2024-07-11
Köpeklerde yalancı gebelik gelişimi, köpek sahiplerinin de yanlış beklentiye kapılmalarına sebeptir. Köpeklerde hayali gebelik sonucu, pek çok köpek sahibinin yavru köpek beklediğini söyleyebiliriz. Peki köpeklerde yalancı gebelik nedir, neden bir köpek hamile olmadığı hâlde öyle hisseder? Ankara’nın en kapsamlı veteriner hizmetleri veren Vetrium Hayvan Hastanesi olarak köpeklerde hayali hamilelik konusuna dair merak edilenleri cevaplandıracağız.
Köpeklerde Yalancı Gebelik Nedir?
Öncelikle köpeklerde yalancı gebelik hakkında birkaç ön bilgi sunalım. Köpeklerde yalancı hamilelik, pseudopregnancy olarak adlandırılır. Bu kavram, dişi köpeğin çiftleşme olsun ya da olmasın, kendini hamile hissetmesi ve öyle davranması olgusuna dayanır. Henüz gebelik yaşamayan köpekler, gebe olduklarını zannederek birtakım fiziksel ve davranışsal değişiklikler gösterir.
Köpeklerde görülen yalancı gebelik kedi ve diğer hayvan türlerinde de rastlanılan bir olgudur. Köpeklerde daha sık görülen hayali gebelik, prolaktin hormonu denilen özellikle hamilelik döneminde salgılanan bir hormon sorunundan kaynaklıdır. Peki köpeklerde yalancı gebelik belirtileri nelerdir ve köpek sahipleri hangi belirtiler durumunda harekete geçmelidir?
Köpeklerde Yalancı Gebeliğin Belirtileri
Köpeğin kendini gebe gibi hissetmesi ve öyle davranması, fiziksel belirtilerle kendini gösterir. Öncelikle dişi köpeklerin kızgınlık döneminden sonra yalancı gebelik geçirdiğini belirtelim. Kısırlaştırılmamış dişi köpekler, çiftleşme deneyiminde birtakım hormonal değişimler yaşarlar. Bu süreçte köpeğin gebe kalmaması, hormon seviyelerinin düşmesine neden olur. Hormonlarda meydana gelen değişiklikler, köpeğin kendini gebe saymasına ve birtakım belirtiler geliştirmesine sebep olur. Bununla beraber çiftleşme yaşamayan köpeklerde de kızgınlık döneminden sonra hayali hamilelik yaşayabilirler. Bazı köpeklerde görülen yalancı gebelik belirtileri ise şu şekildedir:
- Şişmiş meme bezleri
- Karın bölgesini yalama
- Yemede iştah veya ani iştahsızlık gelişimi
- Ani kilo artışı
- Memelerden süt gelmesi ve köpeğin sütü emmesi
- Aktiviteye geçmede zorluk
- Sürekli huzursuzluk
- Agresyon ve hiperaktivite davranışları
- Doğuma hazırlık gibi yuva için yer kazması
- Obje ve oyuncakları sahiplenme
Yalancı gebeliğin en üzücü belirtileri arasında köpeğin yuva yapma ve oyuncakları yavruları gibi sahiplenmesidir. Bu belirti kendini doğuma hazırlık adımları şeklinde gösterir. Hayali hamilelik geçiren köpek, obje ve oyuncaklara karşı aşırı ilgi duyar, sağa-sola taşır, yuva yaptığı yere oyuncakları götürür ve onları karnının arasına alır.
Tipik bir hamile köpek davranışı sergileyen köpek, battaniye ve örtüleri iç içe geçirerek yuva yapar ve doğuma hazırlanır. Ayrıca hayali hamilelikte iştahdaki değişimler de göze çarpar. Bazı köpeklerde aşırı iştah durumu yaşanırken bazılarda ise yeme ve içmede iştahsızlık meydana gelir. Yine seyrek görülen mide bulantısı ve kusma belirtisi de köpeğin kendini huzursuz hissetmesine neden olur.
Köpeklerde yalancı gebelik belirtileri, tıpkı bir hamile köpeğin gösterebileceği klinik belirtilere benzer. Bundan dolayı çiftleşme olsun veya olmasın köpeğinizin bu tip davranışları ne zaman, ne şekilde gösterdiğini gözlemlemelisiniz. Özellikle çiftleşmeden sonra beklenen gebelik, yalancı gebelik ile karıştırılabilir. Bu süreci takip ederek köpeğinizin gerçekten hamile olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Köpeklerde Yalancı Gebelik Ne Kadar Sürer?
Köpeklerde yalancı gebelik süresi, 1-4 hafta arasındadır. Kızgınlık dönemini takiben 6 ile 9 hafta sonra yalancı gebelik kendini gösterebilir. Kısırlaştırılmamış dişi köpeklerin bazılarında yalancı gebelik görülürken bazılarında ise bu süreç görülmez.
Köpeklerde hayali gebeliğin neden görüldüğü ise kızgınlık döngüsündeki progesteron hormununda saklıdır. Kızgınlıkta prolaktin hormonunda artış meydana gelirken progesteron yani dişilik ve gebelik hormonunda bir azalma görülür. Hormonlarda yaşanan bu ani değişiklikler, kısırlaştırılmamış bir dişi köpeğin yalancı gebelik göstermesine neden olur. Köpeklerde yalancı gebelik geliştiğinde ise teşhis ve olası tedavi yöntemlerine geçmek gerekir.
Köpeklerde Yalancı Gebelik Tedavi Yöntemleri
Köpeklerde yalancı gebelikte yapılması gerekenlerden biri doğru teşhisi koymaktır. Aynı bir hamile köpek gibi reaksiyonlar geçiren köpeğinizin hamile olup olmadığını, veteriner ultrason ve jinekoloji kontrolü aracılığıyla öğrenmeniz gerekir. Bu süreçte Vetrium Ultrason hizmetinden yararlanarak köpeğinizin gerçekten hamile olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Ultrason ve röntgen kontrolleri ile beraber yalancı gebelik dışındaki ihtimaller için de kan ve idrar testi istenebilir. Yine köpeğin meme bezindeki ani fiziksel değişiklikler için de biyopsi taraması gerekebilir. İlgili taramalar sonucunda hamilelik gebelik teşhisi konulan bir köpeğin tedavisi ise çoğu zaman gerekli görülmez.
Genellikle yalancı gebeliğin geliştiği günden iki ila üç hafta arasında hayali gebelik belirtileri ortadan kaybolur. Bu süre içinde herhangi bir belirti ortadan kaybolmazsa köpeklerin yaşam kalitesine artırmak için bazı yöntemler uygulanabilir. Bunlardan biri, köpeğin kendi meme uçlarını yalamasını ve tahriş etmesini önlemek için kurtarma konisi veya köpek tişörtleri giydirilebilir.
Yine meme uçlarında oluşabilecek tahrişler için de veteriner hekime danışmakta fayda vardır. Ayrıca artan davranış değişiklikleri ve huzursuzluk belirtisinde de uygun veteriner hizmetine başvurmak yerinde olacaktır. Bu süreçte köpeğin aktivitelere katılımını artırmak için düzenli yürüyüş ve egzersiz de önerilir. Yalancı gebelik belirtilerini önlemek amacıyla kızgınlık döneminden önce kısırlaştırmayı da tercih edebilirsiniz. Bu konuda gerekli bilgiler için Köpek Kısırlaştırma Operasyonu İçin 7 Ayrıntı adlı içeriğimize göz atabilirsiniz. Genel olarak yalancı gebelik nasıl sonlandırılır sorusunun cevapları bu şekildedir.
Sizinle köpeklerde yalancı gebelik gelişimi ve belirtileri hakkında bilgiler paylaştık. Bu süreçte yaşanabilecek huzursuzluk ve gebeliğin gerçek olup olmadığını anlamak için Ankara Hayvan Hastanesi Vetrium hizmetlerinden yararlanabilir, bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Bu yazıyı paylaş: