Ankara Kedisi Özellikleri, Karakteri ve Bakımı

Gören herkesi kendine hayran bırakan görüntüsü, çoğunlukla bembeyaz tüyleri, masum bakışları, badem şeklindeki gözleri ve karakteristik yapısıyla Ankara Kedisi, Anadolu’dan Avrupa’ya yayılan kedi ırklarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Adından da anlaşılacağı üzere kökeni Ankara’ya dayanan Ankara Kedisi özellikleri de doğal olarak kediseverlerin merakını uyandırıyor. Biz de pet kuaförden cerrahi işlemlere kadar birçok konuda Ümitköy veteriner ihtiyaçlarınıza uzman bilgisiyle yanıt veren Ankara Vetrium ekibi olarak bu içeriğimizde sizler için Ankara Kedisi’ni incelemek istedik.

Ankara Kedisi veya bir diğer deyişle Angora Kedisi’nin Avrupa kıtasına yayılması 1500’lü yıllara dayanıyor. Aşık olunası bu kedi cinsinin Amerika kıtasına yerleşmesi ise 1960’lı yılları buluyor. Bu değerli kedileri bu denli çekici kılan şey ilk bakışta Anadolu’nun zorlu iklim koşullarına uyum sağlamasını kolaylaştıran uzun ve ipeksi tüyleri gibi görünse de elbette bu güzel ırkın cezbedici özellikleri tüyleri ile sınırlı değil. Peki ülkemizde ve diğer ülkelerde Ankara Kedisi’ni bu kadar popüler hale getiren diğer faktörler neler olabilir?

Ankara Kedisi Özellikleri Nelerdir?

Düzgün yapılı, karizmatik bakışlı, sadık ve zeki Ankara Kedileri en az diğer kedi cinsleri kadar özeldir. Fakat onları özel kılan başka karakteristik özelliklerini de sayabilmek mümkün. Örneğin iyi huylu, oyuncu ve sosyallikten hoşlanan bu kedilerin onlarla ilgilenen insanlara düşkün olmaları, sanıyoruz ki en sevilen yönlerinden. Öte yandan uzun kulakları, kaslı ve ince gövdeleri, kimilerinde farklı renkteki gözleri, şefkatli halleri de Ankara Kedisi’nin en genel özellikleri arasında sıralanabilir.

Pencere kenarında bir minder üzerinde duran ve objektife bakan beyaz renkte Ankara Kedisi

Ancak tabii ki ailenize bir Ankara Kedisi’nin katılmasını istiyorsanız, bu cinse mensup kedilerin ortak özelliklerinin yanında bireysel özellikler sergileyebileceklerini de göz önünde bulundurmanızda fayda var. Bu sayede onu olduğu gibi kabul etmeniz ve ailenize dahil etmeniz çok daha kolay hale gelecektir. O halde dilerseniz gelin, bir Ankara Kedisi ile aynı evi paylaşabilmek için önem vermeniz gereken başlıca noktaları birlikte inceleyelim.

Ankara Kedisi ile Yaşam

İnsanlarda oldukça dost canlısı bir yapıya sahip olan Ankara Kedileri, genellikle kendilerine kötü davranmadıkları sürece çocuklarla da iyi geçinebilmektedir. Hatta eğer küçük yaşlarda birlikte yaşamaya başlarlarsa diğer kedi ve köpeklerle de anlaşabilen Ankara Kedisi özellikleri arasında her şeyi kontrol etme içgüdülerini de sıralayabilmek mümkün. Belki de bu nedenle çoğu zaman evin yüksek yerlerinde konuşlanan Ankara Kedileri için dolap üstlerine yumuşak birer minder koymanız, kendi krallıklarını en güvenli bölgede sürdürebilmelerini ve herkesi yukarıdan izleyebilmelerini sağlayacaktır.

Gayet hareketli olduklarını söyleyebileceğimiz Ankara Kedisi cinsi kedinizle oyunlar oynamanız, sizi onun gözde insanı haline getirebilir. Üstelik bir köpek kadar olmasa da iletişim kurmaktan hoşlanan bu sevgi dolu kedileri eğitebilmeniz de mümkün. 13 ila 18 yıllık bir ömre sahip olan Ankara Kedileri ile eğlenceli ve mutlu bir hayat sürebilmek için dikkat etmenizde fayda olan diğer maddeler ise şu şekilde sıralanabilir:

Beslenme

Ankara Kedisi özellikleri bakımından hayranlık uyandıran beyaz kedi

Ankara Kedileri hareketli yapıları sayesinde aldıkları kalorileri kolay bir şekilde yakabilirler. Ancak yine de aşırı beslenme sonucunda obez olma ihtimalleri vardır. Bu nedenle kedinizi yaşına, kilosuna ve yapısına uygun porsiyonlarda beslemeniz gerektiğini asla unutmamalısınız. Diğer yandan beslenme düzeni açısından Ankara Kedisi’nin bakımı o kadar da zor değildir. İdeal miktarda kuru mama ve yaş mama ile arada bir ödül maması verilerek Ankara Kedileri’nin düzenli bir şekilde beslenmelerini sağlayabilirsiniz.

Ek olarak, yavru kedilerin beslenme ihtiyaçları hakkında bilgi sahibi olmak için Yavru Kedi Nasıl Beslenir: Miktar, Yöntem ve Yemek Bilgileri başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Tüy Bakımı

Uzun tüylü kürklerinden dolayı Ankara Kedisi cinsi kedilerin çok fazla tüy döktüğü izlenimine kapılmış olabilirsiniz. Fakat durum aslında pek de öyle sayılmaz. 2 yaşına gelene kadar tüyleri uzamaya devam eden Ankara Kedileri, şaşırtıcı bir şekilde çok az tüy dökerler. Bu nedenle tüylerinin bakımı da gayet kolaydır. Dolayısıyla bu güzel tüylü arkadaşların göz alıcı kürklerini haftada birkaç kez fırçalamak yeterli olacaktır. Böylece gösterişli ve bakımlı tüylere sahip kedinizin bütün ihtişamı ile salınmasını sağlayabilirsiniz.

Egzersiz İhtiyacı

Ucunda bir ip bağlı top ile oyun oynayan beyaz kedi

Görünümünün yanı sıra Ankara Kedisi özellikleri bakımından da en çok tercih edilen ev kedisi cinslerinden biri olan bu tüylü arkadaşlar, son derece oyuncu ve meraklı bir kişiliğe sahiptirler. Dolayısıyla evdeki diğer aile bireylerinden genellikle yoğun ilgi beklediklerini söyleyebiliriz. Gayet enerjik bir cins olan Ankara Kedisi, bir yerden evinize döndüğünüzde sizi ne kadar özlediğini açık bir şekilde göstermekten hoşlanır. Sizin de ona olan sevginizi ve ilginizi göstermenizi bekleyen Ankara Kedisi ile bol bol oyun oynamanız, onunla değerli anlar paylaşmanızı sağlayacaktır.

Uzun süre yalnız kalmaktan hoşlanmayan Ankara Kedileri, büyüdüklerinde de yavruyken olduğu kadar oyun oynamak isterler. Özellikle favori insanıyla oyun oynamaya doymayan Ankara Kedisi’nin evde yalnızken dahi mutlu olmasını sağlamak için birkaç farklı oyuncak yapmanızı veya almanızı tavsiye ederiz. Böylece siz evde değilken de kendi kendine oyun oynayarak enerjisini atabilecektir.

Sağlık Sorunları

Ankara Kedisi özellikleri arasında genel sağlık sorunlarını da sıralamadan geçmeyelim. Her ne kadar diğer kedi türleri ile kıyaslandığında gayet sağlıklı bir yapıya sahip olsa da özellikle beyaz renkli olan Ankara Kedileri’nin sağır olma eğiliminin bulunduğu bilgisini de vermiş olalım. Peki sağır bir kedi ile nasıl yaşanır? Aslında kulaklarında duyma sorunu olmayan kedilerle yaşamak ile sağır bir Ankara Kedisi ile yaşamak arasında çok büyük bir fark olduğu söylenemez. Özellikle hayatını yalnızca iç mekanda sürdüren Ankara Kedileri için sağırlık, hayat standartlarını önemli ölçüde kısıtlayan bir sorun bile sayılmaz.

Dış mekanda duran mavi gözlü bir Ankara Kedisi

Ancak bu kedilerin ev dışında yaşamaları, ne yazık ki evdeki hayatları kadar kolay olmayacaktır. Dışarıda onu bekleyen tehlikeleri duyamayacağı ve tanıyamayacağı için Ankara Kedisi’nin evde yaşaması çok daha uygundur.Öte yandan cilt pigmentasyonu olmamasından dolayı Ankara Kedileri’nin güneş yanığı yaşama riski de bulunmaktadır. Güneş ışığına direkt olarak maruz kaldıklarında cilt kanserine yakalanma olasılıkları diğer kedilere kıyasla daha yüksektir.

Tüm bu bilgiler ışığında Ankara Kedisi özellikleri ve bakımının aile bireylerini zorlamayacak koşullara sahip olduğunu söyleyebilmek mümkün. Diğer yandan kedinizin cinsin genel özelliklerini yansıtmayacak bireysel özellikleri olabileceğini de göz önünde bulundurmanızda fayda var. Bu doğrultuda eğer evinizde bir Ankara Kedisi ile birlikte yaşamaya karar verdiyseniz; kedinizin dermatolojik ihtiyaçlarıdoğum ve jinekolojik tedavileri gibi tüm hizmetler için Ankara Vetrium Veteriner Kliniği’ni tercih edebileceğinizi de belirtmeden geçmeyelim.

Bu yazıyı paylaş: