Tüy Dökmeyen Köpekler ve Bakımları

Tüy dökmeyen köpekler, köpek beslemek isteyen fakat hem yavru köpek bakımından korkan hem de yaşadığı yer buna müsait olmayan kişiler için en uygun köpek cinsleri arasında yer alıyor. Tüm köpek cinslerinin tüy döktüğü ve bakımının zor olduğu ise köpek bakımı ile ilgili bilinen yanlışlardan yalnızca bir tanesi.

Çünkü tüy yoğunluğu fazla olan bazı köpek cinsleri, tüy dökmeye meyilli iken bazılarının ise hem bakımı çok kolaydır hem de çok az tüy dökerler. Siz de sahiplenmek istediğiniz minik dostunuzun yumuşacık tüylerini evin her yerine bırakacağından ya da sizde alerjik reaksiyona neden olacağından endişeleniyorsanız şu anda doğru yerdesiniz.

Hem kısa tüyleri olan hem de tüy dökmeyen köpekler, hipoalerjenik cinsler yani alerjinizi en az şekilde tetikleyen ırklar olarak biliniyorlar. Böylelikle sizler için de sadık dostunuzun bakımını evinizde gönül rahatlığı ile üstlenebilme fırsatı doğuyor.

O halde gelin ilk olarak tüy dökmeyen köpek cinslerinin sahip olduğu özelliklere bakalım sonra da bu köpek cinslerini daha yakından tanıyalım.

Tüy Dökmeyen Köpekler Hangi Özelliklere Sahiptir?

Köpek ırkları denildiğinde hemen herkesin aklına ilk olarak sadık olmaları ve çok tüy dökmeleri gelse durum aslında zannedildiği gibi değildir. Çünkü şirin bir apartman dairesinde rahatlıkla besleyebileceğiniz tüy dökmeyen köpek ırkları da bulunmaktadır.

Öte yandan şunu belirtmekte fayda var ki, bazı insanlar tüy dökmeyen köpeklerin gerçekten hipoalerjik olduklarını yani alerjik reaksiyona sebep olmadığını düşünse de aslında bu bir yanılgı. Çünkü, hipoalerjik köpek ırkı diye bir şey yoktur; yani tüy dökmeyen köpekler, sahipleri üzerinde yalnızca daha az alerjik reaksiyona sebep olmaktadırlar.

Bu yönü ile tüy dökmeyen köpekler, çeşitli alerjileri nedeniyle köpek besleme fikrine sahip ama bunu yapamayan kişiler için de oldukça uygun ırklar olarak öne çıkmaktadır.

Tüy dökmeyen köpekler tüysüz değildir fakat genellikle diğer köpek ırklarına göre daha kısa tüylere sahiptirler.

Buna ek olarak genellikle küçük köpekler tüy dökmemektedir. Bu sayede evde sürekli temizlik yapmak ve elinizde elektrik süpürgesi ile köpeğinizin tüylerini toplamak zorunda kalmazsınız. Peki tüy dökmeyen köpekler hangileridir?

Tüy Dökmeyen Köpekler Hangileridir?

Hem sevimliliği hem de dost canlısı olması ile dikkat çeken, bakımı kolay tüy dökmeyen köpek cinslerini aşağıda sizler için sıralıyoruz. Yorkshire Terrier, Shih-tzu ya da Malta Terriyerinden biri belki de ileride minik ev arkadaşınız olabilir!

Maltese Terrier

tüy dökmeyen köpekler arasında yer alan malta terrier

Tüy dökmeyen köpek cinsleri arasında en bilinenlerinden biri olan Maltese Terrier, minik ve şirin görünümü ile de herkesin ilgisini çeker. Küçük köpek cinsleri arasında yer alan Maltese Terrier, tüy dökmediği için alerjisi olan kişilerin bakımını üstlenebileceği en uysal köpek cinslerinden biri. Küçük yapıları ile apartman hayatına da uygun olan bu cins, öğrenmeye meraklı olmasından dolayı tuvalet eğitimini de en çabuk öğrenen ırklar arasındadır.

Yüksek enerjili, sosyal ve arkadaş canlısı olan Maltese Terrier cinsi bir köpeğe sahip olduğunuzda oyunu çok seven, sahibinin kucağında oturmaya bayılan minik ve şirin bir köpeğiniz olduğunu fark edebilirsiniz. Bu köpek cinsinin tüyleri çok dökülmediği için bakımı da kolaydır. Vücudundaki ölü tüyler fırçalanarak atılmalıdır fakat çok fazla fırçalama yapılmasına da gerek olmadığını belirtelim. Gözlerinin çevresindeki rahatsız edici tüyleri de zaman zaman temizlerseniz onları daha rahat ettirmiş olursunuz.

Maltese Terrier cinsi köpeğinizi gün içinde korkmadan kocaman kucaklayabilir, birlikte keyif dolu vakit geçirebilirsiniz!

Boston Terrier

Tüy dökmeyen köpek cinsleri arasında bulunan boston terrier

Boston Terrier, küçük köpek cinslerinden olup, apartman yaşamına uygun olan ırklardan birisidir. Boston Terrier’in, sevimli görünümü ile çok fazla sevginizi kazanacağından eminiz. Siyah ve beyaz dalgalı renk tonlarında tüylerinin olması ise bu cinsin karakteristik özelliklerinden birisidir. Boston Terrier, uysal ve sakin bir köpek cinsi olmasının yanı sıra çocuklarla anlaşma ve evde besleme bakımından da en ideal köpeklerdendir. Boston Terrier’in bir diğer özelliği de elbette tüy dökmeyen köpekler arasında yer almasıdır.

Boston Terrier cinsi köpekler, sahibine karşı son derece duygusaldır ve çocuklara karşı da aşırı sabırlı olan karakteristik bir özelliğe sahiptir. Zeki bir köpek cinsi olduğu için kolayca eğitilebilirler. Uysal ve ailenin tüm üyeleri ile sevecen bir şekilde anlaşabilir olması ise Boston Terrier’i eviniz için ideal evcil hayvan yapabilir.

Tüylerinin kısa yapılı olması sayesinde bakımı oldukça basittir ve hatta günlük bakım gerektirmez. Fakat yine de 3 günde bir tüylerini taramanız faydalı olacaktır. Her ne kadar sevimli olsalar da Boston Terrier eğitiminin zor olduğu söylenebilir çünkü aslında inatçı bir köpek ırkıdır. Öte yandan eğer yavru Boston Terrier sahiplendiyseniz düzenli olarak egzersiz yapmasını sağlamanız gerektiğini de unutmamalısınız.

Shih-Tzu

tüy dökmeyen köpekler arasındaki sevimli sih-tzu cinsi köpek

Tüy dökmeyen köpekler arasında ilk sıralarda bulunan Shih-Tzu da evinize alıp besleyebileceğiniz, sevimli ve neşeli yapısı sayesinde evinizde minik dostunuz olabilecek bir türdür. Çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla iyi geçinmesi evde bakılabilecek ailenize en uygun ırklardan biridir. Bunun yanı sıra Shih-Tzu köpek türü, az havlama özelliği göstermesinden dolayı dolayı bekçilik ya da bunun gibi koruyucu durumlara uygun değildir. Bu köpek cinsinin eğitimlerinde ise sabır ve kararlılık en önemli unsurlardır.

Hipoalerjenik bir tür sayılan Shih-tzu, bu bakımdan neredeyse hiç tüy dökmeyen bir köpek cinsi olarak ifade edilebilir. Bu yönü ile de elbette apartman yaşamına en uygun köpeklerden biridir. Hem genel bakımı hem de tüylerinin bakımı kolay olsa da köpeğinizin tüylerinin birbirine karışmasını önlemek adına her gün taramanız faydalı olacaktır.

Yüzünün etrafında bulunan ve Shih-Tzu’ya sevimlilik katan tüyleri ona bazı zamanlarda rahatsızlık verebilir, bu nedenle tüylerini toplayarak minik dostunuzun rahat etmesini sağlayabilirsiniz. Öte yandan köpeğinizin tüylerinin bakımı için de ayda bir profesyonel pet kuaför hizmeti alabilirsiniz.

Papillon

Tüy Dökmeyen Köpekler

Kolay eğitilebilirliği bakımından tüy dökmeyen köpekler listesinde Papillon, kritik yere sahip olan bir cinstir. Eğitimlere verdiği hızlı cevap ve şirinliği ile öne çıkan Papillon’lar az tüy döken köpek cinsleri arasındadır. Sahibine karşı çok koruyucu bir tutum sergiler ve bu yüzden eve gelen yabancı kişilere karşı biraz fazla havlayabilirler. Apartman dairesinde büyütecekseniz minik dostunuzun bu konuda eğitim almasını sağlamanız gerekecektir.

Papillon cinsi köpekler çok küçük çocuklar hariç olmak üzere çocuklarla genel olarak iyi anlaşabilen, zeki ve sürekli canlı görünen köpeklerdir. Çok hareketli olan Papillon’lar bütün gün onunla oyun oynamanızı bekleyen ilgi aşıklarıdır.

Tüy bakımı çok zor olmayan Papillon’lar, uzun tüy yapısına sahiptirler. Bu nedenle tüylerinin günlük olarak fırçalanması gerekir. Evde koku problemi de yaratmayan bu sevimli ırk, rutin veteriner kontrolleri yapıldığı takdirde evinize neşe getirir.

Yorkshire Terrier

tüy dökmeyen köpekler arasındaki yorkshire terrier

Sevimli, masum görünümü ve yumuşacık, ipeksi tüyleri ile Yorkshire Terrier, evinizde sevip okşamaya, kucaklamaya doyamayacağınız bir köpek cinsidir. Güzel ve sevimli görünümleri ile birçok güzellik yarışmasında ön sıralarda yer alırlar. Küçük yapılarına rağmen maceracı ve cesur olan Yorkshire Terrier’ler, sadık ve sahibine karşı harika köpeklerdir. İlgi ve sevgiyle mutluluktan uçan bir köpek cinsi olmasının yanında inatçı bir yapısı vardır. Apartman yaşamına uygun olan bu köpekler soğuğu sevmezler ve soğuktan iyi korunmaları gerekmektedir.

Tüy dökmeyen köpek cinsleri arasında olması ile Yorkshire Terrier, köpek bakımı konusunda endişeli olanlar için uygun bir köpektir. Tüy bakımlarının sık sık taranarak yapılması gerekirken ve diş bakımlarının da atlanmaması gerekir. Çok fazla egzersize ihtiyaç duymayan bir cins olmasına rağmen ara sıra egzersiz yaptırmak onu mutlu edecektir ve sağlığına iyi gelecektir.

Öte yandan Yorkshire Terrier, eğitildiğinde evinizin önündeki köpek kulübesinde sizi ve evinizi korumak üzere bekleyecek çok başarılı bir bekçi köpeği olabilir. Tüy dökmemelerinin yanı sıra bu özelliği Yorkshire Terrier’i sahiplenmeniz için bir başka nedendir.

Köpek bakımından korkan, apartmana uygun köpek cinslerini arayan veya tüylere karşı alerjisi olan kişiler için tüy dökmeyen köpekler hangileriymiş tek tek sıraladık. Evinizde bir köpek beslemek istiyorsanız, bakımlarından korktuğunuz için daha fazla bu minik sevimlilerle birlikte yaşama şansını ertemeyin!

Köpeğinizi sahiplendikten sonra onun tüm ihtiyaçları ile ilgili bilgi almak almak isterseniz alanında uzman veteriner hekimlerin bulunduğu Çayyolu, Ümitköy Vetrium Veteriner Kliniği’ne gönül rahatlığı ile başvurabilirsiniz.

Köpek bakımı konusunda daha detaylı bilgi isterseniz Köpek Patisi ve Tırnak Bakımı üzerine hazırladığımız içeriğimizi de mutlaka okuyun!

Apartmanda beslemek için uygun olan, büyümeyen köpek cinsleri hakkında yazdığımız içeriğimizi de okumayı unutmayın!

Bu yazıyı paylaş: