2023-08-03
Çok sevdiğiniz köpeğinizin sağlığını koruyabilmek ve gelişimine destek sağlayabilmek adına programlanmış bir köpek aşı takvimi onun için büyük önem arz ediyor. Yavru köpeğinizin bağışıklığını desteklemek için de belli bir sıraya ve düzene göre çeşitli aşıları yaptırmanız gerekiyor.
Bir yavru köpeğin bakımını üstlenmek elbette ki büyük bir sorumluluğu da beraberinde getiriyor çünkü minik köpeğiniz eve adımını attığı ilk andan itibaren her konuda size bağımlıdır. Bu yüzden köpeğinizin bakımını en iyi şekilde üstlenerek ona konforlu bir yaşam sunmanın sizin en önemli göreviniz olduğunu söylemek mümkün.
Aslında dünyaya ilk geldiklerinde hastalıklara karşı bağışıklıkları bulunan yavru köpeklerin doğuştan edindikleri bu bağışıklık zamanla azalır ve daha savunmasız hale gelirler. Bunu önleyebilmek adına da köpeğinizin aşı takvimine harfiyen uymanız büyük önem taşır.
Peki köpek aşı takviminde bulunan aşılar nedendir ve neden önemlidir? Bugün Vetrium Veteriner Kliniği olarak sizler için hazırlamış olduğumuz içeriğimizde bu soruları yanıtlıyoruz. O halde sözü daha fazla uzatmadan bu konuda bilmeniz gerekenleri sıralayalım.
Yavru Köpek Aşı Takvimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Ömrünün sonuna kadar yanında olacağınıza söz verdiğiniz, aynı evi paylaştığınız biricik yavru kedinize karşı ilk sorumluluğunuz onun her daim sağlıklı olmasını sağlamak. Köpeğinizi hastalıklara karşı koruyabilmek adına büyüme sürecinde çeşitli aşıların yapılması gerekir. Peki köpeğinizin aşılanması süreci ile ilgili yeterli bilgiye sahip misiniz? İşte köpek aşı takvimi hakkında büyük öneme sahip 6 bilgi!
1. Aşı Takvimi Hazırlayın
Hastalıklarla mücadelesinde bağışıklık sisteminin güçlü olması adına köpeğinizin aşılanma vakti geldiyse uygun bir aşı takvimi hazırlamanız çok önemli. Köpeğinize yapılacak olan aşılar ve bu aşıların sıklığı köpeğinizin yakalandığı hastalıklara ya da köpeğinizin beslenme şekline, içinde bulunduğunuz mevsime ve daha farklı etkenlere göre değişiklik gösterebilir.
Bunun yanı sıra bazı aşıların yapılması zorunluyken bazıları ihtiyaç doğrultusunda sizin ve veteriner hekimin tercihine kalmıştır.
Büyüme sürecinde köpeğinizin aşılarının tam olması kadar önemli olan bir diğer konu da nasıl beslendiği. Bu konu hakkında detaylı bilgiyi ise Yavru Köpek Ne Yer? Yavru Köpek Beslenme Tablosu başlıklı içeriğimizden edinebilirsiniz.
Elbette köpek aşı takvimi hazırlanırken doğru planlama yapılmasının hayati önem taşıdığını söyleyebiliriz. Çünkü köpeğinize yapılan eksik ya da yanlış yapılan bir aşılama, son derece tehlikeli sonuçlara neden olabilir.
2. Vücut Sıcaklığını Sık Sık Kontrol Edin
Köpeğiniz aşılandıktan sonra vücut ısılarında artış olması son derece normal kabul edilir. Yine de olması gerekenden daha yüksek ateş ne yazık ki olumsuz sonuçlar doğurabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında ise vakit kaybetmeden veteriner hekime danışmanız gerekir.
3. Aşının Tam Koruma Sağlamadığını Unutmayın
Yavru köpek aşıları ile ilgili atlanmaması gereken bir diğer husus ise yapılan aşılamanın yavru köpeğiniz üzerinde tam anlamıyla koruma sağlamayacağı. Yapılan aşılar yalnızca diğer köpeklerin köpeğinize bulaştırma bulaştırma ihtimalini düşürür.
4. Aşıdan Önce Ve Sonra Köpeğinizi Sudan Uzak Tutun
Veteriner hekiminiz tarafından yapılacak aşılamada minik köpeğinizin en az 6 haftalık ve sütten kesilmiş olması gerekiyor. Aşıdan önceki ve sonraki 3’er gün ise vücuduna su değmemesi gerekiyor.
5. Köpeğinizin Stresini Kontrol Altına Alın
Her ne kadar basit bir uygulama gibi görünse de aşılama sırasında köpeğinizin sakin olması son derece önemli. Bu yüzden aşılama yapılmadan önce köpeğinizin kaygılarını en aza indirmeli ve strese mahal vermemelisiniz.
6. Aşı Takibi Yapın
Köpeğiniz aşılandıktan sonra takibinin yapılması da önemlidir çünkü bu sayede hem köpeğinizin sağlık durumu sürekli kontrol altında olacak hem de veterinizin doğabilecek olumsuz sonuçlara müdahale edebilme ihtimali artacaktır. Bu anlamda da doğru bir veteriner hekim tercih etmeniz çok önemlidir.
Köpek aşı takvimi ile ilgili bilmeniz gerekenler elbette bunlarla sınırlı değil. Sürecin içerisine girdiğinizde hangi noktaları göz ardı etmemeniz gerektiğini çok daha kolay görebilir, veteriner hekim desteğiyle bu süreci kolaylıkla atlatabilirsiniz.
Peki köpek aşı takviminde yer alma zorunluluğu olan aşılar hangileridir?
Yapılması Zorunlu Olan Köpek Aşıları
Daha önce de söz etmiş olduğumuz gibi köpek aşı takviminde olması gereken bazı aşılar zorunluluk taşırken bazıları ise isteğe bağlı olarak yapılabilir. Her köpeğe mutlaka yapılması gereken zorunlu aşılar ise şöyle;
Kuduz Aşısı
Rabies olarak da adlandırılan kuduz aşısı türü ne olursa olsun tüm köpeklere yaptırılması gereken en önemli aşılar arasında yer almaktadır. Köpeğiniz doğduktan sonra 12 hafta içerisinde uygulanması gereken kuduz aşısının köpeğiniz yetişkin olduktan sonra her yıl bir kez tekrar edilmesi de kanuni bir zorunluluktur.
Kuduz ölümcül bir köpek hastalığı olduğundan aşı takviminde zamanının şaşırılmaması ve kesinlikle atlanmaması gerekir.
Coronavirüs
Tüm köpeklere uygulanması gereken bir diğer aşı da coronavirüs aşısı. Köpeklerden insanlara korona virüsü bulaşma ihtimali yoktur fakat köpekler kendi içlerinde birbirlerine coronavirüs bulaştırabilirler. Bu ihtimal göz önünde bulundurularak coronavirüs aşısının pek çok köpeğin bir arada bulunduğu ortamlarda yapılması önerilir.
Kedi ve köpeklerde coronavirüs hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz Coronavirüsü Kedi ve Köpeklerde Görülür mü? İnsana Geçer Mi? başlıklı içeriğimize göz atarak bilmediklerinizi öğrenebilirsiniz.
Parainfluenza Aşısı
Çok sayıda köpeğin bir arada bulunması nedeniyle ortaya çıkan bir diğer virüs ise köpek parainfluenzası. Gerçek anlamda bulaşıcı olan bu virüs köpeklerde barınak hastalığı olarak da bilinen “kennel cough”a neden olabilir.
Solunum yolları ile ilişkili olan köpek parainfluenzayı önlemek adına parainfluenza aşısının da köpek aşı takvimi içerisinde mutlaka yer alması gerekir.
Mantar Aşısı
Yavru köpeklere henüz 3 aylıkken yapılan mantar aşısı tek dozda etkisini gösterebilen bir aşı değildir. Bu nedenle ayda iki kez uygulanması aşının göstereceği etkinin daha iyi olmasını sağlar.
Mantar hastalığının görülme sıklığı genellikle nem oranı yüksek ve sıcak bölgelerde daha fazladır. Bu yüzden mantar aşısının bu tür bölgelerde bulunan köpeklere yapılması çok daha önemlidir.
Leptospirozis Aşısı
Leptospirozis aşısı tek bir hastalık özelinde değil köpeğinizi korumak istediğiniz birçok bakteri ve hastalığa karşı uygulanabilir. Kanlı ishal, sarılık ve böbrek hastalığı ise bunlardan yalnızca birkaçıdır. Köpeğiniz doğduktan 2. ve 4. haftalarda yapılması gereken bu aşı iki doz alınması gereken bir köpek aşısıdır.
Bazı köpeklerde hiçbir belirtiye neden olmayan leptospirozis bakterisi hayvanlardan insanlara bulaşabilen bir bakteri türü olduğundan aksatılmaması gerekir.
Bordetella Aşısı
Bir köpekten diğer köpeklere bulaşma ihtimali epey yüksek olan bordetella bakterisi, yoğun öksürük, kusma ve nöbet gibi etkilerle gösterir. Eğer minik köpeğiniz ileride büyüdüğünde başka köpeklerle etkileşime geçeceğini düşünüyorsanızz bordotella aşısını da yaptırıyor olmanız gerekir.
Borrelia Burgdoferi
Köpeklerde kene ısırması nedeniyle görülen Lyme hastalığından korumanın yolu olan Borrelia Burgdoferi aşısı, ilk etapta 2 ila 4 haftalık aralıklarla çift doz olarak uygulanmaktadır. Köpeklerin eklemlerinde şişmelere ve zamanla yürüşünde topallığa neden olabilen bu rahatsızlıktan korunması için köpeğinizi korumanız önemlidir.
Bu doğrultuda uygulanan ilk çift dozun ardından her yıl tek doz olarak yeniden aşılama yapılması gerekir.
Köpek Aşısı Neden Önemlidir?
Minik dostunuza gereken aşılar yapılmadığı takdirde hastalıklara karşı çok daha savunmasız olacak ve enfeksiyon riski kapma ihtimali de artacaktır. Özellikle de yavru köpeklerde bu ihtimal çok daha yüksektir.
Bu doğrultuda da veteriner hekiminizin önderliğinde bir aşı takvimi oluşturarak köpeğinizin sağlık durumunu sürekli olarak kontrol etmeniz gerekiyor. Böylece köpeğinizin sağlığına katkıda bulunabilir, uzun yıllar hastalıklardan uzak keyifli bir yaşam sürebilirsiniz.
Bunun yanı sıra köpeklerin dünyasıyla, bakımıyla, hastalıklarıyla ilgili daha detaylı bilgi edinmek için en faydalı içerikleri bir araya getirmiş olduğumuz blog yazılarımızı da inceleyebilirsiniz.
Bu yazıyı paylaş: