2023-08-02
Evlere en çok bulunan evcil hayvanlardan biri olan muhabbet kuşu nasıl eğitilir diye merak ediyorsanız, yanıtı bulmak için doğru yere geldiğinizi söyleyebililiriz. En çok sevilen, evlerin neşesi olarak görülen muhabbet kuşları diğer hayvanlardan çok daha kolay bir şekilde eğitilebilir. Ancak elbette bu narin kuşların eğitim süreci, sabır ve nezaket istemektedir. Püf noktalarını öğrendikten ve her gün belirli bir zamanınızı ayırdıktan sonra siz de muhabbet kuşunuzun yeteneklerini ortaya çıkarabilirsiniz.
Rengarenk renkleriyle ve cıvıl cıvıl sesleriyle evleri şenlendiren muhabbet kuşlarını eğitirken en fazla önem vermeniz gereken nokta, küçük dostumuzu hiçbir şeye zorlamamaktır. Aksi halde kuşunuzla bağ kuramayabilir ve hatta mutsuz olmasına dahi yol açabilirsiniz. Diğer yandan sevginiz ve uygulayacağınız doğru tekniklerle muhabbet kuşunuzun kalbine girebilir ve eğitim sürecini ikiniz için de eğlenceli bir sürece dönüştürebilirsiniz. Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan muhabbet kuşunuzu eğitmenin yollarını inceleyemeye geçelim.
Bir diğer sevilen evcil hayvan türlerinden papağanın nasıl eğitildiğini öğrenmek için ise Papağan Eğitimi Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
7 Adımda Muhabbet Kuşu Nasıl Eğitilir?
Sessiz ve sakin evinizi bir muhabbet kuşu edinerek neşeyle doldurmak ya da zaten evinizde sevinçle cıvıldayan muhabbet kuşunuzun becerilerini geliştirmek istiyorsanız, muhabbet kuşu nasıl eğitilir sorusunun yanıtı öğrenmenizde büyük yarar var. Bu doğrultuda Ümitköy veteriner ihtiyaçları için donanımlı ve deneyimli ekibi ile hizmet vermeye devam eden Ankara Vetrium Veteriner Kliniği tarafından derlenen ipuçlarını takip edebilirsiniz.
Son derece zeki ve sosyal varlıklar olan muhabbet kuşlarının eğitiminin sabır, soğukkanlılık, ezberletme ve ödüllendirme adımlarını içerdiğini ilk başta belirtmeden geçmeyelim. Dolayısıyla evcil hayvanınızın eğitimi için ona karşı yaklaşımınıza dikkat etmenizin işinizi kolaylaştıracağını söyleyebiliriz. Zaten adeta bir dost olarak gördüğünüz muhabbet kuşunuza bundan daha farklı bir yaklaşım sergilemeyeceğinizden eminiz. Siz de kendinizi bu süreç için hazır hissediyorsanız gelin, muhabbet kuşunuzu kısa sürede muhabbet ettirecek püf noktalarına birlikte göz atalım.
1. Minik Dostunuzun Ortama Adapte Olmasına İzin Verin
Evinize gelerek kendi türünden ayrılan ve yalnız kalan muhabbet kuşu, son derece doğal bir şekilde bir süre uyum sorunu yaşayacaktır. Bu süreci onun için kolaylaştırmak, eğitim sürecinin de daha kısa sürede üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır. Dolayısıyla muhabbet kuşunuzu güvende ve rahat hissettirmeli, sakin bir ortamda tutmalı, yani size ve yeni evine alışması için gerekenleri yapmalısınız.
Birkaç gün ila birkaç hafta arasında kuşunuzun ev ortamına ve aileye alıştığına şahit olabilirsiniz. Bu süreç boyunca kafesinin yanında durarak ona adıyla hitap etmeye ve ses tonunuzu tanıması için sakin bir tonda onunla konuşmaya önem vermenizde yarar var. Ayrıca muhabbet kuşunuzun yemini ve suyunu günlük olarak değiştirmeniz gerektiğini de hatırlatmış olalım. Muhabbet kuşunuz, yemini ve suyunu yenileyen kişiyi daha çok sahiplenip daha çok güvenecektir.
2. Kuşunuza Özgürlük Alanı Tanıyın
Küçük ve narin de olsa bir kuş türü olduğu için küçük dostunuzun da özgürce uçmak isteyeceğiniz unutmayın. Bunun için de pencereleri ve kapıları kapalı olan bir oda içinde kafesinin kapısını açıp kendiliğinden dışarı çıkmasını bekleyebilirsiniz. Ona özgürlük alanı tanımanız, kuşunuzu hem mutlu edecektir hem de eğitim sürecine hazırlayacaktır.
Neşeli dostunuzu yeniden kafesine koymak için ise odanın ışıklarını kapatıp pencereden içeriye hafif bir ışık girmesini sağlamanız yeterli olacaktır. Işıklı bölgeye gitme eğilimi bulunan kuşunuzu nazik bir şekilde tutarak kafesine yeniden koyabilirsiniz.
3. Fiziksel Temas Kurun
Yavaş yavaş ortama alışmaya başlayan kuşunuzun size tam olarak güvenmesi ve eğitime hazır hale gelmesi için her gün elinizi kafesinin içine sokup hareketsiz bir şekilde beklemenizi öneririz. Bu, kuşunuzu sizin ona zarar vermediğinize ikna edecektir. Muhabbet kuşunuz kafesteki varlığınıza alıştığında ise artık onunla fiziksel temas kurmanızın vakti gelmiş demektir.
Bunun için eliniz kafesin içindeyken kuşunuzun göğsüne hafifçe dokunup okşayabilirsiniz. Bu hamlenizin ardından muhabbet kuşunuzun parmağınıza tırmanacaktır. İlk başta parmağınızla temasınız karşısında isteksiz davranırsa, biraz daha sabırlı olmanız en mantıklı adım olacaktır.
4. Komutları Yerine Getirdiğinde Ödüllendirin
Hayvanlar koşullandırma yoluyla daha etkili bir şekilde eğitilebildiğinden eğitim sürecinde ödül olarak yem kullanmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Bu noktada muhabbet kuşunuzu eğitmek için vereceğiniz “aşağı”, “yukarı” gibi basit ve net komutlar kullanmaya başlayabilirsiniz. Ardından talimatınızı takip ettiği zaman kuşunuza yem vererek sizi dinlediği için onu ödüllendirebilirsiniz.
5. Havlu Eğitimi Verin
Muhabbet kuşunuzu hastalandığında havlu yardımıyla kolayca sarabilmek veya veterinerde huzursuz olmasını önlemek için havlu eğitimi vermeniz önemli. Fakat başlangıçta yabancı bir madde olarak algılamaması için kuşunuzun öncelikle havluyu keşfetmesini teşvik etmenizde yarar var. Bu doğrultuda bir masa üzerine serdiğiniz havlunun üzerine kuşunuzun bir oyuncağını koyup havluya gelmesini izleyin. Bu adımı birkaç kez daha tekrarlayarak havluya alışmasını sağlayın.
Daha sonra kuşunuz havlu üzerindeyken hafif ve nazik hareketlerle havluyu üzerine örtmeyi deneyin. Ona zarar vermeyecek bir şekilde havluyla üzerini örttüğünüz kuşunuzun oyuncağıyla oynamaya devam etmesine izin verin. Birkaç dakika boyunca bu adımı tekrarlayın ve gün içinde birkaç saatte bir yeniden havlu eğitimi vermeye çalışın. Ardından havluyu kuşunuzun etrafına biraz daha sıkı, fakat hala nazik bir biçimde sarın ve bu hareketi tekrarladığınız her seferde kuşunuzun ayaklarını okşayın. Bu sayede veteriner hekim gerektiği takdirde kuşunuzun ayaklarına dokunduğunda rahatsız olmayacaktır. Aynı şekilde tırnaklarının kesilmesi ve diğer işlemler süresince de kendini güvende hissedecektir.
6. Muhabbet Kuşunuza Konuşmayı Öğretin
Muhabbet kuşu nasıl eğitilir sorusunun belki de en çok merak edilen yanıtına geldiğimizi söylemek yanlış olmayacaktır. Çünkü pek çok kişi muhabbet kuşu eğitiminde en çok kuşun konuşturulması aşamasına önem veriyor. Peki muhabbet kuşunun konuşması için nasıl bir eğitim vermek gerekiyor? Öncelikle muhabbet kuşunuzun konuşmaya başlaması için en az 3 aylık olduğundan emin olun. Öte yandan tüm eğitim süreci boyunca ismiyle hitap etmeye dikkat etmeniz gerektiğini de belirtmiş olalım. Böylece adını öğrendiği için konuşmaya ilk adını söyleyerek başlayacaktır.
Öğreteceğiniz her kelimeyi yüksek sesle ve net bir şekilde söyleyin. Söylediği her kelime için de kuşunuzu yemle ödüllendirmeyi unutmayın. Eğer konuşma eğitimini hızlı bir şekilde alıp öğretmeye çalıştığınız kelimeleri söyleyemezse kuşunuzu cezalandırmayın. Size güvenmesini ve kendini rahat hissetmesini sağlayın ve eğitime sabırla devam edin.
7. Birlikte Şarkılar Söyleyin
Kuşunuzla birlikte şarkı söylemek son derece keyifli bir aktivite olacaktır. Fakat muhabbet kuşlarının basit melodileri hatırlayabildiğini ve bir şarkının yalnızca birkaç saniyesini söyleyebileceğini de unutmayın. Kuşunuza öğretmek için sevdiğiniz bir şarkıyı seçip kendiniz söylerken sesinizi kaydedin. Aralıklı olarak bu kaydı kuşunuza dinletmek, bir şarkıyı öğretmenin en etkili yoludur diyebiliriz. Aynı şekilde kuşunuzun kelime dağarcığını geliştirmek için de bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Tavşanseverler için hazırladığımız Tavşan Bakımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey başlıklı içeriğimizde ise tavşan beslemenin inceliklerini öğrenebilirsiniz.
Bu yazıyı paylaş: