Kedi Kısırlaştırma İşlemine Dair Bilmeniz Gereken Her Şey

Kedi kısırlaştırma operasyonun, kedi bakımı ve sağlığı için oldukça kritik işlemlerden biri olduğunu söylemek mümkün. Cinsel olgunluk dönemine erişen dişi kediler için de erkek kediler için yapılabilen kısırlaştırma işlemi pek çok yönden fayda sağlıyor.

Evcil dostlarımızın bakımı ve sağlığı, onların huzurlu ve rahat bir yaşam sürmesi açısından son derece önemlidir. Bu nedenle kedilerin doğdukları andan itibaren geçirecekleri tüm süreçler hakkında önceden bilgi sahibi olmak bu dönemleri problemsiz atlatabilmeleri noktasında büyük fayda sağlar.

Sözünü etmiş olduğumuz bu önemli dönemlerden biri de kedilerin cinsel olgunluğa eriştikleri zamandır. Cinsel olgunluk dönemine girdiklerini farklı şekillerde belli eden, kızgınlık dönemindeki ya da henüz kızgınlık dönemine ulaşmamış kediler kısırlaştırılabilir.

Peki erkek kedi kısırlaştırma ve dişi kedi kısırlaştırma işlemleri nasıl yapılır? Kedi kısırlaştırma sonrası bakım süreci nasıl işler? Kedi kısırlaştırma operasyonun önemi ve faydaları nelerdir? İçeriğimizi sonuna kadar okuyarak, kedinizin sağlığı için kritik öneme sahip kedi kısırlaştırma operasyonuna dair bilmeniz gereken her şeyi öğrenebilirsiniz. Yavru kedinizin cinsiyetini bilmiyorsanız Kedinin Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır? içeriğimizi ziyaret ederek bilgi alabilirsiniz.

Kedi Kısırlaştırma Nedir?

uzun beyaz bir örtünün üzerine yatmış ve kedi kısırlaştırma işlemi yapılmış iki kedi

Siz değerli kedi sahiplerimiz için kısırlaştırma operasyonunun nasıl yapılacağından önce kedi kısırlaştırma işleminin ne olduğuna dair bilgilendirme yapmanın daha faydalı olacağını düşündük.

Kedi kısırlaştırma işlemi, kedilerin üremesini engellemek üzere yapılan bir cerrahi operasyon çeşididir. Cerrahi operasyon hizmeti sunan veteriner kliniklerinde, uzman veteriner hekimler tarafından yapılması gereken kısırlaştırma işlemi, erkek ve dişi kedilerin üreme organlarının yapısının birbirlerinden farklı olması nedeniyle farklı isimlerle ifade edilmektedir.

Erkek kedilere yapılan kısırlaştırma prosedürü “castration” olarak adlandırılırken, dişi kedilere yapılan işlem ise “spaying” olarak ifade edilir.

Kedilerin uyutularak yapıldığı kısırlaştırma operasyonu, daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi kediler cinsel olgunluk dönemine eriştikten sonrası için planlabileceği gibi kediniz 4 ya da 5 aylıkken de rahatlıkla gerçekleştirilebilir.

Kedinizin yaşını bilmiyorsanız ve nasıl hesaplayabileceğinizi merak ediyorsanız Kedi Yaşı Nasıl Hesaplanır? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Kedi Kısırlaştırma Operasyonu Nasıl Yapılır?

kısırlaştırma işleminden sonra boynuna elizabet takılmış kırçıllı kedi

Erkek ve dişi kedilerin cinsel organ anatomisi birbirinden farklıdır. Bu nedenle her iki cinsiyet için de benzer prosedür ve hazırlıklar gerekse de operasyon sırasında uygulanan işlemlerin farklı olduğunu söylemek mümkün.

Eğer kediniz kısırlaştırma operasyonuna girecekse, uygulamadan 12 ila 16 saat öncesinden itibaren kedinize mama vermeyi kesmeniz gerekiyor.

Çünkü operasyon öncesi verilen mama, kedinizin kusmasına yol açabilir ve bu da operasyon sırasında besinlerin akciğere gitmesine neden olarak ciddi komplikasyonlar ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilir.

Öte yandan operasyon öncesinde kedinize su vermekle ilgili bir sıkıntı yaşamanıza gerek yoktur.

Peki operasyon sırasında her iki cinsiyet için de ayrı ayrı ne gibi işlemler gerçekleştiriyor? Kedinizin cinsiyetine göre kedi kısırlaştırma operasyonunun nasıl yapıldığına gelin hep beraber bakalım.

Erkek Kedi Kısırlaştırma Operasyonu

Erkek kedi kısırlaştırma işleminin dişi kedilere göre çok daha hızlı ve pratik bir biçimde gerçekleştirildiği söylenebilir. Erkek kedilerinin testislerinin dışarıda olması nedeniyle kısırlaştırma işlemi için açık ameliyata gerek yoktur.

İlk olarak testisler alınır ve eğer gerekiyorsa küçük bir dikiş atılarak operasyon tamamlanır. Erkek kedilerin kısırlaştırma işlemi yaklaşık olarak bir saat sürer ve geceyi klinikte geçirmelerine gerek kalmadan evlerine geri dönebilirler.

Erkek kedilerin kısırlaştırılması ile birlikte testesteron hormonunun seviyeleri önemli miktarda azalır. Kısırlaştırma işlemi erkek kedilerde dişi kedilere oranla çok daha az risklidir.

Dişi Kedi Kısırlaştırma İşlemi

Dişi kedi kısırlaştırma işlemi erkek kedilere yapılan operasyona göre biraz daha komplikedir. Operasyon başlamadan önce kısırlaştırılacak olan dişi kediye genel anestezi uygulanır. Bu sırada kedinin durumunun veteriner hekim tarafından gözlem ekipmanları ile sürekli kontrol edilmesi gerekir.

Karın bölgesi traş edildikten sonra küçük bir kesi açılır ve kedinin yumurtalıkları ve rahmi alınır. Yaklaşık üç saat boyunca devam eden operasyonun ardından açılan kesi kapatılır ve böylece operasyon tamamlanmış olur.

Kısırlaştırma işleminin ardından dişi kedilerin çiftleşme hissetmesi, hamile kalması ve regl dönemlerinin gerçekleşmesi mümkün olmaz.

Bazı operasyonlarda kedilerin yalnızca rahmi alınarak yumurtalıklarının biri ya da ikisi birden bırakılır. Böyle durumlarda kedi cinsel birleşmeye karşı arzu hissetmeye devam edebilir fakat hamile kalma ihtimali ortadan kaldırılmış olur.

Yalnızca rahmin alınması şeklinde yapılan kısırlaştırma işlemlerinde sokak kedileri için herhangi bir problem olmasa da kızgınlık dönemlerinde yaşanan sıkıntılar ev kedileri için büyük sorun olabilir.

Ayrıca yapılan kısırlaştırma işleminde yumurtalıkların da alınması, yumurtalıklarda oluşabilecek rahatsızlıkları da önlemeye yardımcı olmaktadır.

Kedi Kısırlaştırma Sonrası Bakım Nasıl Olmalıdır?

kedi kısırlaştırma işleminden sonra kediyi muayene eden veteriner hekim

Dişi ve erkek kedi kısırlaştırma işlemi ile ilgili en çok merak edilen konulardan bir tanesi de operasyonun tamamlanmasının ardından başlayan bakımın nasıl olması gerektiğidir.

  • Bu noktada ilk olarak, operasyon sonrasında kedilerin bakımına son derece özen gösterilmesi gerektiğinin altını çizelim.

  • Buna ek olarak dişi kedilerde operasyonun daha zahmetli ve uzun olması, toparlama süresini de uzatmaktadır. Dişi kediler sağlık durumlarına göre 1 ya da 2 gün boyunca cerrahi işlem gördükleri klinikte gözlem altında tutulabilmektedir.

  • Kediniz kısırlaştırma işleminin ardından dikişlerine ısırarak zarar verebilir fakat endişelenmenize gerek yok çünkü elizabeth adlı yakalık ile bu durumu kontrol altına alabilirsiniz.

  • Dişi kediler, operasyon sonrasında daha çok yorulacaklarından onlara rahatça dinlenebilecekleri temiz ve sessiz bir yer sağlanmalıdır. Bu, kedinizin daha hızlı bir sürede kendini toparlaması adına önemlidir.

  • Kediniz operasyon sonrası zaten oldukça bitkin düşecektir, ancak sonraki günlerde dikişlere zarar vermemesi adına çok fazla fiziksel faaliyet göstermemelidir. Yaralar üzerinde şişme, akıntı ya da kanama gibi durumlarla karşılaşılması hâlinde ise durumu hemen veteriner hekiminize bildirmeniz önemlidir.

  • Bunun yanı sıra kısırlaştırma işleminden sonra kedilere kısırlaştırılmış kediler için özel olarak geliştirilen mamalardan verilmesi gerekir. Kısırlaştırılmış kedi maması, idrar yolu rahatsızlıkların önüne geçerek, kedinizin dengeli ve sağlıklı bir biçimde beslenmeye devam etmesi açısından önemlidir.

Kedinizi nasıl besleyebileceğinize dair bilgi edinmek için Kediler Ne Yer? Kedilerin Yiyebileceği 9 Besin başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kedi Kısırlaştırma Operasyonun Önemi ve Faydaları

Her kedinin cinsel olgunluğa ulaşma yaşı farklı biçimlerde seyretse de bu sürenin evcil kediler için ortalama 7 - 12 ay olduğu söylenebilir. Cinsel olgunluğa erişmiş kediler, kızgınlık dönemine girerek cinsiyetlerine bağlı olarak farklı davranışlar göstermeye başlar.

Kızgınlık dönemindeki kedilerin bu davranışlarını sürekli olarak tekrarlaması ve kendine zarar vermesi gibi ihtimalleri ortadan kaldırmak için kedi kısırlaştırma işlemi dikkate alınabilir. Peki kedi kısırlaştırma işleminin hem sizin için hem de kediniz için ne gibi faydaları olabilir?

  • Cinsel olgunluğa erişmiş fakat henüz kısırlaştırılmayan dişi kedilerde meme tümörü, rahim tümörü ve rahim iltihabı görülme ihtimali kısır kedilere kıyasla daha yüksektir.

  • Kısırlaştırma işlemi erkek kediler için ise testis kanseri riskini ortadan kaldırmaktadır.

  • Kısırlaştırılmamış kedilerde kızgınlık dönemi belli aralıklarla tekrar edeceğinden kısırlaştırma operasyonu bu problemi ortadan kaldırır.

  • Kısırlaştırılmamış kediler çiftleşmediği sürece kendilerini çok mutsuz ve yorgun hissedeceklerinden depresyona girebilirler.

Özetleyecek olursak kedi kısırlaştırma operasyonu, hem kedinin fiziksel ve psikolojik sağlığı, hem de kedi ebeveynlerinin konforu açısından son derece faydalı ve gerekli bir işlemdir.

Kedi kısırlaştırma operasyonunu Çayyolu ve Ümitköy veteriner ihtiyaçlarına çözümler sunan Vetrium Veteriner Kliniği’nde yaptırabileceğinizi belirtelim. Diğer tüm veteriner hizmetleri gibi kedi kısırlaştırma işlemi de uzman hekimler tarafından, modern klinik ekipmanları ile gerçekleştirilmektedir.

Evcil hayvan bakımı ve ihtiyaçlarına dair hazırladığımız diğer yazılarımız için blog sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!

Bu yazıyı paylaş: