Tavşan Bakımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Tavşanlar eşsiz evcil hayvanlardır. Uzun, mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmek için özel ihtiyaçları vardır. Bir evcil tavşan için bakım konusunda temel bir genel bakış için bu yazıya göz atabilirsiniz. Tavşan bakımı hakkında tüm detayları ele aldığımız yazımızı okumaya devam edin…

Tavşanınıza Bir Oda Verin… Ya da Geniş Bir Yuva!

Evde tavşan bakımı ve tavşan beslenmesi için pek çok farklı seçenek vardır. Tavşanlar için güvenli hale getirilmiş bir odada ya da odalara yaşayabilirler; ya da bir tavşan yuvasını kedi evleri belleyebilirler. Eğer bir tavşan evleri olacaksa, bu evin yeterince büyük olduğundan ve tavşanın rahatça gezinebileceği kadar büyük bir alana sahip olduğunsan emin olmanız gerekir. Eğer tavşanınızı minik tavşan evinde tutacaksanız, günde birkaç saat egzersiz yapması için onu dışarıya çıkarmayı unutmayın. Tavşan bakımı için temel nitelikteki konulardan bir tanesi egzersizdir.

Eğer hayatınıza bir tavşan dahil etmeyi düşünüyorsanız ve onun yaşayabileceği bir bahçeniz yoksa, onu mutlaka aile yaşantınız içerisine de dahil etmeniz gerekir. Tavşanınızı kullanılmayan bir köşeye hapsetmemelisiniz! Tavşan bakımı için onun aile üyelerine yakın bir yerde olması önemlidir. Bu nedenle tavşan evini salona ya da oturma odasına yakın bir yere yerleştirmeye çalışın.

tavşan bakımı

Siz de Hazırlanın: Evinizi Tavşanla Yaşanabilir Hale Getirin

Tavşanınız çok tatlı, onu elinizden bir saniye bile bırakmak istemiyor, sürekli okşamak ve öpmek arzusu duyuyorsunuz! Ancak kabul edelim, bunu sürekli yapamazsınız. Gözünüzü sürekli onun üzerinde tutamazsın. Tavşanınızın evde tek başına koşuştururken hem kendisine hem de eve zarar vermemesini sağlamanız gerek. Bu nedenle tavşan bakımı konusunun önemli adımlarından bir tanesi de evinizi tavşanla yaşanabilir hale getirmektir.

Tavşanlar dolaşmak ve keşfetmek için alana ihtiyaç duyarlar. Tavşanınız için güvenli bir alan oluşturmak ve eşyalarınızı korumak için, tavşan alanını iyice dikkatle incelemeniz gerek. gerekir. Bunun için tüm kabloları plastik kaplamalar veya esnek borularla kaplamayı deneyebilirsiniz. Eğer mümkünse kablolarınızı tavşanın ulaşamayacağı kadar yukarı kaldırmaya ve duvara sabitlemeye çalışın.

Süpürgeliklerin kemirilmesini istemiyorsanız, plastik koruyucularla, 2×4’lu veya çapaklı şeritlerle kaplayabilirsiniz. Tavşanların yatak altlarını, raflardaki eşyaları, ev bitkilerini ve diğerlerini çiğnemekten hoşlandıkları için belli bölgeleri de kapatmanız gerekecek. Temel olarak, tavşanınız ulaşılan her şeyi çiğnemeye çalışacaktır. Bunun için onun çiğnemesini istemiyorsanız, oraya bir engel koymanız gerekecek. Tavşan bakımı evinizde bir takım değişiklikler yapmanıza neden olabilir! Ancak bu hem sizin hem de tüylü dostunuzun iyiliği içindir.

Tavşan Bakımı için Önemli: Samanı Eksik Etmeyin

Ekmek, yoğurt, süt, yumurta… Artık alışveriş listenizin bir unsuru daha var: Saman! Bir tavşanın diyeti temel olarak samandan oluşmalıdır. Tavşanlara her zaman taze saman sağlanmalıdır. Bebek tavşanlara yonca verilmeli ve yetişkin tavşanlara timot şaman, ot şamanı ya da yulaf samanı verilmelidir. Tavşan bakımı için beslenme düzeni büyük önem taşımaktadır.

Tavşan bakımı için tavşanınızın samanını kuru, temiz ve erişilebilir tutmak önemlidir. Bunun için samanları onun genel olarak gezindiği alana yakın bir yere, büyük bir beslenme kabı içerisinde yerleştirmenizi öneririz. Tavşanınızın samanını sık sık yenilemelisiniz.

tavşan bakımı

Yine mi Saman? Yiyeceklerini Çeşitlendirin

Kim aynı şeyi sürekli yerse, ondan sıkılacaktır. Üstelik tek yönlü beslenme sadece damak tadınız için değil aynı zamanda sağlığınızı da bozar. Tavşanınız için de bu durum sizinle aynı şekilde gelişir. ona samanın yanında farklı lezzetler de sunmanız gerekir. Taze yeşillikler ve lif zengini besinler özellikle başta gelmektedir. Tabii ki Bugs Bunny ile bildiğimiz gibi arada bir havuç vermek de onların keyfini yerine getirecektir.

Tavşan bakımı için önemli olan bir başka nokta da onların yeterince su içtiğinden emin olmaktır. Bu nedenle tavşanınızın ulaşabileceği bir yerde bir kase şu bulundurun, bu suyu da sık sık yenileyin. Sürekli koşup oynarken yoruldukça su içmek isteyecektir.

Tavşan Bakımı: Tuvalet Eğitimi Zamanı!

Evcil hayvan sahiplenenlerin dikkat ettiği en önemli konulardan bir tanesi tuvalet eğitimidir. Konu tavşanlar olunca da durum farklı değil. Onlara tuvaletlerini rahatça yapabilecekleri bir alan sağlamak, tavşan bakımı açısından oldukça önemlidir.

Tavşanlar her zaman belirli bir alanda kaka ve çis yapmak için doğal bir eğilime sahiptir. Yiyecek ve su kaselerinin ve saman kaselerinin yankılarına bir yerlere orta büyüklükte bir kedi kumu kutusu veya sığ saklama kutusu kurarak onları doğru yere tuvaletlerini yapmak konusunda eğitebilirsiniz. Bunun bir nedeni de tavşanların yemek yerken tuvaletlerini yapmayı sevmeleridir. Bu iki alanı yan yana kurarak bu davranışı da pekiştirmiş olursunuz.

Tavşanınızın tuvalet alanını belirlediniz. Kutuyu yerleştirdiniz. Kutunun alt tabanına sertiler halinde kesilmiş gazete parçaları koyabilirsiniz. Üzerine de saman ekleyebilirsiniz. Tavşan bakımı sırasında dikkat edilmesi gereken bir nokta, kıllı ya da topaklanan kedi kumu veya ödün talası kullanmamak olacaktır. Çünkü bunlar tavşan için güvenli değildir.

tavşan bakımı

Şimdi Sıra Eğlencede: Ortamın Zenginleştirin

Tavşanlar kolayca sıkılabilir. Sadece egzersiz yapmak için alana ihtiyaç duymazlar, aynı zamanda zihinsel stimülasyona da ihtiyaçları vardır. Karton kaleler harikadır çünkü tavşanlar yeni pencereleri ve girişleri çiğnemek için saatler harcarlar. Karton kaleler ayrıca gerektiğinde tavşan için sessiz bir sığınak sağlar. Tavşanınız için karton kale inşa etmek için ihtiyacınız olan şey, sadece bir karton kutu. Onun geçebileceği kadar bir kapı açın ve bazı pencereler kesin. O kalesinde mutlu mesut çalışacak ve kendisini daha iyi hissedecektir.

Elbette tavşan bakımı onu sadece bir karton kale içerisine oturtup bütün gün orda takılmasını sağlamak değildir. Onunla sizin de ilgilenmeniz ve oynamanız gerek. Unutmayın, onun en iyi arkadaşı olmalısınız! Tavşanlar için veterinerlerde ve evcil hayvan eşyaları satan dükkanlarda pek çok oyun ve oyuncak bulunmaktadır. İdeal tavşan bakımı için bu oyuncanlardan alabilirsiniz.

Tırnaklar ve Kürk: Tavşanınızın Bakımını Sağlayın

Tavşanlar doğal olarak temiz hayvanlardır ve kendilerini sık sık yıkarlar. Ama yine de tavşanı düzenli aralıklarla bakıma almanız gerekebilir. Tavşanlar yılda birkaç kez dökülme döngülerinden geçer. Bu süreçte tüyleri dökülür. Tüm fazla kürkleri gidermek için tavşanı fırçalamanız önemlidir. Aksi takdirde, tavşanınız onu yutabilir ve ciddi sindirim sorunları yaşayabilir. Yumuşak bir fırça ile onu fırçalayın ve daha sağlıklı bir kürke kavuşması için yardımcı olun.

Bunun yanısıra tavşan bakımı için önemli olan noktalardan bir tanesi de tırnakların kesilmesidir. Tavşanların tırnakları doğada ağaçlara, dallara takılarak koparlar. Ancak ev ortamında bunu sağlayabilecek bir yer yoktur. Bu nedenle uzayan tavşan tırnaklarının patının içerisinde batık yaratmasını engellemek için onun tırnaklarını düzenli olarak kesmeniz ya da kesilme zamanı geldiğinde veterinere götürmeniz gerekmektedir.

tavşan bakımı

Doğru Veteriner Hekim Seçimi Önemlidir

Tavşanlar av hayvanlarıdır ve doğal içgüdüsü herhangi bir hastalık belirtisini gizlemektir. Tavşanınızın düzenli olarak yemek yediğini, içtiğini, kaka yaptığını ve işeyebildiğinden emin olmak için dikkatli olmalısınız. Davranışta herhangi bir değişiklik olduğunu fark ederseniz, derhal bir veteriner aramak önemlidir. Ancak bu noktada herhangi bir veteriner yerine tavşanlar konusunda deneyimli olan bir yeri tercih etmenizi öneririz. Bu sayede tavşanınızın en iyi hizmeti aldığından emin olabilirsiniz.

Hastalığa karşı hızlıca önlem almanın yanı sıra, düzenli veteriner muayeneleri için tavşanı getirmeniz de önemlidir. Veteriner, tavşanın sağlıklı olduğundan emin olmak için kulakları, gözleri, dişleri ve bağırsağı kontrol edebilir. Son olarak, tavşanı kısırlaştırmayı düşünün. Kısırlaştırma, agresif davranışları azaltabilir, kimi alışkanlıklarını iyileştirebilir ve bir tavşanın genel sağlığını iyileştirebilir. Bunun için de mutlaka uzman bir veteriner hekime danışın!

Ankara veteriner, Vetrium olarak tavşanlarınız hakkında sorularınızı yanıtlamaktan memnunniyet duyarız. 😊

Bu yazıyı paylaş: