Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi Nedenleri Nelerdir? Nasıl Önlenir?

Kedilerde bölgesel tüy dökülmesi, daima ciddiye alınması gereken durumlardandır. Bir uzmana başvurmak yerine “dönemseldir geçer” gibi yargılara varmak asla doğru bir yöntem değildir. En sevdiğimiz tüylü dostlarımızdan biri olan kediler, elbette ki yıl boyunca tüy dökerler.

Ancak mevsim geçişlerinde veya beslenme düzeni değişikliklerinde bu tüy dökülmesinin arttığı gözlemlenmektedir. Normal bir süreç olan fizyolojik tüy dökülmelerinin yanı sıra kimi zaman da anormal boyutlara ulaşan versiyonlar da söz konusu olabilmektedir.

Çoğunlukla patolojik bir durumun belirtisi olan yoğun tüy dökülmelerinde kedi ebeveynlerinin durumla nasıl baş edeceklerini bilmeleri son derece önemli. Bu doğrultuda kedilerde bölgesel tüy dökülmesi neden olur, nasıl önüne geçilebilir gibi soruların yanıtlarını bulmakta büyük yarar var diye düşünüyoruz.

Kedilerde bölgesel görülen tüy dökülmeleri, kronikleşme olasılığı bulunan bir hastalığın habercisi olabileceğinden üzerinde önemle durulması gereken bir konudur. Bu anlamda kedi sahiplerinin kedilerinin tüylerindeki değişiklikleri gözlemleyerek gereken aksiyonları almaları gerekmektedir.

Ancak kedi ırkları özelliklerinden dolayı bazen bölgesel tüy dökülmelerini anlayabilmek çok kolay olmayabilir. Örneğin, çok uzun tüylü kedilerde tüylerin seyrekleştiği ilk bakışta anlaşılamayabilir. Fakat artık tüyler önemli ölçüde dökülüp deri yüzeyi göründüğünde yapılması gerekenleri yapmak için çok geç kalınmış olabilir.

Ayrıca dilerseniz Kedi Irkları, Kedi Türleri ve Özellikleri başlıklı içeriğimize de bir göz atabilirsiniz.

Peki kedi sahipleri, en yakın arkadaşlarının hastalık belirtilerini başka nasıl teşhis edebilir? Bu gibi durumlarda kedinizin davranış özelliklerini gözlemlemenizde bir sorun olup olmadığı konusunda fikir yürütmenize yardımcı olabilir. Bu doğrultuda, kedilerde bölgesel tüy dökülmesine aşırı kaşınma, kızarıklık, deride kabarıklık ve lezyon oluşumu görüldüğünde gerekli tedavi ve bakımla ilgili olarak veteriner hekim ile gözlemlerinizi paylaşmanızı tavsiye ederiz. O halde detaylara geçelim!

Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi Neden Olur?

Kedilerde bölgesel tüy dökülmesi çeşitli nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. O nedenle her bir detayı sizlere en önemli kısımları ile anlatacağız:

1. Stres

Kedilerde bölgesel tüy dökülmesi, dikkate alınması gereken bir durumdur. Kimi zaman stres kaynaklı görülebilen bölgesel tüy dökülmeleri kedilerde deri hastalıkları ya da başka kronik hastalıkların yaşandığına ve kedinin genel sağlığının bozulduğuna işaret ediyor olabilir.

2. Parazitler ve Diğerleri

Tüy dökülmesi rahatsızlığının temel nedeni parazitler, bakteriyel enfeksiyonlar, mantarlar, bağışıklık sistemi ile ilgili bozukluklar, alerjiler de olabilir. Her biri için de bir veteriner hekime danışmak büyük önem taşıyor.

Ek olarak dilerseniz Kedilerde Deri Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri başlıklı içeriğimizi de okuyabilirsiniz.

3. Beslenme Bozuklukları

Beslenme bozukluğu ve hormon dengesinin değişmesi de tüy dökülmesine yol açan faktörler arasında sayılabilir. Kedilerde bölgesel tüy dökülmesi nedenlerini biraz daha açmak gerekirse; pire, kene gibi parazitler sonuçları ciddi boyutlara varan rahatsızlıklara neden olabileceğini belirtmekte fayda var. Böyle bir durumda, belirli bir bölgede başlayan tüy dökülmesi zamanla tüm vücuda yayılabilir.

4. Enfeksiyonlar

Kedilerde tüy dökülmesine kaşıntı, kızarıklık ve deride oluşmaya başlayan enfeksiyonlar da dahil olabilir. Mantarların neden olduğu bölgesel tüy dökülmelerinde ise hangi mantar türünün bu rahatsızlığa yol açtığını bilmek, tedavi yöntemini bulmak açısından oldukça kritiktir. Bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanan tüy dökülmesi sorunu, çoğunlukla başka bir travmanın sonucunda görülür. Diğer nedenlere benzer şekilde bakteriyel enfeksiyonlar söz konusu olduğunda da gerekli önlemler alınmadığı takdirde tüy dökülmeleri artış gösterebilir.

5. Kanserli Hücreler

Yoğun tüy dökülmelerinin bir diğer nedeni ise kanserli hücrelerdir. Kedi ebeveynlerinin kimi zaman üzerinde fazla durmadığı tüy dökülmelerinin kansere dahi işaret edebileceği öngörülmeli ve olabildiğince hızlı bir şekilde veteriner hekim ile iletişime geçilmelidir.

6. Hormonal Düzensizlikler

Hormonal düzensizlikler de kedilerde bölgesel tüy dökülmesi nedenlerinden biri olarak karşımıza çıkabilir. Bu gibi durumların yaşanmaması adına bölgesel tüy dökülmesi gözlemlediğiniz anda rahatsızlığı asla hafife almamanız gerektiğini tekrar belirtmek isteriz. Peki bahsi geçen tüy dökülmesini önlemenin yolları nelerdir? Konuya dair neler yapmak önem arz eder?

Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesini Önlemenin Yolları

Kaşınan kedi, beyaz kedi, kedilerde tüy dökülmesi

Kedinizin yaşam kalitesinin düşmesini önlemek ve daha uzun yıllar ailenizle kalmasını sağlamak için tüy dökülmesini teşhis etmek kadar bu sorunun yaşanmasını önlemek için çabalamak da önemli. Bunu sağlamak adına yapmanız gerekenler ise şu şekildedir:

1. Kedinizin İhtiyaç Duyduğu Bakımı Yapın

Kedinizin gereksinim duyduğu genel bakımı düzenli olarak yapmalısınız. O bir canlı ve bakımı asla aksatılmamalı. Her zaman sağlık kontrolleri yaptırılmalı, herhangi bir sorun gözlemleniyorsa buna uygun bir yol izlenmelidir. Ayrıca rutin aşılara da önem verilmelidir. Kedi aşı takviminde kesinlikle yapılması gereken aşılar; kuduz, karma ve lösemi aşısıdır.

2. Ona Olan Sevginizi Her Fırsatta Hissettirin

Kedilerde bölgesel tüy dökülmesi psikolojik rahatsızlıklardan ötürü de ortaya çıkmaktadır. O nedenle her fırsatta kedinize olan ilginizi ve sevginizi hissettirmenizi öneririz. Onunla oyunlar oynayın, beraber uyuyun. Sizi sevmesine fırsat tanıyın. Aksi halde kendini stres altında hissederek tüy dökmeye başlayabilir.

3. Yaşına ve Cinsiyetine Uygun Bir Beslenme Rutini Oluşturun

Her kedi ırkının beslenme rutininde birtakım farklılıklar yer almaktadır. Uzman bir veteriner hekime danışarak kedinizin ırkına, yaşına ve sağlık durumuna uygun bir beslenme listesi çıkarmasını isteyebilirsiniz.

Bu şekilde daha mantıklı bir yol izleyerek kedinizin sağlığını korumuş olursunuz. Kuru mamaya mı ağırlık verilmeli yoksa yaş mamaya mı? Herhangi bir maddeye karşı alerjisi var mı? Tüm bu sorular yanıtlandıktan sonra etkili bir beslenme rutini oluşturulabilir.

Tüm bunlara rağmen yine de kedilerde bölgesel tüy dökülmesi yaşanıyorsa, en başta bu soruna yol açan rahatsızlığın kaynağı keşfedilmelidir. Bunun için de daha önce sözünü ettiğimiz belirtilere rastladığınızda veteriner hekiminize danışmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Veterinerinizin konuyla ilgili kesin teşhisinden sonra gerekli görülen tedavi süreci başlatılabilir. Veteriner hekimler, bu tür rahatsızlıkların sağlıklı bir şekilde teşhis edilebilmesi için klinik muayenenin yanı sıra birtakım tahlil ve testlere başvurabilir.

Çıkan sonuçlar doğrultusunda da tüy dökülmesine yol açan rahatsızlığın giderilmesi için gereken tedavi yöntemi belirlenir. Tedavinin başarıyla sonlandırılmasının ardından kedinizin bölgesel tüy dökülmesi sorunu da ortadan tamamen kalkacaktır. Bu noktada hiç şüphesiz ki veteriner hekiminizin bilgi birikimi son derece kritik bir önem taşır. Dolayısıyla sevgili dostunuzun en doğru tedaviyi görebilmesi için donanımından emin olduğunuz veterinerlere danıştığınızdan emin olmalısınız.

Ankara'nın en iyi  Hayvan Hastanesi Vetrium, alanında uzman kadrosu ile kedinizin yaşamına sizin kadar değer veriyor. Siz de kedinizin veteriner ihtiyaçları için burayı tercih edebilir ve minik dostunuzun sağlığını deneyimli ellere emanet edebilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş: