Kedi Otu Kedilerde Ne İşe Yarar?

Birçok kişi kedi otunu duymuş olsa da ne tür bir bitki olduğu ve tam olarak ne işe yaradığı hakkında bilgi sahibi değil. Güzel görünen çiçekleri ve hoş kokusu ile kedi otu, konulduğu alana her zaman hoş bir hava katan popüler bir çiçektir. Peki kedi otu kedilerde ne işe yarar, kedi otunun faydaları nelerdir?

Latince ismi güçlü, kuvvetli anlamına gelen valeriana officinalis olan kedi otunun isminin tüm dünyada kedilerle özdeşleştirilmesinin en büyük sebebi kedilerin kedi otunu gördükleri, kokladıkları anda verdikleri tepkiden dolayıdır. 

  mor renkli kedi otu çiçekleri

Eğer siz de kedi otu kedilerde ne işe yarar, kedi otunun kedilerde yarattığı etkilerin sebeplerinin nedenini merak ediyorsanız Çayyolu Vetrium Veteriner Kliniği olarak hazırladığımız bu yazımızda konuya dair tüm merak edilenleri anlatacak ve kedi otu ne işe yarar, kedi otu nedir sorularının yanıtını vereceğiz.

Aynı zamanda Kedilerin Hiç Bilinmeyen Özellikleri başlıklı yazımızı da okuyabilir, kedilerin doğaları hakkında bilmeniz gereken her noktayı öğrenebilirsiniz.

Kedi Otu Nedir?

yatarak kedi otu koklayan gri kedi 

Kendiliğinden doğal ortamda yetişen ve nane bitki familyasının bir üyesi olan kedi otu aslen Avrupa ve Asya'ya özgü bir bitki çeşididir. Kökü ve yapraklarında içerdiği ana bileşen nepetalakton kedilerin kedi otunu kokladıklarında tepki vermelerini sağlayan ana nedendir. Tabii ki kedi otunun içerdiği nepetalaktona yavru hayvan dostlarımız tepki vermezler. 6 aylık olduktan sonra tepki vermeye başlanılan kedi otu, kedi familyasının içerisinde olan aslan ve kaplan gibi büyük kedilerde de benzer etkiler oluşturur.

Kedi otu nedir sorusunun yanıtını verdiğimize göre gelin kedi otu kedilerde ne işe yarar sorusunu detaylı bir şekilde cevaplayalım.

Kedi Otu Ne İşe Yarar?

kedi otu tanelerini koklayan beyaz kedi 

Pembe veya beyaz çiçeklere sahip olan kedi otu kurutularak ya da kapsül olarak satılmaktadır. Keskin kokusu sayesinde hayvan dostunuzun bir kere koklamasından sonra dahi etkilerini hissettiği ve enerjik hale gelerek modunu yükselttiği kedi otuna çoğu kedi yuvarlanarak, ters dönerek ve sürtünerek tepki verir. Aynı anda miyavlamaya ve hırlamaya başlayabilirler. Kedi otunun çiçeklerine vücutlarını sürtebilir, odadan odaya koşturtacak bir enerjiye sahip olabilirler.

Fakat dikkat edilmesi ve önceden bilinmesi gereken en önemli unsur her kedinin kedi otuna farklı şekilde tepki vereceğidir. Enerjik olan kedilerin yanı sıra bazı hayvan dostlarımızda kedi otu agresifleşme etkileri yaratabiliyor.

Genellikle kedi otunun etkisi 10-15 dakika arası sürse de evcil hayvanlarımızın kedi otu etkilerinden çıkmaları 2 saati buluyor. Geçen 2 saatten sonra sıfırlanan duyuları sayesinde tekrar kedi otuna duyarlı hale gelmeye başlarlar. Kedilerin kendi otokontrol mekanizmaları oldukça gelişmiş olsa da hayvan dostunuzun çok fazla kedi otuna maruz kalmadığından emin olmalısınız. Çok fazla kedi otu solunumu ve tüketimi kedilerin hafif bir mide rahatsızlığına sebep olmasını sağlayabilir.

Kedilere Niçin Kedi Otu Verilir?

kedi otu taneleriyle oynayan gri kedi 

Kedilere çok sevdikleri kedi otunu hem kedinizi mutlu etmek hem de hayvan dostunuzu eğitmenizi sağlar. Kediler için alınan ve genellikle pek fazla ilgilenmedikleri tırmalama ağacı, yatak, oyuncaklar gibi ürünleri kullanmaları için teşvik etmenize yarayacak olan kedi otu sayesinde kediniz gevşeyecek ve birlikte oldukça eğlenceli vakit geçireceksiniz.

Bağımlılık yaratmayan ve kediniz için oldukça güvenli olan bu muhteşem bitki sayesinde kediniz oldukça keyifli bir ruh haline sahip olabilir. Fakat özellikle erkek kedilerde agresif bir ruh haline bürünme durumu gerçekleşebilir. Kedinize kedi otu verdikten sonra agresifleşme görürseniz bir daha vermemeniz kediniz için daha sağlıklı olacaktır. Çiftleşme davranışı ile bağlantılı olan bu agresifliği yaşamaması için kedi otu yerine hanımeli gibi alternatiflere yönelebilirsiniz.

Kedi Otu Kediler İçin Zararlı mı?

patilerini açarak kedi otu ile oynayan kedi 

Araştırmalar kedi otunun kediler için herhangi bir zararının olmadığını göstermektedir. Fakat yüksek oranda kediler tarafından solunduğu veya tüketildiği zaman uyarıcı etkenlerden dolayı ortaya çıkacak olan değişmiş bilince sahip olmaları uzun süreli maruz kalmalarda kedinizin kendini iyi hissetmemesine yol açabilir.

Kediler doğaları gereği bilinçlerinde farklılık hissettikleri zaman kendilerini güvensiz ve endişeli hissederler. Bu yüzden uzun süren kedi otu etkileri onların psikolojik olarak yıpranmalarına yol açabilir. Kedi otunun yaratabileceği bu etkileri hisseden kedinizin davranışlarındaki değişikliklerden bu durumu anlayabilir, daha iyi hissetmesi için onu rahatsız edebilecek ve güvensiz hissettirecek davranışlardan da kaçınabilirsiniz.

Her ne kadar hayvan dostlarımızın bu halleri dışarıdan bizlere eğlenceli gelebiliyor olsa da en çok dikkat etmemiz gereken nokta onların psikolojilerinin sağlam olmasıdır. Bu noktada onlara alan yaratmak, istemedikleri zaman dokunmaya ya da okşamaya çalışmamak önemlidir. Bu sayede kedi otunun olumsuz etkiler yaratabileceği kediler üzerindeki bu agresifliği en aza indirgeyebilirsiniz. Unutmayın kedi otunun etkisi maksimum 15 dakika sürüyor! doğada kedi otu çiçeği koklayan gri kedi

Kedi otu kedilerde ne işe yarar, kedi otunun yararları ve zararları nedir sorularını yanıtladığımız yazımızın sonuna geldik. Siz de hayvan dostunuz için kedi otunun vücudunda yaratacağı etkilerin neler olduğunu öğrendikten sonra kedi otunu kullanabilir, kedi otu etkisi ile rahatlamasını ve eğlenmesini sağlayabilirsiniz.

Kedinizin vücudunda kedi otu kullanımı sonrasında ne gibi etkilerin olacağını öğrenmek ve bilinçli bir kullanım sağlamak için yapmanız gereken en önemli unsur uzman bir veteriner hekime başvurmak olmalıdır. Uzman veteriner hekimler hayvan dostunuzu en ince ayrıntısıyla muayene ederek kedi otu kullanımının uygun olup olmadığı konusunda sizleri bilgilendirecektir.

Ayrıca Kedilerin Kuyruk Hareketleri ve Anlamları başlıklı yazımızı okuyabilir, evcil hayvanlarla alakalı merak edilen tüm soruları yanıtladığımız içeriklerimizin yer aldığı blog sayfamızı da ziyaret edebilirsiniz.!

Bu yazıyı paylaş: