Barf Beslenme Nedir? Kedi ve Köpekler İçin Barf Beslenme Rehberi

Barf beslenme, son zamanların en merak edilen konularından biridir. Kedi ve köpeklerin beslenme rutinlerinden biri olan barf beslenme, birçok veteriner hekim tarafından tavsiye edilmektedir. Tabii bazı veteriner hekimler de ısrarla bu beslenme tarzını desteklememektedir.

Evcil dostunuzu bu beslenme rutinine alıştırmadan evvel bir uzmandan kesinlikle görüş almalısınız. Çünkü barf diyetin birçok avantajı olduğu gibi dezavantajı da vardır. Her birini göz önünde bulundurarak hareket etmek kedi ve köpeklerin sağlığını riske atma durumunun tamamen önüne geçer.

Bu konudaki tüm detayları öğrenmeniz adına Ankara’nın en iyi veteriner kliniği Çayyolu Vetrium Veteriner Kliniği olarak bu yazıyı hazırladık. İçeriğimizde konuya dair tüm bilgileri bulabilirsiniz!

Barf Beslenme Nedir?

kahverengi köpek ve maması Barf sözcüğünün İngilizce açılımı Biologically Appropriate Raw Food demektir. Bu da biyolojik açıdan uygun çiğ beslenme anlamına gelir. Bahsi geçen diyet türünde köpek ve kediler; çiğ et, yenilebilen kemik, meyve, hayvanların iç organları ve sebze gibi gıdaları öğünlerinde tüketebilir.

Birçok veteriner hekimin karşıt görüşlere sahip hale gelmesine neden olan barf beslenme yöntemi, her geçen gün daha da popüler hale gelmeye başladı. Bu diyet, ünlü bir veteriner hekim Ian Billinghurst tarafından 1993 senesinde oluşturulmuştur. Barf diyetinin temel noktasında köpek ve kedilerin doğası gereği çiğ beslenmesi gerektiği görüşü yer alır.

Bu beslenme metodunu uygulayanların savunduğu düşünceler ise şöyledir; barf diyeti ile beslenen hayvanlar daha sağlıklı bir cilde kavuşur, tüyleri daha yumuşak hale gelir, daha enerjik olurlar ve diş yapıları güçlenir. Fakat bu diyetin yararları olduğu kadar zararları da vardır. O nedenle birçok uzman bu konuda birbirine daima zıt düşer.

Barf Mama Nedir?

bir tabak karışık yemek Barf mama, kedi ve köpeklerin lezzetli besin tüketme ihtiyacını en iyi şekilde karşılayan mama çeşitlerinden biridir. Sevimli dostlarımız pişmemiş et tüketmeye adeta bayılırlar. Çiğ et tüketmenin en büyük zararı ise içerisindeki parazit yumurtalarıdır. Bu yumurtalar köpekler için son derece tehlikeli hale de gelebilir.

O nedenle barf diyeti hazırlayacağınız gün geldiğinde ilk olarak birkaç gün boyunca etin -20 derecede donmasını beklemelisiniz. Çünkü donan bir etin içerisindeki bakterilerin bir kısmı zaman içerisinde kendiliğinden yok olur.

Fakat maalesef bu da parazit yumurtalarının hepsinin yok olmasını sağlamaz. Yine de her şeye rağmen çiğ gıda ürünlerinin hayvanların bağışıklık sistemini güçlendirdiği bir gerçektir.

Günümüzde birçok yerde barf mama çeşitleri satılmaktadır. Eğer siz de evcil dostunuzu bu yöntemle besleme konusunda kendinizden eminseniz barf mamalardan satın alabilirsiniz. Ama ilk olarak bir uzman veteriner hekime danışmayı kesinlikle ihmal etmeyin. Bu tür konularda uzman görüşü almak her şeyden önemlidir.

Barf köpek maması da barf kedi maması da hem avantajları hem de dezavantajları beraberinde getirir. Mühim olan ise kedi ya da köpeğinizin bünyesinin bu diyeti kabul edip etmemesidir. Özellikle kediler yemek konusunda seçici davranabilir, bu yüzden barf diyetine biraz daha geç alışabilirler.

Ayrıca dilerseniz, Kediler Ne Yer? Kedilerin Yiyebileceği 9 Besin başlıklı içeriğimize de göz atabilirsiniz.

Barf Beslenme Zararları ve Yararları Nelerdir?

bir tabak yemek ve köpek Barf beslenmeye karşı olmayan veteriner hekimler parazit ve iç parazit uygulamalarının daha sık yapılması gerektiğini belirtiyor. Barf beslenmenin düzenli olarak yapılabilmesini sağlamak için bunu yapmanın şart olduğu biliniyor. Tabii seçim sizin. İşte barf beslenme yararları ve zararları…

Barf Beslenme Yararları

doğada yemek yiyen köpek Barf beslenme zararları olduğu kadar birçok yararı da olan bir beslenme rutinidir. Yapılan birçok bilimsel araştırmanın neticesinde barf diyetinin diş eti hastalıklarına, alerji türlerine, sindirim sistemi rahatsızlıklarına ve cilt hastalıklarına koruyucu etki ettiği görülmüştür.

Aynı zamanda sağlıklı kilonun korunmasına yardımcı olan barf beslenme, sayısız Avrupa kentinde tavsiye edilmektedir. Tabii bu diyetin bir de dezavantajları var; bunları da es geçmemek gerekir. Barf beslenme tarifleri farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Bu tarifler içerisinde çiğ kemikler ya da çiğ etler bulunabilir.

Barf Beslenme Zararları

kedi ve mama dolu tabak 


Günümüzde birçok veteriner hekim, köpeklerin kemikle beslenmesine karşıdır. Çünkü ufak kemik parçaları sindirim yolunda delinme gibi can sıkıcı durumlara neden olabilir.

Bir diğer barf diyet dezavantajı ise hayvanların çiğ gıdalar nedeniyle salmonella, toksoplazma, listeria gibi zararlı parazitlerle baş başa kalmasıdır. Bahsi geçen tüm bakteri ve parazit çeşitleri çiğ etlerden rahatlıkla bulaşabilir.

Barf diyeti içerisinde kedi ve köpeklerin beslenme rutinine dahil edilen çiğ etin çeşidi çok önemlidir. Bunun yanı sıra etin hangi koşulda saklandığı ve nereden alındığı gibi faktörler de hayvanların enfeksiyon durumuyla karşılaşma olasılığına etki eder.

Barf beslenme türüne dair bir başka dezavantaj ise bu diyete tabi tutulan tariflerin doğru şekilde hazırlanmadığı takdirde vitamin yetersizliği meydana getirmesidir. Ev yapımı köpek ve kedi maması tarifleri, pişirilse de pişirilmese de risk taşıyan tariflerdir.

Bu diyet çerçevesinde gıda malzemelerinin gereğinden fazla ya da az denebilecek şekilde tüketilmesi kedi ve köpeklerde birden fazla sağlık sorununun oluşmasına yol açacaktır. Her öğünün içeriği; hayvanın yaşına, kilosuna ve gıda gereksinimlerine göre tepeden tırnağa şekillendirilmelidir. Detaycı olmanız, bu konuda oldukça işe yarayacaktır.

Barf Diyetinde Hangi Gıdalar Bulunur?

sebze balık ve köpek 

Barf diyetinde sayısız çeşitte gıda yer alır. Her biri de son derece besleyicidir. Kedi ve köpeklerin barf diyeti arasında ufak farklılıklara rastlanabilir. Gelin tüm bu detaylara hep birlikte bakalım!

Barf Köpek Maması İçeriği Nasıldır?

et yiyen yavru köpek 

Barf diyeti içerisinde köpekler için hazırlanan tariflerin %45’lik kısmı kemikli etlerden, %25’lik kısmı ise kas etlerinden oluşur. %10’luk kısım organ etlerinden meydana gelirken kalan kısım ise zengin protein içeriğiyle sevilen yumurtayı ve çeşitli sebzeleri içerir.

Barf köpek maması hazırlayacağınız zaman hindi eti, koyun eti, çiğ tavuk eti, dana eti, kuzu eti ve sakatat etlerinden yararlanabilirsiniz. Ayrıca brokoli, havuç ve ıspanak gibi sebzeler de bu diyete dahil edilebilir. Yağ olarak da balık yağı, zeytinyağı ve ayçiçek yağı kullanabilirsiniz. Barf diyetinde yer alan meyveler ise elma, muz, şeftali ve armuttur.

Barf Kedi Maması İçeriği Nasıldır?

mama yiyen kedi 

Kedilere özel olarak hazırlanan barf diyeti tariflerinde ise %85’lik bir kısım kas etlerinden oluşur. %15’lik kısımda ise organ etleri yer alır. Kalan kısımda ise türlü kedi maması takviyeleri ve yenilebilen kemikler bulunur.

Barf kedi mamalarının içeriğinde yürek, karaciğer, yumurta sarısı, B vitamini kompleksi, taurin takviyesi ve balık yağı gibi son derece yararlı gıda malzemeleri kullanılır. Tabii tüm bu malzemelerin genel olarak nasıl bir oranda kedi maması içerisinde yer aldığı da çok önemlidir. Bunun araştırması kedi sahibi tarafından daima yapılmalıdır.

Yetişkin olan kedilere hareket seviyesi ve kilolarına göre %4’lük bir düzeyde barf kedi maması verilmesi tavsiye edilir. Fakat bu düzeyin ne altına inilmeli ne de üzerine çıkılmalıdır. Tüm gıda ürünlerinin dengeli biçimde dağıtıldığı bir barf mama tarifi, hayvanların genel sağlığı açısından en sağlıklı seçim olur.

Tüm bunların yanı sıra blog sayfamızda yer alan evcil hayvanlarınız için diğer bilgi verici içeriklerimizi de inceleyebilirsiniz!

Bu yazıyı paylaş: