2023-08-03
Ailenin tüm üyeleri gibi değer verdiğiniz, hayatınızın önemli bir parçası haline gelen köpeğinizin karşı karşıya kaldığı veya yakalanma olasılığı bulunan hastalıklara karşı bilinçli bir yaklaşım içinde bulunmanız son derece önemli. Köpeklerde kanlı ishal hastalığı da üzerinde mutlaka durulması gereken kritik rahatsızlıklardan biri. Bu ölümcül hastalıkla ilgili yeterli seviyede bilgi sahibi olduğunuz takdirde ise köpeğinizi korumak için neler yapabileceğinizi ve hastalık halinde hangi adımları atmanız gerektiğini biliyor olacaksınız.
Öncelikle parvo virüsünün yol açtığı ve yalnızca köpekleri etkileyen bu hastalığın bulaşıcı olduğunu belirtmiş olalım. Peki çoğu zaman yavru köpeklerde görülen fakat yetişkin köpekleri de etkileyebilen kanlı ishal hastalığı ile etkili bir mücadele için elinizden neler gelebilir? İşte Ankara’da Çayyolu’ndaki kliniğinde Ümitköy, İncek, Beytepe ve Bilkent veteriner ihtiyaçları için can dostlarınıza özel hizmet vermeyi sürdüren Vetrium Veteriner Kliniği’nin sizler için hazırlamış olduğu bilgiler doğrultusunda viral bir enfeksiyon olan kanlı ishal hakkında bilmeniz gereken her şey...
Köpeklerde Kanlı İshal Nasıl Teşhis Edilir?
Köpeklerde kanlı ishal hastalığı, ilk olarak elbette ishal formundaki dışkıda kan görülmesi ile kolaylıkla teşhis edilebilir. Ancak parvo virüsünün neden olduğu kanlı ishali anlamak için dikkat edebileceğiniz başka hastalık belirtileri de mevcuttur. Bu anlamda örneğin köpeğinizin ateşi yüksekse, halsizlik ve iştahsızlık gözlemliyorsanız, üstüne bir de kusma sırasında sarı tonlarında bir sıvı görüyorsanız, köpeğinizde kanlı ishal hastalığı olabileceği ihtimali üzerinde durmanızda fayda olacaktır.
Ayrıca bu virütik hastalığın belirtileri arasında dışkının normalden çok daha farklı ve kötü kokmasını da sayabilmek mümkün. Diğer yandan hastalığın ileri boyutlarında köpeğinizin gözlerinde akıntı, akciğerinde ödem, kalbinde büyüme gibi saptamalar da kanlı ishal olasılığını düşündürmektedir.
Ancak bu aşamaya gelmeyi beklemeden hastalık halinde gereken ilerlemeyi kaydetmek gerekmektedir. Köpeklerde kanlı ishal, diğer pek çok hastalıkla benzer belirtiler gösterdiği için mutlaka veteriner hekime danışmak ve gerekli testlerin uygulanmasının ardından ihtiyaç duyulan tedavi yöntemine bir an önce başlanması, en mantıklı adım olacaktır.
Köpeklerde Kanlı İshal Nedenleri Nelerdir?
Gereken tedavi uygulanmadığı durumlarda ölümle sonuçlanan kanlı ishal hastalığının parvo virüsünden kaynaklandığını daha önce de belirtmiştik. Hızla bölünebilen ve hücrelerde süratle çoğalabilen bu virüsün bulaştığı yerde aylar boyunca aktif halde kalabildiğini de eklememiz gerekiyor. Genellikle virüsün olduğu dışkı ve idrar ile temas halinde diğer köpeklere bulaşma eğilimi gösteren kanlı ishal, hasta olan köpeğin kullandığı mama kabı, kıyafet veya suluk veya herhangi bir obje yoluyla da bulaşabilmektedir.
Köpeklerde Kanlı İshal Nasıl Tedavi Edilir?
Köpeklerde kanlı ishal hastalığının tedavisinde erken teşhis son derece hayati bir önem taşımaktadır. Kanlı ishal olduğundan şüphelenilen bir köpeğin hastalığını teşhis edip buna uygun tedavinin saptanabilmesi için ise öncelikle kan testleri uygulanır ve köpeğin dışkısında virüs taraması yapılır. Teşhis süreci ile ilgili daha detaylı bilgi için Vetrium Veteriner Kliniği’nin Laboratuvar ve Görüntüleme Hizmetleri sayfasını ziyaret edebilir ve Vetrium ekibi ile iletişime geçebilirsiniz.
Kanlı ishal teşhisi konulan köpeğin daha fazla sıvı elektrolit kaybı yaşamaması için serum yoluyla takviyeler yapılır. Ek olarak direnci artırmak için vitamin, antibiyotikler ve antiemetik ilaçlar ile bağışıklık güçlendirici serumlar da kullanılarak hastalıkla mücadele edilir. Kimi zaman birkaç haftayı bulabilen tedavi uygulamalarının başarıya ulaştığından emin olunmadan tedaviye son verilmemesi gerekmektedir.
Köpekler Kanlı İshalden Nasıl Korunabilir?
Köpeklerde kanlı ishal hastalığı, bulaşıcı ve ölümcül bir hastalıktır. Bu nedenle köpeğinizin bu hastalığa yakalanmasını önlemek için gerekli önlemleri almanızı şiddetle tavsiye ederiz. Bu doğrultuda öncelikli olarak köpeğiniz için gereken tüm aşılarının yavruluk döneminden itibaren düzenli olarak uygulandığından emin olmalısınız. Çünkü kanlı ishale neden olan virüsten korunmanın tek yolu koruyucu karma aşıdır. Ayrıca klinik kontrolleri de aksatılmadan sürdürülen bir köpeğin ise bu tür bir hastalığa yakalanma ihtimali oldukça düşüktür. Bunlarla birlikte köpek sahibi olarak köpeğinizin yaşam alanında hijyene önem vermeniz de yararınıza olacaktır.
Bir diğer ölümcül hastalık türü olan distemperle nasıl mücadele edilmesi gerektiğini öğrenmek için ise Köpeklerde Distemper (Gençlik Hastalığı) Belirtileri ve Tedavisi başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Bu yazıyı paylaş: