2023-08-03
Kediler, sevimli görünümleri ve bağımsız davranışlarıyla evlerimizin neşe kaynağı haline gelmiştir. Fakat, zaman zaman bazı sağlık problemleri ile karşılaşabilirler. Birçok kedi sahibi, kedilerde ağız kokusu rahatsızlığı ile nasıl başa çıkacağını bilemeyebilir. Bu sorun, türlü nedenlere bağlı şekilde ortaya çıkabilir. Kedinizin daima taze bir nefese sahip olması için neler yapabileceğinizi içeriğimizden öğrenebilirsiniz!
Kedilerde Ağız Kokusuna Neden Olan Rahatsızlıklar
Kedilerde ağız kokusu nedenleri; diş ve diş eti rahatsızlıkları, şeker hastalığı, karaciğer hastalıkları, böbrekle ilgili rahatsızlıklar, pika, koprofaji rahatsızlıkları olmaktadır.
Diş ve Diş Eti Rahatsızlıkları
Kedilerde diş taşı oluşumu, çürükler, diş eti iltihabı gibi durumlar ağız kokusunun en yaygın sebeplerinden bir tanesi olmaktadır. Kedinizin diş etlerinde kızarma, kanama ve şişme gibi rahatsız edici semptomlar görüyorsanız acilen bir veteriner hekime danışmanızı öneriyoruz. Aksi halde ufak sorunlar büyümeye başlar ve içinden çıkılmaz bir hal alabilir.
Kedilerde yaygın olarak görülen lenfositik plazmasitik stomatit de kedilerde ağız kokusunu ortaya çıkarır. LPS, kedinin bağışıklık sisteminin ağız dokularına karşı aşırı tepki vermesi neticesinde kendini gösterir. Bu durum, ağız içerisinde gözle görülür bir iltihaplanmaya sebebiyet verir. Hiçbir kedi bu şekilde yemek yiyemez, tükürük salgısı artar ve ağrı çeker. Nefesi rahatsız edici şekilde kokmaya başlar.
Şeker Hastalığı
Kedilerde çoğunlukla tip 2 diyabet görülmektedir. Bu da vücudun insülini etkili biçimde kullanmasını engellemektedir. Kedinin kanında yeteri kadar insülin yoksa vücut enerji elde etmek için yağları parçalar; böylelikle kedilerin ağzından tatlı ve meyvemsi bir koku gelmeye başlar. Kötü bir koku olmasa da hastalığın en net belirtisidir.
Karaciğer Hastalıkları
Karaciğer hastalığı olan kedilerde toksin birikmesi ve sindirim sorunları ağız sağlığını derinden etkileyecektir. Bir kedinin karaciğeri ile ilgili problem yaşadığını ani kilo kaybından, kusma davranışından ve sarılık olmasından anlayabilirsiniz.
Böbrek Rahatsızlıkları
Böbrek hastalığı olan kedilerde böbreklerin atık maddeleri yeterli düzeyde filtreleyememesi durumu oluşur. Bu da doğrudan kedinin ağzının kokması sorunu ortaya çıkabilir. Ayrıca böbrek hastalığına bağlı biçimde toksin birikmesi sonucunda da bu kokuya rastlanmaktadır.
Pika ve Koprofaji Rahatsızlıkları
Koprofaji, dışkı yiyen bir kedi için kullanılan terimlerdendir. Pika da düzenli biçimde gıda olmayan, nesne olarak görülen maddeleri tüketen kediler için kullanılan tıbbi bir problem olmaktadır. Bahsi geçen her iki rahatsızlıkta da kedilerde ağız kokusu meydana gelecektir. Bu yüzden kedinizin ne yediğini sık sık kontrol etmeli, etrafta yutabileceği ufak nesneleri bulundurmamalısınız.
Yavru Kedi Ağız Kokusu Neden Olur?
Yavru kedilerin süt dişleri büyüyene dek geçici olarak aynı kalır. Süt dişler döküldüğü esnada ise ağız kokusu meydana gelebilir. Bu evrede diş etlerinde ciddi olmayan bir iltihaplanma ile karşılaşılır. Bunun yanı sıra beslenme ile ilgili olarak da ağız kokusuna rastlanır. Eğer yavru kedinin diyetinde kalitesiz bir besin varsa acilen kaliteli mamalara geçilmelidir.
Kedilerde Ağız Sağlığını Korumak için Yapılması Gerekenler
Kedi ağız kokusu problemi ile karşılaştığınızda diş temizliğine dikkat etmeli, beslenme rutinini sağlıklı biçimde oluşturmalı, ona temiz içme suyu sağlamalı, uygun oyuncaklarla oynamasını sağlamalı ve yanında asla sigara içmemelisiniz. Her birini beraberce ele alalım:
1. Düzenli Veteriner Kontrolüne Gitmek
Kedinizi düzenli olarak veteriner kontrolüne götürmeniz ağız sağlığını takip etmenizi kolaylaştırır. Böylelikle kedinizin diş taşlarını temizletebilir, bu konuda kullanması gereken ilaçları ve bakım ürünlerini öğrenebilirsiniz. Diş eti kanaması gibi durumlara da anında müdahale edilmiş olur.
2. Diş Temizliğine Dikkat Etmek
Kedinizin dişlerini düzenli bir şekilde fırçalamanızı tavsiye ediyoruz. Evcil dostunuzun yaşına ve alışkanlıklarına uygun bir diş macunu ve diş fırçası kullanmalısınız. İlk günler kediniz diş fırçalama konusunda sorun çıkarabilir ama zamanla alışacaktır. Sabırlı olmalısınız.
3. Beslenme Rutini Oluşturmak
Kediniz için dengeli bir diyet sağlamalısınız, bu meselede bir uzmandan yardım almak en mantıklı tercih olacaktır. Kuru mama, dişleri temizleme konusunda yardımcı bir faktördür. Veterinerin tavsiye ettiği diş sağlığını destekleyen mamaları da kullanabilirsiniz.
4. Kediye Temiz İçme Suyu Sağlamak
Kedinize sürekli olarak taze ve temiz su sunmanız gerekmektedir. Yeteri kadar su içen kedilerde tükürük akışı artar ve ağız hijyeni tam anlamıyla sağlanmış olur.
5. Kedinin Yanında Sigara İçmekten Kaçınmak
Sigara dumanı sadece insanlar için değil hayvanlar için de son derece zararlı olmaktadır. Kedinizin yanında sigara içmeyin. Çünkü dumanın etkisi ile kedinizde ağız kokusu oluşabilir, bunun yanı sıra solunum yolu problemleri meydana gelebilir.
6. Uygun Oyuncaklar Seçmek
Kediniz için çiğnenen oyuncaklar satın alın. Bahsi geçen oyuncaklar, dişleri doğal şekilde temizleme konusunda yardımcı olacaktır.
Kedilerde ağız kokusunun nedenleri ve bu konuda yapılması gerekenlere birer birer değinmiş olduk. Dilerseniz Kedi Otu Kedilerde Ne İşe Yarar? başlıklı içeriğimizi de okuyabilirsiniz. Size ve evcil dostunuza sağlıklı günler dileriz!
Bu yazıyı paylaş: