Etmeniz Gerekenler

Eğer evinizde bir tavşan bakmaya karar verdiyseniz evcil hayvanınıza uygun bir barınma alanı da tasarlamalısınız. Çünkü tavşanlar, hareket edebilecekleri özel bir alan bulamadıklarında kolayca strese girebilirler. Peki tavşanlar söz konusu olduğunda barınma alanı için nasıl hareket edilmeli? Vetrium olarak tavşanların rahat edebileceği büyüklükte olan tavşan kafesi nasıl olmalı, içerisine neler konulmalı ve tavşan rahatlığı için nelere dikkat edilmeli? Tüm bu soruların cevabını yazımızda bulabileceksiniz.

Tavşan Kafesi Nasıl Seçilmeli?

Tavşan kafesi, sevimli evcil hayvanınızın uyku ve dinlenme alanıdır. Bundan dolayı bu alan, tavşanın rahat edebileceği büyüklükte ve tasarımda olmalıdır. Eğer tavşanınız yavruysa başlangıç için;

  • 1,11 metrekarelik küçük kafesler,
  • 1,5 metrekarelik orta boy kafesler,
  • Katlı kafes modelleri. (iki yavru tavşan için ideal)

Büyük boyuttaki tavşanlar için de 1,5 metrekareden başlayan kafeslere göz atabilirsiniz. Ayrıca farklı ihtiyaçları karşılamaya yönelik üretilen katlı kafes modelleri de aktif bir tavşan için ideal seçimlerden biridir.

  • Genel olarak tavşanınızın rahatlığı için aşağıdaki kriterleri göz önünde tutarak seçim yapmalısınız;
  • Tavşanınızın boyutundan üç ila dört kat uzunluğunda bir kafes seçmelisiniz,
  • Tavşanın egzersiz yapabileceği bir alan ve aksesuarlar olmalı,
  • Su içebileceği ve tuvaletini yapabileceği ayrı bir alan olmalı,
  • Bahçeniz varsa ahşap ve plastik tabanlı geniş telli tavşan kümeslerini değerlendirebilirsiniz,
  • Tekerlekli, ayaklı tavşan kafesleri ise ev içinde taşınabilir özelliğiyle esnek bir çözüm olabilir,
  • Yavru tavşanlar için başlangıçta küçük kafes yeterli olsa da büyüme durumunda daha büyük bir alana geçiş yapılmalı,
  • Egzersiz ihtiyacı daha fazla olan cinsler (örneğin Rex veya Flemish Giant) için açık sistem oyun parkurları kullanılmalı,
  • Zemin malzemesi tavşanın pati sağlığına uygun olmalı. Tel zeminler doğrudan kullanılmamalı, araya yumuşak bir zemin pedi ya da doğal hasır serilmelidir,
  • Dişleyen tavşanlar için sağlam, toksik olmayan metal ve ahşap kullanılmış olmalıdır.

Ayrıca tavşanınız için kendiniz de ahşap malzemeden oluşan bir kümes tasarlayabilir, içine tavşana göre kişiselleştirebilirsiniz.

Tavşan kafesi nasıl olmalı sorusuna yanıtladığımıza göre şimdi bu kafeste yer alması gereken aksesuarlara göz atalım.🐇

Tavşan Kafesinde Neler Olmalı?

İdeal bir tavşan kafesinin yanı sıra bu kafeste olması önerilen aksesuarlar da tavşanın rahat etmesi adına önemlidir. Mesela tavşanın güvenliği için kafesin kilitli bir teli veya mandallı kapısı olmalıdır. Böylece hem kafesten kaçması hem de dış tehlikelere maruz kalmasının önüne geçilir. Peki detaylarına inersek tavşan kafesinde ne olmalı, hangi aksesuarlar kurulmalı?

  • Tavşan Kafes Zemini Plastik veya Doğal Hasır İçermeli

Öncelikle tavşanınızın pati sağlığı için zeminin doğal hasır kaplanması veya plastik malzeme içermesine özen göstermelisiniz. Doğal hasır, hem sıcak-soğuk dengesini sağlar hem de tavşanın kemirme içgüdüsüne uygun bir yüzey imkânı sunar. Tel zeminler ise doğrudan kullanılmamalıdır, mutlaka koruyucu bir kaplamayla desteklenmelidir.

  • Egzersiz Yapabileceği Aksesuarlar Olmalı

Tavşanlar, aktifliğiyle meşhur hayvanlardan biridir. Her ne kadar evde bakılmaya uygun olsalar da kemirge içgüdüleri ve koşturmacalarını bir kenara atamazsınız. Bundan dolayı mutlaka tavşanınızın oynayabileceği küçük parkurlar, zıplama platformu, küçük tünellere yer vermelisiniz.

  • Suluk, Yemlik ve Saklanma Köşesi Olmalı

Tavşan suluk tercihinde damlalıklı olanları seçebilirsiniz. Böylelikle suyun daha hijyenik şekilde kalmasını sağlarsınız. Yemlik ise devrilmeyecek şekilde sabitlenmeli, tercihen seramik ya da ağırlıklı bir model seçebilirsiniz. Saklanma köşesi olarak küçük bir ahşap kulübe ya da yumuşak bir kumaş tünel tercih edilebilir; bu alan tavşanın kendini güvende hissetmesini sağlar.

  • Tavşan Yatağı Yumuşak Olmalı

Tavşan yatağı; tuvalet yerinden ve cereyandan uzak bir köşeye konumlandırılmalıdır. Yatak tercihi yapılırken de yumuşak, nefes alabilir ve kolay yıkanabilir kumaşlardan üretilmiş modeller tercih etmeniz önerilir. Doğal malzemelerle doldurulmuş (örneğin saman, pamuk veya keçe bazlı) yataklar tavşanın konforunu artırır ve alerji riskini de azaltır.

Ayrıca yatağın kaymayan bir tabana sahip olması da kafes içinde sabit kalmasını destekler. Yine yatağın iç dolgusunda kimyasal madde bulunmamasına dikkat etmelisiniz. Çünkü bazı tavşanlar yataklarını da kemirme eğilimindedirler.🐰

  • Kemirme Oyuncakları Yer Almalı

Bildiğiniz üzere tavşanlar kemirmeleriyle ünlü hayvanlardır. Ayrıca bu sevimli hayvanların dişleri de sürekli uzar. Bundan dolayı kafes içinde kemirebilecekleri doğal tahta parçaları, hasır toplar veya lifli oyuncaklar bulundurmanız onların yararına olacaktır. Aksi hâlde evdeki eşyaları ve duvarları kemirmeye başlayan sevimli ve tehlikeli bir can dostuna hazırlıklı olun.

Tavşan Kafesi Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Tavşan kafesi temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler; tavşanın dışarıya çıkarılması, yenmeyen yiyeceklerin alınması ve tuvaletin temizlenmesidir. İhtiyaca göre günlük ve haftalık temizlik yaparak tavşanın sağlıklı ve hijyenik bir ortamda yaşamanızı sağlayabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki unsurlara dikkat etmelisiniz;

  • Kafesteki tüm aksesuarları dışarı çıkarın,
  • Ardından ıslak ve kirlenmiş samanları atın,
  • Yemek, su ve tuvalet kabını dışarı çıkarıp temizleyin,
  • Sirkeli Ilık suyla aksesuarları ve ekipmanları silin,
  • Kafesin tüm tüm yüzeylerini kimyasal içermeyen temizleme ürünleriyle silin,
  • Tel ve plastik yüzeylerde kalan kalıntıları yumuşak bir fırça yardımıyla arındırın,
  • Haftalık olarak kafesin alt kısmını detaylı şekilde kontrol edin ve kötü koku, rutubet veya küf oluşumu varsa temizlemeye geçin,

Kafesteki yatak ve örtü gibi kumaş malzemeleri yıkayarak dezenfekte edin veya yenisiyle değiştirin.

Temizlik sürecinde tavşanınızın strese girmemesi adına kafes dışında güvenli bir alanda durmasını sağlamalısınız. Kafes temizliğiyle beraber evcil tavşanınıza nasıl bakacağınız ile ilgili diğer detayları da Tavşan Bakımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş: