Kedilerde Burun Akıntısı Neden Olur? Tedavisi Nasıldır?

Kedilerde burun akıntısı oluşumunun birden fazla nedeni olabilir. Kimi zaman bir alerjen kimi zaman ise nezle gibi durumlar sonucunda kedinizin burnu akabilir. Endişe etmeyin ve hemen uzman bir veteriner hekime danışın. Tabii önce bu semptomun hangi sebepten kendini göstermeye başladığını kavramak adına yazımızı okuyabilirsiniz.

Ankara’nın en iyi veteriner kliniği Çayyolu Vetrium Veteriner Kliniği olarak bu içeriğimizde kedilerde burun akıntısının temeline iniyoruz. O halde sizi daha fazla bekletmeden konumuza dönelim ne dersiniz? İşte birbirinden ilgi çekici ayrıntılarla kedilerde burun akıntısının asıl sebepleri ve çözüm yolları!

Kedilerde Burun Akıntısı Neden Olur?

nezle olmuş bir kedi Kedilerde burun akıntısının fark edildiği ilk an genelde endişe vericidir. Fakat sakin kalmak ve durumu anlamak çok daha mantıklıdır. Veteriner hekim öncelikle burun akıntısının nedenini tespit eder. Ardından da tedavi süreci başlar.

Kedilerde rastlanan burun akıntısının en çok karşılaşılan sebebi sinüs iltihaplanması olmaktadır. Fakat bir kedide burun akıntısı sürekli şekilde gözlemleniyorsa bunun sebebi üst solunum yolunda meydana gelen bir rahatsızlık olabilir.

Üst solunum yolu enfeksiyonu akabinde rinit rahatsızlığı da ortaya çıkar. Bakteriyel mikroplar da bu durumun oluşmasına sebebiyet verebilir. Burun akıntısı genelde tedaviye bile gerek olmadan geçebiliyor olsa da bazı durumlarda dikkatli olmak gerekebilir. Bunları örneklendirelim:

Rinit

Üst solunum yolu enfeksiyonu daima rinit oluşumuna neden olur. Bu da maalesef kedilerde burun akıntısı sorununu ortaya çıkaracaktır. Meydana gelen iltihap sonucunda da akıntı görülür. Virüsler, bakteriler ve mantarlar da rinit oluşumunda rol alır. Ciddiye alınması gereken rahatsızlıklardan bir tanesi olan rinit, fark edilmediğinde kedinizin canını yakabilir. Tamamen ilerlemeden ilaç tedavisi yaptırmak daha mantıklıdır.

Tahriş

Kediler bir başka hayvanın saldırısına uğrarsa ya da zararlı bir maddeye maruz kalacak olursa tahriş durumu ile karşılaşabilir. Toksinler de çoğu zaman kedilerin burnunda ve gözlerinde tahrişe neden olur. Bu tür durumlar genelde gözle görülebilir olduğundan ötürü dikkatinizden asla kaçmaz.

Bakteriyel Enfeksiyonlar

Rahatsız edici bir kokuya sahip olan sarı ya da yeşil renkli burun akıntısı, kedilerde bakteriyel enfeksiyonun en net habercilerinden biri olmaktadır. Uzman bir veteriner hekime danıştığınız zaman tedavi konusunda antibiyotik kullanımı önerebilir. Kediniz bu tedavi neticesinde yeniden enerjisini kazanarak koşturup oynamaya başlar.

Çeşitli Travmalar

Yüksek zekaları ve hareketli bedenleri sebebiyle her daim yaramazlık yapabilen kediler, olası bir durumda burunlarına zarar verebilir. Burnuna darbe alan bir kedinin burnu gün geçtikçe şişmeye ve akmaya başlayacaktır. Şişlik indikçe kanla karışık akıntı görülebilir.

Kedilerde Burun Akıntısı Tedavisi

tedavi edilen kedi Kedilerde burun akıntısı, veteriner hekimler tarafından gerçekleştirilen muayene ile çözüme kavuşur. Kedinizin burun akıntısıyla beraber başka bir rahatsızlığı da bulunuyorsa mutlaka veterinere bunu söylemelisiniz. Ayrıca kedilerin burnu akarsa hapşırma semptomu da sık sık görülebilir. Bu durum garip karşılanmamalıdır.

Dilerseniz Kedi Hapşırması Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri başlıklı içeriğimizi de okuyabilirsiniz.

Kedilerin tıbbi geçmişi de burun akıntısı tedavisinde önemli bir role sahiptir. Ayrıntılı bir muayene yapılması adına sürüntü ve kan testi veteriner tarafından istenebilir. Kedinizde gördüğünüz burun akıntısında korkacağınız bir şey olmasa bile akıntının hemen geçmesi adına veteriner hekimin fikrini almayı unutmayın deriz.

Kedilerde Burun Akıntısı Görüldüğünde Ne Yapılmalı?

muayene edilen kedi Kedilerde burun akıntısı görüldüğünde yapılması gereken ilk şey bunun nedenini öğrenmek olmalıdır. Burun akıntısı haricinde herhangi bir sorun görünmüyor ise burun temizliğine özen göstermek kedinize iyi gelecektir. Kedinizi muayene ettirerek içinizin daha rahat olmasını da sağlayabilirsiniz.

Kedilerde burun akıntısı, bulunulan odanın havasız kalmasından da kaynaklanabilir. O yüzden daima kedinin yaşadığı alanı havalandırmak gerekecektir. Burnunda akıntı olan kedilerde görülen diğer belirtiler ise akıntılı göz, hapşırma, yüksek ateş, iştahsızlık, uyuşma hissi, nefes darlığı, kısık ses ve kuru öksürük olarak sıralanabilir. Bahsi geçen her bir semptom maalesef üst solunum yolu enfeksiyonunun habercisidir. Bu enfeksiyonun etkilerini en aza indirgemek adına daima bir uzmanın yardımını almak lazımdır.

Bu tür içerikleri düzenli olarak takip etmek için dilerseniz blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş: