2023-08-02
Başlığı gördüğünüzde ilk olarak “kedi yıkanır mı?” diye düşünmüş olabilirsiniz. Kediler, doğaları gereği gün içinde sık sık yalanarak tüylerini temizlerler. Hatta bu konuda son derece titiz olduklarını iddia etmek yanlış olmayacaktır. Fakat tüyleri kendilerinin temizleyemeyeceği kadar kirlendiğinde veya kürklerine yapışkan maddeler yapıştığında banyo yaptırmaktan başka çare kalmıyor. Peki büyük olasılıkla bundan hiç hoşlanmayacak olsa da bir kedi nasıl yıkanır?
Kedinizi yıkamanız gerektiği durumda, öncelikle kendinizi hazırlamanızda fayda var. Çünkü kedinizin suyla teması sonrası vereceği reaksiyonu düşünerek stres olduğunuz zaman kediniz bunu hisseder ve sizden daha fazla strese girer. Bu da elbette hiç kimsenin istemeyeceği bir durumdur. Biz kedinizi banyo yaptırmanın püf noktalarını paylaşarak hem sizi bilinçlendirmek hem de minik dostunuzu sorunsuz bir şekilde yıkamanızı sağlamak istedik. Siz de içeriğimizin devamını okuyarak bu güzel canlıları en doğru biçimde banyo yaptırmak adına izleyeceğiniz adımları öğrenebilirsiniz.
Köpeklerin nasıl yıkanması gerektiğini öğrenmek için ise 5 Adımda Köpek Nasıl Yıkanır? başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.
7 Adımda Kedi Nasıl Yıkanır?
Kedilerin sudan nefret ettiği bilinir. O halde evde bakımlı tüyleri ve zarif duruşuyla salınarak yürüyen bu sevimli hayvanın yırtıcı yüzünü görmeden onu yıkamak nasıl mümkün olabilir? Hemen korkmayın, evcil hayvanlarla ilgili veterinerlik ihtiyaçlarınıza uzman bakış açısıyla yanıt veren Vetrium Veteriner Kliniği olarak bu konuda da sizin en büyük destekçiniz biziz.
Bu doğrultuda, kedi nasıl yıkanır sorusuna bu sürecin hem daha pratik olması hem de her banyo zamanı geldiğinde adımların daha kolay hatırlanabilmesi için madde madde yanıt vermeyi tercih ettik. Dilerseniz daha fazla zaman kaybetmeden gözünüz gibi baktığınız kedinizi strese sokmadan nasıl yıkayabileceğiniz konusuna bir göz atalım.
1. Zarar Görmemek İçin Tırnakları Kesin
Bildiğiniz üzere kediler kendilerini savunmaları gerektiklerini hissettikleri durumlarda içgüdüsel olarak tırnaklarını çıkarırlar. Her ne kadar size zarar vermek istemeseler de eğer banyo sırasında heyecanlanırlarsa tırnaklarını çıkarabilirler. Bu nedenle öncelikle kendi güvenliğiniz için kedinizin rahat olduğu bir anını kollayıp tırnaklarını kesin. Banyodan hemen önce tırnaklarını kesmeniz, bu işlemi kedinizin banyo ile ilişkilendirmesine yol açacağından tırnaklarını banyo zamanından birkaç gün önce kesmenizde büyük fayda var.
Kedinizin tırnaklarını keserken olabildiğince hassas davranmalısınız. Aksi halde canını yakabilir ve patilerinin kanamasına yol açabilirsiniz. Çok derin olmayacak biçimde, tırnakların sivri uçlarını keserek onu banyo aşamasına hazırlayabilmeniz mümkün. Eğer bu konuda kendinize güvenmiyorsanız veterinerinizden tırnak kesimi için destek alabilirsiniz.
2. Banyoyu Güvenli Hale Getirin
Kedinizi suya girmeye ikna etmeden önce banyonuzu onun için güvenli hale getirmelisiniz. Nasıl mı? Örneğin klozetin kapağını kapatabilirsiniz. Böylece kedinizin olası bir kaçma girişiminde yanlışlıkla klozete düşmesini önleyebilirsiniz. Ayrıca kedinizin kaymasını önlemek adına küvetin veya duş teknesinin tabanına kaymayacak bir örtü serin. Bu konuda kauçuk bir kaydırmaz katman edinmenizi tavsiye ederiz. Ancak sıradan bir havlu da işinizi görecektir.
Diğer yandan kedinizin banyodan hoşlanmasını sağlamak için küvete, duş teknesine, kovaya, lavaboya veya hangi ortamda yıkamayı düşünüyorsanız o yere sevdiği birkaç oyuncağı koymak da işe yarayabilir. Bu sayede kedinizi yıkanmaya alıştırabilmeniz de olası.
3. Yıkama Suyunu Ayarlayın
Kedi nasıl yıkanır sorusuna yanıt ararken en önemli noktalardan biri de ideal su sıcaklığını bulabilmektir. Eğer su çok sıcak olursa, kedinizin hassas teni zarar görebilir. Buna benzer şekilde çok su da kedinizin üşüyüp hastalanmasına yol açabilir. Küveti hem çok sıcak hem de çok soğuk olmayan, uygun bir sıcaklığa sahip suyla yaklaşık bir karış suyla doldurun. Böylece kedinizin akan sudan korkmasının önüne geçebilir ve banyo sürecini çok daha kısa sürede sonlandırabilirsiniz.
Kedinizi yıkarken onu bırakıp başka bir şeyle ilgilenemeyeceğiniz için şampuan, durulama suyu, havlu ve diğer gerek duyabileceğiniz her şeyi elinizin altında olacak biçimde hazırlamanızda büyük yarar var. Böylece banyo sırasında eksik bir şey olduğunu fark ettiğinizde yaşayacağınız stresi de engelleyebilirsiniz.
4. Kedinizi Banyoya Hazırlayın
Yıkanma sürecini ikiniz için de daha keyifli hale getirmek için banyo öncesinde kedinizi olabildiğince yormanızı tavsiye ederiz. Onunla oyun oynayarak enerjisini boşaltmasını sağlayarak hem keyfini yerine getirmiş hem de yıkanırken daha sakin kalmasına yardımcı olmuş olacaksınız.
Siz onu yıkarken kaçmak, sizi ısırmak ya da tırmalamak için pek fazla enerjisi kalmayan kedinizin banyoda oyun keyfini devam ettirebilmeniz de mümkün. Bunun için banyoyu güvenli hale getirme konusu ile ilgili madde de sözünü ettiğimiz gibi yıkanacağı alana oyuncaklarını koymanız işinizi kolaylaştıracaktır. Tüylü dostunuzu küvete koyduğunuzda ise bir süre daha onunla oynamayı sürdürerek suya alıştırabilirsiniz.
5. Tüylü Dostunuzu Nazikçe Yıkayın
Artık tüm hazırlık tamamlandığında kedi nasıl yıkanır sorusunun yanıtını kendiniz deneyerek öğrenebilirsiniz. Bu noktada, kedinizi yıkamak için aceleci olmamanızı öneririz. Kedinizi küvete koyduktan sonra onunla sakin bir tonda konuşarak sakinleşmesini ve size güvenmesini sağlayabilirsiniz. Eğer hala kaçmaya çalışıyorsa sinirlenmeyin ve strese girmeyin. Bu, onu çok daha gergin ve yırtıcı hale getirmekten başka bir işe yaramayacaktır.
Kedinizi yıkamaya öncelikle boyundan aşağısını hafifçe ıslatarak başlayabilirsiniz. Ardından veterinerinizin önerisiyle kullanacağınız şampuan ile tüyleri nazik bir şekilde masaj yapar gibi hareketlerle köpürtün. Böylece onu taradığınızda olduğu gibi rahatlamasını sağlayabilir ve sevginizi hissetmesine yardımcı olabilirsiniz. Ek olarak, kedinizin gözlerine ve kulaklarına su kaçmaması için başını yıkamamanız gerektiğini de belirtmiş olalım.
Eğer kediniz çok güçlüyse, bu maddeyi iki kişi birlikte gerçekleştirmeniz sürecin daha sağlıklı olmasını sağlayabilir. Buna rağmen kediniz kendini iyi hissetmiyor ve onu yıkamanıza direniyorsa banyo fikrini bir kenara bırakıp ıslak bir bez yardımıyla tüylerini temizlemeyi de deneyebilirsiniz.
Kedi türleri ve ırkları hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız Kedi Irkları, Kedi Türleri ve Özellikleri başlıklı içeriğimize göz atmanızı öneririz.
6. Tüyleri Havluyla Kurulayın
Yıkanma işlemi bittikten sonra kedinizin üşütüp hastalanmaması için ıslak kalmaması gerekiyor. Bu nedenle kuru ve temiz bir havlu yardımıyla kedinizi fazla sıkmadan tüylerini elinizden geldiğince kurulamaya çalışın. Kedinize masaj yapar gibi havluyla hafifçe ovalayarak üzerindeki ıslaklığı alabilirsiniz. Ancak kediniz bu işleme şiddetle karşı çıkıyorsa kendi haline bırakmanız daha iyi olacaktır. Merak etmeyin, kediniz kendini yalayarak kısa bir süre içinde eski tüy yumağı haline dönecektir.
7. Kedinizi Ödüllendirin
Zihinlerdeki kedi yıkanır mı ve kedi nasıl yıkanır sorularına böylece yanıt bulmuş olduk. Ancak hepsi bitmedi. Son adım olarak, kedinizi banyo sırasındaki sabrından dolayı ödül maması veya en sevdiği yaş mama ile ödüllendirmeniz kendini bu yorucu aktiviteden sonra daha iyi hissetmesini sağlayacaktır. Ayrıca kendini son derece savunmasız hissettiği o anda onunla ilgileniyor olduğunuzu görmek, korkusundan sıyrılıp günlük hayatına dönmesine de yardımcı olacaktır.
Bu noktada onu ne kadar sevdiğinizi ve banyo yaparken ne kadar güçlü durduğunu da sakin bir tonla ifade etmenizin kedinizin kendini daha iyi hissetmesinde rol oynayacağına inanıyoruz. Üstelik banyo sonrasında onu bu şekilde ödüllendirmeniz, bir sonraki banyo zamanında daha cesur olmasına ve hatta yıkanmaktan hoşlanmasına bile önayak olabilir.
Kedilerin çok sık olmasa da bazı durumlarda yıkanması gerektiğini artık biliyorsunuz. Minik dostunuzu nasıl yıkamanız gerektiğini de öğrendiniz. Onunla olan ilişkilerinizi daha da güçlendirmek için kedilerin dünyası ile ilgili biraz daha bilinçlenmek için diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz. Ayrıca Ankara Ümitköy veteriner ihtiyaçlarınız için Vetrium Veteriner Kliniği’ni ziyaret edebilir veya istediğiniz iletişim kanalı aracılığıyla bilgi alabilirsiniz.
Bu yazıyı paylaş: