Köpekler Dünyayı Nasıl Görür?

Köpekler hakkında pek çok şey biliyoruz. Fakat bir o kadar da bilmediğimiz yönleri olduğunu söyleyebiliriz. Bilmediğimiz noktalarla ilgili ise ortaya atılmış olan efsanelerin gerçeklik payı olduğunu düşünebiliyoruz. Örneğin köpeklerin siyah-beyaz gördüğü ya da renk körü olduğu gibi söylentileri siz de mutlaka duymuşsunuzdur. Peki hangisi doğru? Köpekler gerçekte nasıl görür?

Hayvan dostlarımızla ilgili konularda daima uzman bilgisine güvenmenizi tavsiye ederiz. Bu doğrultuda patili canların muayene, operasyon ve diğer ihtiyaçlarına her zaman en doğru çözümü sunan Vetrium Veteriner Kliniği’nin köpeklerin görme duyusuna dair derlediği bilgileri incelemenizi tavsiye ederiz.

Köpekler Nasıl Görür?

Güneş gözlüğü takmış küçük ırk köpek

Diğer birçok canlı gibi köpeklerin de insanlar gibi görmediği konusunda sanıyoruz ki artık hemfikiriz. Ancak tam olarak nasıl gördükleri, dünyayı nasıl algıladıkları konusunda bilgi sahibi olunmadığı zaman onlarla empati kurabilmek de pek mümkün olmuyor. Dolayısıyla köpeğinizi daha iyi tanımak, ihtiyaçlarını daha iyi anlayabilmek adına köpekler nasıl görür sorusuna yanıt vereceğimiz içeriğimizi dikkatle okumanızı öneririz.

Uyarımızdan ardından eğer artık hazırsanız, köpeğinizle ilgili bu önemli konuyu irdelemeye başlayabiliriz. Öncelikle köpeğinizin bir insana kıyasla çok daha zayıf bir görme yetisi olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Hatta yapılan araştırmalar, köpeklerin genellikle puslu gördüğüne işaret ediyor.

Üstelik köpeklerin bazı renkleri ayırt edemedikleri de doğru. Ancak yalnızca siyah ve beyaz gördükleri yönündeki inanış neyse ki doğru değil. Öte yandan köpeklerin renk körü olduğu inancı için tamamen yanlıştır diyemeyiz. Aslında insanlardaki renk körlüğü ile aynı olmasa da buna yakın bir şekilde köpeklerin de belirli renkleri göremediği doğrudur.

Yine de köpeklerin tıpkı insanlar gibi renk körü olduğu iddia edilemez. Çünkü renk körü insanlar ile köpeklerin algılayabildiği ve algılayamadığı renkler birbirinden farklıdır. Peki köpekler hangi renkleri görebiliyor ve hangi renkleri ayırt etmekte zorlanıyorlar?

Köpeğinizin genel göz sağlığı hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, uzman bir veteriner kliniğinde düzenli olarak göz muayenesi yaptırmanızı tavsiye ederiz.

Köpekler Ne Renk Görür?

Kahverengi yetişkin bir köpek

Bir önceki başlıkta da belirttiğimiz üzere Washington Üniversitesi’nde yürütülen bir araştırmaya göre köpekler, insanlardaki renk körlüğüne benzer şekilde belirli renklerin tonlarını ayıramıyor. Tıpkı renk körü insanların kırmızı ve yeşil renk kombinasyonlarını ayırt etmekte zorlandığı gibi köpekler de sarı ve mavi renk tonları dışındaki renkleri görmekte zorlanıyor.

Yalnızca sarının ve mavinin tonları ile bu renklerin kombinasyonlarını seçebiliyor olmak ise dünyanın köpekler için grimsi kahverengi ağırlıklı olduğunu göstermektedir. Çünkü yemyeşil çimler, köpeğinize göre koyu sarı; kıpkırmızı bir oyuncak da koyu kahverengi olarak görünmektedir.

Şu anda köpeğinize bakarak onun sizin görme yeteneğinizle karşılaştırıldığında pek net olmayan ve daha az renkli bir görüşe sahip olmasına üzüldüğünüzü tahmin edebiliyoruz. Bu durumu biz de pek mutlu karşılamıyoruz, fakat üzülmenize gerek olmadığını da biliyoruz. Çünkü köpeğiniz, insanlardan farklı özellikler taşıyan diğer tüm canlılar gibi görme duyusunun yerine diğer duyularını geliştirebilmiş ve bu sayede kimi konularda çok daha avantajlı hale gelebilmişlerdir.

Köpeklerin yaygın olarak yaşadığı göz hastalıkları ile ilgili bilgi sahibi olmak için de Köpeklerde Göz Hastalıkları, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri başlıklı içeriğimizi görüntülemenizi tavsiye ederiz.

Köpekler İçin En Önemli Duyular Hangileridir?

Kırmızı bir gelincik bitkisini koklayan köpek

Köpeklerin göz yapısı incelendiğinde, sözünü ettiğimiz şekilde insanlar ve köpekler arasında temel farklılıklar olduğu ortaya çıktı. Dolayısıyla artık köpekler nasıl görür, gayet iyi biliyoruz. Neyse ki köpekler bu doğrultuda farklı duyularını geliştirerek hayatlarının zorlaşmasını önleyebildiler.

Örneğin koklama duyusu, köpeklerin en çok başvurduğu ve en gelişmiş duyularıdır. 220 milyon koku alma reseptörüne sahip köpek burnu, yalnızca 5 milyon reseptöre sahip insan burnu ile kıyaslandığında köpekleri kat kat fazla avantajlı kılmaktadır. Görme duyuları insanlarınkinden daha zayıf olsa da köpekler burunlarını kullanarak bu durumu lehlerine çevirmeyi başarabilmektedir.

Bu gelişmiş koku duyuları sayesinde köpekler, insanları ve diğer hayvanları kokularından tanıyabilir, hatta duygu durumunuzu dahi anlayabilirler. Nasıl mı? Endişeli, üzgün veya mutlu olduğunda insanların kokusu da değişmektedir, köpekler de üstün koku alma yetenekleri sayesinde sizin ne hissettiğinizi anında tespit edebilirler.

Tek kulağı havaya kalkmış köpek

Köpekleri üstün kılan tek yönleri, mükemmel koku alma yetisine sahip burunları değil elbette. Bunun yanı sıra çok iyi bir işitme duyusuna sahip olan köpekler, insanların duyabileceği frekansların iki katı yüksek frekanstaki sesleri de rahatlıkla duyabilmektedir. Dolayısıyla köpeklere gizlice yaklaşmak pek de kolay değildir. Bu da onları çok iyi bir avcı ve yabancılara göz açtırmayan bir güvenlik görevlisi haline getirmektedir.

Fakat kimi zaman işitme duyularının çok iyi olması, köpekler için dezavantajlı da olabilmektedir. Örneğin havai fişek patlaması, onlara göre çok fazla gürültülü olduğundan dolayı köpekler için son derece korkutucudur. Bu gibi durumlarda köpeğinizi rahatlatmak için elinizden geleni yapmanızı öneririz.

Köpeğinizin Nasıl Gördüğü Neden Önemli?

Plajda sarı renkli bir frizbi ile oynayan köpek

Köpekler nasıl görür ve dünyayı hangi renklerle algılarlar sorularının yanıtlarını öğrendiniz. Üstelik diğer mükemmel duyu özellikleri sayesinde sizden daha dezavantajlı olmadıklarını da gördünüz. Tüm bu bilgileri öğrenmek ise merakınızı gidermenin yanında aslında sizin için daha fazla anlam ifade edebilir.

Mesela köpeğinizin bazı renkleri algılamakta zorlandığını bildiğinize göre ona oyuncak alırken daha rahat seçebileceği renklerde oyuncaklar almayı tercih etmeniz son derece mantıklı olacaktır. Buna göre köpeğinizin kayıtsız kalma ihtimali yüksek olan pembe, kırmızı tonlarda toplar yerine canlı bir sarı renkte top verdiğinizde mutluluktan deliye döneceğini iddia edebiliriz.

Ayrıca köpeğinizi eğitirken kullanacağınız araç-gereçleri de daha net bir şekilde görebileceği renklerde seçmeniz, eğitim sürecinin daha sorunsuz geçmesine yardımcı olacaktır. Aksi halde yemyeşil çimenlere doğru fırlattığınız kırmızı bir frizbi ile “getir” komutunu öğretmeye çalışırken oldukça zorlanabilirsiniz.

Köpek eğitimi hakkında daha detaylı bilgi için buraya tıklamanız yeterli.

Bu yazıyı paylaş: