2023-08-03
Evimizdeki hayvan dostlarımızı çok seviyor ve onların sağlığına büyük önem veriyoruz. Fakat kimi zaman onlara iyilik yaptığımızı düşünürken aslında kötülük yapmış oluyoruz ya da elimizde olmayan nedenlerden dolayı hastalandıklarına şahit oluyoruz. Köpek zehirlenmesi, bu anlamda en sık rastlanan rahatsızlıklardan biri olmakla birlikte köpek ebeveynlerinin mutlaka konu hakkında bilgi edinmelerini gerektiren de bir konu olarak karşımıza çıkıyor.
Çünkü alacağınız önlemlerle köpeğinizin zehirlenmesinin önüne geçebilmeniz mümkün. Ayrıca herhangi bir nedenle yaşanan köpek zehirlenmesi durumunda neler yapabileceğinizi öğrenmek de köpeğinizin hayatını ellerinizle kurtarmanızı sağlayabilir.
Köpekler genel olarak obur hayvanlar oldukları için köpeğinizin zehirlenme olasılığı da ne yazık ki göz ardı edilemeyecek kadar fazla. Üstelik zehirlenme halinde hızla gereken adımlar atılmadığı takdirde köpeğinizin hayatını kaybetme ihtimali maalesef oldukça yüksek.
Peki köpekler neden zehirlenir, köpeğinizin zehirlendiğini nasıl anlarsınız, köpek zehirlenmesi durumunda neler yapmalısınız? Zihninizden geçen soruları uzman ekibiyle yanıtlayan ve daima evcil hayvanlarınızın yanında olan Vetrium Veteriner Kliniği’nin bugünkü içeriğinde bulabilirsiniz.
Köpek Zehirlenmesi Nedenleri
Köpeklerde zehirlenme, insanlarda da olduğu gibi sağlık için tehlikeli maddelerde temasa geçildiği durumda yaşanmaktadır. Fakat insanlar için risk taşımayan birçok madde, köpekler için tehlike arz edebilmektedir. Köpeğiniz maalesef onu hasta edebilecek bu maddelerin farkında değildir ve ne yazık ki temastan kaçınmazlar.
Dolayısıyla köpeğinizin sağlığını korumak adına onun yerine bu maddeleri sizin öğrenmeniz ve köpeğinizin söz konusu maddeleri yemesini, içmesini, solumasını veya temas etmesini önlemeye çalışmanız kritik bir önem taşıyor. İşte sizin için zararlı olmasa dahi köpeğinizi zehirleyebilecek temel besinler:
- Sarımsak
- Soğan
- Üzüm
- Çikolata
- Patates Kabuğu
- Peynir
- Mantar
- Tatlandırıcı
Bir de elbette besin maddesi olmayan ve köpeğinizi zehirleme potansiyeli taşıyan maddelerden söz etmek gerekiyor. Buna göre köpeğinizi zehirleyebilecek başlıca maddeler:
- Böcek İlacı
- Fare Zehiri
- Etilen Glikol (Boya, ahşap renklendirici, hidrolik fren sıvısı, yazıcı kartuşu içerisinde bulunmaktadır)
- Ksilitol (diş macunu, sakız, nane şekeri içerisinde bulunmaktadır)
- Kimyasal temizlik maddeleri
- Pil ve bataryalar
Tüm bunların yanı sıra bazı bitkilerin de köpeğinizin yemesi halinde zehirleyici etki gösterebileceğini belirtmekte fayda var. Bu nedenle evinizdeki süs bitkilerini köpeğiniz için riskli olmayan bitki seçenekleri arasından seçmenizi tavsiye ederiz.
Köpeğinizin besin dışı madde tüketme eğilimi göstermesi, pika sendromu adlı bir rahatsızlığın belirtisi olabilir. Köpeklerde pika sendromu hakkında bilgilenmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Köpeklerde Zehirlenme Belirtileri
Köpek zehirlenmesi belirtileri, köpeğinizi zehirleyen maddenin miktarına ve türüne göre değişkenlik gösterebilir. Ancak genel olarak aşağıdaki semptomlara rastladığınızda köpeğinizin zehirlendiği ihtimali üzerinde durmanızı öneririz:
İshal: İshal her zaman zehirlenme belirtisi olmamakla birlikte süreklilik gösterdiği takdirde köpeğinizin sağlığı ile ilgili ters giden bir şeylerin belirtisi olabilir.
Halsizlik: Köpeğinizin keyfi yoksa, oyun dahi oynamak istemiyorsa zehirlenme durumunu değerlendirmeniz yararınıza olacaktır.
Kusma: Zehirlenme durumu karşısında köpeğinizin sindirim sistemi kusma yoluyla tepki gösterebilir.
Titreme: Köpeklerde en yaygın görülen zehirlenme belirtilerinden bir diğeri ise titremedir.
Yüksek Ateş: Vücutta yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunun göstergesi yüksek ateş de zehirlenme belirtilerinden biridir.
Yukarıdaki belirtilerden bir veya birkaçını tespit ettiğiniz takdirde ilk yardım adımlarını uygulamanız ve geç kalmadan veteriner hekiminizle görüşmeniz kritik bir önem taşımaktadır. Köpeğinizin zehirlenip zehirlenmediğini endoskopi alanında hizmet veren Vetrium Veteriner Kliniği'nin son teknoloji endoskopi cihazları sayesinde yapılan erken teşhisle öğrenebilir, minik dostunuzun kısa sürede iyileşmesini sağlayabilirsiniz.
Köpek Zehirlenmesi Anında İlk Yardım Nasıl Yapılır?
Öncelikle köpek zehirlenmesi yaratan durumu tespit etmeniz süreci hızlandırmaya yardımcı olacaktır. Bu anlamda köpeğinizi neyin zehirlediğini biliyorsanız buna göre bir ilk yardım prosedürü yürütmenizi tavsiye ederiz.
Genellikle zehirlenmelerde ilk basamak, köpeği kusturarak zehirli maddenin mideden uzaklaştırılasını sağlamak olacaktır. Ardından zehirli maddenin bağırsakta emilimini önlemek için ivedilikle veteriner kliniğine başvurmanız gerektiğini tekrar velirtmemizde yarar var.
Öte yandan köpeğiniz eğer kimyasal bir madde sonucu zehirlenme yaşanıyorsa sindirim sistemine zarar vermemek için kusturmak da mantıklı bir seçenek olmayacaktır. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda hiç zaman kaybetmeden veterinerinizle iletişime geçmeli ve onun önerdiği adımları uyguladıktan sonra gereken tedavi ve uygulamalar için köpeğinizi veteriner kliniğine götürmelisiniz.
Köpeklerin Zehirlenmesi Nasıl Önlenebilir?
Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi köpeğiniz için tehdit unsuru olabilecek yiyecek, içecek, bitki ve kimyasallardan koruyarak köpek zehirlenmesi durumu yaşamayı önleyebilmeniz mümkün. Ancak elbette bu, yazıldığı kadar kolay olmayacaktır.
Bu doğrultuda öncelikle köpeğinizin bozuk yiyecekleri tüketmesini engellemek amacıyla evinizdeki çöp kutularını erişemeyecekleri bir yere koymayı düşünmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca köpeklerin kapağını açamayacakları çöp kutuları tercih etmek de mantıklı bir adım olacaktır.
Öte yandan köpeğinizi dışarı çıkardığınızda hiçbir maddeyi ağzına almadığından emin olmanız gerektiğinin altını çizmemiz gerekiyor. Çünkü sokakta bulduğu şeyler, genellikle sindirim sistemine ve iç organlarına zarar verecek yapıda olacaktır.
Köpekler için zehirli bitkileri evden atmak ise kesin bir çözüm olmayacaktır. Çünkü köpeğiniz başka bir evde veya sokakta da gördüğü bitkileri yiyebilir. Bu noktada en ideal çözüm, köpeğinizi bitkilere yaklaşmamayı öğretmektir. Ona “hayır”ı öğreterek bitkilere dokunmasını önleyebilirsiniz.
Köpek eğitimi hakkında bilmenizde fayda olacak her şeyi Köpek Eğitimi Rehberi, Köpek Eğitimi Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimizi okuyarak detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Tüm bunların yanı sıra köpeğinizin zehirlenmesini önlemek adına insan besinlerini köpeğinizle paylaşmaktan da kaçınmanız gerekmektedir. Daha önceki maddelerde sözünü ettiğimiz gibi insanların tüketebildiği çok sayıda besin, köpekler için toksik etki gösterebilmektedir.
Bu yazıyı paylaş: