Köpekler Neden Kusar? Nasıl Tedavi Edilir?

Köpekler neden kusar sorusu, köpek sahiplerinin mutlaka akıllarından geçen ve kaygı veren konulardan biridir. Köpeklerde kusma durumunun psikolojik ya da fizyolojik olmak üzere birçok farklı nedeni olabilir. Kusan köpeklerde kimi zaman ishal, yüksek ateş, yorgunluk, idrar kaçırma ve karın ağrısı gibi diğer semptomlar da görülebilmektedir.

Köpekler istifra ettiklerinde midelerinden dışarıya atılan madde; sıvı, kanlı, köpüklü ya da parçalı olmak üzere farklı şekillerde görülebilir. Köpekler kusmaya başlamadan önce ise mide kasılmaları yaşarlar, sık sık yutkunurlar, normalden fazla miktarda tükürük ve salya salgılarlar.

Peki köpekler tam olarak neden kusar? Bu soruyu dilerseniz Çayyolu ve Ümitköy veteriner ihtiyaçlarına en doğru çözümler sunan Vetrium Veteriner Kliniği ekibinin birikimine dayanarak içeriğimizin devamında detaylandıralım.

Köpeklerin Kusma Nedenleri

Köpeklerin kusmasına yol açabilecek birçok faktör olabileceğinden söz etmiştik. Bunlar genellikle mide ülseri, bağırsak parazitleri, yabancı cisim yutma, mama değişikliği, hızlı yemek, sindirim problemleri, yüksek sıcaklık, araba seyahati ve tümör oluşumu gibi fizyolojik veya psikolojik kökenli olabilmektedir.

1. Yabancı Cisim Yutma

Bahçede bir şeyler kemiren köpek

Pika sendromu yaşayan veya oyun oynama amacıyla hareket eden köpekler kimi zaman besin dışı maddeleri yutabilmektedir. Bunlar çoğu zaman oyuncak ve kemik olarak karşımıza çıksa da sindirim sisteminde ciddi sorunlara yol açabilmektedir.

Midesine doğru giden nesneden kurtulmaya çalışan köpekler ise refleks olarak kusmaya çalışacaktır. Bu gibi durumları fark ettiğiniz zaman köpeğinizi zaman kaybetmeden veteriner kliniğine ulaştırmanız en mantıklı adım olacaktır.

2. Virüsler, Parazitler ve Bakteriler

Virüs, bakteri veya parazitlerden dolayı rahatsızlanan köpeklerde iştahsızlık, karın ağrısı, yüksek ateş, kusma ve ishal gibi rahatsızlıklar görülebilir. Bu durumda da gereken tedavinin bir an önce başlatılması için veteriner hekiminizle iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Köpeklerde kanlı ishal rahatsızlığı hakkında bilgi sahibi olmak için ise buraya tıklayabilirsiniz.

3. Mide Ülseri, Gastrit ve Mide Ekşimesi

Köpekler neden kusar

Mide ülseri ya da gastrit gibi rahatsızlıkları olan köpeklerin koyu renkli ve kanlı şekilde kustukları gözlemlenebilmektedir. Bu tür durumlara karşı köpeğinizin beslenmesi ile özel olarak ilgilenmeniz yararınıza olacaktır.

4. Mama Değişikliği

Mama markasının, içeriğinde bulunan besinlerin veya porsiyon miktarının değişmesi gibi etkenler, köpeğinizin kusmasına neden oluyor olabilir. Eğer başka bir nedenden şüphelenmiyor ve mama değişikliğinin kusmaya yol açtığını düşünüyorsanız, bu konuyla ilgili en doğru yaklaşım için yine veteriner hekiminizle irtibat halinde olmanızı öneririz.

5. Cerrahi Operasyon

Veteriner kontrolündeki köpek

Yakın zamanda herhangi bir cerrahi operasyon geçirmiş köpekler de ameliyat sonrasında kimi zaman kusma davranışı sergileyebilmektedir. Ancak bu durumun normal olup olmadığını, veteriner hekiminizle iletişime geçerek öğrenmeniz yararınıza olacaktır. Ayrıca köpeğinizin iyileşme sürecinde doğru bakımı uyguladığınızdan da emin olmanız gerekmektedir.

6. Sıcak Hava Koşulları

Köpeğinizin tuvalet ya da gezdirme ihtiyacı için dışarı çıkaracağınız zamanlarda havanın aşırı sıcak olmadığından emin olmanızı öneririz. Aksi halde güneşin yeryüzüne dik düştüğü saatler, sıcak ve nemli hava koşulları, köpeğinizi de olumsuz etkileyecektir. Bu durumda tıpkı insanlarda görüldüğü gibi köpeğinizde de güneş çarpması belirtileri gözlemlenebilir.

Köpek tuvaleti eğitimi ile ilgili blog içeriğimiz de dikkatinizi çekebilir.

7. Uzun Süreli Seyahat

Arabada yolculuk yapan köpek

Araba, motorsiklet ya da bisiklet ile uzun süreli seyahat etmek de köpeklerin psikolojini etkileyebilir. Özellikle bozuk yollar köpeklerin sarsılmasına, midelerinin bulanmasına ve kusmasına yol açabilir. Öte yandan köpeğinizde araç ile seyahat korkusu varsa bu da kusması için bir diğer neden olarak karşınıza çıkacaktır.

8. Tümör Oluşumu

Genellikle yaşlı köpeklerde daha çok görülen tümör oluşumu da köpekler neden kusar sorusuna bir diğer yanıt olabilmektedir. Yaşlı ve tümörü olan köpeğinizin daha sağlıklı ve rahat bir şekilde yaşaması için alanında uzman bir veteriner kliniği ile görüşmeniz, köpeğinizin kusmasını önleyebilecek yollar bulmanız için önemlidir.

9. Stres, Üzüntü ve Kaygı Bozukluğu

Sakince duran köpek

Köpeklerin kusmasına yol açan nedenler arasında stres, üzüntü ya da kaygı bozukluğu gibi psikolojik durumlar da sıralanabilir. Bu anlamda örneğin son zamanlarda evde yaşanan değişiklikler, köpeğinizin rutininin bozulması, ev değişikliği gibi nedenler kaygı duymasına sebep olabilir. Psikolojik açıdan olumsuz etkilenen köpekler stres ve üzüntü gibi olumsuz duyguların etkisi ile kusabilir.

Köpeğinizin kusmasının altında yatan asıl nedeni öğrenmek için alanında uzman bir veteriner hekimin desteğini almanız büyük önem taşır. Minik dostlarımız için endoskopi alanında da hizmet veren Vetrium Veteriner Kliniği'nin son teknoloji endoskopi cihazları sayesinde yapılan erken teşhisle köpeğinizin kusmasına bağlı olan sebep ortaya çıkartılarak en hızlı şekilde tedavi sürecine başlanır.

Kusma Çeşitleri ve Genel Özellikleri Nelerdir?

Köpekler neden kusar konusunda kusmuğun yapısı doğrultusunda kusma çeşitleri hakkında da ön bilgiye sahip olmanız fayda sağlayacaktır. Böylece veteriner hekiminizle daha sağlıklı bir şekilde iletişim kurabilir ve köpeğiniz için en doğru tedavinin uygulanmasına yardımcı olabilirsiniz. Köpeğiniz hastalandığı zaman ya da herhangi bir neden ile akut, aralıklı ve kronik olmak üzere farklı şekillerde kusabilir.

Akut Kusma Nedir?

Köpeğinizin zehirlenmesi, bahçede ot yemesi, mamayı hızlı tüketmesi, enfeksiyon kapması ve gıdaları çiğnemeden yutma gibi nedenler ile birden ortaya çıkan kusma şeklidir.

Aralıklı Kusma Nedir?

Köpeğinizin tümör, ülser, gıda alerjisi, metabolik ve hormonal hastalıklar gibi nedenler ile farklı zaman aralıklarında kusması, aralıklı kusmaya örnek olabilir.

Kronik Kusma Nedir?

Köpeğiniz bağırsak tıkanması, böbrek ve karaciğer yetmezliği gibi nedenler ile çok sık aralıklarla kusması kronik kusma olarak adlandırılabilir.

Köpeklerin Kusması Nasıl Tedavi Edilir?

Evcil hayvan besleyen insanlar tarafından çok araştırılan köpekler neden kusar sorusuna yanıt bulmaya çalıştığımı içeriğimizde bu rahatsızlığın tedavisi için mutlaka alanında uzman bir veteriner hekimin görüşüne danışmanız gerektiğini belirtmemiz gerekiyor.

Köpeğinizin iyileşmesi ve sağlıklı olması için tedavisini düzenli veteriner kontrolünde ve gözetiminde yaptırmalısınız. Veteriner hekimin verdiği ilaçları, tedavi yöntemlerini, beslenme düzenini aksatmadan uygulamanız, hem köpeğinizin hayat standardını yükseltmek hem de sizin sadık dostunuzla uzun bir süre boyunca sağlıklı bir şekilde yaşamanız için önemlidir.

Bu yazıyı paylaş: