Köpek Kısırlaştırma Operasyonu Hakkında 7 Ayrıntı

Köpek kısırlaştırma operasyonu, köpek sahipleri tarafından biricik patili dostlarının gelişim sürecine dair en çok merak edilen konulardan bir tanesi olarak öne çıkıyor. Peki ama dişi köpek kısırlaştırma operasyonu ve erkek köpeklerde kısırlaştırma işlemi nasıl yapılır? Köpeklerin kısırlaştırılması için en doğru zaman hangisidir? Kısırlaştırma işleminden sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Patili dostlarımızın sağlığını düşünen Vetrium Çayyolu Veteriner Kliniği olarak bu yazımızda, köpeklerde kısırlaştırma operasyonuna dair merak edilen tüm ayrıntılara yer veriyoruz. Yazımızı sonuna dek okuyarak köpekleri sağlığı için kritik öneme sahip olan bu konu ile ilgili sizlere fayda sağlayacak her şeyi öğrenebilirsiniz!

Köpek Kısırlaştırma Nedir?

Aynı evi paylaştığınız minik dostunuzun ilerleyen yaşlarında da yaşamını sağlıklı bir biçimde sürdürmesi için gerekli tedbirleri almak, bir ebeveyn olarak hiç kuşkusuz en büyük sorumluluklarınızdan bir tanesi.

Bu doğrultuda köpeğinizin yaşam kalitesini korumak adına onun için yapabileceğiniz iyiliklerden biri de köpek kısırlaştırma operasyonu hakkında bilgi sahibi olmaktır. Tıpkı kediler gibi köpeklere de yapılan kısırlaştırma operasyonu; köpeklerin üremelerini engelleyen ve hem dişi hem de erkek köpekler için geçerli olan bir cerrahi işlemdir.

Alanında uzman bir veteriner hekim tarafından yapılması gereken köpek kısırlaştırma operasyonu, dişi ve erkek köpeklerin üreme organının birbirinden farklı olması nedeniyle farklı bir uygulama sürecine tabidir.

Köpek Kısırlaştırma Operasyonu Nasıl Yapılır?

köpek kısırlaştırma operasyonunun ardından dinlenen kurt köpeği

Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi köpek kısırlaştırma işlemi, dişi köpeklerde ve erkek köpeklerde farklı şekillerde yapılan cerrahi bir operasyondur. Bu doğrultuda bu konuyu iki farklı başlıkta ele almak daha doğru olacaktır.

Dişi Köpek Kısırlaştırma Operasyonu Nasıl Yapılır?

Dişi köpeklerde kısırlaştırma operasyonu, meme ve rahim kanseri, yumurtalık kanseri ve bazı kistik rahatsızlıkları engelleyen; köpeğinizin sağlığını korumaya yardımcı olan önemli bir uygulamadır.

Dişi köpeklerde anestezi altında yapılan ve “sterilizasyon” olarak ifade edilen kısırlaştırma operasyonu sırasında köpeğinizin rahmi ve yumurtalıkları alınmakta; böylelikle ileriki yaşlarda gebe kalmasının önüne geçilmektedir.

Dişi köpeklerin, herhangi bir komplikasyon oluşmadığı takdirde yaklaşık olarak 3 ila 4 saat süren kısırlaştırma operasyonunun ardından bir gece boyunca ameliyatın gerçekleştirildiği veteriner kliniğinde gözlem altında tutulması önerilmektedir.

Operasyonun ardından iyileşmesi ise köpeğinizin genel sağlık durumuna da bağlı olarak yaklaşık 7 ila 10 gün arasında sürmektedir.

Erkek Köpeklerde Kısırlaştırma Operasyonu Nasıl Yapılır?

Erkek köpeklerde yapılan kısırlaştırma işlemi, tıbbi literatürde “kastrasyon” olarak adlandırılmaktadır. Köpeğin testislerinin alındığı kastrasyonun, dişi köpeklere yapılan kısırlaştırma operasyonundan daha kolay bir uygulama olduğu söylenebilir.

Buna ek olarak tıpkı dişi köpekler gibi erkek köpeklerin de kısırlaştırma esnasında genel anestezi altına alınarak uyutulması gerekir. Erkek köpekler için kısırlaştırma operasyonunun dişi köpeklerinkine nazaran daha az komplike olması nedeniyle ameliyat sonrasında köpek genellikle sahibiyle birlikte eve gönderilir ve evde istirahat etmesi önerilir.

Erkek köpeklerin kısırlaştırılmasının sağladığı faydaları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  • Erkek köpeklerde ortaya çıkma olasılığı yüksek olan rahatsızlıklardan biri olan testis kanseri, kastrasyon uygulaması ile engellenebilir. Ayrıca, köpeklerde prostat büyümesi ve prostat enfeksiyonu sorunları da ortadan kalkmış olur.
  • Köpeklerde ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan bir başka rahatsızlık olan göbek fıtığı ihtimali de kısırlaştırma operasyonu ile azaltılabilir.
  • Erkek köpeklerde yetişkinlik sürecinin getirilerinden biri olan çiftleşme kaygısı, köpeği hem fiziksel hem de psikolojik olarak etkileyen bir durumdur. Kastrasyon işlemi ise bunu engelleyebilmektedir.
  • Kızgınlık döneminde psikolojik olarak zor duruma giren erkek köpeklerin saldırgan tavırları da kısırlaştırma operasyonunun ardından son bulmaktadır.
  • Kısırlaştırılan köpekler, kısırlaştırılmayan köpeklerden daha uzun ve kaliteli bir yaşam sürmektedir.

Köpekler Ne Zaman Kısırlaştırılmalıdır?

kısırlaştırma operasyonu için hazırlanan köpek

Köpekler için kısırlaştırma operasyonu ile ilgili merak edilen bir diğer konu da bu ameliyatın ne zaman yapılması gerektiğidir. Bu noktada aslında, köpekler ne zaman kısırlaştırılmalıdır sorusunun tek bir cevabı olmadığını söylemek yanlış olmaz.

Örnek verecek olursak küçük köpek cinslerinin olgunluk dönemine girmesi, büyük köpek ırklarına göre daha erken bir dönemde gerçekleşmektedir. Bu doğrultuda büyük köpeklerin kısırlaştırılması için en doğru zamanın küçük köpeklerinkinden daha geç bir zaman diliminde olduğu söylenebilir.

Öncelikle bu konuyu köpeğinizin veteriner hekimine danışmakla birlikte, kısırlaştırma operasyonu için en doğru zamanın köpeğiniz 6. ve 9. aylıkken olduğunu söylemek mümkündür. Köpeklerin büyük bir çoğunluğu 7 aylıkken yetişkinlik dönemine girdiği için köpeklerin 9. aydan önce kısırlaştırılması tavsiye edilmektedir.

Tüm bunlara ek olarak, evcil hayvanınızı kısırlaştırmak için en doğru zamanın hangisi olduğu, köpeğinizin sağlık durumuna, davranışlarına ve hatta yaşadığı ortama göre dahi farklılık gösterebilir. Bu nedenle kısırlaştırma operasyonu için doğru vakti belirlemesi gereken kişi, bu konuda uzman olan veteriner hekimdir.

Köpek Kısırlaştırma Ameliyatından Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?

etrafını gözleyen küçük köpek

Kısırlaştırma operasyonundan önce yapılan kan testleri sayesinde köpek anesteziye alındığında herhangi bir komplikasyon oluşup oluşmayacağı tespit edilir. Anestezi altında gerçekleştirilen cerrahi bir operasyon olması nedeniyle operasyondan önce ve operasyonun ardından bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir.

Bu süreçte ameliyatı gerçekleştirecek olan veteriner hekimin uyarıları geri plana atılmamalıdır. Bununla birlikte kısırlaştırma ameliyatına giren köpekler için veterinerler tarafından yapılan temel ayrıntıları aşağıdaki gibi listelemek mümkün:

  • Kısırlaştırılacak köpeklerin ameliyattan önceki beslenme süreci, operasyon sonrasındaki sağlık durumlarını da etkilemektedir. Bu nedenle genellikle kısırlaştırılacak olan köpeklerin operasyondan önceki 12 saat boyunca herhangi bir şey yemeleri ve içmeleri tavsiye edilmemektedir. Böylelikle anestezinin etkisi geçtikten sonra kusarak yediklerini çıkarma ihtimalleri de azalacaktır.
  • Ameliyata en az 14 gün kala, köpeğin aşılarının tümü eksiksiz olarak yapılmış olmalıdır.
  • Kısırlaştırmadan önce köpeklerin tuvalet ihtiyaçları mutlaka giderilmelidir.

Köpek Kısırlaştırma Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

veteriner ve köpek

Köpekler için kısırlaştırma operasyonunun başarılı olmasının ardından dişi köpekler bir gün gözlem altında tutulurken erkek köpekler genellikle aynı gün taburcu edilerek iyileşme sürecini evde tamamlamaktadır. Ameliyatın ardından dikkat edilmesi gereken temel noktalar ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Köpeğinizin iyileşmesi için ona rahat bir ortam oluşturmanız gerekir.
  • Anestezinin etkisi geçtikten sonra beslenme süreci, veteriner hekimin önerdiği gıdalar ile başlatılmalıdır.
  • Operasyon bölgesinde oluşabilecek enfeksiyon riskini minimuma indirmek adına bu bölge her gün dikkatli bir biçimde kontrol edilmelidir.
  • İyileşme sürecinde, Elizabeth yakası ya da maskesi olarak da adlandırılan köpek yakalığının kullanılması elzemdir. Bu sayede köpeklerin ameliyat kesisinin olduğu bölgeyi yalamalarının önüne geçilebilir.
  • Köpeklerin ameliyatın ardından hareket etmelerinin önüne geçilmelidir. Aksi takdirde aşırıya kaçan davranışlar sonucunda ameliyat bölgesine atılan dikişlerde açılma görülmektedir. Kısırlaştırma operasyonuna giren köpeklerin yaklaşık olarak 1 hafta ila 10 gün boyunca banyo yapmaları önerilmez. Köpeğinizi yıkayabileceğiniz en doğru zamanın hangisi olduğunu öğrenmek için veteriner hekimin tavsiyelerini dinlemelisiniz.
  • Eğer ameliyat bölgesinde kanama, akıntı ya da ağrı gibi belirtiler olur ise vakit kaybetmeden veteriner hekime danışmanız köpeğinizin sağlığına tekrar kavuşmasını sağlama noktasında kritik önem taşımaktadır.

Kısırlaştırılan Köpek Kaç Günde İyileşir?

boynuna elizabeth yakası takılmış köpek ve veteriner hekim

Basit de olsa anestezi altında yapılan bir cerrahi operasyon olması nedeniyle kısırlaştırılan dişi ve erkek köpeklerin iyileşmeleri için belli bir süreye ihtiyaçları vardır.

Eğer veteriner hekimin önerilerine harfiyen uyulur ve ameliyatın ardından herhangi bir sorun ortaya çıkmaz ise operasyon esnasında atılan dikişler bir hafta ila on gün içerisinde alınmaktadır. Böylelikle köpeğinizin iyileşme süreci tamamlanmış ve eski sağlığına kavuşmuş olur.

Yazımızın genelinde de pek çok kez belirtmiş olduğumuz gibi, kısırlaştırma operasyonun güvenilir ve başarılı bir veteriner hekimin uzmanlığında yapılması köpeğinizin sağlığı için oldukça önemlidir.

Bu doğrultuda, cerrahi operasyonların tümünün alanında uzman veteriner hekimler tarafından yapıldığı Vetrium Veteriner Kliniği’nin köpek kısırlaştırma operasyonu için güvenle tercih edebileceğiniz adreslerden biri olduğunun da altını çizmekte fayda var.

Son olarak köpekler için kısırlaştırma operasyonu ile ilişkili ve merak edilen bir başka konu olan köpeklerin hamilelik sürecine dair bilmediklerinizi, Bir Köpeğin Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır? başlıklı yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş: