Köpeklerde Kızgınlık Dönemi Hakkında Tüm Merak Edilenler

Köpeklerde kızgınlık dönemi, östrus adı ile bilinir. Bu bir dönemdir ve her köpek tarafından yaşanır. Dişi köpeklerin çiftleşmeyi onayladığı süreç olarak da nitelenebilir. Bahsi geçen süreç başladığında dişi köpek bacaklarını arkaya doğru gerginleştirir ve hazır olduğunu gösterir. Böylelikle çiftleşme başlar. Köpeklerde kızgınlık dönemi belirtileri bunlarla bitmez.

Birden fazla ayrıntı bulmak mümkündür. Eğer iyi bir gözlemciyseniz köpeğinizdeki semptomları yavaş yavaş görmeye başlarsınız. En ufak bir belirtide bile uzman bir veteriner hekimden yardım istemeyi unutmayınız. Bu şekilde köpeğinizin kızgınlık sürecine daha düzgün biçimde adapte olursunuz.

Bir köpeğin kızgınlık dönemini yaşayabilmesi için ergenliğe ulaşması lazımdır. Dişi köpekler hemen hemen dokuz ay içerisinde ergenlik dönemine girer. Fakat bu mesele ırka göre değişim gösterir. Ortalama olarak her sağlıklı köpek 6-15 ay arasında bu evreye hazır hale gelir. İstisnai durumlarda ise 25-30 ayda bile ergenliğe giremeyen köpekler görülmüştür. O halde konuya dair diğer detaylara geçelim!

Köpeklerde Kızgınlık (Kızan) Dönemi Belirtileri Nelerdir?

birbirleri ile oynayan köpekler 

Köpeklerde kızgınlık dönemi belirtileri hakkında bilgi verirken bu konuyu iki ana başlıkta incelemek gerekir. Çünkü erkek köpeklerle dişi köpeklerin gösterdiği bazı belirtiler belli noktalarda birbirlerinden ayrılır. Semptomları şu şekilde açıklayabiliriz:

Dişi Köpek Kızgınlık Dönemi Belirtileri

çimlerde oturan siyah bir köpek 

Dişi köpeğin kızgınlık dönemi nasıl anlaşılır sorusu sizin de aklınıza takılıyorsa doğru yerdesiniz demektir. Dişi bir köpeğin kızgınlık belirtileri ise şu şekildedir:

  1. Genital organın şişmeye başlaması
  2. Genital organı yalama hareketi
  3. İdrar yapma sıklığının artması
  4. Agresif hareketler sergileme
  5. Diğer köpeklerin üzerine çıkmaya çalışma
  6. Sahibine sürtünme

Bahsi geçen hareketleri sıklıkla tekrarlayan dişi bir köpeğe sahipseniz acilen bir veteriner hekime danışmalı, köpeğinizin kızgınlık dönemini en iyi şekilde geçirmesini sağlamalısınız. Aksi halde köpeğiniz zaman içerisinde kendini yaralamaya başlayabilir, sinirli hareketlerde bulunabilir. Etrafına saldırmaya başlayabilir. Her bir davranışı kontrol altına alınmalıdır.

Dişi köpek çiftleşme döneminde dikkatli olmanız gereken diğer ayrıntılar ise şu şekilde sıralanabilir:

Gizli Kızgınlık Konusuna Dikkat!

Köpeklerde kızgınlık dönemi belirtileri her zaman ortaya çıkmaz. Kanama nedeni ile kızgınlık döneminin tespitinin sağlanması hayli kolay olsa da bazı zamanlarda gizli kızgınlık olayına denk gelebilirsiniz. Böyle olunca vulvada şişkinlik olmaz ve kanama da yaşanmaz. Kızgınlık fark edilmeyince tedbir de alınmamış olur.

Bu tarz bir durumda çiftleşme olayı meydana gelirse istenmeyen bir gebelik ortaya çıkacaktır. Lütfen köpeğinizin hormon ölçümlerini düzenli olarak yaptırın. Yaptırın ki gizli bir kızgınlık olması halinde köpeğinizin gebe kalmasının önüne geçebilin.

Ayrıca Köpekler Regl Olur Mu? 7 Başlıkta Köpeklerde Regl Dönemi başlıklı içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Dişi Köpeklerin Yaşadığı Döngüleri Öğrenin

Birkaç ayda bir olacak şekilde dişi köpeğin döngüsü yeniden başa sarar. Bahsi geçen döngünün aşamaları ise şu şekilde sıralanabilir:

1. Proöstrus

Döngünün ilk kısmında köpeğin vulvası gözle görülür biçimde şişmeye başlar. Kanla karışık bir akıntı oluşur. Dişi köpek henüz çiftleşmeye hazır olmasa da sadece erkek köpeklerin alabildiği o kokuyu salgılamaya başlar.

2. Östrus

Hemen hemen 10 gün sonrasında dişi köpek, ikinci evreye yani östrusa geçiş yapar. Köpekler bu süreçte tamamen doğurgan hale gelir. Öteki köpekler kendisine yaklaştığında direnç göstermez. Kuyruğunu havaya diker. Bu da çiftleşmeye hazır olduğu mesajını verir.

3. Metöstrus

Dişi köpek, östrus sürecinde gebe kaldıysa metöstrus evresinde yavruların gelişimi başlayacaktır. Hamilelik 60 gün devam eder. Ardından doğum gerçekleşir.

4. Anöstrus

Son evre ise en uzun süreli olandır. 4-7 arası sürer. Dişi köpek bu aşamada da gergin hareketler sergileyebilir. Fakat bu durum, tamamen ırktan ırka değişim gösterecektir. Kimi köpekler sakince otururken kimisi de kendine zarar vermeye çalışabilir.

Erkek Köpek Kızgınlık Dönemi Belirtileri

kahverengi bir köpek

 Altıncı ay itibarıyla erkek köpekler cinsel olgunluğa erişir. Tüm sene boyunca çiftleşmeye devam edebilirler. Erkek köpeklerin kızgınlık döneminde sergilediği en dikkat çekici davranışlar ise şu şekildedir:

● Saldırgan hareketler ● Şaşkın davranışlar ● Dikkatsizce hareket ettiğini gösteren durumlar ● Evden kaçma isteği ● Her yere tuvaletini yapma ● Testosteron hormonlarında meydana gelen değişim nedeni ile geceleri uzun uzun uluma, havlama

Bu tür davranışları aynı süreçte sergileyen bir erkek köpeğin kızgınlık dönemine girdiği kesindir. Yine de bir uzman görüşü almak her zaman daha mantıklıdır. Çünkü ortada bir sorun da olabilir. Durumu netleştirmek son derece önemlidir. En erken ihtimalle altıncı ay itibarıyla çiftleşme dönemi başlayacaktır.

Kızgınlık dönemini yaşayan bir erkek köpeğiniz varsa onunla ilgilenirken hassas davranmanız gerekir. Çünkü köpeğiniz bu evrede kendi ile bile çatışma içerisinde olabilir. Her daim sevgi ve sabırla yaklaşmalı, sürecin daha rahat geçmesini sağlamalısınız. Unutmayın ki sergilediği davranışların her birini hormonları nedeni ile yapıyor.

Erkek köpeklerin kızgınlık döneminde dikkat etmeniz gereken detayları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

Erkek Köpeğin Baskıcı Hareketlerine Dikkat Edilmeli!

Köpeklerde kızgınlık dönemi belirtileri arasında en göze çarpanı erkek köpeğin baskıcı hareketleridir. Çiftleşme için seçilmiş olan dişi köpek ovulasyon döneminde ise çiftleşme konusunda sorunlar meydana gelecektir. Bu durumda erkek köpek dişiyi zorlayabilir. Baskı altında olan dişi ise erkeğe saldıracaktır. O nedenle sürecin bir veteriner hekim tarafından takip edilerek ilerlemesi çok daha mantıklıdır.

Çiftleşme Sonrasında Bunlara Dikkat Edin

Çiftleşmeden sonraki 10 günlük evrede erkek köpek dişi olanı aramayı sürdürür. Agresif hareketlerin temelinde de bu durum yatar. Sizin bu süreci iyi yönetmeniz adına sakin kalmanız çok önemlidir. Çünkü çiftleşme dönemi sonrasında erkek köpeklerin üreme organı yaralanabilir, akıntı meydana gelebilir. Sık sık veteriner hekimle iletişimde olmalısınız.

Köpeklerin Kızgınlık Dönemi Ne Kadar Sürer?

yan yana duran iki köpek 

Erkek köpeklerde kızan dönemi hemen hemen 18 gün boyunca aralıksız olarak devam eder. Dişi köpek çiftleşme dönemi ise 5-12 gün kadar sürecektir. Dişi köpekler bu süreçte koku salgılar ve erkek köpekler bu kokuyu alıp çok uzaklara bile gidebilir. Agresif davranışlar sergilemeye başlarlar.

Ankara’nın en iyi veteriner kliniği Çayyolu Vetrium Veteriner Kliniği olarak bu içeriğimizde köpeklerde kızgınlık dönemi belirtileri konusunda bilgiler sunmuş olduk.

Köpeğimin gebe kalmasını istemiyorum, kısırlaştırma hakkında da bilgilere ihtiyacım var diyorsanız kesinlikle Kedi ve Köpeklerde Kısırlaştırma başlıklı videomuzu YouTube kanalımız üzerinden izlemelisiniz. Buradaki bilgiler size çok yardımcı olacak.

Bu yazıyı paylaş: