Köpeklerde Tüy Dökülmesi Nasıl Engellenir?

Hayatımızda çok önemli bir yere sahip olan sevimli patili dostlarımızın bütün bir yıl boyunca belirli zaman aralıklarında tüy dökmeleri aslında son derece normal ve alışılmış bir durumdur. Fakat bazı dönemlerde köpeğinizin tüylerinin normalden daha fazla döküldüğünü gözlemliyorsanız, köpeklerde tüy dökülmesi nasıl engellenir, köpeklerin tüyleri neden dökülür gibi sorulara dair detaylı bilgi edinmenizde fayda var.

Tüm evcil hayvan sahipleri, özenle büyüttükleri biricik köpeklerinin parlak ve bakımlı tüylere sahip olmasını isterler. Fakat ne yazık ki köpeklerin tüyleri bazı sebeplere bağlı olarak ani bir biçimde ve bölgesel olarak dökülmeye başlayabilmektedir.

Eğer siz de köpeğinizin çok fazla tüy dökmesinden şikayetçiyseniz bunun için bir önlem almadan önce bu durumun yaşanmasının temel nedenlerini araştırmalı ve konu ile ilgili fikir sahibi olmalısınız.

Peki ama köpekler neden tüy dökerler? Köpeğinizin vücudunun bir kısmında ya da tamamında sürekli olarak azalan tüy miktarı sizi endişelendiriyorsa yazımızın devamını okuyarak önce köpeklerde tüy dökülmesi nedenlerini sonra da bu durumu engellemenin yollarını öğrenebilirsiniz.

Tüy dökülmesi köpeklerde olduğu kadar kedilerde de epey yaygın bir problemdir. Bu konuya dair ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi: Nedenleri ve Bakımı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Köpeklerde Tüy Dökülmesi ve Nedenleri

köpeğinin tüylerini tarayan kadın

Sevimli dostlarımızın dönem dönem tüy dökmesi her ne kadar normal kabul edilse de yaşadığınız bu durumun gözlem altında tutmanız gereken bir rahatsızlığın habercisi olma ihtimali de vardır.

Çoğu zaman mevsim değişikliğinden kaynaklanan tüy dökülmesi, köpeğinizin sağlığında bir problem olduğuna ya da kendisini stres altında hissettiğine dair de bir işaret olabilir. Hem kedilerde hem de köpeklerde görülen tüy dökülmesinin temel nedenlerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkün:

Bakımsız Tüyler

Düzenli bir biçimde bakım yapılmayan tüyler, zamanla kuruyarak kırılmaya ve dökülmeye eğilimli hale gelmektedir. Eğer siz de son dönemlerde vakit bulamadığınız için köpeğinizin tüylerine gerekli bakımı yapmayı ihmal ettiyseniz, köpeğinizin tüylerinde bölgesel olarak azalmalar görmeniz normaldir.

Parazitlerin Varlığı

Köpeğinizin bağışıklık sistemini parazitlere karşı güçlendiren iç ve dış parazit aşılarını yaptırmayı atladığınızda ya da unuttuğunuzda köpeğinizin tüylerinin arasında parazitler üreyebileceği gibi bu durum pek çok farklı hastalığa da kapı aralayabilmektedir.

Bu doğrultuda eğer köpeğinizin tüylerinin döküldüğünü fark ettiyseniz dış parazit varlığından şüphelenebilir ve buna yönelik bir önlem alabilirsiniz.

Tahmin edebileceğiniz gibi köpeğinizin sağlıklı bir şekilde büyümesi için zorunlu aşılarının zamanında yaptırılması son derece önemlidir. Köpeğinizin doğumundan itibaren hangi aşıları olması gerektiğine dair bilgi edinmek için bu konuya yer verdiğimiz Köpek Aşı Takvimi: Aşının Önemi ve Aşılama Rehberi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Cilt Problemleri

Köpeklerde tüy dökülmesi yaşanmasının bir diğer sebebi de cilt problemleri olabilir. Köpeğinizin kendisini sürekli kaşıması ya da cildinin belirli bölgelerinde kızarıklık ve yara oluşumlarının meydana gelmesi cilt hastalıklarının habercisidir.

Tedavi altına alınmayan cilt hastalıkları ise zaman içerisinde derinin eski sağlığını kaybetmesine ve tüylerin dökülmesine neden olmaktadır.

Yetersiz Beslenme

sahibinin kucağında oturan sevimli köpek

Tüm canlılar gibi köpeklerin de doğru ve yeterli bir biçimde beslenmemesi, tüylerinin eski sağlığını kaybetmesine neden olan bir başka faktör olarak ön plana çıkmaktadır.

Köpeğinizi doğru gıdalarla beslemediğiniz takdirde tüyleri olması gerekenden daha uzun bir süre içerisinde sürede uzamaya ve çok daha kolay bir biçimde kırılarak dökülmeye başlayabilir.

Eğer köpeğiniz henüz minicik bir yavru ise onu nasıl beslemeniz gerektiğine dair bilmeniz gerekenler için Yavru Köpek Ne Yer? Yavru Köpek Beslenme Tablosu başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Tümör

Yavru köpeklerden ziyade yaşı ileri olan köpeklerde meydana gelen tümör, kendisini tüylerin dökülmesi yoluyla gösterebilmektedir. Vücudunda tümör bulunan köpeklerin salgıladıkları bir hormon ile doğal döngülerinde bozulmalar meydana gelmekte bu da cilt yapısının eski sağlığını kaybetmesine neden olmaktadır.

Sağlığını kaybeden bir cildin üzerinde bulunan tüyler ise kalıcı olamayacağından zamanla dökülmektedirler.

Hipotiroidi

Hipotioridi, köpeklerde tiroid eksikliğinden kaynaklanan ve mutlaka tedavi altına alınması gereken rahatsızlıklardan bir tanesidir. Hipotiroidi olan bir köpeğin ürettiği hormon miktarı epey düşüktür. Bu durumun bir sonucu olarak da köpekte bölgesel tüy dökülmesi görülebilmektedir.

Stres

Köpeklerin kendilerini baskı ve stres altında hissetmeleri de tüy dökmelerinin bir başka nedeni olarak gösterilebilir. Uzun saatler boyunca evde kapalı kaldıklarında, istemedikleri bir ortamda bulunduklarında ya da doğum yaptıktan hemen sonraki dönemde köpeklerin büyük bir çoğunluğu strese bağlı olarak tüy dökmeye başlayabilir.

Köpeklerde Tüy Dökülmesi Nasıl Kontrol Altına Alınır?

köpeğinin tüylerini tarayan kadın

Köpeklerde tüy dökülmesinin temel sebeplerini bilmek, kendi köpeğinizin tüylerinin dökülmesinin ardında yatan nedeni anlayabilmeniz noktasında kritik öneme sahiptir. Öte yandan köpeğinizin tüylerinin döküldüğünü erkenden fark edip nedenlerini araştırmanız, bu durumu vakit kaybetmeden kontrol altına alabilmeniz için de oldukça önemli bir adımdır.

Bu anlamda köpeğinizin tüylerinin dökülmesini engellemek adına ilk olarak bu durumun ortaya çıkmasının temel sebeplerini öğrenmeniz gerekmektedir. Bunun için öncelikle tüy dökme emarelerini gösteren köpeğinizi alanında uzman bir veteriner hekime götürmeli ve sorunun kaynağını teşhis etmesini beklemelisiniz.

Veteriner muayenesi sonucunda köpeğinizin tüylerinin neden döküldüğü hızlı bir biçimde anlaşılacak, eğer bir hastalık durumu var ise veterinerin teşhisinin ardından tedavi süreci başlayacaktır.

Veteriner hekiminizin önerilerini dikkate alarak köpeğinizin daha fazla tüy dökmesini engellemek için önlem alabilir, kısa sürede bu sorunun önüne geçebilirsiniz. Buna ek olarak köpeğinizin daha sağlıklı tüylere sahip olmasını istiyorsanız evde kendiniz de bazı noktalara dikkat etmeniz de fayda olacaktır. İşte köpeğinizin bakımlı tüylere sahip olması ve hayatına sağlıklı bir biçimde devam edebilmesi için dikkate alabileceğiniz öneriler!

Köpeğinizin Beslenmesine Dikkat Edin

Daha önce de söz ettiğimiz gibi köpeklerde tüy dökülmesinin en önemli sebeplerinden biri yetersiz ve yanlış beslenmedir. Bu doğrultuda köpeğinizin tüylerinin sağlıklı bir biçimde uzamasına yardımcı olmak adına köpeğinizin beslenmesinde kaliteli ürünleri tercih etmenizi tavsiye ederiz.

Kolay sindirilebilen ve proteini yüksek mamalar köpeğinizin fiziksel sağlığına iyi geldiği kadar sağlıklı tüylere sahip olmasına da yardımcı olacaktır.

Köpeğinizin Tüylerine Bakım Yapın

köpeğinin tüylerine bakım yapan kadın Eğer köpeğinizin sağlıklı ve bakımlı tüylere sahip olmasını istiyorsanız sabırlı olmanız ve tüylerine gerekli bakımı uygulamanız gerekir. Bunun için köpeğinizi çok sık yıkamamanızı fakat tüylerini düzenli aralıklarla temizleyip taramanızı tavsiye ederiz.

Eğer köpeğinizin tüyleri için en uygun tarağın hangisi olduğu konusunda kararsızlık yaşıyorsanız veteriner hekiminize danışarak size köpeğinize uygun bir tarak çeşidi önermesini isteyebilirsiniz.

Öte yandan pet kuaför hizmeti veren bir veterinere giderek köpeğinizin tüylerine düzenli olarak bakım yaptırabilirsiniz.

Tüy Temizliğinde Doğru Ürünler Kullanın

Köpeklerde tüy dökülmesini engellemeye yardımcı olacak bir diğer tavsiyemiz de köpeğinizin cildini tahriş etmeyecek ve kaşıntısını önleyecek şampuanlar kullanmanız. Bu sayede hem köpeğinizin cildinde kızarıklık oluşumunu engelleyebilir hem de tüylerinin dökülmesinin önüne geçebilirsiniz.

Bu yazımızda köpeklerde tüy dökülmesinin nedenlerini ve bu durumu engellemenin yollarını siz değerli köpek ebeveynlerimizle paylaşmış olduk.Son olarak köpeğinizin tüylerinde ortaya çıkan sorunlar ve diğer pek çok ihtiyacı için tecrübesine güvendiğiniz bir veteriner hekimden yardım isteyebilirsiniz.

Bu doğrultuda evcil hayvan dostlarımızın tüm ihtiyaçlarına yanıt veren Vetrium Veteriner Kliniği’ni tercih edebilir, köpeğinizi Vetrium’un alanında uzman veteriner hekimlerine emanet edebilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş: