Köpeklerde Deri Hastalıkları ve Tedavileri

Deri hastalıkları köpekler arasında en sık görülen rahatsızlıklar arasında yer alır. Bu nedenle köpek sahiplerinin bu konudan haberdar ve bilgili olmalarında fayda var. Köpeğiniz cilt problemleri ile karşılaştığında bu durumu mutlaka veterineriniz ile çözmelisiniz. Ama yine de köpeklerde deri hastalıkları konusunda da bilgi sahibi olmanız köpeğiniz için daha faydalı olacaktır.

Düşündüğümüz zaman köpeklerde görülebilen birçok cilt hastalığı vardır. Bu noktada, veteriner hekiminizin problemi teşhis edip çözmesi anahtar bir rol oynar. Köpeklerde deri hastalıklarını teşhis etmek ve tedaviye başlamak en önemli adımdır.

Köpeklerde deri hastalıkları, tedavi edilebilen ve tedavi edilemeyen türler olarak ikiye ayrılır. Veterinerlerin öncelikle muayene ile cilde ne olduğunu anlamaları gerekir ve uygun tedavi yöntemlerini belirledikten sonra, cildin iyileşmesi ve tedavi olması yaklaşık dört haftayı bulabilir. Cildin tam olarak kendine gelmesi bazen daha uzun zaman da alabilir. Tedavi edilemeyen vakalarda ise, seçilen diyetler, ilaçlar, şampuanlar, spreyler, yağ asitleri ve vitamin takviyeleri ile devam eden bir cilt bozukluğunun kontrol edilmesi, yapabileceğimiz en iyi şeydir.

Köpeklerde Deri Hastalıkları

Sürekli kaşınma, rahatsız hareketler ve kuru, soluk bir cilt.. Eğer bu saydıklarımız size tanıdık geliyorsa, köpeğinizin deri hastalığı sorunu olabilir. Köpeğiniz her kaşındığında tabi ki bir deri problemi olduğu anlamına gelmez. Fakat, bu durum çok artmışsa, köpeğinizi ve sizi çok rahatsız ediyorsa o halde veterinerinize gitmeniz gerektiğine işaret olabilir. Genel olarak kaşıntı ile ortaya çıkan deri hastalıkları, kalıcı olan bir kaşıntı haline geldiğinde köpeğin hayatını büyük ölçüde etkiler ve kaliteli yaşamını elinden alır.

Köpeklerde deri hastalıkları genellikle veteriner hekimde görülen en yaygın şikayetlerdir ve tipik olarak kliniklerin standart bir günde gördükleri ziyaretlerin neredeyse dörtte birini oluşturur. Öyleyse, en yaygın köpek cilt sorunları nelerdir ve bir köpeğin cildini sağlıklı tutmak için neler yapabilirsiniz?

Alerjik Dermatit

köpeklerde deri hastalıkları alerjik dermatit

Köpekler, gıda ve çevresel tahriş edici etkenler, polen veya böcek ısırması gibi etkenlere karşı alerjik reaksiyonlara sahip olabilirler. Bu alerjiler genellikle kötü görünen döküntüler ile ortaya çıkmaktadır ve durum köpeğinizi inanılmaz derecede kaşındırır ve günlük yaşamını olumsuz etkiler. Bunun yanında ayrıca sürekli kaşınmasından dolayı derilerinde döküntü oluşur ve vücudunda kirli, bakımsız bir görünüme neden olur. Alerjik dermatit tedavisi, kaşıntılı döküntülere karşı kortikosteroidler veya farklı ilaçlarla yapılabilir. Fakat en etkili tedavi, alerjenlere karşı olan hassasiyetin tanımlanması ve bunlara karşı dikkat edilmesidir.

Alerjiler üç kategoride incelenebilir; çevre etkisi, pireler ve yiyecek. Pire ısırıkları hem evcil hayvanlar hem de insnalar için geçici bir tahrişe neden olabilirken, pire alerjisi olan köpekler buna çok daha fazla duyarlı olurlar. Pire alerjisi olan köpekler için tek bir ısırık bile kaşınmanın başlaması için yeterli olabilir. Bunun tedavisi, ilaçlar ve destekler ile pirelerinin kontrol altına alınarak, köpeğin pireden ve alerjik reaksiyonundan kurtulmasıdır.

Çevresel alerji veya diğer adıyla ‘atopi’, başka bir sık görülen köpek deri hastalıkları arasında yer alır. Alerjenler genelde polen gibi solunabilir maddeler, bazen de çimden bile alerjen etki görülebilir. Atopi, tedavi edilmesi gereken bir sorundur ve köpekler alerji mevsimlerinde düzenli ilaçlar ve kontroller ile rahatlamaları sağlanabilir.

İlk iki alerji çeşidine göre daha az rastlanan bir alerji çeşidi olan yiyecek alerjileri, besinlerin aracılığı ile cilt hastalığına yol açar. Gıda alerjileri genellikle verilen mama içerisindeki bir protein çeşidini köpeğinizin vücudunun tehdit olarak algılaması ile olur. Gıda alerjisini teşhis etmenin yolu, katı bir eliminasyon diyeti uygulanmasıdır. Veteriner hekiminizin rehberliğinde spesifik alerjen maddenin teşhis edilmesiyle, köpeğinize verdiğiniz gıdalarda bu maddeye dikkat ettiğiniz sürece onu gıda alerjisinden korursunuz.

Yaralar ve Sıcak Noktalar (Hot Spots)

köpeklerde deri hastalıkları yaralar

Akut nemli dermatit olarak da adlandırılan sıcak noktalar, kırmızı, tahriş olmuş ve iltihaplı görünen küçük bölgelerdir. Köpeklerde genellikle mukozaların, özellikle de nasal, anal, ve genital bölgeler gibi nemli bölgelerde hot spot’lar görülebilir. Sıcak noktalar enfeksiyonlar, alerjiler, böcek ısırıkları veya aşırı yalama gibi koşullardan kaynaklanabilir. Cildi tahriş eden veya hassaslaştıran herhangi bir şey, cildin yüzeyi üzerinde sadece biraz nem varsa, bakteriyel kontaminasyon ortamını yaratabilir. Bu tür nem ortamları, banyo, yüzmek, yağmurda gezinmek veya suda oyun oynamak gibi son derece zararsız şeylerde bile olabilir.

Bu yaralara neden olan bakteriler, nemli bölgelerin konakçısı olarak düşünülür ve tüylerin taranması veya diğer etkenler nedeniyle etrafa saçılır. Sıcak noktalar, veya nemli dermatitler genellikle köpeklerde görülür ve çok hızlı bir şekilde ilerleyebilir. Köpeğinizde kırmızı, yapışkan yaralar tespit ederseniz, mutlaka veterinere götürerek tedavi ettiriniz. Tedavi, sıcak noktayı temizlemekten ve altta yatan durumun kontrol altına alınmasından oluşur.

Deri Tümörleri

köpeklerde deri hastalıkları

Cilt tümörlleri köpeklerde sıkça görülen cilt sorunlarından biri olarak görülür. Köpeğinizin cildinde sert, şişkin bir doku görürseniz en kısa zamanda veterinerinize götürmelisiniz. Çünkü cilt tümörleri ciddi bir hastalığın belirtisi de olabilir. Köpeklerin cildinde kanserli tümör çeşitleri çıkabilmektedir. Oluşan her tümör kanserlidir diyemeyeceğimiz gibi, bunun kesin cevabını bulabilmek için tümörün biyopsisinin yapılmasıdır. Eğer oluşan tümör küçük ve alınabilecek bir parçaysa, veterinerler bu tümörü alabilirler. Tümörün cinsine göre farklı tedavi türleri uygulanabilir. Bu nedenle tümöre biyopsi yapılması ve türünün keşfedilmesi oldukça önemlidir.

Tüy Dökülmesi ve Kaybı (Alopesi)

köpeklerde deri hastalıkları

Evcil hayvan literatüründe ‘Alopesi’ olarak adlandırılan bu cilt hastalığı, aslında köpeklerin tüy dökme ve tüy kaybetme sorunudur. Çoğu kişi köpeklerin tüy döktüklerini bilir. Evinde köpek besleyen kişiler ise bu dökülme oranının ortalama ne kadar olduğuna aşinalardır. Tüy dökülme oranı köpeğin ırkına, yaşına ve çevresel faktörlere göre de değişebilir. Fakat bazen stres, yetersiz beslenme ya da bazı hastalıklar nedeniyle tüy dökmesi sorunu artarak, köpeklerde deri hastalıkları yaratmaya başlar. Köpeğinizin tüy dökme durumu aşırı arttıysa ve bu durum bir haftadan fazladır devam ediyorsa mutlaka veteriner hekiminize ulaşmalısınız. Dökülen tüylerin normal olup olmadığını köpeğinizi takip ederek fark edebilirsiniz. Aşırı tüy dökme sonucunda köpeğinizin üzerinde tüysüz bölgelerin oluşmaya başladığını da fark edebilirsiniz.

Köpeklerde deri hastalıkları, sıklıkla görülen sorunlar arasındadır. Bu hastalıkların başında da, alerjik durumlar, yaralar ve sıcak noktalar, tüy dökülmeleri gibi yaygın görülen ciltsorunları yer almaktadır. Bu hastalıkların tedavisinde Küçük Hayvan Dermatoloji, Cilt ve Cilt Hastalıkları alanında uzmanlaşmış veterinerler tarafından tedavi sürecinin ilerletilmesi önemlidir. Vetrium Ankara Veteriner Kliniği olarak, dermatoloji alanında uzman görüşümüz ve tedavi süreçlerimiz ile evcil hayvanlarınızın cilt sorunlarını tedavi etmekteyiz.

Bu yazıyı paylaş: