2023-08-02
Kedi sahipleri ve kedi severler tarafından en çok merak edilen konulardan bir tanesinin de yavru kedi bakımı nasıl yapılır sorusu olduğunu söylemek mümkün. Bu hiç şüphesiz, hayvan severlerin sokakta bulunan kedilerin bakımı üstlenmek ya da onları sahiplenmek istemesinden kaynaklanıyor.
Fakat bu doğrultuda belirtmemiz gerekiyor ki karşınıza çıkan bir yavru kedinin bakımını üstlenmeden önce kedinin annesini bulmaya çalışmanız kedi yavrusu için en doğru hareket olacaktır.
Çünkü bir yavru kediye ne kadar iyi bakıyor olursanız olun, onu kendi annesi kadar iyi büyütmeniz ve beslemeniz, özellikle de 3 ila 4 haftadan daha küçük kediler için imkansız.
Peki ama yavru kedi bakımı nasıl yapılır? Yavru kedi bakımında nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Tüm bu soruların yanıtını, siz değerli evcil hayvan sahiplerimiz için hazırlamış olduğumuz yazımızda bulabilirsiniz!
Yavru Kedi Bakımına Dair Bilmeniz Gerekenler
Yavru kediler de tıpkı bebekler gibi dünyaya ilk geldikleri zamanlarda hastalıklara karşı oldukça savunmasızdırlar. Kedi aşılarının yapılması için de ideal zamanın 8. haftaya ulaştıkları dönem olduğu düşünüldüğünde, bu süre zarfında yavru kediler annelerinin varlığına muhtaçtırlar.
Bu sebeple eğer bir yavru kedi sahiplenmek istiyorsanız onu 2 aylık oluncaya dek annesinin yanından ayırmamaya özen göstermenizi öneririz. Öte yandan annesini kaybetmiş ya da annesinin reddettiği bir yavru kedinin hayata tutunabilmesi için bakımına dair bilmeniz gereken bazı önemli ayrıntılar bulunuyor. Peki ama nedir bu ayrıntılar?
Gelin, sözü daha fazla uzatmadan yavru kedi bakımını tüm ayrıntıları ile mercek altına alalım!
Yavru Kedi Bakımında Beslenme
Yavru kedi bakımında en önemli husus beslenme olmaktadır. Yavru kediler büyüme çağına kadar gerekli olan tüm besinleri anne sütünden alırken annesi olmayan yavru kedilere ise genellikle pastörize inek veya koyun sütü verilmektedir.
Yavru kedilerin beslenmesinde en ideal besin ise kolay hazırlanabilen ve besin değeri yüksek kedi süt tozları olmaktadır. Bu tozların temini mümkün değilse pastörize sütler kullanılabilir. Öte yandan öncelik daha yüksek besin değeri olan keçi sütü olmalıdır.
Bu sütler veya hazırlanan karışımlar, yavru kedinin ağzına uygun olarak, meme uçları çarpı şeklinde kesilen biberonlarla verilmelidir. Besleme ise yavru kedinin gelişimine bağlı olarak, 3 saat ile 6 saatte bir ve sırt üstü yatar pozisyonda verilmelidir. 4 ile 5 haftadan büyük yavrular ise artık mama yemeye başlamaktadır.
Yavru kedilerin beslenmesine dair daha ayrıntılı bilgi edinmek için Yavru Kediler Ne Yer? başlıklı içeriğimize göz atmayı unutmayın!
Yavru Kedi Bakımında Tuvalet Eğitimi
Yavru kediler için tuvalet eğitiminin de çok önemli olduğu bilinmelidir. Yavru kedinin idrar ve dışkı yapması gözlenmelidir. Anneleri bu işlemi yalayarak yaptırmaktadır.
Annesiz kalan yavru kedi bakımında ise bu işlem ıslak mendille silerek ve karınlarına hafif masaj uygulayarak yaptırılmalıdır.
Dördüncü haftadan sonra ise yavru kediler yemek yedikten ve su içtikten sonra, alınan kedi kumlu yerlerin üzerine konarak, sürekli aynı yere yapmaya alıştırılmalıdır.
Yavru Kedi Bakımı ve Temizlik
Yavru kediler için temizlik önemlidir fakat hayati değildir. Bu nedenle ilk 3-4 gün yavru kediler yıkanmazlar. Bunun yerine ıslak mendillerle temizlikleri yapılmalıdır. İlk bir hafta yavru kedide bir sağlık sorunu oluşmaz ise ılık su ile üşütmeden yıkanıp, fönün en düşük seviyesi ile kurutulmalıdır.
Eğer yavru kedinin cildinde yara veya pire gibi parazit görülürse, veterinere götürülerek, tedavisi yaptırılmalıdır.
Ek olarak bu konuya değinmişken evcil hayvan dermatoloji hizmeti için Vetrium Veteriner Kliniği’nde uzman hekimler tarafından hizmet alabileceğinizi de belirtmeden geçmeyelim.
Yavru kedinizi nasıl temizlemeniz gerektiği ile ilgili ayrıntılı bilgiyi Minik Dostunuzun Banyo Vakti! Kedi Nasıl Yıkanır? konulu içeriğimizi inceleyerek öğrenebilirsiniz.
Yavru Kedi Bakımında İlk Yardım
Sokaklardan sahiplenilen yavru kedilerde en büyük problem vücut ısısı düşüklüğü olmaktadır. Annelerinin vücut ısısı ile ısınan bu yavrular, annelerinden uzak kaldıklarında bu sıcaklığı yaratamamaktadır. Bunun için yavru kediyi, bir battaniyeye sararak ısıtmak ideal olabilir. Evde doğan yavru kedilerde ise anneleri olduğu için böyle bir problem oluşmamaktadır.
Daha sonra ise kedinin kan şekeri seviyesini yükseltmek için, ağzına damlalıkla şekerli su damlatılabilir veya bir parça bal sürülebilir. İlk yardım konuları tamamlandıktan sonra ise, yavru kediler eve sokulmadan önce mutlaka veterinere götürülmelidir. Bu kediler sokaklarda yaşadıkları için her türlü virüs ve mikrobu da taşıyabilmektedir.
Veterinerde genel temizlik ve bakımı yapıldıktan sonra, gerekli aşısı da yaptırılıp, yavru kedi sağlıklı ise eve götürülmelidir. Belediyenin veterinerleri bu işlemleri tamamen ücretsiz olarak yapmaktadır.
Eve götürüldüğünde ise, bir karton kutunun içine, battaniye serilerek yavru kedinin ilk yuvası yapılabilir. Ayrıca, kedinin bulunacağı oda da mutlaka 18 derece ile 21 derece arasındaki sıcaklıklarda olmalıdır.
Yavru Kedilerle Oyun
Oyun, yavru kediler için sadece bir eğlence aracı değil, aynı zamanda fiziksel ve mental gelişimleri için önemli bir araçtır. Bu nedenle yavru kedilerin oynayabileceği basit oyuncaklar alınarak, gelişmeleri ve daha canlı olmaları sağlanmalıdır.
Kedinizin keyif dolu zaman geçirmesi için ona bir oyuncak hazırlayabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için Kedi Oyuncağı Yapımı ile Kedinizi Daha Mutlu Edin! başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Yavru kedi bakımı sürecinde ihtiyacınız olan tüm hizmetleri Vetrium Veteriner Kliniği‘nden alabilir, minik dostunuzu alanında uzman veteriner hekimlere güvenle emanet edebilirsiniz.
Son olarak kedilerle ilgili daha detaylı bilgi edinmek için kedi beslenmesi, bakımı ve hastalıkları ilgili pek çok faydalı bilgiyi bir araya getirdiğimiz blog sayfamızı ziyaret etmenizi öneririz.
Bu yazıyı paylaş: