2023-08-02
Minik, yavru bir kediniz var ve yavru kedinizi nasıl besleyeceğinize emin olamıyorsanız, Vetrium Veteriner Kliniği olarak yavru kedi sahipleri için hazırladığımız ‘yavru kedi nasıl beslenir’ konulu beslenme rehberi yazımızı dikkatlice okumanızı tavsiye ediyoruz. 🙂
Öncelikle yavru kedilerin o şirin, sevimli hallerinden bahsedenim. Yavru kediler, sizden bir anne şefkati bekler gibi sürekli onunla ilgilenmenizi ister. Henüz annesinin yanında olmaya ihtiyaç duyan bir kediye sahipseniz, ona mutlaka annesinin şefkati ve koruyuculuğu ile bakmalısınız.
Yavru kediler normal kedilere göre daha özenli ve dikkatli bir bakım isterler. Küçük kedinize her şeyi vermemelisiniz. Bu yüzden yavru kedi beslenmesi ile ilgili ‘Ne kadar mama vermeliyim, ne zaman ve ne tür mamalar tercih etmeliyim?’ gibi merak ettiğiniz soruların cevaplarına bakalım.
Sevimli yavru kedinizin sağlıklı bir yetişkine dönüşmesini sağlamak için elinizden geleni yapmak istediğinize eminiz. Doğru beslenme, sağlık denkleminin büyük bir parçasıdır. Anne sütünün ilk dört haftasından sonra, yavru kedi yavaş yavaş mama ile beslenmeye geçiş yapar ve yaklaşık sekiz haftada tamamen anne sütünü bırakabilir.
Yavru Kedi Ne Yer: İhtiyaçları Yetişkin Kedilerden Neden Farklıdır?
Yavru kedilerin ağırlıkları yaşamlarının ilk birkaç haftasında 2 veya 3 katına çıkabilir. Bu hızlı büyümeyi desteklemek için yavru kedinizin enerji ihtiyacı, yetişkin bir kedininkine göre üç kat daha fazla olabilir. Peki, yavru kedi ne yer?
Uzmanlara göre, yavruların yağ, bazı yağ asitleri ve çoğu vitamin ihtiyaçları yetişkin kediler ile aynı olabilir. Fakat yavru kediler protein, amino asit, mineraller ve bazı vitaminler bakımından ihtiyaçları daha fazladır. Örnek olarak, yavru kedilerin enerji ihtiyaçlarının yaklaşık %30’unu proteinlerden almaları daha iyidir.
Bu nedenden dolayı, minik kediniz 1 yaşına gelene kadar yavru kediler için özel formüle edilmiş mamaları kullanmanız önerilir. Bazı kedi mamalarında her yaştan kediye uygun etiketleri yer almaktadır. Bu gibi mamalar, beslenme testleri ile desteklenmediği sürece yavru kediler için uygun değildir.
Kedinize her zaman temiz su vermeyi unutmayın! Her yaştan kedinin sağlıklı olması için su önemli bir ihtiyaçtır.
İyi kalitede bir mama seçeceğimi nasıl bilebilirim?
Peki, yavru kedinize iyi kalitede bir mama alıp almadığınızdan nasıl emin olabilirsiniz? Kedinize mama alırken onun beslenmesi için gerekli olan protein, amino asit ve vitaminleri içerdiğinden emin olun. Aynı zamanda güçlü kemikler ve dişlere sahip olması için yüksek seviyelerde kalsiyum, magnezyum, fosfor, çinko ve demir gibi ihtiyaçları da vardır. Bunun için mamaların ‘içerik etiket’lerini okuyabilirsiniz. Proteince zengin, besin değeri yüksek mamalar genellikler yavru kediler için ideal olur. Fakat bu konuda çok acemi iseniz konuyu veterinerinize danışmakta fayda var. Çayyolu Vetrium Veteriner Kliniği olarak hastalarımızın sağlığı ve dengeli beslenmesi için her zaman en doğru mamayı tercih etmenizde size gerekli yardımı sağlıyoruz.
Unutmayın ki, kedinize ek besin olarak veterineriniz önermeden vitamin ve mineral takviyesi vermeniz, tıbbi problemlere yol açabilir. Ek takviyeleri sadece veterineriz önerdiği taktirde kullanmalısınız.
Kedimin ne tür mamaya ihtiyacı var, yaş mı yoksa kuru mu?
Çok genç yavru kedilerin beslenmelerinin bir parçası olarak en azından bazı konserve yiyecekleri almaları gerekmektedir. Yaş mama olarak bildiğimiz mamalar aslında konserve kedi yiyecekleridir. Ve kedilerin beslenmelerinin bir döneminde yaş mama yemeleri önemlidir.
Yavru kediler çok küçük dişlere sahip oldukları için kuru mamaları çok iyi şekilde çiğneyemezler. Bazı konserve yiyecekler olmadan, dengeli ve tam beslenemediklerinden dolayı düzgün bir şekilde büyümeleri için yeterli besin alamazlar. Kedinizi hem kuru hem yaş mama ile besliyorsanız, günde iki kez yaş mama vermeniz yeterlidir. Kedinize mama verirken doğru miktarı belirlemek için mama bilgilerinde yazan talimatlara uymalısınız.
Yavru Kedi Nasıl Beslenir? En Doğru Yöntem Hangisidir?
Uzmanlar genellikle yavru kedi nasıl beslenir konusunda genç kedilerin daha sık beslenmeye ihtiyaç duyduklarını belirtiyor. Ama yaşları ilerledikçe günde iki kez beslenme yeterli olabiliyor.
Genç yavru kedilerin ‘serbest beslenme’lerinin daha doğru olduğunu savunan uzmanlar, tüm gün boyunca mamasına ulaşabilir olmasını fakat dört ya da altı aydan sonra normal yemek yemeye geçilebileceğini belirtiyor. Serbest beslenme yöntemi kedilerde hızlı yemek yemelerinden kaynaklanan mide distansiyonunu azaltır ve aynı zamanda, zayıf ve geç büyüyen kediler için de faydalıdır.
Fakat bu yöntem tabiki fazla kilolu ve obez kediler için uygun değildir! Obez kediler için ölçülü porsiyonlar veya yemeğin bitene kadar yenilenmemesi daha iyi bir yöntemdir. Önerilen miktar için ise mama paketlerini kontrol edin.
Eğer evinizde kedinize arkadaşlık eden bir de köpeğiniz varsa, Yavru Köpek Ne Yer, Beslenme Tablosu başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Minik kedime vermekten kaçınmam gereken yiyecekler var mı?
En çok merak edilen ve en çok kafa karıştıran sorulardan birisi de budur. Kedinizi ara ara sevdiği yiyecekler ile ödüllendirmek, %10 kalori kuralını geçmediğiniz sürece faydalıdır. Bu kuralın anlamı, kedinizin toplam kalori alımının %10’undan az olması gerektiğidir. Fakat bu tabağınızda kalan yemekleri ödül olarak kedinize vermeniz demek değildir.
Ayrıca dikkat etmeniz gereken birkaç besin de vardır;
Çiğ et veya ciğer, parazitler veya zararlı bakteriler içerebilir.
Çiğ yumurta, Salmonella içerebilir ve B vitamini emilimini azaltabilir. Cilt ve tüy problemlerine yol açabilir.
Çiğ balıklar, B vitamini eksikliğine yol açarak iştah kaybı, nöbetler ve hatta ciddi tıbbi sorunlara neden olabilir.
Süt, sütten kesilmiş yavrularda ve kedilerde ishale neden olabilir, çünkü sütleri parçalamak için gereken enzimi kaybederler.
Ayrıca, soğan, sarımsak, çikolata, kahve, çay, kuru üzüm veya üzüm kediler için zararlı olabilir.
Doğru beslenme ile kediniz sağlıklı ve mutlu olur, günlük yaşamında hareketli ve aktif olduğunu farkedersiniz. Kedinizin sabit kilo alması, sağlıklı ve hareketli olması beslenmesinin dengeli ve tam olduğunu gösterir. Minik yavru kedinizi bu yönlerden mutlaka takip etmelisiniz. Yavru kedi nasıl beslenir sorunuzun yanıtını tüm detayları ile belirtmeye çalıştık. Eğer sorularınız olursa veya eklemek istediğiniz ek bilgiler olursa yorum bırakmayı unutmayın. 🙂
Ek olarak Yavru Kedi Bakımı Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilir? başlıklı içeriğimizi inceleyerek yavru kedi bakımının tüm detaylarına hakim olabilirsiniz.
Bu yazıyı paylaş: