2023-08-03
Köpek kulübesi yapımı her ne kadar emek ve zaman gerektiren bir uğraş olsa da köpek ebeveynlerinin can dostları için kendi elleriyle bir kulübe inşa etmesi oldukça keyifli bir süreçtir. Eğer siz de köpeğiniz için bir kulübe inşa etmek istiyor, fakat nasıl yapılacağını bilmiyorsanız sizin için oluşturduğumuz bu içeriği inceleyerek köpeğinizin huzurla yaşayacağı bir kulübe oluşturabilirsiniz.
İnsanların en sadık dostlarından biri olan köpeklerin, cinslerine göre farklı ihtiyaçları olduğu öngörülebilir. Ancak yaşı veya türü fark etmeksizin tüm köpeklerin sıcacık bir yuvaya ihtiyaç duyduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu doğrultuda, köpeğinizin boyutlarına uygun bir köpek kulübesi yapmak adına izlemeniz gereken tüm adımları, içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.
Köpeğinizin cinsi, yaşı, cinsiyeti ve diğer ihtiyaçlarına özel bakımı, beslenmesi, aşı takibi vb. tüm konularla önem taşıyan hiçbir detayın atlanmaması için ise koruyucu hekimlik hizmeti alabilmeniz mümkün. Koruyucu hekimlik hakkında daha detaylı bilgi için ise buraya tıklayabilirsiniz.
Köpek Kulübesi Yapımı İçin Gereken Malzemeler
Kaliteli, uzun yıllar boyunca en sert hava koşullarına dahi dayanıklılık gösterecek, köpeğinizin konfor bulabileceği bir köpek kulübesi yapımı için öncelikle kullanılacak malzemeleri planlamanız yararınıza olacaktır. Bu anlamda, genellikle ahşap malzemenin tercih edildiğini belirtmek yanlış olmayacaktır. Üstelik ahşap malzeme, diğerlerinden daha sağlıklı bir seçenek olduğundan köpeğiniz için de en iyi tercihlerden biri olacaktır.
Ancak ahşap malzemeler de kalitesine göre sınıflandırıldığından bu noktada bütçenizi değerlendirmeniz karar verme sürecinizi kolaylaştıracaktır. Bütçenize uygun ahşap malzemeyi de seçtikten sonra kulübenin zemini için hangi malzemeyi kullanacağınızı belirlemeniz gerekiyor. Buna göre, seçenekler arasında bulunan osb plaka veya döşeme tahtası (rabıta) arasından hangisini tercih etmeniz gerektiğine ise ihtiyaçlar doğrultusunda karar verebilirsiniz.
Osb plakanın kolay kurulum imkanı sunmasına rağmen döşeme tahtasının suya osb plakadan daha dayanıklı olduğunu söylememizde yarar var. Bu da özellikle yağışlı havalarda can dostunuzun daha iyi korunmasını sağlayacaktır. Eğer köpek kulübenizin uzun süre dayanmasını istiyorsanız, tercihinizi rabıta tahtası olarak da anılan döşeme tahtasından yana kullanmanızı tavsiye ederiz.
Kulübenin çatısı için ise osb plaka veya lambri malzeme kullanabilirsiniz. Bu hafif malzemenin üzerine ise kulübenin yağışlı havalarda kuru kalabilmesi için arduazlı membran veya şıngıl kaplama yapmalısınız. Genellikle hem daha dekoratif göründüğü hem de kullanımı kolay olduğu için köpek sahiplerinin kulübe yapımında şıngıl uygulamayı tercih ettiğini söyleyebiliriz. Tüm bunlara ek olarak malzemelerin birleştirilmesi için kulübeyi taşıyacak bir iskelet, yani karkas almanız gerektiğini de belirtmeden geçmeyelim.
1. Planlama
Köpek kulübesi yapımı, ilk bakışta komplike bir uğraş gibi görünse de her konuda olduğu gibi planlı yapıldığı takdirde oldukça pratik ve zevkli bir uygulama sürecine sahiptir. Bu doğrultuda, projenizin planlamasını inşa sürecine başlamadan tamamlamalı ve bu plana sadık kalarak ilerlemelisiniz. İlk olarak kulübeyi yerleştireceğiniz yere karar vermeniz, ardından zemin yüksekliğini planlamanız ve kulübenin zeminden ne kadar yüksek olması gerektiğini planlamanız, malzemeleri derlemeniz işinizi önemli ölçüde kolaylaştıracaktır.
2. Zemin Yapımı
Kulübenin zemin yüksekliği, çok soğuk ve çok sıcak günlerde köpeğinizin hava koşullarından olumsuz etkilenmemesi için önemlidir. Üstelik zeminin tüm kulübenin temelini oluşturduğu da göz ardı edilmemelidir. Bu nedenle zemin yapımında öncelikle dış ortamdaki unsurları göz önünde bulundurmalı ve buna uygun yüksekliğe sahip bir zemin inşa etmelisiniz.
Yüksekliği planladıktan sonra karkasların üzerine döşeme tahtanızı yerleştirerek zemini oluşturabilir veya 4 farklı taban parçasını köşelerinden birleştirerek zemin ayaklarını oluşturup döşeme tahtanızı bu ayakların üzerine sabitleyebilirsiniz.
3. Duvarların Eklenmesi
Kulübenin yan duvarlarını köpeğinizin içinde rahat edebileceği kadar yeterli ölçüde kesin ve ardından kulübenin ön ve arka duvarlarını planlayın. Çatı için uygun tasarımı çizip keserek oluşturacağınız ön ve arka paneli yerleştirmeden önce yine köpeğinizin rahatlıkla kulübeye girip çıkmak için kullanabileceği boyutlarda kapı boşluğu bırakmanız gerekiyor. Zemine sabitleyeceğiniz çıtalara monteleyerek birbiri ile birleştireceğiniz duvarlar da hazır hale geldikten sonra köpek kulübesi yapımı için bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.
4. Çatı Yapımı
Köpeğinizin yuvası olacak bu kulübenin çatısı için ev planlarına benzer bir çatı inşa etmeyi düşünebilirsiniz. Üçgen görünüme sahip bir çatı, yağışlı havalarda yağmur ve karın kulübe üzerinde birikmesini önleyecektir. Ayrıca bu tip çatılar, kulübe içinde köpeğinize daha fazla alan da tanıyacaktır.
Çatıyı oluşturacak parçaları dilerseniz demonte halde kulübenin üzerine yerleştirebilirsiniz. Ancak daha fazla yalıtım sağlamak istiyorsanız, ön ve arka duvarları oluşturan ahşap panellerin üzerine açılı olacak şekilde çıta vidalayabilir ve çatıyı da vu çıtalara sabitleyebilirsiniz. Çatıyı tamamlamak için ise üzerini şıngılla veya diğer bir yalıtım malzemesi ile kaplamanız yeterli olacaktır.
5. Koruyucu Ek Malzemelerin Kullanımı
Köpek kulübeniz ahşap malzemelerden oluştuğu için zamanla deforme olması ve yapısının bozulması söz konusu olabilir. Ancak bu süreyi uzatabilmek mümkün. Bu anlamda ahşap korumayı mümkün kılan ilaçlardan edinerek köpek kulübesinin daha uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca kulübenin içinde veya dışında strafor gibi bir malzeme kullanarak ısı yalıtımını biraz daha artırabilirsiniz.
6. Köpek Kulübesinin Boyanması
Köpek kulübesi yapımı sona erdi diye düşünüyor olabilirsiniz. Fakat henüz her şey bitmedi. Kulübenin hem daha estetik görünmesi hem de başka köpek kulübeleri ile karışmasını önlemek amacıyla dış duvarları boyamanızı öneririz. Bu noktada seçeceğiniz boyanın köpeğinize zarar vermeyecek bileşenlere sahip olduğundan emin olmanızda yarar var. Toksik madde içermeyen boyalarla dilediğiniz gibi boyadığınız kulübeyi son haline getirmek için ise önünüzde yalnızca bir adım kaldığını söyleyebiliriz.
7. Kulübe İçinin Döşenmesi
Köpeğinizin en soğuk havalarda bile korunaklı yuvasında mutlu olmasını sağlamak için kulübenin içine yumuşak bir minder, battaniye veya bir halı parçası yerleştirmelisiniz. Halının zeminde kaymasını önlemek için bir miktar yapıştırıcı kullanabilirsiniz. Diğer yandan köpeğinizin sağlığı içinn kulübe içine yerleştirdiğiniz malzemeleri zaman zaman temizlemenizi tavsiye ederiz.
Bunlara ek olarak, kulübeyi daha da kişiselleştirmek adına kulübe girişine köpeğinizin adının yazılı olduğu bir plaka yapıştırabilirsiniz. Bunun için ahşap veya metal plakayı boyayarak köpeğinizin adını yazın ve ardından plakayı bir çivi yardımıyla ya da dayanıklı bir sabitleyici yardımıyla kulübenin girişine yerleştirin.
Kulübe yapımı kadar önem taşıyan bir diğer konu ise hiç şüphesiz ki can dostunuz, köpeğinizin sağlığı ve bakımı. Bu doğrultuda köpeğinizin ihtiyaçları ile ilgili bilgi almak, uzman bir veteriner hekimin desteğine başvurmak ve tüm Çayyolu, Ümitköy, İncek, Beytepe, Alacaatlı, Yaşamkent, Bilkent veteriner ihtiyaçlarınız için Vetrium Veteriner Kliniği’ne başvurabilirsiniz.
Ancak henüz bir köpeğiniz yoksa ve ailenize bir köpeğin katılmasını istiyorsanız, Köpek Seçimi Rehberi, Sana En Uygun Köpek Cinsi Hangisi? başlıklı içeriğimize göz atmanızı öneririz. Böylece hayatınıza eşlik edecek dostunuzla ilgili daha doğru kararlar verebilirsiniz.
Bu yazıyı paylaş: