Köpek Piresiyle Mücadele: Nasıl Temizlenir, İnsana Geçer Mi?

Can dostumuz köpeklerin başına bela olan köpek piresi nedir, pire ile nasıl mücadele edilir? Vetrium olarak köpeklerde pire nasıl yok edilir konusu ışığında köpeğiniz ve kendi sağlığınız için neler yapabileceğinize göz atacağız.  Şimdi köpek piresi nedir sorusu eşliğinde köpek piresi insana geçer mi konusunu ele alalım. 

Köpek Piresi Nedir?

Öncelikle köpek piresinin ne olduğundan söz açalım. Kanatları olmayan ve köpeklerin kanını emen küçük parazitler pire olarak adlandırılır. Köpekler dışında kedi ve tavşanlarda da görülen pire, hayvanın kanıyla beslendiği için ciddi bir tehlikeye neden olur. Pirenin köpeği konak olarak seçmesi ise genellikle kirli-rutubetli yerlerde ve çimenliklerde meydana gelir. Ayrıca köpeğin, enfekte olmuş başka bir köpek ile temas etmesi de pirenin bulaşmasına sebep olur. Köpeklerde görülen pire belirtileri ise şu şekildedir:

  • Sık sık tüyleri kaşıma
  • Ciltte açık yaralar oluşması
  • Alerjik reaksiyon oluşması
  • Karın bölgesinde kırmızı şişkinlikler
  • Tüylerde dökülme
  • Tüy renginde matlaşma
  • Kan emilmesinden dolayı anemi oluşması
  • Dikkat çeken bir huzursuzluk

Yukarıdaki köpek piresi belirtilerine ek olarak kilo kaybı ve ishal görülebilir. Pire bulaşması durumunda ise uygun ilaç ve tedavi yöntemi için öncelikle veterinere danışmanızda fayda vardır. Peki köpeğinize bulaşan pire sizin için de bir sağlık sorununa işaret midir?

kaşınan bir köpek

Köpek Piresi İnsana Geçer Mi?

Şimdi de köpek piresinin insana geçip geçmediği sorusunu yanıtlayalım. Maalesef köpek piresi hem başka bir köpeğe hem de bir insana yerleşebilir. Bununla beraber köpeğinizden size bulaşan pire, insan bedenine tam olarak alışamaz. Hayvana göre insan vücudu pire için ideal bir konak değildir. Genellikle saça yapışan pire uzun süre hayatta kalamaz. Saçınıza yapışan bir pire varsa da derhal sıcak su ile saçınızı yıkamanız gerekir.

Köpek piresi gibi kedi piresi de insan sağlığı açısından risklidir. Bu konuda da gerekli bilgileri edinmek için Kedi Piresi ile Mücadele Nasıl Edilir adlı içeriğimizi inceleyebilirsiniz. Pirenin köpeklerde kaşınma ve tüy yolma gibi belirtiler gösterdiğini aktardık. Köpek piresi insana geçer mi sorusunu cevaplandırdığımıza göre köpeğe yapışan pire ne zaman yok olur ve köpek piresi nasıl geçer sorusunu cevaplandıralım.

Köpek Piresi Nasıl Geçer?

Köpeğinizin tüylerinde rastlayacağınız küçük böcekler yani pireler, ideal bir konakta en az 100 gün yaşayabilirler. Teşhis edilmeyen pireler de köpeğin enfeksiyon ve alerji kapmasına neden olur. Özellikle pirenin köpeği ısırması, nefes darlığı ve sürekli cildi kaşıma belirtileri baş gösterir. Köpeklerde pire nasıl yok edilir sorusunun cevapları ise şöyledir:

1. Pire Karşıtı Ürünler Kullanmak

Pire ile ilgili mücadele yöntemlerinden biri; tablet, damla ve köpek pire tasması kullanmaktır. Pire damlaları, köpeğin en çok kaşındığı bölgelerden biri olan enseye sürülür. Ayrıca köpeğin uzanıp da damlayı yalamasını engellemek amacıyla da ense bölgesi seçilir. Damla sürülmeden 2 gün önce ve sonra banyo yaptırılması önerilmez. Damla sürüldükten 48 saat sonra ise aktifliğini gösterir. Ürünü ayda bir kullanarak köpeğinizdeki pireleri anında yok edebilirsiniz. 

Pire ile mücadele eden bir diğer ürün olan tabletler de pireyi anında yok eder. Köpekler bu tabletleri ödül maması olarak algılar ve direkt tüketirler. Tüketmekte zorluk çeken köpekler için ise yaş mamanın içine yerleştirme yöntemi tercih edilebilir. Tabletler, damlalara göre daha erken aktif olarak ortalama 8 saat içinde pireyi yok eder. Bir diğer ürün olan pire spreyi de deneyebileceğiniz etkili pire ürünleri arasındadır. Pire ile ilgili etkin mücadele eden bu ürünleri veteriner kliniklerden kolayca temin edebilirsiniz. 

2. Bitkisel Pire İlaçları Edinmek

Köpek piresi ile mücadele için deriye damlatılan bitkisel kaynaklı ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlar genellikle tek seferlik kullanıma uygundur ve ayda 1 kez kullanılması önerilir. Bitkisel içerikli ilaçlar, veteriner hekimler tarafından verildiği gibi evde de yapılabilir. Elma sirkesi veya limon suyu gibi asidik maddeler, pire ile mücadele için kullanılabilir. Sirkeyi ve az miktardaki suyu boş bir spreyin içine aktardıktan sonra köpeğin ensesine doğru püskürtebilir veya şampuanın içine dökebilirsiniz. Ayrıca bitkisel içerikli pire köpek şampuanları da ilaç kapsamında kullanabileceğiniz mücadele yöntemlerinden biridir. 

3. Pire Tarakları Kullanmak

Köpeğinizin genel tüy sağlığı için pire taraklarından yararlanabilirsiniz. İlaca gerek olmayan durumlarda pire tarağı kullanarak düzenli şekilde köpeğin pirelerden arınmasını ve temiz kalmasını sağlayabilirsiniz. Öte yandan bu taraklar, köpeğin tüy yolma ve kaşınma belirtilerine de iyi gelecektir. 

Yukarıdaki yöntemler ile beraber evde pire ile mücadele etmek için de yapabilecekleriniz mevcuttur. Eğer yavru köpeğe pire bulaştıysa yukarıdaki yöntemlerden hangisinin uygun olduğunu veterinere danışarak öğrenmelisiniz. Yavru köpeklerde bazı ilaçlar reaksiyon gösterebileceği için mutlaka veteriner görüşüne başvurmalısınız. Genel olarak köpek piresini yok etmek için deneyebileceğiniz tüm yöntemleri önce veteriner hekim görüşüyle tercih etmenizi öneririz. Pire ile mücadele ederken köpek pire belirtilerine karşı vücutta oluşan reaksiyonların tanı ve tedavisi için Vetrium Dermatoloji hizmetinden faydalanabilirsiniz. 

pire tarağı ile köpeğin tüylerini tarayan biri

Evde Köpek Piresi Nasıl Temizlenir?

Köpek piresi evden nasıl temizlenir merak ediyorsanız bu bölümde dikkat etmeniz gerekenlere değineceğiniz. Öncelikle veteriner tarafından önerilen pire ile mücadele yöntemlerinden birini tercih ederek işe başlamalısınız. Eve getirdiğiniz köpeğinizin pire temizliğini de aksatmadan yapmalısınız. Bu doğrultuda yapabileceklerinizi şöyle sıralayabiliriz:

  • Evi baştan aşağı süpürmek ve silmek,
  • Mobilyalar ve eşyaları uygun şekilde temizlemek,
  • Yatakları süpürmek ve sirkeli su ile silmek,
  • Yatak çarşaf ve yorganlarını uygun derecede yıkamak,
  • Köpeği her gün taramak ve pire kontrolü yapmak.

Süpürge kullanarak yapacağınız temizlikte mutlaka süpürgenin de içini boşaltmalısınız. Bilindiği üzere pireler, toplansa da süpürge içinde yaşamaya devam ederler. Bu riski göz önünde bulundurararak süpürgeyi çöp torbasına boşaltıp atmalısınız. Ayrıca köpeğinizin sağlığı için de her gün pire tarağı ile tüylerini fırçalamalı ve veterinerden aldığınız ilaçları kullanmalısınız. Eğer yavru köpeğe pire bulaştıysa yine veterinere başvurarak en uygun ilacı temin etmelisiniz. Pire ile mücadele konusunda evde bakım ve muayene sürecine dair bilgileri Vetrium hizmetleri aracılığıyla edinebilirsiniz.

Köpek piresi insana geçer mi sorusu eşliğinde köpek piresi ile mücadele yöntemlerine değindik. Ankara Hayvan Hastanesi Vetrium’a danışarak köpeğinizin pire ile mücadelesi için gerekli bilgileri ve tedavi yöntemini öğrenebilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş: