Evde Beslenecek Hayvanlar

Can dostu arayanlar, eve daha rahat uyum sağlamaları açısından evcil ve temiz hayvanları tercih ederler. Her ne kadar evcil hayvanlar arasındaki kedi ve köpeklere ek olarak egzotik hayvan kategorisindeki yılanlar, iguanalar, ve bukalemunlar da yer alsa da maalesef bu hayvanların eve uyum sağlamaları daha zor olabilir. Biz de yazımızda Ankara'nın en iyi hayvan hastanesi Vetrium evde beslenecek hayvanlar arasında temizlik açısından daha rahat hareket etmenizi sağlayacak evcil hayvanlara yer verdik!

insan ellerinin üstüne konan iki adet köpek patisi

Evde Beslenecek En Temiz Evcil Hayvanlar

En temiz evcil hayvan listemize geçmeden önce bazı hatırlatmalarda bulunmak isteriz. Listemizde yer verdiğimiz bazı hayvanlar, barınak ve sokak koşullarında yaşamlarını sürdüren hayvanlardır. Bundan dolayı evinizde rahatlıkla besleyebileceğiniz bir can dostu istiyorsanız satın alma sahiplen anlayışını benimseyerek kedi veya köpek sahiplenebilirsiniz. Bu gerekli açıklamaya yaptığımıza göre şimdi evde beslenecek en temiz hayvanları sıralayalım!

Kediler

Evde beslenecek hayvanlar listemizin ilk sırasında tahmin edeceğiniz üzere kediler yer alıyor. Kediler, insanlar tarafından çok sevilen ve ev ortamına kolaylıkla uyum sağlayan evcil hayvanlar kategorisindedir. Kendilerine has davranışları ve karakteristik özellikleri ile dikkat çeken pek çok farklı kedi ırkı bulunur. Van Kedisi, Ankara Kedisi, Russian Blue ise evde beslemeye en uygun kedi cinsleri arasında yer alır. Ayrıca sokaktan sahipleneceğiniz kediler de kendi temizliğini yaparak rahat bir bakım

Kediler, tuvalet ihtiyacını kumları sayesinde kendi başına kolaylıkla giderir ve uyanık olduğu zamanın büyük bir bölümünde kendisini temizleyerek bakım yapar. Bu bakımdan en temiz evcil hayvanlar listemizin ilk sırasında yer almayı da hak eder. Henüz bir buçuk aylıkken kendi kendini temizleyemeye başlayan kediler ile iyi anlaşacağınızdan ve evdeki günlerinizi de eğlence ile geçireceğinizden şüphemiz yok! Öte yandan, her ne kadar son derece titiz hayvanlar olsalar da günün birinde kedinizi kendi başınıza yıkamanız gerekebilir. Kendinizi buna önceden hazırlamak adına dilerseniz Minik Kedinizin Banyo Vakti! Kedi Nasıl Yıkanır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Köpekler

Evde beslenecek temiz hayvanlar listemizin ikinci sırasında ise can dostlarımız köpekler bulunuyor. En çok tercih edilen hayvanlar arasındaki köpek dostlarımızın da tıpkı kediler gibi pek çok farklı türü mevcuttur. Ayrıca bu köpek cinslerinin hemen hepsi farklı davranışlarla kendilerini ifade etmeye çalışır. Köpeklerin önemli bir kısmının ortak özelliği ise son derece temiz olmaları… Temiz hayvanlardan biri olmaları nedeniyle köpeklerin banyo ihtiyacı sık sık değil aksine epey geniş aralıklarladır. Yine de bir köpek sahiplenmeyi düşünüyorsanız fakat temizliğini nasıl sağlayacağınıza dair endişeleriniz varsa 5 Adımda Köpek Nasıl Yıkanır? başlıklı yazımızı okuyarak bu konuya dair bilgi edinebilirsiniz.

Tavşanlar

Şimdi sizinle sevimli mi sevimli bir evcil hayvan paylaşacağız. Yumuşacık tüyleri ve sevimli tavırları ile özellikle küçük yaştaki hayvanseverlerin vazgeçemediği ve en çok istediği hayvanlardan bir tanesidir tavşanlar. Gerekli koşulların sağlanması durumunda evde beslenecek hayvanlardan da biridir.

 Buna ek olarak tavşanlar da tıpkı kediler gibi kendilerini gün içinde sürekli temizleyen son derece temiz evcil hayvanlar arasında ön plana çıkar. Bu noktada eğer evinizin kapılarını sevimli hayvana açmak istiyorsanız onu temizlemek için suya bıraktığınızda paniğe kapılabileceklerini ve bunun son derece kötü sonuçlar doğuracağını belirtelim. Yine de tavşanın temizliğini sizin yapmanız gerekirse onu suyun içerisine sokarak değil; ıslak bir bez yardımıyla temizlemenizi tavsiye ederiz. Tavşan bakımına dair daha fazla bilgi edinmek için Tavşan Bakımına Dair Her Şey başlıklı yazımızı da incelemeyi unutmayın.

 Balıklar

akvaryum içerisinde yüzen balıklar

Zannediyoruz ki bakımı en kolay hayvanlardan bir tanesi balıklardır. Türüne, sayısına ya da büyüklüğüne göre büyük ya da küçük akvaryum veya fanuslarda bakılan balıkların bir kısmı uzun yıllar boyunca yaşarlar. Bazı balık türleri ise gerektiği gibi bakılmadığı takdirde kısa süre içerisinde hayatını kaybetme riskiyle karşı karşıyadır.

Balıkların hem temizliği hem de bakımı için tek yapmanız gereken akvaryumdaki suyu doğru bir şekilde değiştirmektir. Balıkların strese girmesini ve zarar görmesini engellemek adına balıkları akvaryumdan çıkarmadan suyun bir kısmını ara ara temizlemek daha etkili olacaktır. Eğer evinizde bir ya da birden çok balığın bakımını üstlenmek isterseniz bu ayrıntıları da göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz.

Muhabbet Kuşları

En temiz evcil hayvanlardan biri olan muhabbet kuşu, aynı zamanda yıkanmayı çok seven bir hayvan türü olması ile öne çıkıyor. Eğer kabarık tüyleri nedeniyle muhabbet kuşlarının temizliğinin uğraştırıcı olacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü muhabbet kuşları temizliklerini neredeyse kendileri yaparlar.

Tek yapmanız gereken muhabbet kuşunun içine girebileceği boyuttaki bir kabın içerisine bir miktar su dökmek ve ilgisini bu yöne doğru çekmektir. Bir süre sonra kuşunuzun kanatlarını çırparak hem yıkandığını hem de oyun oynadığını görebilirsiniz. Buna ek olarak eğitimi de çok kolay olan muhabbet kuşlarının evlerinize neşe katacağından hiç kuşkumuz yok. Muhabbet kuşunun nasıl eğitileceğini merak ediyorsanız Cıvıl Cıvıl Neşesiyle Enerji Veren Muhabbet Kuşu Nasıl Eğitilir? başlıklı yazımızı incelemenizi öneririz.

Evde Beslenecek Evcil Hayvanların Özellikleri Nelerdir?

İşte eve rahatlıkla uyum sağlayan temiz evcil hayvanların genel özellikleri:

  • Yaşamak İçin İnsanlara Bağlı Olurlar

Evcilleştirilmiş hayvanların en önemli özelliği; canlıların yiyecek, su ve barınma gibi tüm temel ihtiyaçları için sahibine bağlı olmasıdır. Bundan dolayı sahiplenme sürecinden sonra evcil hayvan hayatının tamamında sizlere bağımlı halde yaşar.

  • Ev Ortamında Yaşayabilirler

Hayvanların tamamının doğasında vahşi yaşam ortamında yaşayabilmek için gerekli olan iç güdü ve yeteneklerin tamamı bulunur. Fakat evcilleştirme sürecinden sonra barınma alanı ev ortamı olan canlılar, bir süre sonra ev dışında bir noktada yaşayamaz hale gelir. Bu yüzden evin içerisine alışmaları, kendilerine ait tuvalet ve uyku yerlerinin olması evde beslenecek hayvanlar için önemlidir.

  • Veteriner Bakımına İhtiyaç Duyarlar

Evde beslenecek hayvanlar denince akla gelen bir diğer nokta da, canlıların sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri için veteriner bakımına ihtiyaç duymaları. Tıpkı insanlar gibi evcil hayvanlar da belirli aralıklarla veteriner tarafından muayene edilmeli, gereken aşılar yapılmalıdır.

  • Eğitilebilirler

Evcil hayvanları, vahşi doğada bulunan hayvanlardan ayıran bir diğer önemli nokta da eğitilebilir olmalarıdır. Birçok evcil hayvan sahipleri tarafından eğitim verilerek sözel ve fiziksel komutlara uymaktadır. Örneğin ev yaşamında en önemli unsurlardan olan tuvalet eğitimi, evcil hayvanlara kolaylıkla verilebilir. Böylelikle hayvan dostunuzun ev yaşamına uyumu pratik şekilde gerçekleşebilir.

  • Bağ Kurarlar

Evcil hayvanların belki de en önemli özelliklerinden birisi sahipleri ile duygusal bağ kurmalarıdır. Doğada bulunan hayvanlardan onları ayıran bu özellik sayesinde evde beslediğiniz hayvan dostunuz ile rahatlıkla bağ kurabilirsiniz. Hatta bu evcil hayvanlardan bazıları arasındaki özel bağ sayesinde gün boyu yolunuzu gözler.

  • Vahşi Doğada Hayatta Kalamazlar

Son olarak evde beslenecek hayvanlar arasında yer alan canlılar, evde beslendikten sonra başka bir yerde yaşamlarını daha zor sürdürürler. Yiyecek, barınma gibi temel ihtiyaçlar için size bağlı olarak yaşayan bu canlılar, bu gereksinimlerini sahipleri olmadan karşılayamayacakları için hayatta kalmakta da güçlük çekerler.

 Evde beslenecek hayvanları her açıdan değerlendirdiğimiz yazımızın sonuna geldik. Belirttiğimiz unsurları göz önünde bulundurarak size en uygun temiz evcil hayvanın hangisi olduğuna karar verebilirsiniz. Ayrıca sahipleneceğiniz hayvan dostlarınızın sağlığını koruma noktasında da Vetrium’un uzman veteriner hekimleri ile hizmetinizde olduğumuzu da hatırlatalım!

Bu yazıyı paylaş: