Kedilerin Kızgınlık Dönemi Hakkında Tüm Bilgiler

Kedinize son dönemde bir haller oldu! Yoksa aylardan Mart geldi ve kediniz değişti mi? Belki de kızgınlık dönemi içerisinde… Kedilerde kızgınlık dönemi kendini pek çok farklı şekilde gösterebilir. Bu konunun belirtileri, kedilerin kızgınlık dönemi cinsiyetler arası farkı ve bu dönemde kedinizi nasıl rahatlatacağınızı sizin için derledik.

Kedilerin Kızgınlık Dönemi Belirtileri

Kedinizin yaşı ilerledi. Artık evinize geldiği o ilk zamanlardaki minin yavru kedicikten eser yok. Kendisine bir haller oldu, bazı değişimler gözlemlediniz. Kızgınlık dönemi içerisinde olabileceğini düşünüyorsunuz ancak emin de değilsiniz. Kedilerde kızgınlık dönemi ile ilgili belirtiler kendini pek çok farklı şekilde gösterebilir. İşte bu belirtilerden en yaygın olanlarını sizler için derledik!

Seslenme

Kediniz son zamanda çok miyavlıyor. Hırlama ve mırıldanma gibi sesler çıkartıyor. Öyle ki onun acılar içinde kıvrandığını sanıyorsunuz. Kedilerde kızgınlık  dönemi sırasında bir kedinin gerçek anlamda acı içinde olup olmadığı açık değildir, ancak kesinlikle çok sayıda kedi oldukça sıkıntılı görünmektedir. Bu dönemi yaşamakta olan bir kedi sık sık evin içerisinde ya da etrafında ağlayarak veya horlayarak dolaşır. Bu inatçı sesler, insan kulağına sıkıntılı bir çığlık gibi gelebilir veya gece sizi ayakta tutacak kadar yüksek bir tonda ve uzun bir seyirde olabilir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken bir hatırlatma var. Kediniz eğer son dönemde çıkardığı sesler anlamında bir artış göstermişse, bu kızgınlık döneminin bir işareti olabilir. Ancak, eğer kedi doğal olarak çok fazla ses çıkartma eğilimde ise, o zaman bu kızgınlık dönemi içerisinde olmanın kesin bir işareti değildir. Bu nedenle bu durumu en iyi kediciklerin insan dostları fark edebilir. Kısacası iş size düşüyor!

Aşırı Şefkat

Kedilerde kızgınlık dönemi esnasında değişen bir başka durum ise size karşı davranışları olabilir. Normalde kendini sevdirmekten kaçıran, evin efendisi gibi gezinen kedicik bir anda aşırı şefkat gösteren bir canlıya dönüşebilir! Peki, ne kadar şefkat sizi kedilerde kızgınlık dönemi konusuna dikkat etmenizi gerektirecek kadar aşırı şefkattır? Düşünün, kediniz ayak bileklerinizin etrafında ne kadar dolanıyor? Yürümenizi engelleyecek kadar size yakın dolaşıyor, takılmadan yürümek imkansız hale geliyorsa bu kedilerde kızgınlık dönemi emaresi olabilir. Ayrıca koku bezlerinin bulunduğu yerdeki yanakları ve çeneleriyle mobilyalara, kapı çerçevelerine ve zemine sürtünebilirler. Bu da yine kedilerde kızgınlık dönemi yaklaştığını gösteren bir işarettir. Bir kedinin kokusu sıcağında olduğunda değişir ve çiftleşmeye hazır olduğunu ilan etmeye çalışır.

kedilerde kızgınlık dönemi

Estrus Duruşu

Kedileride kızgınlık dönemi, estrus olarak da adlandırılır. Bu dönemde kedinin duruşunda da bir değişiklik görülmektedir. Bu duruşta kedi yere uzanmış bir haldedir. On ayakları uzun bir şekilde öne uzatılmıştır. Bütün gövdesi yere temas etmektedir, ancak poposu hafif bir şekilde yukarı kalkıktır. Eğer minik dostunuzu sürekli olarak bu pozda yakalıyorsanız, belki de kızgınlık dönemi baş göstermiş olabilir.

Kaçmak İstiyor

Kediniz normalde tam bir uysal! Evden dışarıya adımını atmamış bir ev kedisi… Onu sokakta buldunuz ancak eve aldığınızdan beri dışarıya çıkartmadınız. Ancak son dönemde görünen o ki kaçmak istiyor. Sabahları siz evden çıkarken kedinizi gözlemleyin. Eğer siz sokak hapisini açtığınız anda kapıdan çıkmaya çabalıyorsa, kızgınlık dönemi içerisinde olabilir. Her fırsatta birdenbire açık havada olmak isteyen bir ev kedisi, kızgınlık dönemini yaşıyor olabilir. Sokakta yeni maceralar yaşamak, öteki kediler arasına karışmak hedefidir!

Aşırı Yalanması

Kedilerde kızgınlık dönemi konusunda en yaygın olarak görülen belirtilerden bir tanesi, yalama davranışındaki değişikliktir. Kediler elbette normalde de kendilerini yalayarak temizlerler. Ancak eğer son dönemde kedinizin özellikle genital organının olduğu bölgeyi fazla yaladığını fark ediyorsanız, bunun nedeni kedilerde kızgınlık dönemi ile alakalı olabilir. Bu süreç içerisinde ayrıca kedinin vulvasının şişmiş veya hafif akıntısı olduğunu fark edebilirsiniz. Lakin burada ince bir çizgi var. Kedinizin idrar yolları ile ilgili bir sorun yaşamadığından emin olmanız gerekmektedir.  Üriner sorunun bir başka göstergesi de kedi kumunun sıkça kullanılması olabilir. Eğer ki kedinizin üriner bir sorun yaşadığını düşünüyorsanız, veterinerinizi en kısa zamanda ziyaret etmeniz önemlidir.

Komando Emeklemesi

Kedilerde kızgınlık dönemi, kedinin yürüyüşünde de çeşitli farklılıklara neden olabilir. Bu değişikliklerden biri “komando emeklemesi” olarak anılmaktadır. Bu yürüyüşte bir kedi ön tarafını yere yakın bir şekilde düzleştirebilir, arka üçünü havaya kaldırabilir ve daha sonra bu duruşta yer boyunca sürünebilir. Bu tarz bir yürüyüşü daha önce eğer hiç yapmadıysa ancak son dönemde onu evde gezinirken bu halde görüyorsanız, o zaman kedilerde kızgınlık dönemi etkilerinin sizin kedinizde de olduğunu düşünebilirsiniz.

kedilerde kızgınlık dönemi, dişi kedi

Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi

Dişi kedilerde kızgınlık dönemi pek çok farklı şekilde kendini gösterebilir. Bir kediden kızgınlık döneminde vajinal kanama gözlenmez. Özellikle estrus duruşu en sık olarak görülen belirtidir. Çoğu dişi kedi zorlu, hatta talepkar hale gelir; sürekli dikkat isterler. Sırt veya omurga boyunca sevildiğinde, arka bacaklarını havaya kaldırır. Aynı zamanda çok sesli olurlar. Dişi kedi kızgınlık dönemi, evdeki minik kedinizin huyunun suyunun tamamen değiştiği ve kendisinin epey tuhaflaştığı bir dönemdir.

Bazı dişi kedilerin kızgınlık dönemi kendini tuvalet alışkanlıklarındaki değişikliklerle de gösterebilir. Dişi kedilerde kızgınlık döneminde daha sık idrara çıkarlar veya hatta dikey nesnelere idrar püskürtebilirler. Bunu yaparken amaçları erkek kedilere haber salmaktır. Hatta arka bahçenizdeki kedi popülasyonunda bir artış görebilir, bu kedilerin evinize girmeye çalıştığını fark edebilirsiniz. Zira minik kızınız onları çağırıyor!

Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi

Erkek kedilerde kızgınlık dönemi; erkek kediler civardaki dişi kedilerde kızgınlık dönemi başlangıcını fark ederler ve bu nedenle dişi kedilere kendilerini göstermek için davranışlarında değişiklikler gerçekleştirirler. Eğer çeşitli dönemlerde kedinizin davranışlarında değişiklikler gözlemiyorsanız, onun dişi kedilerde kızgınlık dönemi çağrılarına ses verdiğini düşünebilirsiniz. Öncelikle düşünün, apartmanınızda ya da komşularda başka kediler var mı? Sonra etrafı gözlemleyin. Bahçenize son dönemde yeni kedilerin gelip gitmeye başladığını fark ettiniz mi? Belki de minik oğlunuz dışarıya çıkmaya çalışıyordur. Doğanın çağrısına kulak veriyor! Her ne kadar erkek kedi kızgınlık dönemi dişi kediler kadar yaşanmasa da onu rahatlatmak için bir şeyler yapabilirsiniz.

kedilerde kızgınlık dönemi

Kızgınlık Döneminde Kedi Nasıl Rahatlatılır

‘Kızgınlık döneminde kedi nasıl rahatlatılır’ sorusunun cevabı için, aşağıdaki önerilerimizi dikkate alabilirsiniz.

Kedinizi kısırlaştırın. Bu öneri özellikle erkek kedi sahiplerine gelsin. Bu şekile sokakta her gün artan kedi popülasyonunun daha da artmasını engellemiş olursunuz. Unutmayın ki sokakta yaşayan o minik kediciklerin çoğu zarar görüyor. Bu duruma engel olmak için siz erkek kedinizi kısırlaştırın. Tabi ki erkek kediler gibi dişi kedilerin de kızgınlık dönemine girmeden kısırlaştırılması daha iyi oluyor. Vetrium Ankara Veteriner Kliniği olarak, kedilerin 4-5 aylıkken kızgınlık dönemine girmeden önce kısırlaştırılmasını öneriyoruz. Kısırlaştırma, ilerde onların yaşayabileceği sağlık sorunlarına karşı da bir tedbir olacaktır.

Kedinizin günlük düzenini değiştirin. Onu biraz daha fazla hareket ettirmeye çalışın. Daha fazla hareket ederse sizi daha az yorar. Ona bu dönemde biraz daha vakit ayırın ve beraber oyunlar oynayın. Ona bir kaç yeni oyuncak alabilirsiniz. Kedilerde kızgınlık dönemi sırasında kedinin etrafındaki ortamı zenginleştirmek, onun bu döneme katlanmasına yardımcı olacaktır.

Kedinizin beslenme düzenini değiştirin. Kediniz için her zaman en iyisin istersiniz… Biraz da kendi işinizi kolaylaştırmanın peşindesiniz! Kedinizin mama kabı her zaman dolu. Suyu hep var. Bu durumda aklı fikri nerede? Tabii ki çiftleşmekte. Kedinizi kesinlikle aç bırakın demiyoruz. Ancak yemek saatlerini bir düzene oturtup kabı her an dolu tutmak yerine saati gelince yemek vermeniz daha doğru olacaktır.

Veterinere götürün: Eğer kedinizdeki davranış değişikliklerinin çok yoğun olduğunu düşünüyorsanız, onu mutlaka veterinere götürün. Belki de alınması gereken bir başka önlem vardır. Kediniz için önemli bir dönem olan kızgınlık döneminde onu veterinere kontrol ettirmenizde fayda olabilir. Kedinizin kızgınlık dönemi ve kısırlaştırma hakkında sormak istediklerinizi bize yazın, size yardımcı olalım. 🙂

Kediniz zor bir dönemden geçiyor. Kendi ergenlik yıllarınızı hatıralayın! Bu dönemde ondan sevginizi esirgemeyin.

Bu yazıyı paylaş: