Büyümeyen Köpek Cinsleri ve Bakımları

Büyümeyen köpek cinsleri, ailesine yeni bir üye katmak isteyenler için mükemmel bir seçim olabilir. Büyük köpeklerden ziyade küçük köpekleri seven biri misiniz? Ya da eviniz büyüklük bakımından müsait olmadığı için küçük bir köpek mi almaya karar verdiniz?

O halde Vetrium Hayvan Hastanesi olarak, büyümeyen küçük köpek cinsleri ile ilgili sizler için hazırlamış olduğumuz hem keyifli hem bilgilendirici yazımız tam da size göre!

Büyümeyen Köpek Cinsleri ve Özellikleri

Büyümeyen köpek cinsleri, hem minik halleri hem de sevimli görünümleri ile pek çok kişinin kalbini çalıp beğenisini kazanıyorlar. Toy Poodle, Shih Tzu, Malta Teriyeri, Pug cinsi köpekler en bilinen örneklerden bazıları. Şimdi gelelim büyümeyen köpek cinsleri özellikleri ve bakımları için yapmanız gerekenlere…

Toy Poodle: Şirinlik Abidesi

büyümeyen köpek cinsleri  

Eğer bu cinsi daha önce hiç görmediyseniz, fotoğraflarıyla ya da kendileri ile karşılaştığınızda onları oyuncak ile karıştırabilirsiniz. Sevimlilikleri ile oyuncak gibi görünen Toy Poodle köpekler büyümeyen köpek cinsleri arasındadır. Sevimli ve aynı zamanda akıllı olan bu tür, oyuncu ve hareketli oldukları için kendilerini sevdiren bir cinstir.

Farklı farklı renklerdeki, her biri birbirinden şirin olan Poodle’lar insan canlısı türlerdir. Dışarı çıktığınızda bu sevimli köpeklerin insanlara doğru koştuğunu görebilirsiniz. Bunu yapmaması gerektiğini öğrenene kadar tasma kullanmanız gereklidir. Fakat koştuğunda onu kendinize çekmek zorunda kalacağınız için boyun tasması yerine göğüs tasması almanız daha doğru bir karar olacaktır.

Toy Poodle’lar korumacı ve zeki köpeklerdir. Yuvasını korumak için bir tehlike ile karşı karşıya kaldığında var gücüyle havlayarak korumacı yönünü ortaya çıkarır. Evinize yeni biri geldiğinde sevimli Toy Poodle'ınızın çok havlamasının nedeni bu olabilir. Köpekler arasında insanların hissiyatını en çok hissedebilen türlerden biri olduğu için eğer stresli bir ortamda yaşıyorsanız, sizin stresinizden etkilenip mutsuz olabilirler.

Sakin ve huzurlu bir ortam ararlar. Hastalık bakımından hassas yapıda oldukları için bu sevimli köpeklerin veteriner kontrollerini düzenli yaptırmalısınız.

Sakinliğiyle Öne Çıkan: Welsh Corgi

Welsh corgi köpekleri çok sakin ve kibardırlar. Neyse ki ihtiyaç duydukları egzersiz ılımlı ve az olmaktadır. Her gün yürüyüşlerinin ağırlıklı olarak kilolarını kontrol etmek için yapılması gerekmektedir. Çünkü tembel oldukları için kilo alma eğiliminde olmaktadırlar. Her zaman tasmalı basit bir yürüyüş yeterli olmaktadır. Ayrıca koku alma duyuları çok fazladır. Welsh corgi köpekleri ilgiden hoşlanmaktadır. Ayda iki kez banyo istekleri giderilmelidir. Bu küçük ırk köpek cinsleri inatçı olabilmektedirler.

Chihuahua (Şivava): Küçük ve Güçlü

büyümeyen köpek cinsleri arasında yer alan bir toy poodle cinsi

Büyük kulakları, kısa boyları ve minik yapısı ile bilinen bu Meksika cinsi, en az 6 kilo ağırlığında dünyanın en küçük köpeği unvanını taşıyor. Bu yüzden dünyadaki en küçük köpeklerden biri olarak biliniyor. Şivava, kısa ve yumuşak tüylere sahip bir köpek cinsi. Bu nedenle tüy alerjisi olan kişiler kısa tüyleri nedeniyle Şivava ile daha rahat edebilirler. Uzun ömürlü bir köpek türü olan Şivava, enerjik ve hareketli bir türdür.

Büyümeyen köpek cinsleri arasında en ufaklarından biri olan Şivava, evde bakımı kolay olan bir köpektir. Chihuahua sahiplerinin, 2 haftada bir düzenli olarak köpeğinin tüylerini fırçalayıp temizlemesi yeterli olacaktır. Soğuğa karşı pek dayanıklı olmadıkları içn çok soğuk günlerde köpeğinizi uzun süre boyunca dışarıda bırakmamakve dışarı çıktığında kıyafet giydirmek ise dikkat etmeniz gereken en önemli nokta. Sadece moda anlamında değil, soğuğa karşı onları korumak için de kıyafetlerini giydirmeniz önemlidir. 

Ayrıca tabii ki onu eğitmeyi de unutmayın! Küçük olması ve onu sürekli kucağınızda taşımak istemeniz normal olabilir, fakat onları eğitmeniz hem onun için hem de sizin için daha yararlı olacaktır. Özellikle temel eğitimleri biliyor olması hayatını gerçek manada kolaylaştıracaktır. Son olarak hava güzel olduğunda ufak bir yürüyüş, soğuk olduğunda ise evde top peşinde koşmak onlar için yeterli olacaktır.

Fransız Bulldog

 

Kanepede oturmayı en çok seven köpek ırkı fransız bulldoglardır. Sizi yerinizden kaldırabilmektedir. Arkadaş canlısı ve enerjik bir ırktır. Ancak yaramaz çocukları sevmezler fakat yaşlılarla iyi geçinmektedirler. Bu köpek türleri sıcakta nefes almakta zorlanmaktadır. Bu yüzden sıcak havalarda soğuk duş aldırmalısınız. Bu köpeklerde salya akıntısı bulunmaktadır ve ağız bakımı da dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Egzersiz olarak 15 dakika yeterli olmaktadır.

Yorkshire Terrier: Büyük Kaşif

bahçede yatan yorkshire terrier cinsi köpek   

Yorkshire Terrier'i birkaç kelimeyle anlatmak gerekirse, cesur, enerjik ve kaşif diyebiliriz. Büyümeyen köpek cinsleri arasında bulunan Yorkshire, şirin mi şirin suratı ve sevimli görünümü ile herkesi kendine hayran bırakan bir tür olarak karşımıza çıkıyor. Apartman dairelerinde kolayca bakılabilen bir tür olan Yorkshire Terrier’in, ne yazık ki yabancılara karşı fazla havlama huyu vardır.

Çocuklarla iyi anlaşan bir köpek türü olarak bilinse de onlarla yalnız bırakıldığında kızdırılmadığından emin olmalısınız. Çünkü Yorkshire Terrier, kızdığında hırçınlaşabilen bir köpektir.

Yorkshire'ların insan saçına benzeyen uzun ve yumuşak tüyleri vardır. Tüylerinin güzel ve bakımlı kalması için düzenli olarak taramayı unutmamalısınız. Soğuk havalara karşı hassas olan Yorkshire Terrier cinsleri soğuklarda fazla kalmamalıdır. Aynı zamanda bu cins köpekleri kaliteli, vitamin ve mineraller açısından zengin olan kuru mamalar ile beslemelisiniz. Gezmekten ve dolaşmaktan keyif alan bir tür olduğunu da unutmayıp, ona egzersizler yaptırmalısınız.

Papillon: Sporcu

yatağın üzerinde yatan uzun tüylü sevimli papillon cinsi köpek   

Kelebek kanadına benzer kulak yapısı ile bilinen Papillon’lar, eğitime verdiği hızlı cevap ve şirinliği ile bilinir. Küçük köpek cinsleri arasında bulunan Papillon cinsi köpekler, küçük boyu, uzun kuyruğu ve sevimli görüntüsüyle tüm kalpleri fethedebilirler. Papillon’lara uzun kuyrukları nedeniyle daha önceden farklı isimler takıldığı da olmuştur.

Bu türdeki köpekler sıcakkanlı olmalarına rağmen zaman zaman aksi davranışlar da sergileyebilir. Zeki bir cinstir ve genellikle canlı ve hareketlidir. Özellikle ev dışında oyun oynamayı ve hareket etmeyi çok severler. Sahibine karşı çok sadık ve sahiplenici olan Papillon, yabancılara karşı soğuk tavırlar gösterebilir.

Verilen eğitimi çok çabuk kavrayan bir köpek türü olduğu için iyi bir eğitimle çok akıllı ve uyumlu bir köpek hâline gelebilir. Küçük çocuklarla olmasa da büyük çocuklarla iyi anlaşabilir. Papillon'lar, apartmanda beslemek için uygun bir cinstir ama biraz havlama problemi olabilmektedir. 

Zil çaldığında veya eve yabancı birisi geldiğinde aşırı havlayabilirler. Eğer bu konuda iyi bir eğitim almalarına yardımcı olursanız bir sıkıntı yaşamayabilirsiniz. Papillon cinsinin bakımı için uzun tüyleri nedeniyle her gün taranma ihtiyacı vardır. Kendisi son derece temiz bir köpektir.

Güzel mi Güzel: Malta Köpeği

 

Kadınların en çok tercih ettiği  köpek ırklarından biridir. Malta köpekleri güzel, beyaz ve uzun kürklü zarif evcil köpeklerdir. Tüylerine özel özen gösterilmesi gerekmektedir. Diğer yandan ciddi egzersiz ve uzun yürüyüşlere ihtiyaçları yoktur. Bu köpekler ev ortamında sakin davranmaktadırlar.

Sahiplerine çok sadık olmaktadırlar. Fazla ilgi gösterilen malta köpeği, sahibini başka insanlardan kıskanabilmektedir. Ancak çocukları çok fazla sevmezler. Eğitim olarak başarısız bir ırk olarak bilinir. Özellikle tuvalet eğitimi başarısızlıkla sonuçlanmaktadır. Beslenme konusunda yemek seçimi yapmaktadır. 

Kendinden büyük olan köpeklerle ve hatta kedilerle bile iyi anlaşabilirler. Evde bakımında onun rahat etmesi için yapılması gerekenler vardır. Çok tüy dökmediğinden ölü tüylerinin atılması için fırçalanması gerekir. Göz kenarlarında bulunan rahatsız edici tüyleri temizlenmelidir. Ayrıca bakımının daha iyi olması için tüyleri düzenli olarak traş edilmelidir. Bunun için veterinerinizden yardım alabilirsiniz.

Pekinez

 

Pekinez köpekleri düşük enerjili köpeklerdir ve bütün gün birlikte çalışmak sizin için mükemmel bir seçim olmaktadır. Bu köpek ırkı sakin ve sabırlıdır. Daire de çok mutlu yaşarlar, yürüyüş ve oyun için ihtiyaç duydukları zamanı ayırdığınız sürece özel bir sorunu olmamaktadır. Onları erken yaşta doğru sosyalleştirdiğinizden emin olmalısınız.

Pekinez uzun tüylere sahiptir. Pekinez ırkının kürküne göre bakımı da değişmektedir. Haftada bir taranması ve gerektiği zaman banyo yaptırılması gerekmektedir. Dost hane bir yaklaşımı bulunmaktadır. Ancak sahibini kıskanmaktadırlar.

Meraklı ve Zeki: Pomeranian

 

Çok minyon bir dış görünüme sahip olan Pomeranian Boo’lar, peluş bir oyuncağa benzerler ve çok şirinlerdir. Kahverengi, turuncu, siyah en fazla bulunan renkleridir. Büyümeyen köpek cinsleri için en iyi ırklardan biridir. Ufacık boyları ve minik boyutlarıyla küçük köpek isteyenler için de idealdir.

Pomeranian Boo, karakteri itibari ile ilgiyi seven bir yapıya sahiptir. Eğer bir Pomeranian Boo sahibi olmak istiyorsanız, onu kucağınızdan indirmeden çoğu zaman sevgi ve ilgi ile beslemeniz gerekir. Boo’ları beslerken bakımları için en çok tüy bakımına ihtiyacı olur. Erkekleri yılda bir kez tüy dökerken, dişileri doğumdan sonra ve sıcak havalarda sık sık tüy dökmektedir. Ayrıca, uzun tüylerinin fırçalanması gerekir. Diş bakımı da bu ırk için oldukça önemlidir.

Shih-Tzu: Dikkat Çeken Bir Minik

Kafasında minik tokası ve boynunda kemikli tasması olan shih tzu cinsi köpek   

Köpek güzellik yarışmalarında şirinliklerinden dolayı sıkça gördüğümüz Shih-Tzu cinsi köpekler, tatlı ve güzel görünümleri ile tüm kalpleri kazanabilirler. Diğer evcil hayvanlar ve çocuklar ile iyi geçinen Shih-Tzu’lar, neşeli ve sosyal bir türdür. Orta düzeyde enerji düzeyine sahip olan bu köpekler aynı zamanda oldukça zekidirler.

Shih-Tzu bakımında dikkat etmeniz gereken önemli nokta tüylerinin bakımıdır. Tüylerinin birbirine karışmaması için düzenli fırçalama ister. Bu yüzden her gün tüylerini taramalı ve haftada bir düzenli profesyonel yardım alarak tüy bakımı yapılmalıdır. Ayrıca, tüylerinin düzenli olarak da traş edilmesi gerekmektedir. Tırnakları aydan aya kesilmeli ve bakımı yapılmalıdır.

Oyuncu ve Şirin: Pug

Kafasında minik tokası ve boynunda kemikli tasması olan shih tzu cinsi köpek   

Köpeklerin palyaçosu olarak bilinmektedirler. Patronlarına teşekkür etmeyi severler ve bir arkadaş için harika bir seçimdir. Bir apartman dairesinde çok mutlu yaşarlar ve minimum egzersiz yapmaları gerekmektedir. Bu köpek türü sadece oynamayı sevmektedir. Çok iyi huylu, sadık köpeklerdir ve çocuklarla araları iyidir. Bu köpeklerin dişlerinin bakımına özen gösterilmelidir, sık sık veteriner bakımı gerektirmektedir. Sakin oyuncu köpeklerdir ancak yabancılara karşı sıcakkanlı değildirler.

Sempatik: Cavalier King Charles Spaniel

koltuğun üzerinde oturan cavalier king charles spaniel cinsi tatlı köpek   

Cavalier King Charles, küçük yapılı, uzun tüyleri ve aşağı sarkık kulakları olan, şirin mi şirin bir görünüme sahip bir köpektir. Kısaca Cavalier olarak bilinen bu tür sempatikliği ile öne çıkar. Apartman dairelerinde en sorunsuz olarak beslenebilen köpek cinslerindendir. Sevecen ve sabırlı bir köpek cinsi olduğu için çocuklu aileler için uygundur. Küçük çocuklar onunla oynarken canı yansa bile sesini çıkarmaz diyebiliriz. Küçük köpek cinsleri arasında en çok tercih edilenlerden bir tanesidir.

Arkadaş canlısı ve sevecen olan bu köpekler, eğitime açıktır. Cavalier’in bakımına gelecek olursak, tüylü bir köpek olduğu için tüy bakımı önemlidir. Özellikle tüylerinin karışmaması için haftada birkaç kez taranması gerekir. Enerjisi bakımından orta kararda bir cinstir, ne çok enerjik ne de çok sakindir. Egzersiz ihtiyacı da orta düzeydedir ve belli zamanlarda yürüyüş egzersizleri yaptırılabilir.

Büyümeyen köpek cinsleri için her bir köpek türüne ait karakteristik ve bakım bilgilerini paylaştık, umuyoruz ki köpek seçiminizde sizler için faydalı olmuştur. Hangi köpek cinsini seçmiş olursanız olun köpeğinizin bakımı ile eksiksiz olarak ilgilenmeniz ve sağlığı için onu düzenli olarak bir uzman veteriner hekime götürmeniz de dikkate almanız gereken en önemli konular arasında yer alıyor. Eğer tüy dökmeyen bir köpek yavrusu arayışındaysanız da Tüy Dökmeyen Köpek Cinsleri ve Bakımları başlıklı içeriğimizi okuyarak detaylı bilgi edinebilir böylece minik dostunuzun hangisi olacağına karar verebilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş: