Sokak Hayvanlarına Yardım Etmek İçin 8 Öneri

Aynı gezegenin bir parçası olduğumuz sokak hayvanlarına yardım etmek, hem yaz aylarında hem de kış aylarında önem verilmesi ve unutulmaması gereken konuların başında geliyor. Sokakta yaşayan patili dostlarımızın temel ihtiyaçlarını karşılayarak onlara yardım edebilir, bu hareketiniz ile çevrenizdekilere de örnek olabilirsiniz.

Peki çok sevdiğiniz kedi ve köpek dostlarımız için nasıl bir iyilik yapabilirsiniz? İşte bütçeniz elverdiğince onlara kucak açmanızı ve mutlu etmenizi sağlayacak, belki de sizin için çok küçük ama onlar için kocaman 8 adım!

Sokak Hayvanlarına Yardım Etmeniz İçin Fikirler

Sokakta yaşayan kedi ve köpekler ile ilgili unutulmaması gereken en önemli ayrıntı, bu canlıların aslında insanoğlu tarafından bin yıllar önce evcilleştirildiğidir. Bu nedenle sahiplenildikten sonra bir çok farklı sebepten dolayı sokağa atılan, kimi zaman günlerce aç ve susuz kalan, insanların ilgisine, sevgisine ve bakımına muhtaç olan bu sevimli canlıların da bizlerle aynı dünyayı paylaştığı unutulmamalı; bakımları için gereken özen gösterilmelidir.

Peki ne yazık ki çeşitli nedenlerden dolayı sokakta yaşamaya mahkum edilen sokak hayvanlarının huzurunu ve güvenli sağlamak adına yapabilecekleriniz neler olabilir? İşte yanıtı!

1. Satın Almayın, Sahiplenin

elindeki yavru kediyi seven kız çocuğu 

Sokak hayvanlarına yardım etmenin ilk ve en önemli adımı, çağlar önce evcilleştirilen fakat sonrasında sokağa ve başının çaresine bakmak zorunda bırakılan bu canlıları sahiplenmekten geçiyor.

Eğer buna hem maddi hem de manevi yönden hazır olduğunuzu hissediyorsanız, sokakta yaşayan bir ya da birkaç hayvanı sahiplenebilir; onlar için evinizin kapısını açabilirsiniz. Bunun için dilerseniz bakımını sokakta üstlendiğiniz bir hayvanı seçebilirsiniz. Öte yandan yakınınızdaki hayvan barınakları ile ya da çevrenizde hayvan sahiplendirmek isteyen kişilerle de iletişime geçebilirsiniz.

Eğer bir hayvan sahiplenmeyi düşünüyorsanız ve ona hangi ismi vereceğiniz konusunda kararsızsanız, Birbirinden Yaratıcı Evcil Hayvan İsimleri başlıklı yazımızdan ilham alabilirsiniz.

2. Hayvan Sahiplenmek İsteyen Kişilere Yardım Edin

Eğer maddi durumunuz, yuvanıza bir sokak hayvanı alacak kadar iyi değilse üzülmenize gerek yok çünkü hayvan sahiplenmek isteyen kişilere yardımcı olarak da sokakta yaşamak zorunda kalan patili dostlarımıza iyilik yapabilirsiniz.

Bunun için sokaklarda yaşayan ve yardıma muhtaç olduğunu gördüğünüz canlıları sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak sahiplendirme duyurularına destek olabilir, yakın dostlarınız aracılığı ile bir sahiplendirme ağı oluşturabilirsiniz.

3. Kapınızın Önüne Mama ve Su Bırakın

kediyi besleyen kadın 

Sokak hayvanlarının büyük bir çoğunluğunun, karınlarını avlanarak doyurmak zorunda olduklarını unutmamalısınız. Fakat özellikle de şehir merkezine yakın yerlerde ve şehir içinde yiyecek bulmakta zorlanan pek çok sokak hayvanı açlığa mahkum ediliyor ve güçsüz düşüyor.

Kavurucu yaz ayları ve soğuk geçen kış ayları ise sokak hayvanlarının yiyecek ve su ihtiyaçlarının mutlaka karşılanması gereken dönemler arasında yer alıyor. Bu doğrultuda sizler de kapınızın önüne bir kap mama ve su bırakarak, sokakta yaşayan kedi ve köpeklerin açlığını bu zor günlerde giderebilirsiniz.

Eğer evinizin bulunduğu semtte çok fazla sokak hayvanı yok ise şehrinizdeki diğer bölgelerde yaşayan canlıları düşünerek çantanızda her daim mama taşıyabilir; uygun olan yerlerde bırakabilirsiniz.

Buna ek olarak kedi ve köpeklerin yanlış beslenmelerinin çok ciddi rahatsızlıklara yol açtığını da hatırlatalım.

_Kedilerin tüketmeleri gereken besinlerle ilgili en kapsamlı bilgiyi Kediler Ne Yer? Kedilerin Yiyebileceği 9 Besin başlıklı içeriğimizi okuyarak; yavru köpekler ne yer sorusunun yanıtını ise Yavru Köpek Ne Yer? Yavru Köpek Beslenme Tablosu başlıklı yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.

4. Sokak Hayvanlarına Koruyucu Aile Olun

Bir hayvansever olarak, çeşitli nedenlerden dolayı sokağa bırakılan ve sonrasında bir barınak ya da dernek tarafından sahiplenilen bir hayvanın koruyucu ailesi olabilirsiniz. Nasıl mı?

Eğer özel nedenlerden dolayı eviniz bir kedi ya da köpeğin bakımını üstlenmek için uygun değilse de onlar bulundukları yaşam alanında hayatlarını devam ettirirken onlara sevginizi gösterebilir; bakım, mama ve barınma gibi masraflarını üstlenebilirsiniz.

5. Kedi ve Köpek Evleri Yapın

kar yağmış bir zeminde yatan kedi 

Sokak hayvanlarına yardım etmek için onların başlıca ihtiyaçlarını karşılamak yapacağınız en doğru hareketlerden bir tanesidir. Tıpkı insanlar gibi sokakta yaşayan canlılarda korunaklı yaşam alanlarına ihtiyaç duyarlar.

Bu doğrultuda özellikle de kötü hava şartlarında sığınabilmeleri için onlara kendi ellerinizle ve bütçeniz elverdiğince uygun birer yuva hazırlayabilirsiniz.

Farklı malzemeleri kullanarak hazırlayabileceğiniz kedi evleri için nelere ihtiyacınız olduğunu ve uygulamanız gereken adımları, Minik Dostlarımız İçin 4 Farklı Malzemeyle Kedi Evi Yapımı başlıklı içeriğimizden öğrenebilirsiniz.

Buna ek olarak köpek kulübesi yapımı ile ilgili işinize yarayacak ipuçları için Can Dostunuz İçin Adım Adım Köpek Kulübesi Yapımı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

6. Aracınızı Çalıştırmadan Önce Kontrol Edin

Pek çok kişinin bildiği gibi sokakta yaşayan kedi ve köpek dostlarımız, kış aylarında üşüdüklerinde sokağa park eden araçların kaputuna girerek kendilerini soğuktan korumaya çalışırlar. Bu nedenle aracınıza bir canlının saklanmış olma ihtimalini göz önünde bulundurarak çalıştırmadan önce kaputa vurabilir, eğer içeride bir kedi ya da köpek var ise dışarı çıkmasını sağlayabilirsiniz.

7. Çöplerinizi İyi Ayrıştırın

ileriye doğru bakan kurt köpeği 

Bu maddenin sokak hayvanlarına yardım etmek ile ne ilgisi olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat geniş bir perspektiften bakmak gerekirse, sokaklarda karnı aç bir biçimde dolaşan kedi ve köpekler genellikle atılan çöpleri karıştırarak yiyecek arayışına girerler. Eğer attığınız çöpün içerisinde kırık cam parçaları ya da jilet ya da bıçak gibi kesici aletler var ise bu çöpü karıştıran canlının yaralanıp zarar görmesine neden olabilir.

Bunu engellemek adına bu tür maddeleri çöpe atmadan önce bir kağıt havluya ya da kalın bir beze sararak zararsız hale getirebilirsiniz.

8. Yardıma Muhtaç Canlıları Veterinere Götürün

Eğer sokakta yaralı veya yardıma muhtaç bir canlı gördüyseniz onu vakit kaybetmeden en yakın ya da güvendiğiniz bir veteriner kliniğine götürerek iyileşmesini sağlayabilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaştığınızda en doğru müdahaleyi alanında uzman bir veteriner hekimin yapabileceğini kesinlikle unutmamalısınız.

Bu doğrultuda herhangi bir sokakta yaşayan ya da bakımını evinizde üstlendiğiniz tüm patili dostlarımızın ihtiyaçları için dahiliye, görüntüleme hizmetleri, endoskopi ve ortopedi gibi pek çok farklı alanda hizmet veren Vetrium Veteriner Kliniği’ne güvenebileceğinizin de altını çizelim. evin penceresinden bakan kedi 

Bu yazımızda sokak hayvanlarına yardım etmek isteyen siz değerli hayvanseverlere bu konuda fikir verecek önerilerimizi listeledik. Bu listede yazılanları imkanınız dahilinde çoğaltabilir, sokakta yaşamak durumunda kalan canlılarımıza daha pek çok biçimde yardımcı olabilirsiniz.

Son olarak evcil hayvan dostlarımızı daha yakından tanımak, yardıma ihtiyaç duymaları durumunda önceden edinmiş olduğunuz bilgilerle onlara çok daha iyi bir biçimde yardımcı olabilmek adına keyifli ve faydalı bilgilere yer verdiğimiz blog sayfamızı da ziyaret edebilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş: