Köpeklerde Egzama Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Köpeklerde egzama son derece sık rastlanan bir sağlık problemidir. Kuru ve ıslak olarak görülebilen bu rahatsızlık, yoğun düzeyde kaşıntıya sebep olur. Sevimli dostlarımızın sorunlu bölgeyi ısırması, kaşıması semptomları daha da öne çıkarmaya başlar. O nedenle belirtileri iyi tanımak gerekir. Haydi gelin köpeklerde egzamanın ayrıntılarına beraber bir göz atalım!

Köpeklerde Egzama Nedir?

salya kontrolü yapılan köpek

Köpeklerde egzama, epidermis tabakasının (cildin en üstte yer alan tabakası) farkı sebeplerden ötürü iltihaplanması ile gerçekleşen hastalıktır. Bu rahatsızlık meydana geldiğinde köpek sorunlu bölgeyi istemsizce yalayıp ısırabilir.

Hatta zaman zaman tırnak geçirebilir. Böylelikle egzama yaraları büyümeye ve derinleşmeye başlar. Doğal olarak cilt bariyeri de enfeksiyon kapar. Hastalık bu raddeye gelmeden köpeğinizi alanında uzmanlaşmış bir veterinere götürmelisiniz.

Köpeklerde Egzama Türleri ve Belirtileri Nelerdir?

köpeklerde egzama görüntüsü

Köpeklerde egzamanın iki farklı türü vardır. Bunlardan biri ıslak, diğeri ise kuru egzamadır. Şu şekilde ifade edebiliriz:

Köpeklerde Islak Egzama

Islak egzama belirtileri bitmek bilmeyen kaşınma, sorunlu bölgede kızarıklık oluşumu, yalama, tüy dökülmesi şeklinde sıralanabilir. Tabii semptomlar egzamanın hangi evresinde olunduğuna göre değişim gösterir. Lezyonların nemli, akıntılı ve kötü kokulu olması en belirgin durumlardandır.

Köpeklerde Kuru Egzama

Kuru egzamada köpeğin cildinde soyulmalara rastlanır. Pullanma ve döküntüler görülür. Aşırı düzeyde kaşınma hali belirtilerden bir tanesidir. Bunun sonucunda cilt üzerinde tahriş olan bölge nedeni ile köpeğin canı yanmaya başlar.

İştahsızlık nedeni ile kilo kaybı, cilt bariyerinde kalınlaşma, mobilyalara sürtünme hali, ciltte meydana gelen renk değişimleri, kaşınma nedeni ile gerçekleşen enfeksiyonlar da kuru egzamanın göze çarpan semptomları arasında daima yer alır.
Ayrıca dilerseniz Köpeklerde Deri Hastalıkları ve Tedavileri başlıklı içeriğimize de göz atabilir, konuya dair önemli bilgiler edinebilirsiniz.

Köpeklerde Egzama Neden Olur?

mutsuz görünen bir köpek

Köpeklerde egzama belirtilerinden önce nedenleri öğrenmek lazımdır. Bir köpekte egzama oluşumunu neler tetikler? Şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Aşırı soğuk hava
  • Aşırı sıcak hava
  • Stresli ortam
  • Temizlik malzemelerine maruz kalma durumu
  • Beslenme düzeni ile alakalı sorunlar
  • Parazitler
  • Polen alerjisi
  • Sürekli banyo yapmak
  • Bakteriyel ve viral enfeksiyonlar
  • Mantar
  • Hormonal rahatsızlıklar
  • Vitamin eksikliği
  • Irklara özgü genetik durumlar

Bahsi geçen tüm bu detaylar köpeğinizi egzamaya bir adım daha yaklaştırır. Mutlu olabileceği bir ortamda düzenli beslenerek yaşam sürmesi ise onu tüm hastalıklardan uzaklaştıracaktır.

Köpeklerde Egzama Bulaşıcı mı?

hasta görünün köpek ve sahibi

Egzama mikrobik bir hastalıktır; yani bulaşıcıdır. Köpekten köpeğe geçebilen bu hastalık hiçbir zaman insana geçmez. Yine de her şeye rağmen köpeğin egzamalı ve yaralı bölgelerine ilaç sürerken çıplak elle temastan kaçınmak gerekir. Böyle durumlarda eldiven kullanılmasını öneririz.

Egzama ve Beslenme İlişkisi: Egzama Olan Köpek Ne Yemeli

Egzamanın sayısız sebebi vardır. Bazen köpeklerde gıda kaynaklı egzama da görülebilir. Köpeğinizi dengeli beslenme düzenine alıştırmanız hem ruhen hem fiziken kendisini daha iyi hissetmesini sağlar. En çok da genetik açıdan alerjik bünyeye sahip olan köpeklerde düzenli beslenme bir kural haline getirilmelidir.

Fazla yağlı besinler, çiğ et, yemek artıkları, soya, tavuk eti, süt ürünleri, yumurta, tavuk ciğeri ve dana eti köpeklere zarar veriyor. Katkı maddesi içeren, köpeklerin gelişim dönemini tehdit eden mamaları kullanmaktan da kaçınmak gerekiyor. Ev yemekleri de köpekler için asla uygun değildir!

Egzama ve daha birçok hastalık ne yazık ki zararlı yiyecekler nedeniyle ortaya çıkıyor. Veteriner hekime başvurduğunuzda egzamalı köpeğiniz için farklı bir mama ile tedaviyi başlatır. Hipoalerjenik mamalar (az tahıllı ve tahılsız) bunun için uygundur. Çünkü bu tür mamalar genellikle kolay sindirilebilir bileşenler içerir.

Tek tip protein yerine daha çeşitli ögeler barındırdığı için de köpeğinizin sağlığını tehdit etmez. Bahsi geçen mamalar çoğun zaman 12 ay boyunca kullandırılır. Tabii bu durum köpek cinsine ve yaşına hatta kilosuna göre değişecektir. O nedenle bir uzman tavsiyesi almaktan hiçbir zaman çekinmeyin deriz.

Köpekte Egzama Tedavisi Nasıldır?

deri hastalığı kontrolü yapılan köpek

Köpeklerde egzamaya ne iyi gelir sorusunun birçok yanıtı vardır. Köpeğinizde egzama belirtileri görmeye başladıysanız vakit kaybetmeden doğrudan bir veterinere gitmeniz gerekecektir. Bir uzman görüşü almadan asla egzama tedavisine başlanmamalıdır. Çünkü teşhis yapılamazsa tedavi süreci de başlayamaz. Semptomlara göre tedavi biçimi de değişim gösterir.

Tedavinin başlangıç aşamasında köpeğin sorunlu bölgeye temas etmesini önlemek lazımdır. Bunu sağlamak için de köpeğinize boyunluk alabilirsiniz. Böylelikle ağzıyla egzamalı kısma ulaşamayacaktır. Hastalığın geçmesi adına uzman veteriner hekim tarafından parazit ilaçları ile tedavi uygulanabilir.

Hatta duruma göre mama değişikliği de önerilebilir. Egzama vitamin eksikliği sonucunda da ortaya çıkabildiği için takviye besinler kullanılabilir; tabii tüm bunlar bir uzman tavsiyesiyle uygulanmalıdır. Tüm bunların yanı sıra egzama sürecinde köpeğinizin banyo yapma sıklığını azaltmalısınız. Ardından enfeksiyon tedavisine geçilebilir.

Egzamadan ötürü hayat kalitesi düşen köpeklere veterinerlerin tavsiye ettiği pomat ve merhemler uygulanabilmektedir. Oluşan kaşıntıların şiddeti arttıkça ne yazık ki yara oluşumu gerçekleşecektir. Bahsi geçen merhemler ise bu yaraların üzerindeki mikroplarla savaşarak iyileşmeyi hızlandıracaktır.

Ankara’nın en iyi veteriner kliniği Çayyolu Vetrium Veteriner Kliniği olarak köpeklerde egzama belirtilerine değindiğimiz içeriğin sonuna geldik. Dilerseniz hizmetlerimiz sayfasını inceleyerek köpeğinizle alakalı olası bir sağlık durumunda tarafımıza danışabilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş: