2023-08-02
İnsanlar kadar sık olmasa da köpeklerin temizliğinden emin olmak için belirli aralıklarla onları yıkamak oldukça önemli. Ancak bu noktada köpek nasıl yıkanır sorusu zihinlerde beliriyor. Çünkü en yakın dostunuzun cildine zarar vermeden, kir ve parazitlerden arınmasını sağlayacak ideal banyonun nasıl olduğunu belirlemek her zaman kolay olmayabiliyor. Ümitköy veteriner ihtiyaçlarınız karşısında kapsamlı hizmetler sunan Vetrium Veteriner Kliniği, bu konuda size yardımcı olmak adına köpek nasıl yıkanır sorusuna 5 adımda yanıt buluyor. Tüylü dostunuzun sağlığı ve temizliği konusunda bilinçlenmek için bu adımları izleyebilir, banyoyu hem köpeğiniz hem de kendiniz için daha güzel bir aktiviteye dönüştürebilirsiniz.
Köpek Nasıl Yıkanır? Köpeğinizi Temizlemenin Püf Noktaları
Yıkanmak, bazı köpekler için korku dolu anlar yaşamak anlamına gelebiliyor. Fakat bilinçli köpek ebeveynleri, köpeklerini doğru yöntemlerle banyoya alıştırdığı zaman durum hızla değişebiliyor. Üstelik köpeklerin genel olarak çok sık aralıklarla banyo yapmaya ihtiyaç duymadığı göz önünde bulundurulduğunda yıkanma süreci için fazla yorulmanıza gerek olmadığı sonucuna da varabilirsiniz.
Öte yandan elbette köpeğinizin ırkına, boyutlarına, günlük aktiviteleri ve alışkanlıklarına göre yıkanma sıklığı değişkenlik gösterebilir. Örneğin ev dışında çok zaman geçiren köpekler, hayatının büyük bir kısmını ev ortamında geçiren köpeklere kıyasla yıkanmaya hiç şüphesiz ki daha az ihtiyaç duyacaktır. Siz de bu doğrultuda köpeğinizin yaşam koşullarına göre onu yıkama sıklığına karar verebilirsiniz. Bu anlamda sizin için sıraladığımız maddelerin ışığında köpeğinizi yıkarken keyifli dakikalar da geçirmeniz mümkün.
1. Köpeğinizi Banyoya Hazırlayın
Uzun zamandır yıkanmayan tüyler sertleşip keçe halini alacağından banyodan önce köpeğinizi fırçalamanızda büyük fayda var. Bu sayede tüylere yapışan bitkileri, dikenleri, boyaları ve diğer dış faktörleri kolaylıkla köpeğinizen uzaklaştırabilirsiniz.
Fırçalama sırasında köpeğinizin derisinde hastalık belirtileri, keneler, alerjik reaksiyonlara rastlarsanız bu konularda profesyonel bir destek almanızı tavsiye ederiz. Vetrium Veteriner Kliniği’nin alanında deneyimli ekibinin dermatolojik ihtiyaçlarınıza en uygun çözümleri sunacağından emin olabilirsiniz. Köpeğinizin tüylerini tararken herhangi bir sorunla karşılaşmadığınız takdirde, banyo öncesi hazırlıklara gönül rahatlığıyla devam edebilirsiniz.
Bu doğrultuda, yıkama işleminden önce köpeğinizin kulaklarına su kaçmasını önlemek için uygun büyüklükte pamuklar yerleştirmenizi öneririz. Ayrıca banyodan önce köpeğinizin tırnaklarını kesmeniz de işinizi kolaylaştıracaktır. Böylece köpeğinizin banyo esnasında kazayla sizi yaralamasının da önüne geçebilirsiniz. Hazırlık aşamasının son ayağında köpeğinizin tasmasını çıkarmalısınız. Aksi halde boyun bölgesini yeterince temizleyemeyebilirsiniz. Ek olarak, bazı tasmaların su ile temas ettiğinde büzülerek köpeğinizin boynunu sıkabileceğini de belirtmeden geçmeyelim.
2. Yıkama Suyunun Sıcaklığını Ayarlayın
Köpeğinizin ihtiyaçları sizinkilerden farklı olduğundan elbette cilt hassasiyetleri de farklı olacaktır. Dolayısıyla su sıcaklığının köpeğiniz için optimum seviyede olduğundan emin olmanız son derece önemli. Bu anlamda yıkama suyu ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalı. Yani olabildiğince ılık bir suyun köpeğiniz için en ideal sıcaklıkta olacağını unutmamalısınız.
3. Köpeğinizi Nazikçe Yıkayın
Artık köpeğinizi yıkayabilirsiniz. Bu aşamada yumuşak bir ses tonu ile köpeğinizi sakinleştirecek ve onu hiçbir şeye zorlamadığınızı gösterecek konuşmalar yapmanız rahatlamasına yardımcı olacaktır. Ardından yavaş ve nazik hareketlerle vücudunu su ile ıslatabilirsiniz.
Bu noktada köpeğiniz için en uygun şampuanı kullanarak, tüylerinin tamamen temizlenmesini sağlayabilmeniz de mümkün. Ancak baş bölgesini yıkamak hem şampuanın köpeğinizin gözlerine kaçmasına hem de kulaklara su girmesine yol açabileceği için riskli olabilir. Yine de hafifçe ıslattığınız temiz bir bezle köpeğinizin yüzünü de temizleyebilirsiniz. Köpeğinizi durulayıp banyo seansını tamamladığından emin olduktan sonra ise bir sonraki adıma geçmek için hazır olduğunuzu söylemek yanlış olmaz.
4. Banyo Sonrası Bakımı Uygulayın
Banyo sonrasında köpeğinizi bir havlu yardımıyla kurulayabilirsiniz. Daha sonra tüyler hafif nemliyken taramanız, tüylerinin kuruduğunda birbirine girmesini önleyecektir. Bu sırada köpeğinizin kulaklarına yerleştirdiğiniz pamukları çıkarıp kulak içini de özenli bir şekilde temizlemelisiniz. Aynı şekilde gözlerinin etrafını da temiz bir pamuk aracılığıyla fazla bastırmadan temizleyerek enfeksiyon oluşumunun önüne geçebilirsiniz.
5. Köpeğinizi Ödüllendirin
Banyo işlemleri tamamlandığında köpeğinizi tutumundan dolayı takdir etmek ve daha sonra yine banyo zamanı geldiğinde yıkanmaya istekli olmasını sağlamak için ödül olarak mama vermenizi öneririz. Bu, pozitif ilişkinizi güçlendireceği gibi banyodan korkmayıp keyif almasını da sağlayacaktır. Köpek nasıl yıkanır, artık biliyorsunuz.
Köpeğinizin bakımı konusundaki diğer ihtiyaçlarınız için ise pet kuaför hizmeti almak için Ankara Vetrium Veteriner Kliniği’ne başvurabilirsiniz. Kliniğimizde tüylü dostunuzun patileri temizlenir, tırnakları kesilir, cilt sağlığı kontrol edilir ve onun için gereken her tür bakım özenli bir şekilde gerçekleştirilir.
Bu yazıyı paylaş: