2023-08-03
Sokakların birçok sahipsiz ve terk edilmiş kedilerle dolu olduğu göz önünde bulundurulduğunda, kedileri çiftleştirmek yerine kısırlaştırmak en ideal yöntem olacaktır. Fakat eğer hamile bir kedi bulduysanız veya sokaktan ya da barınaktan hamile bir kedi sahiplendiyseniz, hamile kedi ve yavrularının sağlığı için elinizden gelebilecekleri öğrenmeniz elbette yararlı olacaktır.
Hamile bir kedi ile ilgilenmek, onun yeni bir hayata hazırlandığına şahit olmak son derece heyecan verici ve duygusal bir süreçtir. Üstelik hamile kedi de bu süreci en az sizin kadar duygulu ve de kaygılı bir şekilde yaşayacaktır. Çünkü o da hayatındaki değişikliğin farkında olacak ve doğacak yavrularını korumak için elinden geleni yapmak isteyecektir.
Bu süreçte kedinizin mümkün olduğunca sağlıklı ve mutlu olmasını sağlamak için sizin de üzerinize düşen görevler bulunmaktadır. Peki anne kedinin doğuma hazırlanmasını sağlamak, ona güvenli bir ortam sunmak ve sağlıklı bir süreç geçirmesine önayak olmak için sizin yapabileceğiniz şeyler nelerdir? Çayyolu, Ümitköy, Beytepe, İncek veteriner ihtiyaçları için her zaman desteğe hazır olan Vetrium Veteriner Kliniği’nin bu konu hakkında derlediği bilgiler için içeriğimizin devamını inceleyebilirsiniz.
Kedilerin kızgınlık dönemi hakkında bilgi sahibi olmak için ise Kedilerin Kızgınlık Dönemi Hakkında Tüm Bilgiler başlıklı içeriğimizi okumanızı öneririz.
Hamile Kedi Nasıl Anlaşılır?
Her memeli canlıda olduğu gibi kedilerde gebelik teşhisi için de dikkat edilebilecek birkaç noktadan bahsetmek mümkün. Bu anlamda kedinizin hamile olup olmadığını davranışlarındaki değişikliklerden, belirginleşip koyulaşan meme uçlarından, iştah açılmasından ve elbette karnının giderek büyümesinden anlayabilmeniz mümkün.
Ancak kesin gebelik tanısı için doğum ve jinekoloji alanında hizmet veren bir veteriner kliniğine başvurmanızda fayda var. Veterinerler; elle muayene ve ardından ultrasonografi ve radyolojik görüntüleme teknolojileriyle kesin teşhiste bulunabilirler. Ayrıca gebelik süresine veteriner hekim ile iletişimde bulunmanız, kedinizin ve doğacak yavruların sağlığı açısından da kritik bir öneme sahiptir. Bu sayede fetusların güncel durumunu takip edebilir; kediniz için gerekli olan beslenme planını öğrenebilir ve ihtiyaç olması halinde diğer takviye edici gıdalar hakkında da bilgi alma imkanı bulabilirsiniz.
Ayrıca veteriner hekimler, kedinizin konforlu bir hamilelik dönemi geçirmesini sağlamanız için yapabilecekleriniz diğer şeyler hakkında da bilinçlenmenize yardımcı olabilirler. Dolayısıyla hamilelik süreci boyunca veterinerinizin önereceği sıklıkta kliniği ziyaret etmeniz hem sizin hem de kedinizin yararına olacaktır.
Kedilerde Hamilelik Ne Kadar Sürer?
Kedilerin gebelik süresini tam olarak kestirebilmek pek mümkün değildir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de yavruların doğum için hazır olacakları süre değişkenlik göstereceğinden hamile kedi için doğum döneminin kaç gün ile sınırlı olacağını söylemek çok doğru olmayacaktır. Fakat yine de bu sürenin 52 ila 74 gün aralığında olduğunu söyleyebiliriz. Genel olarak gebelik süresi 60 günün altına düştüğünde yavruların hayatta kalabilme olasılıklarının düşük olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.
Öte yandan kedilerin her bir doğumda ortalama 4 yavru kedi doğurdukları bilgisini de vermiş olalım. Bu rakam elbette kedinizin ırkına göre farklılaşabilir. Buna göre, bir doğum sırasında kedinizin 4’ten az veya daha çok yavrulayabilmesinin de mümkün olduğunu öngörerek bu duruma hazırlıklı olmanızı tavsiye ederiz.
Hamile Kedi Bakımı Nasıl Olmalı?
Kedinizin hamile olduğundan artık eminseniz ve bu süreci onun için nasıl daha iyileştirebileceğinizi merak ediyorsanız, öncelikli olarak beslenme konusuna önem vermenizi tavsiye ederiz. Veterinerinizin önerdiği şekilde besleyici ve sağlıklı öğünlerle kedinizin yeterli biçimde beslendiğinden emin olabilir, bol su tüketmeyi sürdürmesini sağlayabilirsiniz. Bu aşamada, kedinizin mama kabında daima taze mama ve su kabında ise taze su bulundurmanız gerektiğini söyleyebiliriz.
Hamile kedi bakımı, aynı zamanda yavruların sağlığı için de kritik bir öneme sahiptir. Dolayısıyla yavruların yeterli besin alabilmesi için kedinize en doğru diyeti uyguladığınızdan emin olmanız gerekiyor. Anne kediler, doğum tarihi yaklaşmaya başladığında yavruları için güvenli bir yer aramaya başlayacaktır. Siz de kedinizin bu arayışına karşılık ona evinizin sessiz ve güvenli bir yerinde yumuşak bir yuva oluşturarak işini kolaylaştırabilirsiniz.
Bunun için örneğin havlularla kapladığınız bir koli gayet uygun olacaktır. Fakat kediniz, hazırladığınız ortamı tercih etmezse yine de bu kararına saygı duymanız gerektiğini söylemeliyiz. Çünkü anne olan kendisi olduğundan, doğumu ve yavruları için de en uygun yere kendisi karar vermek isteyebilir. Bu durumda yalnızca kedinizin rahat olup olmadığını gözlemlemeniz yeterli olacaktır.
Doğum Sürecinde Nelere Önem Vermeli?
Hamile kediniz artık doğum için en uygun alana karar verdikten sonra daha önce de belirttiğimiz gibi doğumun giderek yaklaştığı sonucuna varabilirsiniz. Kediniz yüksek sesle bağırmaya başladığında artık kasılmaların başladığını anlayabilmeniz mümkün. Çoğu durumda hamile kedi, kendi doğumunu herhangi bir müdahale gerekmeksizin başarıyla gerçekleştirebilir. Ancak sıra dışı bir durumda yardıma ihtiyacı olacağını öngörerek sizin de doğumu gözlemlemenizi şiddetle tavsiye ederiz.
Bu doğrultuda örneğin kedinizde gri veya siyah renkli bir akıntı görüyorsanız, zaman kaybetmeden veterinerinizle iletişime geçmeniz gerektiğini belirtebiliriz. Ek olarak, anne kedi her bir yavruyu dünyaya getirirken ortalama 10 dakika ila 1 saat aralığında mola verecektir. Eğer bu mola, belirtilenden daha fazla sürdüyse yine veteriner hekiminizle görüşmeniz, kedinizin hayatı için büyük önem taşımaktadır.
Ayrıca anne kedi, yavrular doğarken nefes almaya başlamaları için onları yalayacaktır. Fakat doğum sırasında çok yorgun düştüyse veya bir sonraki doğum nedeniyle bu konuya odaklanamadıysa, bu sorumluluğu anne kedinin yerine üstenmeniz gerekecektir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda, aynı anne kedinin yavrusunu yaladığı gibi bir havlu yardımıyla yavru kediyi nazikçe okşayın ve hava alma kanallarının temizlenmesine yardımcı olun. Bu işlemi yaparken yavru kedinin yüzükoyun bir şekilde durduğundan emin olmanız gerektiğini de belirtmiş olalım.
Yeni Doğan Kedi Yavrularına Nasıl Bakılmalı?
Hamile kedi, doğum sürecini başarıyla tamamladıktan sonra yavruları için gereken bakımı kendisi üstlenecektir. Zaten anne kedi, ortalama 90-110 gram ağırlığındaki yavrularına kendisi dışında birinin yaklaşmasına çoğu zaman izin vermeyecektir. Yaklaşık 6 hafta boyunca anne kedi, yavrularının bağışıklık sistemini geliştirmek üzere onları anne sütü ile besleyecektir. Ancak bebek kediler doğduktan 1 ay sonra hem anne sütü hem de kuru mama ile beslenmeye geçebilirler. Yavru kedilerin beslenme sürecini kolaylaştırmak için kuru mamayı sütle karıştırıp vermek en mantıklı adım olacaktır.
Yavru kedilerin bu aşamadan sonraki bakım süreçleri hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için ise Yavru Kedi Bakımı Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilir? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Bu yazıyı paylaş: