2023-08-03
Kedi ateşi nasıl düşürülür? Kedilerin ateşi nasıl anlaşılır? Kedi ateşi kaç olmalı? Eğer kedinizin yüksek ateşi ile başa çıkmakta zorlanıyorsanız, sözünü etmiş olduğumuz tüm bu soruların yanıtını içeriğimizde bulacaksınız.
Bir kedinin bakımını üstlenmek, onunla her anlamda yakından ilgilenmeyi de beraberinde getirir. Bu doğrultuda kedinizin yaşam kalitesinin her zaman yüksek olmasını istiyorsanız, sağlık durumu öncelik listenizde ilk sıralarda yer almalıdır.
Kedilerde ateş ise minik patili dostlarımızın en çok karşılaştığı sağlık sorunlarından biri olarak öne çıkar. Eğer sizin kedinizin de böyle bir problemi var ise içeriğimizin devamını okuyarak kedilerde ateş tedavisi ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların yanıtını bulabilirsiniz.
Buna ek olarak eğer bir köpeğin de bakımını üstleniyorsanız, köpeklerin psikolojisine dair birbirinden ilginç detayları ele aldığımız Köpeğinizin Mutsuz Olduğunu Gösteren 8 Belirti başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.
Evde Kedi Ateşi Nasıl Düşürülür?
Kedi ateşi nasıl düşürülür sorusu, kedi ebeveynlerinin hakkında sıkça araştırma yaptığı konulardan biri. Çünkü kedilerde yüksek ateş, mutlaka kontrol altına alınması gereken; daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek önemli bir durum. Yine de kontrolü kaybetmemek adına endişelenmemeniz gerektiğinin altını çizelim.
Çünkü sizlerle paylaşacağımız birkaç yöntem, kedinizin ateşinin yüksek olduğunu fark ettiğinizde işinize yarayabilir. Dilerseniz gelin, sözü daha fazla uzatmayalım ve merak ettiğiniz soruya yanıt bulalım!
1. Kedinizin Serinlemesine Yardımcı Olun
Kedinizin ateşini düşürmenin yollarını arıyorsanız ilk yapmanız gereken kedinizin az da olsa serinlemesine ve rahatlamasına yardımcı olmaktır. Bu doğrultuda, kedinizi evin soğuk olan fakat üşütmesini de engelleyecek bir bölümüne götürebilirsiniz. Zeminden gelen soğuk, kedinizin ateşini düşürme noktasında başarılı olabilir.
Buna ek olarak kedinizi evde klima ya da vantilatör gibi soğuk hava üfleyen bir cihazın bulunduğu alanlarda da yatırabilirsiniz. Elbette bu noktada da kedinizin üşümeyeceğinden emin olmanız gerekir.
Kedilerin üşüyüp üşümediğine dair zihninizde dolaşan soru işaretlerini, Kediler Üşür Mü? Kedinizi Soğuktan Nasıl Koruyabilirsiniz? başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
2. Kedinizi Su ile Serinletin
Kediler en temiz evcil hayvanlardan biri olsalar da onlara banyo yaptırmak sahipleri için epey zordur. Bununla birlikte, ateşi yüksek olan bir kedinin soğuk su ile temas etmesi, şoka girmesine neden olarak tehlikeli bir durum yaratabilir.
Eğer kedinizin su ile serinlemesini istiyorsanız, kedinizi direkt olarak banyoya götürmek yerine içerisine bir miktar su doldurduğunuz şişe yardımıyla tüylerinin bir kısmını ıslatmayı deneyebilirsiniz.
Kedi nasıl yıkanır sorusunun yanıtını ayrıntıları ile öğrenmek için bu konuyu ele almış olduğumuz Minik Dostunuzun Banyo Vakti! Kedi Nasıl Yıkanır? başlıklı içeriğimizi okumanızı tavsiye ederiz.
3. Minik Dostunuzun Su Tüketimini Artırın
Kedilerde ateşin en önemli belirtilerinden biri de susuzluktur. Eğer siz de kedinizin ateşinin yükselmesinin nedeninin susuzluğa bağlı olduğunu düşünüyorsanız, gün içerisinde yeteri kadar temiz su içtiğinden emin olmanız önemlidir.
Kediniz kabından su içmekte zorlanıyorsa suyu küçük bir şırınga yardımıyla içirmeyi deneyebilirsiniz.
4. Kedinizin Doğru Gıdalarla Beslenmesini Sağlayın
Kedilerde ateş, mantar ya da kuduz gibi hastalıklar, kedilerin enerjisinin düşmesine yol açar. Eğer kediniz ateşlendiyse ve eski sağlığına kavuşmasını istiyorsanız ona tıpkı bir bebek gibi özenle bakmanız gerekiyor.
Bu doğrultuda kedinizin doğru gıdalar ile beslendiğinden emin olmalısınız. Örnek verecek olursak mutfak robotunda geçirerek ya da bir çatal yardımıyla ezerek yumuşattığınız ton balığı, kedinizin daha kısa bir süre içerisinde toparlanmasına yardımcı olacaktır.
5. Veteriner Desteği Alın
Daha önce de sözünü etmiş olduğumuz gibi kedilerin ateşlenmesinden sonraki ilk yirmi dört saat oldukça kritiktir. Eğer aradan 24 saat geçmesine rağmen kedinizin ateşi hala yüksek ise bu durumda onu güvendiğiniz bir veterinere götürmekte fayda var.
Çünkü kedinizin bu süre zarfında ateşinde herhangi bir azalma meydana gelmemesi akıllara enfeksiyon ihtimalini getirecektir. Kedinizin enfekte olup olmadığını ise ancak alanında uzman bir veteriner hekim anlayabilir.
Kedinizi muayene eden veteriner hekim, kan ve idrar tahlili gibi çeşitli testler aracılığı ile kedinizin ateşlenmesinin ardında yatan temel nedeni tespit edecek; buna uygun bir tedavi önerecektir.
Buna ek olarak kedinizin ateşinin düşüp düşmediğini bir ateş ölçer yardımıyla anlayabilirsiniz.
Kedilerde Ateş Belirtileri Nelerdir?
Eğer kedinizde her zamankinden farklı belirtiler gözlemliyorsanız, tahmin edebileceğiniz üzere bunun pek çok farklı nedeni olabilir. Bunların bir kısmı ateş ile ilişkilendirilebilirken bir kısmı da başka hastalıkların habercisi olarak kabul edilir. Peki kedilerde ateş nasıl olur?
Aşağıda sıralamış olduğumuz belirtiler her ne kadar yalnızca ateş hastalığı ile ilgili olmasa da karşılaştığınızda aklınıza ateş hastalığını getirmeniz gereken belirtiler arasındadır.
- Bulantı ve kusma
- İştahsızlık
- Serin yerlerde yatmaları
- Enerji kaybı
- Bitkinlik
Eğer kedinizde sözünü ettiğimiz belirtilerden birini ya da birkaçını gözlemliyorsanız emin olmak adına ateşini ölçebilirsiniz. Bu noktada, cıvalı termometler yerine cam ya da dijital termometrelerden daha sağlıklı bir sonuç alabileceğinizi de belirtelim.
Kedi Ateşi Nasıl Ölçülür?
Kedi ateşi nasıl düşürülür sorusunu yanıtladık. Fakat kedinizin ateşini düşürmeden önce ne kadar yüksek olduğunu ölçmek; sonrasında ise kedilerin ateşi nasıl düşürülür, kedi ateşini düşürmek için ne yapmalı gibi sorulara yanıt vermek gerekiyor.
Eğer evinizde kedinizin ateşini ölçebileceğiniz bir ateş ölçer yok ise kedinizin ateşinin olup olmadığını ellerinizle kontrol etmeyi deneyebilirsiniz. Tüylerinin az olduğu bölgelere ellerinizle dokunduğunuzda eğer normalden daha sıcak olduğunu fark ettiyseniz bu durumda kedinizin ateşinin yüksek olduğunu düşünebilirsiniz.
Eğer evde kedinizin ateşini ölçmeye yardımcı olacak bir dijital termometre var ise bu en doğru sonucu almanızı sağlar. Kedinizin ateşini bir ateş ölçer ile ölçmek için aşağıdaki adımları izlemeniz yeterli olacaktır.
- Termometrenin ucuna bir miktar yağ sürün ve kedinizin anüsü size doğru bakacak biçimde durmasını sağlayın. Bu doğrultuda kedinizin kaçmasını ve hareket etmesini engellemek için birinden yardım isteyebilirsiniz.
- Daha sonra, önceden yağlamış olduğunuz termometreyi kedinizin anüsüne doğru ilerletin. Ölçüm işlemi bittikten sonra dijital termometreyi dikkatli bir biçimde çıkarabilirsiniz.
- Termometreyi bir alkol yardımı ile temizledikten sonra kedinizin ateşini ölçebilirsiniz.
Kedi Ateşi Kaç Olmalı?
Kedi ateşi nasıl düşürülür, belirtileri nelerdir ya da kedi ateşi nasıl ölçülür gibi sorular kadar merak edilen bir başka konu da kedilerin ateşinin kaç olması gerektiğidir.
Öncelikte kedilerin normal vücut ısısının insanlarınkinden 2-3 derece daha yüksek olduğunun altını çizelim. Bu doğrultuda bir kedi için normal kabul edilebilecek ısı miktarı, 38 ila 39 derece arasında değişmektedir.
Bununla birlikte kedilerde 40 derecelik ateş, yüksek ateş kategorisinde değerlendirilir ve en kısa sürede bir veteriner hekim tarafından kontrol altına alınması gerekir.
Hazırlamış olduğumuz yazımızda, kedi ateşi nasıl düşürülür sorusunu ve bu konu ile ilintili olabilecek soruları mercek altına aldık. Son olarak, evcil hayvanınız ile alakalı tüm problemlerinizde hizmet kalitesi ile rakipleri arasında fark yaratan Çayyolu Vetrium Veteriner Kliniği’ne güvenebileceğinizin altını çizelim.
Bu yazıyı paylaş: