Kediler Üşür Mü? Kedinizi Soğuktan Nasıl Koruyabilirsiniz?

Kediler üşür mü sorusu, özellikle soğuk hava şartlarının kendisini en yoğun şekilde hissettirdiği kış aylarında kedi sahipleri tarafından en çok araştırılan konulardan bir tanesi. Upuzun ve parlak tüylerinin kedinizi soğuktan tam anlamıyla koruduğun düşünüyorsanız malesef yanılıyorsunuz demektir.

Kediler de insanlar gibi soğuk havalardan etkilenebilirler. Özellikle uzun bir süre boyunca evde yaşamış ve ev ortamına alışmış olan kedilerin soğuk hava şartlarından etkilenmesinin diğer kedilere göre çok daha kolay olduğunu da söylemek mümkün.

Ümitköy Vetrium Veteriner Kliniği olarak bugün sizler için hazırlamış olduğumuz içeriğimizde kediler üşür mü konusunu mercek altına alıyoruz. Yazımıza göz atarak kedilerin üşüme nedenini ve onu soğuk havalarda nasıl koruyacağınızı öğrenebilirsiniz.

Kediler Soğukta Üşür Mü?

karlar içinde tek başına dolaşan kedi

Minik dostlarına daha kaliteli ve konforlu bir yaşam sunmak isteyen kedi severler tarafından kediler hakkında her gün pek çok araştırma yapılıyor. Kediler üşür mü sorusu da bunlardan bir tanesi. Bu soruyu ise soğuk havalarda kedinizin tüylerinin onu koruma noktasında yetersiz kalacağı ve kedilerin de üşüyebileceği şeklinde yanıtlamak mümkün.

Bildiğiniz gibi kediler kış aylarına girmeden önce soğuk havalara karşı kendilerini daha iyi koruyabilmek adına tüylerini dökerler. Bu durum her ne kadar soğuktan korunmaları konusunda onlara yardımcı olsa da maalesef yetersiz kalabilir. Bu nedenle patili dostunuzun soğuklardan etkilenmemesi için hangi önlemleri almanız gerektiği konusunda bilinçli olmanız da büyük önem taşıyor.

Kedilerin tüy dökmesinin pek çok sebebi bulunuyor. Kedilerde bölgesel tüy dökülmelerinin sebebini ve nedenlerini öğrenmek isterseniz Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi: Nedenleri ve Bakımı başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Kediler dünyaya geldiklerinde yüzlerinde bulunan ısı reseptörleri, henüz gözleri açılmamışken bile onları annelerine doğru yönlendirebilir. Bu sayede yavruyken onlar için hayati önem taşıyan anne sıcaklığını çok daha iyi hissedebilirler. Yavru kediler büyüdüğünde ise yüzlerindeki reseptörler daha da hassaslaşarak onları sıcağa doğru iten bir hal alır.

sahibinin kucağında oturan sarı kırçıllı kedi

Pek çok hayvan gibi kediler de soğuk ortamlara karşı sıcak yerleri tercih ederler. Patili dostunuzun en çok evinizdeki kaloriferlerin etrafında dolaşmasının, kaloriferin yanında uyuklamasının temel nedeni de yüzlerinde bulunan hassas reseptörlerle açıklanabilir.

Buna ek olarak elbette ki her kedi türünün soğuğa karşı aynı dayanıklılığı göstermesinin mümkün olduğunu söyleyemeyiz. Bu durumun ardındaki sebep ise kedi türlerinin her birinin tüy yapısının farklılıklar taşımasıdır. Dolayısıyla bir Scottish Fold ile bir Ankara kedisinin soğuğa karşı dayanıklılığı aynı olamaz. Kediler üşür mü sorusuna dair mutlaka bilinmesi gereken bir diğer ayrıntı ise yaşlı ve yavru kedilerin genç kedilere göre daha fazla üşüdüğüdür. Aynı şekilde hasta kediler de soğuk havalardan daha çok etkilenebilirler. Peki kedinizin üşüdüğünü anlamanıza yardımcı olabilecek belirtiler nelerdir?

Soğuktan Titremeleri

Kedilerin normalde olması gereken vücut ısısı ise 38 ile 39 derece arasında değişebilir ve onların bedeni de tıpkı insanlarınki gibi soğukla karşı karşıya kaldığında titreyerek tepki gösterir. Çok soğuk bir alana girdiğinde vücut ısısı aniden aşırı düşen kedinin yaşadığı bu durum hipotermi olarak adlandırılır. Öncelikle patilerinde ve kulaklarında meydana gelen bu üşüme hissi ise zamanla tüm vücuduna yayılarak kedinizin titremesine neden olabilir.

Eğer kedinizin normalden daha fazla üşüdüğünü ve üşüme belirtilerinin yanı sıra göz bebeklerinin büyüdüğünü ya da nefes alışverişinin sıklaştığını fark ettiyseniz hiç vakit kaybetmeden veteriner hekiminizden yardım almalısınız; çünkü kediniz hipotermi geçirme tehlikesi ile karşı karşıya olabilir. Kedinizin yaşadığı bu duruma karşılık hemen önlem almadığınız takdirde ise ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Sürekli Hareketsiz Olmaları

küçük çocuğun yanında uzanan tatlı kedi

Kedilerin üşüdüğünün bir diğer göstergesi ise uzun bir süre boyunca burunlarını patilerinin arasına alarak hareketsiz bir şekilde yatmalarıdır. Hareketsiz kaldıklarında vücutları daha uzun bir süre boyunca sıcak kalacağından üşüdüklerinde bu şekilde bir tepki gösterirler.

Eğer kediniz çok bir süre boyunca hareketsiz kaldıysa ve buna yorgun bir görünüm de eşlik ediyorsa bu durumun üşümenin de ötesinde farklı bir nedeni olabilir. Bu noktada vakit kaybetmeden alanında uzman bir veteriner hekimden hizmet almanız en doğrusu olacaktır.

Tüylerinin Kabarması

Kediler üşür mü sorusuna cevap olabilecek bir diğer belirti de kedinizin kamburunu çıkararak tüylerini kabartmasıdır. Minik dostunuz yaptığı bu hareket sayesinde bulunduğu ortamdan almış olduğu sıcaklıkla vücut ısısını dengeleyebilir. Burada atlamamanız gereken en önemli ayrıntı ise kedinizin tüylerini kabarttığı esnada hangi konumda olduğu. Eğer gövdesini yere yaklaştırıyorsa bu üşüdüğünün belirtisi sayılabilir. Fakat patilerinin üzerinde dikiliyorsa bu kendini tehdit altında hissettiği anlamına gelebilir.

Vücudunun Soğuması

odanın içinde dolaşan minik yavru kedi

Kedilerin vücut ısısı genellikle insanlarınkinden yüksektir fakat üşüdüğünde elbette ki kaybettiği ısının da etkisiyle vücudu yavaş yavaş soğumaya başlar. Kedinizin vücudunda en çok soğuyacak noktalar ise burnu, kulakları ve patileri olacaktır. Eğer kedinizin üşüdüğünden şüpheleniyorsanız ilk olarak kedinizin bu bölgelerine dokunarak üşüyüp üşümediğini anlayabilirsiniz.

Sıcak Yerleri Tercih Etmesi

Çok sevdiğiniz minik dostunuz üşüyorsa elbette ki daha sıcak yerlere sığınmak isteyecektir. Örneğin kedilerin üşüdüklerinde kaloriferlerin yanına yatmaları bunun en temel nedenlerinden bir tanesidir. Bunun yanı sıra kediler üşüdüklerinde örtülerin altına yatabilir ya da kucağınıza yatarak size sırnaşabilirler.

Kedinizi Soğuktan Nasıl Koruyabilirsiniz?

pencere kenarında yatan sevimli kedi

Kediler üşür mü sorusunu yanıtladıktan sonra hem kendi kedinizi hem de sokakta yaşayan diğer kedileri nasıl koruyabileceğinize değinelim.

Aslında üşümüş kedileri soğuktan korumanın pek çok yolu var. Bunlardan ilki ise elbette kedinize alabileceğiniz bir kedi yatağı ya da kedi evi. Almış olduğunuz yatağı evinizin en çok güneş alan odasına ya da kaloriferin yanına koyabilirsiniz. Böylece hem kedinize özel bir alan yaratmış olursunuz hem de üşümesini önleyebilirsiniz.

Eğer patili dostunuz özgürlüğüne düşkünse ve yatağında uyumayı tercih etmiyorsa üzülmeyin bunun da bir çaresi var. En çok vakit geçirdiği yerlere yumuşacık peluş bir battaniye ya da örtü sererek kedinizin üşümesini engelleyebilirsiniz.

Kedinizi soğuktan korumak için alabileceğiniz bir diğer önlem ise kedinizin daha fazla hareket etmesini sağlamak olacaktır. Hareket ettiğinde vücudu daha çok ısınacağı için üşümeyecektir.

Buna ek olarak kediler üşüdüklerinde daha fazla enerji ve kalori harcarlar. Bunu önleyebilmek adına kedinize verdiğiniz mama miktarını arttırarak üşümemeleri için gereken kaloriyi onlara yeniden kazandırabilirsiniz.

Kedinizin üşüdüğünü fark ettiğinizde onu hızlıca ısıtmak için yapabileceğiniz en güzel şey ise elbette onu kollarınızın arasında ya da kucağınızda ısıtmak. Fakat kediniz mizacına göre bundan hoşlanmayabilir. Eğer günün her anında onun yanında olamıyorsanız ya da kediniz çok sokulgan değilse diğer önerilerimizi dikkate alabilirsiniz.

battaniyeye sarılıp yatan gri kırçıllı minik yavru kedi

Bu yazımızda sizler için kediler üşür mü sorusuna yanıt aradık, umuyoruz ki sizler için faydalı olmuştur.

Son olarak özellikle kış aylarında yalnız kendi kedinizin değil sokakta yaşayan diğer dostlarımızın da üşüdüğünü unutmayın. Üşüyen sokak kedilerine yardımcı olabilmek adına onlar için bir kedi evi yapabilir ve kapınızın önüne bir kap su ve yemek bırakarak enerjilerini depolamalarına, böylece de üşümelerine engel olabilirsiniz.

Bunun yanı sıra sokak kedileri üşümemek için apartmanlara ya da araba motorlarına sığınabilirler. Bu yüzden arabanıza binip çalıştırmadan önce mutlaka kontrol etmelisiniz.

Minik patili dostlarımızla ilgili hazırlamış olduğumuz ve kedi ebeveynleri için oldukça faydalı olacağını düşündüğümüz diğer blog içeriklerimize buradan ulaşabilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş: