Yavru Köpek Isırması Nasıl Engellenir?

Patili dostunu henüz minicik bir köpek yavrusuyken sahiplenen hemen herkes bilir ki yavru köpek ısırması köpek ebeveynlerinin en sık karşılaştığı durumlardan bir tanesidir. Peki ama yavru köpekler sahiplerini ya yakınlarında bulunan kişileri neden ısırırlar? Bu durumun önüne geçmek mümkün müdür?

Yazımızda, evini bir yavru köpek ile paylaşan herkesin zihninde yer eden bu sorulara yanıt buluyoruz. İçeriğimizi sonuna dek okuyarak minik dostunuzun ısırma eyleminin altında yatan sebepleri öğrenebilir; bu durumu nasıl engelleyeceğinize dair bilgi sahibi olabilirsiniz.

Buna ek olarak, sağlıklı bir şekilde büyümesi için yavru kedinizi nasıl beslemeniz gerektiğini Yavru Köpek Ne Yer? Yavru Köpek Beslenme Tablosu başlıklı içeriğimize göz atarak öğrenebilirsiniz.

Yavru Köpek Isırması ve Nedenleri

Varlıkları ile evlerimize neşe, hayatlarımıza anlam katan yavru köpeklerle ilgili merak edilen ve öğrenildiğinde şaşkınlık yaratan pek çok ayrıntı olduğu bir gerçek. Daha önce de söz etmiş olduğumuz gibi köpek ebeveynleri tarafından henüz yavru olan köpekler ile ilgili olarak en çok merak edilenlerden bir tanesi ise yavru köpeklerin neden ısırmaya bu kadar yatkın olduklarıdır.

Bu konuya dair bilmeniz gerekenleri ele almadan önce, köpeğinizin bir problemi olarak gördüğünüz ısırma durumuna dair endişelerinizi bir kenara bırakmanız ve rahatlamanız gerektiğini belirtelim. Çünkü zannettiğinizin aksine yalnızca sizin köpeğiniz değil yavru köpeklerin hemen hepsi sahiplerini veya yakınlarındaki başka insanları sık sık ısırmaktadırlar. Peki ama bu durum neden kaynaklanıyor olabilir?

Yavru köpeklerin henüz minik denilecek boyuttaki dişleri ile sahiplerinin ellerini, kollarını, parmaklarını ısırmaya çalışması aslında gelişimlerini sürdürdüklerinin ve hızla büyümeye devam ettiklerinin en önemli göstergelerinden bir tanesidir. Bu doğrultuda sizi ısıran köpeğinizin de normal gelişim sürecinin içerisinde olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Yavru köpeğinizin birilerini ve bir şeyleri sürekli olarak ısırmaya yeltenmesinin altında yatan diğer sebepleri ise aşağıdaki gibi listeleyebiliriz.

1. Oyun Oynama İsteği

Köpekler henüz yavru iken sahipleri ile oyun oynamak istediklerinde bunu tıpkı diğer kardeşlerine yaptıkları gibi ısırma yoluyla belli etmeye çalışırlar. Yani köpeğiniz sizi ısırdığında korkmanıza gerek yok çünkü büyük bir ihtimalle zannettiğinizin aksine köpeğiniz gergin değil çok keyifli ve sizi de eğlendirmeye çalışıyor olabilir.

2. Diş Kaşıntıları

dişi kaşınan sevimli köpek Köpeklerin de tıpkı insanlarda olduğu gibi büyüme çağına geldiklerinde süt dişlerinin yerini ömür boyu taşıyacakları diğer dişleri alırlar. Bu doğrultuda eğer minik köpeğinizin yavaş yavaş büyüdüğünü fark ediyorsanız ve bir şeyleri kemirme ve ısırma eğilimi gösteriyorsa bu durum diş değişimi dönemine girmesinden kaynaklanıyor olabilir.

Diş etleri sürekli kaşınan köpeğinize yardımcı olmak adına ona dişlerini kaşıbileceği bir oyuncak hediye edebilirsiniz.

3. Stres

Minik köpeğinizin nesneleri ve insanları ısırmaya çalışmasının bir diğer sebebi de stres olabilir. Köpeğiniz kendini korumasız, güçsüz ve stres altında hissettiğinde strese girerek kendisini tehdit ettiğini düşündüğü şeye karşı saldırgan hareketler sergileyebilir. Bu davranışlar ise kendisini genellikle havlama ya da ısırma şeklinde gösterebilir.

Yani yavru köpeğizin ısırma eylemini aslında bir çeşit güç göstergesi olarak nitelendirebilirsiniz.

Yavru köpek ısırmasının olası nedenlerini sıraladık. Peki ama köpeğinizin ısırıklarına maruz kalmamak için neler yapabilirsiniz? İşte yavru köpek ısırmasını engelleyecek ipuçları!

Yavru Köpek Isırması Nasıl Önlenir?

merdivenlerde oturan çocuk ve yavru köpek

İlk başlarda çok rahatsız etmemiş olsa bile yavru köpeğinizin sizi ya da bir başkasını sürekli olarak ısırmaya çalışması bir noktadan sonra önüne geçilmesi gereken bir durum haline dönüşebilir.

Eğer yavru köpek ısırması nasıl engellenir sorusunun yanıtına dair hiçbir fikriniz yok ise aşağıda sıralayacağımız önerileri dikkate alabilir; çok kısa bir süre içerisinde bu duruma çözüm bulabilirsiniz.

Yavru Köpeğinizi Eğitin

Köpeğinize henüz yavru iken vereceğiniz eğitim, yetişkinlik dönemindeki davranışlarının en önemli belirleyicilerinden bir tanesi olarak ön plana çıkmaktadır. Eğer yavru köpeğinizin ısırmasını engellemek istiyorsanız sizi veya bir başkasını ısırmaya çalıştığında “hayır” diyerek onu durdurmayı deneyebilirsiniz.

Birkaç denemenin ardından köpeğiniz bu komutun ne anlama geldiğini öğrenecek ve geri çekilecektir. Bu durumu daha iyi kavramasını istiyorsanız onu sevdiği bir oyuncak ya da yiyecek ile ödüllendirebilirsiniz.

Köpeğinizi nasıl eğiteceğinize dair ipuçları için bu konuyu ayrıntılı olarak incelediğimiz Köpek Eğitimi Rehberi, Köpek Eğitimi Nasıl Yapılır? başlıklı yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.

Ona Dişlerini Kaşıyabileceği Bir Oyuncak Alın

oyunağı ile dişlerini kaşıyan yavru köpek

Eğer yavru köpeğinizin ısırmasının ardında yatan temel sebebin diş yenileme döneminde olması olduğunu düşünüyorsanız ona dişlerini kaşımasına yardımcı olacak bir oyuncak satın alabilirsiniz. Böylelikle kendinizi minik köpeğinizin diş darbelerinden de korumuş olursunuz.

Oyunu Bırakın

Yavru köpek ısırmasının en önemli sebeplerinden bir tanesinin de oyun oynamak istemesinden kaynaklı olduğunu daha önce de belirtmiştik. Eğer köpeğiniz onunla oyun oynarken sürekli olarak sizi ısırmaya çalışıyorsa davranışlarınız ile ona bu durumun yanlış olduğunu anlatmanız gerekir.

Köpeğiniz oyun esnasında sizi ısırmaya çalıştığında onunla oynamayı bırakırsanız yaptığının yanlış olduğunu anlayarak ısırmayı bırakabilir. Eğer hala anlamadığını düşünüyorsanız kollarınızı iki yandan bağlayarak köpeğinizin yanından ayrılabilirsiniz. Bu davranışınızı birkaç kez tekrar etmenizin ardından ısırma problemi ortadan kalkacaktır.

Enerjisini Atabileceği Bir Alan Yaratın

sahibinin elini ısıran köpek

Eğer tüm bunlara rağmen köpeğiniz hala sizi ısırmaya devam ediyorsa içinde atmakta zorlandığı bir enerji olabilir. Bunun için yavru köpeğinizi gezinti yapması adına evinizin yakınındaki bir parka ya da bahçeye götürebilirsiniz.

Yavru köpeğiniz tüm bu önlemlere rağmen hala canınızı yakacak şekilde ısırmayı sürdürüyorsa bu durumun altında yatan bir başka sebep olabilir. Bunu anlayabilmek adına alanında uzman bir veteriner hekimden destek alabilirsiniz.

Çünkü köpeğinizin henüz bir yavru iken sergilediği davranışların tümü, ilerleyen süreçte de devam edecektir. Hem sizin sağlığınıza zarar vermemesi açısından hem de köpeğinizin diğer insanlarla ve hayvanlarla daha iyi kaynaşması bakımında ısırma eğilimine en kısa sürede son vermeniz gerektiğini unutmayın.

Buna ek olarak yavru köpeğinizin diş değişim dönemlerinde son derece önemli olan ağız ve diş sağlığı ve diğer ihtiyaçları için alanında uzman kadrosu ile hizmet veren Vetrium Veteriner Kliniği’ne güvenebileceğinizi de tekrar hatırlatalım.

Evcil hayvan dünyasına dair bilmeniz gereken keyifli ve bilgilendirici içerikler için Vetrium Blog’u sık sık ziyaret etmeyi unutmayın.

Bu yazıyı paylaş: