Kuyruk Sallama 101:  Köpeklerin Kuyruk Hareketleri ve Anlamları

Köpeklerin neden havladıkları ile beraber neden kuyruk salladıkları da epey merak edilir. Can dostlarımız köpekler havlama ve kuyruk sallama yoluyla iletişim kurarlar. Havlama davranışı gibi bir köpeğin kuyruk sallaması da farklı sebeplere işarettir. Peki köpekler neden kuyruk sallar, köpeklerin kuyruk hareketlerine göre onlarla nasıl bir iletişim kurmalıyız? Ankara Hayvan Hastanesinin merkezi Vetrium olarak köpek kuyruk diline dair merak edilenleri irdeledik!

Köpekler Neden Kuyruk Sallar?

Beden diliyle iletişim kurarak etkileşime giren başlıca hayvanlardan biri köpeklerdir. Köpeğin kuyruk sallaması, hem olumlu hem de olumsuz bazı durumlara işarettir. Genellikle bir köpek kuyruk salladığında çok mutlu olduğuna dair bir kanı hakimdir. Bir yanıyla bu doğru olsa da köpek kuyruk sallamasının farklı anlamları da vardır. Farklı köpek hareketleri ve anlamları köpek dili kavramıyla ifade edilir. Köpeklerin başlıca iletişim biçimi olan kuyruk sallaması, sallamanın hızına ve şekline göre farklı anlama gelir. Örneğin; köpeğin kuyruğunu yavaş sallaması, bulunduğu ortamdan emin olmadığını ve güvensiz hissettiğini ifade eder.

Bazı köpeklerde dik bir şekilde duran kuyruk, çoğu köpek ırkında yere doğru uzanır. Ayrıca bazı köpek ırklarında ise kuyruk bulunmaz. Bu ırklara mensup köpekler, hırlama ve havlama yoluyla iletişim kurarlar. Kuyruğun pozisyonuna göre farklılaşan kuyruk sallamasının başlıca nedeni ise köpeğin sahibi veya diğer köpekler ile iletişim kurmak istemesidir. Peki köpeklerin kuyruk sallaması ne anlama gelir ve hangi hareket neyi ifade eder?

Köpeklerin Kuyruk Hareketleri ve Anlamları

Köpekler neden kuyruk sallar sorusunun cevabı hem olumlu hem de olumsuz birtakım karşılıkları vardır. Mutluluk, stres, korku ve heyecan gibi duygular, can dostlarımız köpeklerin kuyruk sallamasının ana sebebidir. Özellikle mutluluk, heyecan ve korku duygularının yoğun olduğu bir yerde, köpeklerin direkt kuyruklarına bakarak onların ne hissettiğini anlayabilirsiniz.

Ayrıca köpeğin kuyruğunu hangi yöne salladığı da hangi duyguyu beslediğini öğrenmenin bir yoludur. Mesela arkadaş canlısı bir köpeğin kuyruk yönü daha geniştir. Kuyruklarını daha geniş açıdan sallayarak oyun oynamak istediğini ve mutluluk duygusu beslediğini kavrayabilirsiniz. Peki köpek kuyruk dili ve iletişiminin ana kaynağı olan kuyruk hareketlerinin anlamları nedir? Gelin tek tek her bir köpek kuyruk hareketinin analizini yapalım.

1.Hafif ve Sakin Kuyruk Sallama

Bir sokak köpeğinin veya evcil köpeğin rahat hissettiğini gösteren hareketlerden biri, kuyruğunu hafifçe sallamasıdır. Bu kuyruk sallama biçimi, köpeğin güvende hissettiğini de gösterir. Özellikle sokak köpeklerine yaklaşmaktan kaçınıyorsanız onların kuyruklarına bakarak sakin veya agresif olup olmadığını kolaylıkla anlayabilirsiniz.

öne doğru uzanmış bir köpek

2.Saldırgan ve Agresif Hızlı Kuyruk Sallama

Bir köpeğin agresif olduğunu ve saldırıya geçebileceği gösteren işaret, kuyruğun dik tutulmasıdır. Çoğu köpek, agresif duygular beslediğini göstermek için kuyruklarını yukarı doğru kaldırır. Kuyruğun dik bir şekilde tutulması ve titreşim gibi sallanması, köpeğin saldırıya geçeceğini gösterir. Yine sola doğru sallanan köpek kuyruğu ile beraber köpeğin öne doğru uzanması da olumsuz ve agresif davranış belirtisidir. Genel olarak köpeklerin kuyruk kaldırması ne anlama gelir sorusunun cevabı agresif hissetmesi olarak açıklanır. Evcil köpeğinizin bu şekilde kuyruk sallaması durumunda onu yalnız bırakmalı ve sakinleşmesini beklemelisiniz.

3.Dik Durmuş Kuyruk Sallama

Dik durmuş köpek kuyruğunun bir diğer anlamı ise köpeğin güvende hissettiğidir. Ayrıca bir köpek bir başka köpek ile karşılaştığında da iletişim kurmak amacıyla kuyruğunu dikleştirir. Özellikle parka veya dışarıya çıkardığınızın evcil köpeğinizde bu kuyruk hareketini rastlayabilirsiniz.

4.Endişeli ve Stresli Kuyruk Sallama

Kuyruğun yere doğru uzanması, köpeğin tedirgin ve stresli hissettiğini gösteren işaretler arasındadır. Genellikle bu kuyruk sallama biçimine ek olarak kulakların geriye yatması da köpeğininizin o an stresli olduğunu gösterebilir. Bilhassa tuvaletini yapmayan ve uzun süredir dışarıya çıkmayan köpeklerde bu kuyruk sallama biçimini gözlemleyebilirsiniz. Böyle bir durumda köpeğinizin zaruri ihtiyaçlarını karşılamalı ve oyun oynama gibi rutinler ile köpeğinizi eğlendirmelisiniz.

çimlerde mutlu bir köpek

5.Mutlu ve Arkadaş Canlısı Kuyruk Sallama

Köpeğinizin size karşı olumlu duygular beslediğini gösteren başlıca işaretlerden biri, yarı kalkmış hareket eden kuyruk sallamasıdır. Genellikle eve girdiğinizde veya köpeğinizi dışarı çıkaracağınız zaman bu kuyruk sallama hareketi ile karşılabilirsiniz. Kuyruğun yönü sola doğru sallanıyorsa da köpeğiniz o an mutlu hissediyor ve sizi arkadaşça karşılıyor demektir.

6.Kuyruğun Hiç Sallanmaması

İnsanlar gibi köpeklerin de yalnız kalmaya ve dinlenmeye ihtiyaçları vardır. Köpeğinizi ne zaman yalnız başına bırakmanız gerektiğini ise kuyruğun hiç sallanmamasından anlayabilirsiniz. Genellikle bu hareketsizliğe ek olarak yere kıvranmış ve uyumaya hazırlanan bir köpek görünümüyle de karşılaşabilirsiniz. Böyle bir durumda köpeğinize dinlenmesi için zaman vermelisiniz.

Genel olarak bir köpek kuyruğunu neden sallar sorusunun cevapları bu şekildedir. Kuyruğun sola- sağa doğru sallanmasına veya dik durup durmadığına bakarak köpeğinizin nasıl konuştuğunu anlayabilirsiniz.

Kuyruk sallama davranışı ile beraber havlama, inleme ve yüzün tamamını da gözlemlemeniz gerekir. Özellikle köpeklerin gözleri, iletişim açısından olumlu- olumsuz çok şey anlatır. Köpeklerin iletişim kurmak için kullandığı kuyruk ve beden dilini çözerek köpeğinizin davranış ve ihtiyaçlarını anlayabilir, bu doğrultuda etkileşime geçebilirsiniz. Köpeklerin nasıl iletişim kurduklarını daha detaylı anlamak için Köpek Davranışlarının Anlamı: Köpeğiniz Ne Diyor adlı içeriğimize göz atabilirsiniz. Şimdi köpekler neden kuyruk sallar sorusu ile beraber merak edilen bir başka soruya daha geçelim: Kuyruk sallayan köpek ısırır mı?

Kuyruk Sallayan Köpekler Isırır Mı?

Bir köpeğin yalnızca kuyruk hareketinden onun saldırgan olup olmadığını anlamak doğru değildir. Yine de kuyruk hareketinin yönü ve sallanma hızı, saldırı ve olası ısırma durumuna karşı bir belirtidir. Kuyruk sallama yönünün sol ve ileri-geri şeklinde olması, köpeklerin bir durumdan emin olmadıklarını ve güvende hissetmediklerine işarettir. Bu durumda agresif bir köpek, güvensizlik dolayısıyla kendini tetikte hisseder ve ısırma eğilimi gösterebilir.

Evcil köpeğinizde böyle bir davranış gözlemdiğinizde onu güvensiz hissettiren koşulları incelemenizi öneririz. Yne sokak köpeklerinde de kuyruğun yönünü ve sallanış hızını takip ederek nasıl bir duygu taşıdığınızı hızlıca anlayabilirsiniz. Köpekler ile beraber evcil diğer can dostumuz kedilerin de neden kuyruk salladıklarını merak ediyorsanız Kedi Kuyruk Hareketleri ve Anlamları adlı yazımıza yönelebilirsiniz.

Köpekler neden kuyruk sallar, farkı köpek kuyruk hareketleri ne anlama gelir sorularını yanıtladık. Vetrium olarak köpeklere ve diğer evcil can dostlarımıza dair merak ettikleriniz için blog sayfamızı inceleyebilir, veteriner hizmetlerimize göz atabilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş: