Süt Kediler İçin Faydalı mı? Kedilere Süt Verilir mi?

Kedilere süt verilir mi sorusunun cevabı oldukça nettir aslında. Kedilerde laktoz intoleransı olabileceği için sütle beslenmeleri önerilmez. Deneyimli kedi sahipleri bu konu hakkında bilinçlidir. Fakat kedisini yeni sahiplenmiş çoğu kişi, ezberlenmiş bir bilgi olan “kediler süt içer” fikrinden yola çıkarak kedisini buna göre beslemeyi seçer.

İnek sütü, kedilerin bağırsak ve mide rahatsızlıkları ile karşılaşmasına neden olabilir. İnek sütü içerisinde fazlasıyla laktoz yer alır. Bir kedinin sindirim sisteminin asla kaldıramayacağı düzeydedir. Şişkinlik, ishal ve yoğun gaz oluşumuna sebebiyet verir. Süt, içerisinde bol bol yağ barındırdığı için aynı zamanda kedilerin hızla kilo almasına yol açar.

Süt, kedilerde mide bulantısı ve kusma gibi durumların ortaya çıkmasında da başroldedir. O nedenle isterseniz Ankara’nın en iyi veteriner kliniği Çayyolu Vetrium Veteriner Kliniği olarak hazırladığımız Kediler Neden Kusar? Nasıl Tedavi Edilir? başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Yavru Kediye Süt Verilir mi?

Süt içen yavru kedi

Kedilere süt verilir mi konumuza yavru kediye süt verilir mi ya da yavru kediye sulandırılmış süt verilir mi gibi soruların cevaplarıyla devam ediyoruz. Yavru kediler, anne sütü içmelidir. Zaten gelişmeye başladıkça anne sütünden de kesilirler. Böylelikle katı besinlerle beslenmeye başlarlar. Fakat yavru kedilerde anne sütünü sindirebilmeleri için harcanan laktoz üretiminde azalma görülür.

Yetişkin kedilerdeki laktoz düzeyi ise sütü sindirmek adına yeterli gelmez. Yani uzmanlara göre yavru kediler ilk 4-5 hafta süresince anne sütü içmelidir. Gelişimleri açısından bu çok önemlidir. İnsanlardaki gibi düşünebiliriz; nasıl ilk altı ay anne sütü içmek mühimse kedilerde de ilk birkaç hafta anne sütü içilmesi gerekecektir.

Ayrıca dilerseniz Yavru Kedi Bakımı Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilir? başlıklı yazımızı da ilgi ile okuyabilirsiniz!

Kedilere Laktozsuz Süt Verilir mi?

Süt içmiş turuncu kedi

Kedilere süt verilir mi sorusunun yanı sıra, kedilere laktozsuz süt verilir mi sorusu da gündemdedir. Bir kediye illa süt verilecekse insanlar için üretilen laktozsuz süt verilmemelidir. Bunun nedeni ise sütün içerisindeki yağ düzeyinin kediler için aşırıya kaçmasıdır. O yüzden de tamamen kedilere özel formüle edilmiş bir laktozsuz süt gereklidir.

Şu ek bilgiyi de vermek isteriz; birçok kişi kedilerin şekerli ya da çikolatalı süt içip içemeyeceğini sormaktadır. Şeker, kediler için son derece zararlı bir maddedir. Bu sebeple de hiçbir zaman kakaolu, muzlu, çilekli ya da herhangi bir aromaya sahip sütü kedinize vermemelisiniz.

Süt Kedilerde Su Yerine Geçebilir mi?

Yavru kedi ve süt dolu biberon

Su içmek insanlar için olduğu kadar kediler için de hayati derecede önem taşır. Kedilere süt verilir mi sorusunun altında “süt, su yerine geçer mi?” sorusu yatar. Cevap bellidir, kediniz su içmiyorsa onu sütle beslemeyin. Çünkü bu iki unsurun da birbirinin yerine geçme gibi bir fonksiyonu olamaz. Kedinizin sıvı tüketimini elbette artırın fakat süt vererek değil!

Uzman bir veterinere danışarak kedinizin daha çok su içmesi için çeşitli adımlar atabilirsiniz. Ona egzersiz yaptırabilir, hareket düzeyini artırarak su içmeye gereksinim duymasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle bir anda su tüketimi artmaya başlayacak ve çok daha sağlıklı görünecek demektir.

Normal Süt Tozu Kediye Verilir mi?

Şırınga ile beslenen yavru kedi

Normal süt tozu kediye verilir mi sorusunun cevabını arıyorsanız doğru yerdesiniz. Kedilere süt verilir mi sorusunu soran herkes bunun yanıtını da merak ediyor. Yavru kedilere özel olarak üretilen kedi süt tozları piyasada bulunmaktadır. Anne sütü içerisinde yer alan tüm mineraller ve vitaminler bu tozda yer alır. Tamamen ek gıda görevi görür.

Annesinden herhangi bir nedenden ötürü erken ayrılmak durumunda kalan yavru kedilerin beslenmesinde rol oynayan kedi süt tozu, henüz katı beslenmeye hazır olmayan kediler için hayati derecede önemlidir. Süt tozunun hazırlanma adımları ise markadan markaya değişecektir. Genel olarak 30 ila 36 derece arasında bir sıcaklıkta verilmelidir.

Kedinize o öğünde vereceğiniz kadar süt tozu karışımı hazırlamalısınız çünkü çabuk bozulan bir üründür. Şayet hazırladığınız kısımdan artan olursa buzdolabında muhafaza edebilir, gerektiğinde ılık hale getirip yeniden yavru kedinize verebilirsiniz. Yavru kedilerin bağırsakları ve midesi henüz gelişmediğinden sık ve az düzeyde vermeniz gerektiğini biliniz.

Günde 5-7 öğün kadar verseniz iyi olur. Tuvalete gidebilsin diye de ufak ufak masajlar yapabilirsiniz. Kedi süt tozları genel olarak hasta kedilere, hamile kedilere ve süt veren kedilere önerilir. Ek gıda olarak ise yavru kedilerin beslenmesinde azımsanmayacak ölçüde büyük bir etkiye sahip olmaktadır.

Bu tür faydalı bilgiler almak için isterseniz blog sayfamızda yer alan diğer içeriklere de göz atabilirsiniz!

Bu yazıyı paylaş: