2023-08-03
Arkadaş canlısı, sevimli mi sevimli patili dostlarımızdan biri olan köpekler de kendilerini zaman zaman üzgün hissedebilir, hatta depresyona girebilirler. İyi ama bir ebeveyn olarak köpeğinizin mutsuz olduğunu nasıl anlayabilirsiniz? Köpekler üzülünce ne yapar?
Köpeğinizin tavırlarında birtakım değişiklikler gözlemliyor, mutsuz olduğunu hissediyor fakat davranışlarını okumakta güçlük mü çekiyorsunuz? Köpekler üzülünce ne yapar sorusunu yanıtladığımız içeriğimizi sonuna dek okuyarak bu konu ile ilgili aklınızda dolaşan ve cevap aradığınız sorulara bir yanıt bulabilirsiniz.
Buna ek olarak, köpeğinizin hangi davranışının ne anlama geldiğini merak ediyorsanız Köpek Davranışlarının Anlamı: Köpeğiniz Ne Diyor? başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.
Köpekler Üzülünce Ne Yapar?
Köpekler üzülünce ne yapar? Köpeklerde depresyon belirtileri nelerdir? İşte köpeğinizin ne hissettiğini anlamanıza yardımcı olacak 8 davranış değişikliği!
1. İştahında Azalmalar Meydana Gelir
Köpeğinizin üzgün olup olmadığını anlamanın en etkili yolu, iştah seviyesini kontrol etmektir. Önceden besin ögeleri ile epey haşır neşir olduğunu bildiğiniz köpeğiniz, artık en sevdiği mamaya karşı dahi ilgisini kaybetmiş görünüyor ise bu durum üzgün olduğunun bir habercisi olabilir.
Öte yandan elbette ki bu hareketin bir mutsuzluk belirtisi olması için süreklilik arz etmesi gerekir. Eğer köpeğinizde bu davranışın uzun zamandır var olduğunu gözlemliyorsanız hatta köpeğinizin kilosunun eskisine nazaran azaldığını fark ettiyseniz bu durumda patili dostunuzun depresyona girmiş olma ihtimalini değerlendirebilirsiniz.
2. Çiğneme Eğilimi Başlar
Köpeklerin üzgün olduklarında en çok yaptığı hareketlerden bir diğeri de patilerini çiğnemeleri ve yalamalarıdır. Özellikle stres altında olduklarını hissettiklerinde yaptıkları bu davranış, herhangi bir nedene bağlı olarak üzülmüş olmalarının bir sonucudur.
Buna ek olarak, en temiz evcil hayvanlardan biri olan köpekler kendilerini temizlemeye çalıştıklarında da patilerini yalayabilirler. Bu nedenle çiğneme ve yalama davranışlarının, aşırıya kaçtığından ve süreklilik kazandığından emin olmanız gerekir.
Eğer aklınızda bu konuya dair soru işaretleri oluştuysa köpeğinizi en kısa zamanda güvendiğiniz bir veteriner hekime götürerek muayene etmesini isteyebilirsiniz.
3. Uyku Düzeni Değişir
Evcil hayvan sahiplerinin büyük bir kısmı, köpeklerinin gün içerisinde sık sık uyuduklarını söylerler. Köpeklerin hemen hepsi, günün neredeyse yarısını uyuyarak geçirir. Özellikle de günün bir kısmını evde tek başına geçiren köpekler, sahipleri işe gittikten sonra uykuya dalar ve eve döndüğünde uykularına ara vermek durumunda kalırlar.
Fakat evcil hayvanınızın son zamanlarda eskisinden daha az ya da çok daha fazla uyuduğunu fark ettiyseniz bu noktada onun mutsuz olduğundan şüphe duyabilirsiniz. Elbette bu konu ile ilgili kesin bir yargıda bulunmadan önce, köpeğinizin fiziksel sağlığının yerinde olduğundan da emin olmanız gerekir.
4. Hareketsiz Davranır
Köpeklerin büyük bir çoğunluğu; özellikle de küçük köpek cinsleri, oldukça hareketli evcil hayvanlardır. Hem sahipleri ile hem de çevrelerinde bulunan diğer hayvanlarla sosyalleşmek ve sürekli oyun oynamak isterler.
Eğer bakımını üstlendiğiniz biricik köpeğiniz de eskiden yerinde duramaz ve etrafına neşe saçar halde iken artık eskisinden daha az hareket ediyor ve ilgisiz davranıyorsa bu durum köpekler üzülünce ne yapar sorusunun bir yanıtı olabilir.
5. Oyuncaklara Karşı İlgisini Kaybeder
Bildiğiniz üzere köpekler, oyun oynamaktan hoşlanan ve her daim ilgi bekleyen canlılar arasında yer almaktadır. Köpeğinizin son zamanlarda oyun oynamaktan eskisi kadar keyif almadığını fark ettiyseniz bu köpeklerde depresyon belirtilerine bir örnek olabilir.
Yaşadığınız bu durumun ne kadar süredir devam ettiğini gözden geçirmenizi tavsiye ederiz. Çünkü her canlı gibi, köpeğinizin de bir süreliğine ilgisini başka şeylere vermesi normaldir. Fakat can dostunuz çok uzun bir zamandır ilgisizleştiyse bu durumu dikkate alabilirsiniz.
6. Heyecanını Yitirir
Eve geldiğinizde sizi kapıya doğru koşarak karşılayan ve sevinçten yerinde duramayan köpeğinizin bu davranışlarında bir değişiklik mi var? Köpeğiniz; önüne en sevdiği mamayı koymanıza rağmen ilgisiz bir biçimde etrafı seyrediyorsa ya da sizinle oynamak yerine yattığı yerde uyukluyorsa bu durum köpeğinizin mutsuz ve üzgün olduğuna dair bir belirti olabilir.
Bu doğrultuda işe depresyona girdiğini düşündüğünüz köpeğinizi eskisi gibi mutlu edecek adımları araştırarak başlayabilirsiniz.
7. Ev İçinde Turlamaya Başlar
Bir köpeğin eskisinden daha çok uyuması kadar dikkat çeken bir başka ayrıntı, evin içerisinde sürekli yer değiştirmesi ve kaygılı davranışlar sergilemesidir. Eğer köpeğiniz evde volta atarcasına sürekli hareket halinde ise bu evin içinde sıkıldığının bir göstergesi olabilir.
Özellikle gün içerisinde evde yalnız başına vakit geçiren köpeklerde görülen bu davranış, egzersiz eksikliğinden de kaynaklanmaktadır. Bu doğrultuda köpeğinizi daha fazla yürüyüşe çıkarmaya özen göstermeniz bu sorunu ortadan kaldıracaktır.
8. Asabileşir
Köpeklerin ortada herhangi bir şey yok iken saldırgan hareketler sergilemesinin ve asabileşmesinin altında yatan sebep depresyon olabilir. Yani aslında köpeklerin asabileşmesi, köpekler üzülünce ne yapar sorusunun bir diğer yanıtıdır.
Köpeğiniz, etrafında olan bitenlere ve yanında bulunan insanlara hatta size karşı daha kızgın ve saldırgan davranıyorsa bunun çözüme ulaştırılması gereken bir problem olduğunu düşünmelisiniz. Buna ek olarak, hırlama ve havlama da sinirlenen köpeklerde oldukça sık rastlanan davranışlar arasında gösterilebilir.
Köpeklerin neden uluduğuna dair bilmedikleriniz için Köpekler Neden Ulur? Köpeklerin Uluma Sebepleri başlıklı yazımızı okumanızı öneririz.
Depresyona Giren Köpek Nasıl Düzelir?
İçeriğimizin bir önceki bölümünde, köpekler üzülünce ne yapar sorusunu 8 maddede yanıtladık. Peki ama çeşitli nedenlerden dolayı depresyona giren köpek nasıl düzelir? Köpeğinizin eskisi gibi neşe dolu olması için nelere dikkat etmeniz gerekir?
Bu konuya dair aklınızdaki soru işaretlerine yanıt olarak detayları aşağıdaki gibi sıralamak mümkün:
- Depresyondaki köpekler, psikolojik olarak oldukça yoğun duygu değişimleri yaşarlar. Bunu minimuma indirmek adına onları sevdiklerini düşündüğünüz şeylerle oyalayabilirsiniz. Örneğin gün içerisinde köpeğinize fazla vakit ayırarak ya da sevdiği oyunları oynarken ona eşlik ederek kendisini daha iyi hissetmesine yardımcı olabilirsiniz.
- Ödüllendirilmek de depresyona giren köpekler için oldukça yapıcıdır. Bu nedenle, bir şeyi başardığında onu övebilir, sevdiği bir mama ya da oyun ile ödüllendirebilirsiniz.
- Eğer köpeğinizin herhangi bir kayıp sonucunda depresyona girdiğini düşünüyorsanız ona kaybettiği şeyin bir benzerini verebilirsiniz.
- Köpekler son derece arkadaş canlısı ve sosyal hayvanlardır. Bu yüzden bir parkta koşup oynayabilmesi için ona vakit ayırmalı ve diğer canlılarla iletişim kurması adına ihtiyacı olan ortamı sunmalısınız.
Eğer tüm bunlara rağmen köpeğinizin tavırlarında herhangi bir olumlu değişim göremiyorsanız daha fazla vakit kaybetmeden bu konu ile ilgili alanında uzman bir veteriner hekime başvurmanızı tavsiye ederiz.
Bu doğrultuda hizmet kalitesi ile patili dostlarımızın tüm ihtiyaçlarına en hızlı şekilde çözümler sunan Vetrium Veteriner Kliniği’ne güvenebileceğinizin de altını çizelim.
Son olarak patili dostlarımızın sevimli dünyasına dair merak ettiklerinize yanıt verdiğimiz keyifli ve bilgilendirici diğer içeriklerimiz için blog sayfamızı sık sık ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
Bu yazıyı paylaş: